Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Hencleș - lichiu - cu prune

Hencleș – lichiu – cu prune

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Hencleș cu prune, rețetă din Ardeal. O rețetă tradițională ardelenească, Hencleș (sau Lichiu) cu prune și griș. Tradiții culinare ardelenești, Lichiu (hencleș) cu prune.

Începând cu rețeta de Hencleș sau lichiu cu prune, vă invit să mă însoțiți, preț de câteva săptămâni, într-un periplu culinar prin inima țării, în căutarea rețetelor dulci ardelenești. Sunt sigură că rețetele care vor face parte din acest ciclu dedicat tradițiilor culinare din Ardeal vor declanșa plăcute aduceri aminte cititorilor, iar celor care nu au avut șansa să copilărească sau măcar să își petreacă vacanțele în Transilvania, le propun să încerce rețetele și să descopere pe această cale gustul bun al acestei încântătoare părți de țară.

Prima mea întâlnire cu Hencleșul e de dată recentă, l-am descoperit acum un an, când am avut șansa să petrec câteva zile încântătoare la Criț, la Convivium Transilvania. Tanti Domnica, o localnică în vârstă de 81 de ani, țin-o Dumnezeu sănătoasă și plină de viață ca argiuntul viu încă mulți ani înainte, a pregătit și ne-a oferit cu generozitate această minunată prăjitură cu origini săsești, care pentru mine a fost o adevărată revelație. Hencleșul (sau Lichiul)  e o prăjitură simplă, rustică, dar combinația de ingrediente e desăvârșită, unul din acele preparate care sunt geniale prin chiar simplitatea lor.

convivium transilvania lichiu

Pentru că mi-a plăcut atât de mult, am și cercetat puțin chestiunea și aflat că hencleșul are două variante, cea mai veche dintre ele conține doar aluatul dospit, cu multe ouă și grăsime, care se acoperă cu smântână grasă bătută cu zahăr și cu atâtea gălbenușuri, că ai avea nevoie de zeci de găini ouătoare ca să le poți avea la îndemână pe toate deodată, apoi se dă la copt.

A doua variantă, de dată mai recentă, reduce cu ceva cantitatea de smântână și ouă dar aduce în combinație o genială cremă de griș cu lapte, bine vanilată, iar pe deasupra se pun prune (cel mai des) sau alte fructe de sezon. Iarna, însă, e permis ca în locul fructelor proaspete să se pună mici grămăjoare de magiun.

În ce mă privește, am încercat cu mare succes de public, manifestat prin ah-uri și oftaturi de plăcere, o variantă de Hencleș – lichiu – cu cremă de griș cu lapte și prune, pornind de la o rețetă propusă de învățătoarea Rose Marie Müller în ediția sibiană a ziarului Adevărul.

Această minunată inițiativă de redescoperire a tradițiilor culinare aparține prietenilor mei de la Albalact,  cei care colectează laptele lor cu gust bogat și catifelat, extrem de puțin procesat, din chiar locurile pe care le vom străbate împreună în căutarea rețetelor dulci.

Pentru ca rețeta să nu aibă niciun fel de neclarități, am pregătit pentru voi o variantă video, pe care o veți descoperi imediat sub lista ingredientelor. La final articolului găsiți și varianta text a rețetei.

Ingrediente Hencleș – Lichiu – cu prune:

aluat:

  • 500 de grame de făină
  • 200 ml. lapte cu 3,5% grăsime
  • 3 gălbenușuri
  • 20 de grame drojdie proaspătă
  • 100 de grame de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare
  • 80 de grame de unt cu 80% grăsime
  • 30 ml. ulei
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie

crema de griș cu lapte și ouă:

  • 500 ml. lapte cu 3,5% grăsime
  • 60 de grame de griș
  • 200 de grame de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 păstaie de vanilie (sau extract de vanilie sau zahăr vanilat, ideea e să obținem o cremă bine vanilată)
  • 3 gălbenușuri
  • 3 albușuri

pentru finisarea hencleșului:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
  • 4 gălbenușuri
  • 200 de grame de smântână
  • 30 de grame de zahăr
  • 15-16 prune coapte, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți
  • 1 lingură de zahăr pudră

Preparare Hencleș – Lichiu – cu prune (rețeta video):

Mod de preparare Hencleș – Lichiu – cu prune (varianta text):

1. Începem cu aluatul: din cantitatea de zahăr de 100 de grame, indicată pentru aluat, se adaugă peste drojdia proaspătă, pusă într-un castronel, aproximativ 1 lingură. Se freacă drojdia cu zahărul și se adaugă 100 de ml. de lapte călduț. Se lasă deoparte 5-10 minute.

2. Cele 3 gălbenușuri se bat cu furculița cu 1/2 de linguriță de sare. După ce drojdia s-a odihnit, se adaugă peste ea restul de zahăr, gălbenușurile, coaja de lămâie, extractul de vanilie și restul de 100 de ml. lapte călduț. Atenție, în funcție de calitatea făinii ar putea fi nevoie de puțin lapte în plus sau dimpotrivă, de 1-2 linguri de făină în plus.

3. Se cerne făina într-un castron încăpător, se face la mijloc loc și se toarnă amestecul de ingrediente lichide preparat la punctul 2. Se înglobează cu o lingură de lemn, până când aluatul devine prea vârtos ca să mai poată fi amestecat cu lingura. În acest moment se adaugă 50 de grame de unt topit, dar nu fierbinte, amestecat cu uleiul (30 ml) și se ia aluatul la frământat. Se frământă 10-15 minute manual (sau 7-8 minute la robot) până se dezlipește complet de pe mâini și de pe pereții vasului și se obține un aluat neted și omogen.

Se modelează aluatul într-o bilă, se pune într-un castron uns cu o picătură de ulei, se întoarce aluatul în vas ca să se ungă pe toate părțile și se acoperă castronul cu un șervet curat, umed, împăturit în 2-3 straturi. Se lasă aluatul să crească până ăși dublează volumul, într-un loc călduț și ferit de curent.

4. Cât timp aluatul crește, pregătim crema de griș cu lapte și ouă: tăiem pe lungime o păstaie de vanilie și răzuim semințele (în cazul în care folosiți extract de vanilie sau zahăr vanilat, săriți peste acest pas). Într-o crăticioară se pun 500 ml. de lapte și se adaugă semințele de vanilie și păstaia. Se pune laptele pe foc mic și se încălzește până când are tendința de a da în clocot. se îndepărtează păstaia de vanilie și se adaugă în lapte 1/2 de linguriță de sare și 100 de grame de zahăr.

Se toarnă grișul în ploaie, în timp ce amestecăm constant cu telul în formă de pară. Se fierbe până se îngroașă bine apoi se dă la o parte de pe foc și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se răcească până la temperatura camerei. După ce grișul cu lapte s-a răcorit, se adaugă 3 gălbenușuri și se amestecă energic.

5. Între timp, aluatul a crescut. Se pregătește o tavă (eu am folosit tava cuptorului, 33×37 cm.) acoperind-o cu hârtie de copt. Se răstoarnă aluatul crescut în tavă și cu mâinile ușor unse cu ulei, se modelează într-o foaie de o grosime uniformă, așa încât să acopere toată tava. Se unge foaia de aluat pe toată suprafața cu untul moale rămas (30 de grame) și se lasă deoparte, într-un loc ferit de curent.

6. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

7. Până se încinge cuptorul, avem de terminat crema de griș cu lapte și ouă: batem cu mixerul la viteză mare cele 3 albușuri până când se formează o spumă consistentă, apoi începem să adaugăm treptat cele 100 de grame de zahăr rămase, în timp ce mixăm în continuare. Batem albușurile cu zahărul până când se întăresc bine iar zahărul s-a dizolvat complet.

Aproximativ 1/3 din cantitatea de albușuri bătute spumă se adaugă peste grișul cu lapte amestecat cu gălbenușuri și se omogenizează energic, apoi acest amestec se răstoarnă peste restul de 2/3 din cantitatea totală de albuș bătut și se încorporează cu spatulă, cu mișcări lejere.

8. Deasupra foii de aluat, în tavă, se toarnă toată crema de griș cu lapte și ouă și se nivelează pe toată suprafața.

9. Se bat cele 4 gălbenușuri rămase cu 30 de grame de zahăr și smântâna (200 de grame) până se omogenizează. Acest amestec se distribuie deasupra cremei de griș cu lapte, lingură cu lingură, până acoperă toată suprafața (nu turnați smântâna cu gălbenușuri într-un singur loc, se va duce la fund!).

10. Se aranjează deasupra prăjiturii jumătăți de prune fără sâmburi și se dă imediat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, la o înălțime medie, unde se va coace timp de 35-40 de minute, până ce se rumenește frumos. Se lasă să se răcească până la temperatura camerei înainte de porționare. Poftă mare!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 comentarii la Hencleș – lichiu – cu prune

  1. Mihaela spune:

    Doamne cat de multe amintiri imi trezeste acest hencles.Ma-m nascut si am crescut pe valea Hartibaciului Sibiu,desi acum locuiesc la Paris nu exista nimic mai delicios.Iti multumesc din suflet pt aceasta reteta!

  2. Sidy spune:

    Nu am mancat niciodata pina acum din bunatatea asta, dar nici nu am auzit de ea.Cu siguranta ca este cava ce iti incanta papilele gustative, mai ales ca e facuta de acea tanti simpatica ce are varsta maicutei mele.
    De abia astept sa vad cu ce delicii ardelenesti ne vei rasfata in continuare.
    Mult succes Laura !

  3. Magda spune:

    Lipseste din lista de ingrediente drojdia, care insa apare in modul de preparare.
    Pot folosi drojdie uscata? 7 gr e suficient?
    Multumesc.

  4. Gann spune:

    No, servus dragilor! Tocmai acum cand prunele explodeaza de atata dulceata, reteta ta pica la fix. Sa ne suflecam mainile, sa dam iama prin livada si apoi, cu un ochi pe youtube sa ne apucam de „bucatarit”. Zi faina si spor la treaba!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE