Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Pasca cu smantana

Pasca cu smantana

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Nu demult, o cititoare mi-a cerut – pe pagina de facebook – o reteta de pasca cu smantana. Marturisesc ca m-a intrigat, eu mai pregatisem pasca, dar numai cu umplutura de branza de vaci si nu prea am stiut cum o fi o pasca cu smantana.

Am purces la cercetari si deodata, aruncandu-mi din intamplare ochii spre raftul cu carti observ titlul „Mese si obiceiuri romanesti” de Radu Anton Roman. Asta e, mi-am zis! Clasificate atent dupa sarbatorile carora le-au fost destinate, figureaza acolo cea mai mare parte din acele feluri rituale, ca sa le numesc asa, de pe teritoriul Romaniei.

La pagina 35 dau de urmatoarea fraza: „Pasca e o tarta rituala facuta dintr-un aluat obisnuit de cozonac si cu umpluturi dulci diverse, pe baza e lactate”.  Pentru umplutura, doua alternative, dintre care una cea cu smantana, pe care lecturand-o mi-am dat seama deindata ca e foarte promitatoare. Asa am ajuns sa pregatesc pasca cu smantana in premiera absoluta, cu titlu de repetitie generala inaintea Pastelui si vreau sa va spun ca azi… hm, abia de a mai ramas ceva din ea.pasca  cu smantana, reteta de pasca cu smantana pt. paste
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Pasca cu smantana:

(pentru o tava rotunda cu diametrul de 24 cm.)
aluat:

  • 250 de grame de faina (+ 2-3 linguri, cantitatea de faina difera in functie de calitatea fainii)
  • 2 galbenusuri
  • 90 de ml. de lapte
  • 10 grame de drojdie proaspata
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • coaja de la 1/2 portocala
  • 1 praf de sare
  • 65 de grame de unt
  • 50 de grame de zahar
  • optional, esenta de rom, vanilie etc.
  • in plus: 1 galbenus pt. uns pasca

umplutura:

  • 250 de grame de smantana
  • 50 de grame de faina
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 1 praf de sare
  • dupa gust: vanilie, coaja de lamaie, stafide, coaja de portocale confiata etc.

 Preparare Pasca cu smantana:

Aluatul e acelasi cu cel al cozonacului meu pe care il pregatesc cu succes la toate ocaziile: se freaca bine drojdia intr-un castronel cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se dilueaza cu laptele caldut (maximum 40 de grade) si se lasa deoparte. Galbenusurile se freaca bine cu sarea apoi se dilueaza cu laptele cu drojdia activata. Se framanta  bine un aluat din faina, laptele cu galbenusuri, 50 de grame de unt topit si arome (se poate framanta manual sau la masina, pt. mai multe detalii dati click pe linkul cu reteta de cozonac).

PUBLICITATE

Aluatul se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei, se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa creasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul (poza 1). Aluatul se imparte in 2 parti egale, dintr-una se intinde o foaie de dimensiunea tavii, nu mai groasa de 1 cm., care se aseaza in tava bine unsa cu unt. Se opreste o mica parte din aluatul ramas iar din restul de aluat se modeleaza un snur rasucit in 2 care se aseaza de jur imprejur in forma (poza 2). Se unge bine aluatul din forma cu restul de unt topit. Din aluatul pastrat se modeleaza doua suluri lungi, care se indoaie in 2 la mijloc si se rasucesc de doua ori (poza 3). Capetele ramase libere ale celor doua snururi se rasucesc intre ele, formand crucea care se va pune in mijlocul formei, peste umplutura (poza 4).preparare pasca cu smantana, reteta pasca cu smantana pt. pastePentru umplutura: intr-un castron marisor, galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga smantana si aromele (vanilie, coaja de lamaie) si se omogenizeaza bine. Separat, se bat albusurile spuma tare cu praful de sare, apoi se adauga peste galbenusuri deodata cu faina.preparare umplutura pasca cu smantanaSe omogenizeaza bine umplutura cu ajutorul unei spatule, cu miscari de la fundul vasului catre suprafata.Se toarna umplutura in forma, peste aluat, se adauga crucea la mijloc si se unge aluatul cu galbenus de ou batut cu un strop de apa rece.pasca cu smantana preparare 1Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, in jur de 45 de minute, pana cand aluatul este copt iar umplutura are o consistenta de crema bine inchegata. Radu Anton Roman indica in reteta sa timpul de coacere de 30 de minute, dupa care pasca mea arata foarte bine, asa cum se vede in imaginea urmatoare:pasca cu smantana preparare, reteta pasca cu smantana…dar, din pacate, umplutura era inca lichida. Asa ca am acoperit tava cu o coala de hartie de copt umezita si am copt-o in continuare inca 20 de minute.

Se lasa pasca sa se raceasca in forma, apoi se aseaza pe un platou si se poate servi. Daca, la fel ca si mine, nu ati mai gustat pasca cu smantana altadata, veti fi uimiti de finetea ei si de gustul exceptional al cremei de smantana care formeaza.

pasca cu smantana sectiune

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

69 comentarii la Pasca cu smantana

  1. […] un an la clasica pască cu brânză dulce și stafide, pe care v-o recomand s-o faceți 2 în 1 cu pasca cu smântână, nu știu exact cum, face mama așa, noi doar mâncăm bunătatea senzațională care rezultă. În […]

  2. Emilia spune:

    Super buna.Mersi mult pt reteta.DELICIOASA.Paste fericit alaturi de cei dragi.Pupici

  3. doamna Laura, cum ar iesi aceasta pasca daca as pune si un pic de branza,dupa care sa adaug si crema de smantana???

  4. Anca Ancutza spune:

    da intradevar delicioasa, insa cea cu branza dulce ramane pe primul loc..

    • lauralaurentiu spune:

      Chestie de gust, Anca.:) Eu ador branza si dulciurile cu branza, dovada stau foarte multele retete de pe blog, dar dupa parerea mea crema asta de smantana este mult mai fina decat umplutura obisnuita de branza dulce.

  5. Carneala Alexandra spune:

    Laura, esti geniala! cautam retete de pasca fara branza, (caci de… trebuie sa impacam si pe cei care sunt certati cu branza de mici – sotul meu adica) si ma tot framantam cum sa il impac si pe el anul acesta. (Este primul an de casatorie, primul Paste petrecut impreuna :) ). Si-mi veni ideea sa schimb branza, dar cu ce? Ciocolata deja ii schimba tot farmecul. Apoi am gasit! Multumesc! Arata delicios si desi nu am facut niciodata Pasca cu smantana, cu siguranta voi incerca. Nu am nimic de pierdut, el imi va intelege eventualul esec. Sa ne traiesti, Laura!

  6. OANA precup spune:

    Buna Laura, am facut si eu pasca cu smantana dar eu am pus in compozitia de smantana merisoare deshidratate. A fost foarte gustoasa. Pentru maine am pregatit prajitura Kinder Pingui si prajitura Baiadera deoarece fetita mea implineste 4 ani si sarbatorim. Din pacate crema de la prajitura Kinder a fost destul de greu de executat pt ca am avut gelatina alimentara care s-a intarit destul de greu. o sa  revin cu noutati dupa ce o sa gust cele 2 prajituri. oricum ceea ce am gatit pana acum dupa retetele tale au fost reusite si gustoase. multumesc

  7. mona spune:

    Reteta nu e buna zic asta deoarece au facut-o si prietenele mele si au intampinat aceeasi problemasi mai e un aspect nu e pasca pe care o mancam eu la bunica.Pacat pt ca am luat retete de prajituri de la dvs si au iesit bune

    • lauralaurentiu spune:

      Mona draga, dar care a fost problema intampinata, ca nu ai numit-o? Nu de alta, dar am primit un feedback foarte bun la reteta asta, multe cititoare au incercat-o si au fost incantate de rezultat, atat aici, daca ai avut curiozitatea sa citesti si restul comentariilor, cat si pe facebook. Eu nu am de unde sa stiu ce fel de pasca ai mancat tu la bunica :) si nici nu ti-am recomandat-o ca ar fi aceea, ci o pasca cu smantana dupa reteta lui Radu Anton Roman. Care mie (si nu numai mie) mi-a placut mult.

      2012/4/17 Disqus

  8. Crina spune:

    Hristos a inviat! Multumim pentru urari si retete, anul acesta am facut cea mai grozava pasca…cu smantana, respectandu-va reteta. Am pus in plus cateva stafide-nmuiate-n rom…super buna si aspectoasa, i-am cucerit pe toti cu ea! Multa sanatate si fericire!

  9. Adina spune:

    Am facut astazi pasca cu smantana si a iesit nemaipomenita. Intr-adevar, compozitia de smantana a iesit foarte fina. Este deosebita reteta, felicitari! Paste Fericit!

  10. Teodorasimeria spune:

    Nu am facut cu smantana niciodata,am auzit ca este grozava.As vrea sa o intreb pe autoarea retetei : coca pusa in tava de 1 cm ,nu e cam subtire,avand in vedere ca umplutura e cam lichefioasa ,nu e ca la branza ? Intreb si eu ! 

    • lauralaurentiu spune:

       Nu e subtire, e taman cat trebuie :). Mai si creste putin la copt si ideea e sa avem crema aia buna, nu o gramada de aluat.

  11. dorina spune:

    Voi incerca sa gatesc pasca pentru prima data.
     Esti sursa mea de inspiratie gastronomico-pascala -si nu numai, deoarece jumatate (sau mai bine de jumatate) din menu este de pe blogul tau, inclusiv reteta acestei pastite.Sper sa ma ajute Dumnezeu sa nu dau gres in gatitul ei. Cu drag, dorina.

  12. Oana spune:

    Laura, ai cumva o reteta de pasca cu branza fara aluat?

    • lauralaurentiu spune:

       Oana, chiar pasca fara aluat nu exista, avand in vedere ca traditional se face cu aluat de cozonac, insa poti pregati cu ocazia Pastelui orice cheesecake si sa-i zici pasca, nimeni nu se va supara. Uite, reteta mea de cheesecake clasic, de exemplu, poti sa o faci chiar si fara blatul de biscuiti, pune numai hartie de copt in tava, eventual poti sa si ungi cu unt hartia si va iesi foarte buna.

    • pască spune:

       Poţi folosi compoziţie de pandişpan. Pui întâi în tavă compoziţia de pandişpan, o dai olecuţă la cuptor să se întărească puţin (cam cinci minute), apoi tufleşti (uşurel, desigur) brânzica. Să vezi ce frumos urcă pandişpanul pe pereţi (ai tăvii, sigur că da! :) ) şi cum îmbracă de frumos brânzica! Crucii îi poţi pune cruce, că, în cest fel, nu mai ai din ce s-o meştereşti, nu? Încearcă! În fond, ce e de pierdut? Mai nimic, oricum e foarte, foarte bună. Baftă!

  13. mary spune:

    daca folosesc margarina  areceva

  14. Fab Chef spune:

     Abia astept sa ajung acasa sa-mi faca mami pasca. Am zis ca de data asta o sa ma uit cum face cozonaci si o sa iau notite si cand va face pasca. Ce frumusete de pasca!

  15. Roxana spune:

    Anul acesta cred ca incerc si eu varianta cu smantana. :)

  16. Rvhobincu spune:

    Doua lingyri de stafide tinute inainte in rom sau coniac 20 de minute se potrivesc foarte bine cu ansamblul culinar daca se pun in crema de smantana inainte e coacere.

  17. Matei Rodica spune:

    Buna Laura. Umplutura cu branza cum este? Multumesc. Te pup

  18. Claudia Mic spune:

    Salut Laura!Tocmai am vazut emisiunea cu tine de pe Paprika!Ai fost magnifica!Felicitari!

  19. Nicoleta Soare spune:

    Arata minunat!

    Am o intrebare, Laura, te rog: ai scris de doua ori 90 ml lapte; folosesc doar 90 ml sau 180 ml?
    Cred totusi ca doar 90 ml, ca la cozonac folosesti 180 ml la 500 g faina, corect?

    Te pup cu drag,
    Nicoleta

  20. Ioannaa spune:

    ce  bn arata!! de multa vreme iti spicuiesc blog’ul, asa, din umbra :P (de vreo 2 ani) si am incercat foarte multe retete, toate au fost super :) felicitari! si pe asta am sa o prestez, clar :)) imi zici, te rog, ce smantana ai folosit? ms mult, t pup si sa ai un Paste fericit, alaturi de ai tai :*

    • lauralaurentiu spune:

      Ioana draga, am folosit… vreo doua feluri de smantana :)), pentru ca aveam o cutie inceputa (milli cu 25%) si in completare am pus smantana pentru frisca de la Dorna. :)) A iesit buna, cred ca ceea ce conteaza este sa fie cu cel putin 20% grasime.

      • Ioannaa spune:

        multumesc mult pt raspuns :) aici smantana nu este ca in romania, este lichida, nu o pot folosi la asa ceva! cine stie ce ar iesi :))) ma gandeam sa fac cu iaurtul grecesc pe care il folosesc de obicei, este destul de grasut, doar ca putin acrisor. oare mere?:*:*  t pup.

      • Ioannaa spune:

        da de fapt  amu vad ca tu ai pus si smantana pt frisca, deci lichida :))) bun, creca amestec si eu iaurt cu sm pt frisca, asa mai iau din gustul acrisor al iaurtului :) ms mult :*:*

      • lauralaurentiu spune:

        Ioana, nu e nevoie de iaurt, totul e sa ai smantana suficient de grasa, chiar daca e lichida. Daca pui si iaurt, ai grija sa socotesti procentul grasimii din compozitie a.i. sa fie de minimum 20%. (o smantana de 33% amestecata cu un iaurt de 3%, de exemplu).

      • Ioannaa spune:

        ha am facut-o  :D ce faina, moale, dulce si parfumata e :D  super, a fost prima oara cand am facut si cand am mancat, da nu si ultima, clar :P multam de reteta Laura :*

      • Mmesazos spune:

         Ioana si eu locuiesc in Grecia iar in Lidle se gaseste smantana 25% si este groasa,nu curge!!!…eu o folosesc cu succesc in bucatarie(mai ales cand fac mujdei). Ia incearca cu asta.Am sa fac si eu pasca cu aceasta smantana.

      • Ioannaa spune:

        mersi Mmesazos :) si eu folosesc din aia, e buna :) de aia pe care scrie de fapt branza proaspata vorbesti nu? da e ca smantana noastra din ro :) :*

  21. maria spune:

    ce smantana folositi?

    • lauralaurentiu spune:

       Am mai raspuns intr-un comentariu, am amestecat doua tipuri de smantana la reteta asta, pentru asta era ”pe stoc” :), important e sa fie cu minimum 20% grasime.

      • segara spune:

        Buna ziua,
        Aluatul se mai lasa la crescut inainte de a pune umplutura?
        Intrebarea e valabila si pt pasca facuta cu brinza de vaci..
        Multumesc,
        Paste fericit!

      • lauralaurentiu spune:

        Dupa ce l-am aranjat in forma (aluatul) eu nu l-am mai lasat la crescut.
        2012/4/11 Disqus

  22. Natalia spune:

    Foarte bune, merita incercata!

  23. alinutzika spune:

    foarte frumoasa e!

  24. Ionela Jumara spune:

    Maine am s-o incerc si eu,arata foarte bine si cred ca este delicioasa. Felicitari!

  25. Carmen spune:

    Am mancat si eu o data aceasta pasca adusa de niste prieteni, pentru ca si noi o pregatim tot cu branza dulce. Este foarte buna si va multumesc pentru reteta, e in plan pentru Paste :)

  26. tobina spune:

    eu salivez in fata calculatorului, am sotul la dieta si din spirit de solidalitate nu mananc nici eu, am descoperti de putin site-ul dv. si am pus in practica doua retete, va multumesc pt postari..

  27. Jane Marple spune:

    Tocmai am facut si eu o proba generala si sint foarte multumita. A iesit asa cum imi aminteam eu din copilarie. Crucea eu o pun peste umplutura dupa ce umplutura s-a intarit putin in cuptor, pentru ca altfel imi cade la fund ca Titanicul.  Saurt mina,
    Miss Marple

  28. mie imi place mult pasca cu ciocolata ;mama care era din zona Botosani facea si cu branza si cu smantana si cacao ;e f buna 

  29. mie imi place mult pasca cu ciocolata ;mama care era din zona Botosani facea si cu branza si cu smantana si cacao ;e f buna 

    • Natalia spune:

      sa sti ca si mama mea, tot din judetul Botosani, face pasca cu smanatana de ceva timp, si pasca cu ciocolata/cacao. eu sunt inndebunita dupa pasca cu ciocolata, dar si cea cu smanatana e superba!

  30. FLORY spune:

    Nici  eu n-am  facut pasca cu smantana,dar atrata minunat si tre sa fie un deliciu.Abia astept s-o prestez de Pasti!Pupici si multumim pentru reteta.

  31. FLORY spune:

    Nici  eu n-am  facut pasca cu smantana,dar atrata minunat si tre sa fie un deliciu.Abia astept s-o prestez de Pasti!Pupici si multumim pentru reteta.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE