Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Placinta cu branza "Turban"

Placinta cu branza „Turban”

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Probabil ca cei mai multi dintre voi ati experimentat deja cateva dintre deliciile patiseriei turcesti, care a constituit un izvor imens de inspiratie pentru toate placintele rasaritului european. Nici azi situatia nu este alta, inca mai avem comori care abia steapta sa fie dezvaluite printre retetele de patiserie din Turcia. Am descoperit reteta de placinta cu branza „turban” atunci cand am facut coronitele cu scortisoara, era publicata pe acelasi site turcesc. De atunci, marturisesc ca mi-a ramas gandul la placintele cu branza, modelate cu mare mestesugire, si sambata asta m-am incumetat sa ma apuc de ele. A rezultat ceea ce vedeti mai jos, niste pateuri frumoase, cu umplutura picanta si aromata dar mai ales cu o textura a aluatului absolut superba, ceva intre pufos si foietaj. Nu sunt unele dintre cele mai accesibile produse de patiserie din cate am facut, de aceea le recomand celor care au o oarecare experienta in lucrul cu aluatul, dar fara indoiala sunt dintre cele mai bune.
placinte turban cu branza

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 26-32 bucati
Grad de dificultate: ridicata

Ingrediente Placinta Cu Branza „Turban”:

  • 550 de grame de faina
  • 160 de ml. de lapte
  • 20 de grame de drojdie proaspata
  • 100 de ml. de ulei de masline
  • 1 ou
  • 150 de grame de unt
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 2 cartofi medii
  • 1 lingura de ulei
  • 200 de grame de branza (poate fi feta, telemea, branza de vaci etc.)
  • 1 lingura de pesmet (se poate renunta la pesmet daca se foloseste o branza mai uscata, il adaugati doar daca branza e umeda)
  • 1 lingura de menta tocata (eu am folosit uscata)
  • 1 lingura de patrunjel tocat
  • 1 ceapa verde mica, atat partea alba cat si frunzele
  • sare, piper si cimion (optional) dua gust

Preparare Placinta Cu Branza „Turban”:

1. Laptele se incalzeste putin (la 35-38 de grade Celsius) si se dizolva in el drojdia.

2. Oul intreg se bate cu furculita impreuna cu 1 lingurita rasa de sare.

3. Se cerne faina intr-un castron si, in cazul in care framantati la robot, se adauga de la inceput toate lichidele: laptele cu drojdia, oul si 100 de ml. de ulei de masline. Daca se va framanta aluatul manual, e preferabil sa se omogenizeze lichidele unele cu celelalte si sa se adauge treptat peste faina.

4. Se framanta (manual sau la robot) pana la obtinerea unui aluat perfect neted, nelipicios.

preparare aluat pentru placinte turban cu branza

5. Aluatul se imparte in 6 bucati egale din care se modeleaza niste sfere; se acopera cu un prosop de bucatarie umed si se lasa pe planul de lucru timp de 30 de minute in repaus (poza 1).

6. Se incalzeste untul asa incat sa fie foarte moale, dar nu lichid.

7. Dupa trecerea timpului de odihna al aluatului, se intinde cate o bucata, cu ajutorul sucitorului, intr-o forma aproximativ patrata, cat mai subtire; cu ajutorul unei pensule moi, se unge generos cu unt (poza 2).

8. Se repeta operatiile descrise la punctul 7 cu alte doua bucati de aluat, care se suprapun peste prima, obtinand 3 straturi unse bine cu unt (poza 3).

preparare placinte turban cu branza

9. Se repeta cu celelalte 3 bucati de aluat ramase.

10. Se impacheteaza pe rand fiecare dintre cele doua pachete obtinute: se imparte mental aluatul in treimi, se aduce latura din stanga catre dreapta, acoperind treimea din mijloc, apoi cea din dreapta catre stanga, acoperindu-le pe amandoua (pozele 1 si 2). Se continua impachetand in trei, pe latura lunga a dreptunghiului lung si ingust obtinut (poza 3).

impachetare aluat placinte turban cu branza

11. Cele doua „pachete” obtinute se infoliaza cu foile alimentara si se dau la frigider 30 de minute – 1 ora.

12. Intre timp, ne ocupam de umplutura: cartofii curatati si spalati bine se taie in cubulete, se condimenteaza cu sare si piper si se inabusesc la tigaie intr-o lingura de ulei, sub capac, pana se inmoaie, eventual adaugand din cand in cand un strop de apa. Daca prind culoare pe ici-colo nu e niciun bai, dar nu trebuie sa se arda sau sa se rumeneasca prea tare. Dupa ce cartofii s-au racit, se amesteca intr-un castron cu branza, pesmetul (daca se foloseste), menta si patrunjelul maruntite, ceapa verde taiata in rodele subtiri, sare, piper si chimion macinat dupa gust.

umplutura placinta cu branza turban

12. Dupa trecerea timpului de asteptare, fiecare dintre pachete se va prelucra separat: se intinde o foaie cat mai subtire, cu ajutorul sucitorului, si se taie in fasii cam de 3 cm. latime. Atentie, daca taiati fasii mai inguste vor rezulta mai multe pateuri, dar se vor prelucra mult mai dificil. Recomandarea mea este sa se obtina 13-14 fasii dintr-un pachet de aluat intins in foaie de 4-6 mm.  grosime (poza 1).

13. Se ruleaza strans fiecare fasie pe rand (poza 2), urmand sa se prelucreze fiecare pateu in parte.

14. Se obtine un „melc” in care straturile de aluat alaternand cu untul sunt foarte vizibile (poza 3).

15. Cu ajutorul degetelor mari (unghiile lungi sunt un dezavantaj clar) se preseaza laturile „melcului” din interior spre afara, obtinand o „palnie” numai buna sa primeasca umplutura. Atentie, trebuie sa se preseze cu blandete ca sa nu se rupa aluatul, dar si cu destula fermitate (poza 4).

16. Se adauga umplutura (cam 1 lingurita si jumatate, fara exagerare) apoi se trag marginile catre mijloc, ciupindu-le bine ca sa se lipeasca (poza 5).

preparare placinte turban cu branza 2

17. Fiecare pateu se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt, cu lipitura in jos si cu distanta intre ele. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius, iar pana cand cuptorul se va incinge tava cu placintele deja formate se da la rece (frigider, camara, alt loc racoros).

18. Pana cand se incinge cuptorul, se prelucreaza a doua sarja de aluat (se vor obtine doua tavi).

19. Se coc pateurile (cate o tava pe rand)  in cuptorul incins la 200 de grade Celsius, la o inaltime medie, pana cand devin aurii (aproximativ 25 de minute).

preparare placinte cu branza turban 3

Se lasa placintele sa se raceasca si se degusta cu incantare. Pentru ca reteta e turceasca, m-am gandit ca nimic nu s-ar potrivi mai bine cu aceste placinte „turban” ca un pahar de ayran, pe care l-am pregatit in doar 2 minute: 1 pahar de iaurt gras, 1 praf de sare si 100 de ml. de apa rece ca gheata se dau la blender. Se adauga menta tocata si gheata, in momentul servirii. Pe cat de simplu se pregateste acest ayran, pe atat de revigorant este, iar alaturi de un produs de patiserie bine facut devine  o adevarata placere.

placinta cu branza turban si ayran s

„Turbanele” si-au pastrat textura neschimbata timp de 3 zile (aseara l-am dat gata pe ultimul), au ramas la fel, cu exteriorul usor crocant, ca de foietaj, si mijlocul pufos. Va arat si o sectiune:

sectiune placinte cu branza turban s

Daca va incumetati, va doresc spor la treaba si pofta buna!

Sursa retetei, asupra careia am aplicat niste modificari, tinand in primul rand de cantitate.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 comentarii la Placinta cu branza „Turban”

  1. Denisa spune:

    Buna ziua, am si eu o intrebare ca nu prea inteleg: trebuie desfacut fiecare pachet de aluat in parte si fiecare foita de aluat din el intinsa cu sucitorul separat, sau intind cu sucitorul pachetul intreg? daca pachetul intreg, atunci de unde vine untul deasupra foii din poza 1 dupa punctul 16?

    • lauralaurentiu spune:

      Fiecare pachet in parte se intinde cu sucitorul in cate o foaie. In poza pe care ai numit-o nu e unt deasupra, foitele din interior sunt atat de fine incat pur si simplu cea de la suprafata s-a „sifonat” cand am taiat-o in fasii. Asta nu influenteaza cu nimic preparatul final.

      • Denisa spune:

        Multumesc pentru raspuns! Acum le voi incerca linistita. :) Sunt curioasa cum ies

  2. Teodora spune:

    Uai, m-am incumetat si am facut “turbanele”. Nu e greu, doar
    migalos, “cipca”.

    Doamnelor si domnilor, credeti-ma ca merita tot efortul. Au
    iesit minunate. Nu va temeti sa le incercati.

    Laura draga, am dus la vecina, care e italianca, ca ne-a
    chemat la masa. Nu ne saturam de ele. Atata ca mie mi-au iesit 20 de turbane, m-am si grabit si probabil trebuia sa intind aluatul si mai subtire. N-am pus chimen ca la vecina
    nu-I place dar data viitoare musai pus, noua ne place.
    A fost un pranz „international”: meseni romani si italieni, aperitive turcesti, vin rosu australian si traditionalele gratare.

    Cu siguranta vor intra in “meniul obisnuit” al placintelor sarate.

    Tare multam de reteta. O zi buna sa ai.

    • lauralaurentiu spune:

      Teodora, ma bucur tare mult pentru reusita si succesul tau, sa va fie de bine tuturor „Internationalilor” :). Mi-ar fi placut mult sa fi vazul o fotografie cum ti-au reusit, dar ma gandesc ca nu mai ai ce poza :).

      2013/11/18 Disqus

      • Teodora spune:

        Haaaaaa, uite ca aseara mai erau doua turbane, cam batute de vant ce-i drept, ultimele, asa ca dimineata am taiat unul si le-am facut o poza. Au fost la fel de gustoase si azi dupa 2 zile.

        Nu-s io asa experta ca tine dar nu ma dau la o parte cand e vorba de incercat cate ceva nou si mai ales gustos, chiar daca trebe pus „osul” putin.

        O zi buna si frumoasa iti doresc.

      • lauralaurentiu spune:

        Superbe, Teodora, sincere felicitari si sa va fie de bine! :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE