Placinta cu rubarba si capsuni

Autor:

Placinta cu rubarba si capsuni… stiti de cand visez la ea? Pana acum, m-am multumit sa salivez privind imagini cu aceasta parfumata placinta pregatita de altii, pentru ca abia de foarte curand eu si familia mea am gustat pentru prima data rubarba! Sotul si cel mai bun prieten al meu, singura persoana de pe planeta care nu se plictiseste ascultandu-ma vorbind despre mancare, ingrediente si ce reteta am mai visat asta noapte, cunostea si el aceasta veche si neindeplinita dorinta a mea. Urmarise alaturi de mine o emisiune despre cultivarea rubarbei, asa incat el a fost cel care a identificat tulpinile de un rosu aprins intr-o ladita de la kaufland. Am insfacat deindata rubarba si, cum asta se intampla acum vreo trei saptamani bune, nu aveam capsunile, asa ca am facut-o gem, dar asta nu m-a impiedicat sa pregatesc si mult visata placinta cu rubarba si capsuni, deindata ce capsunile au umplut galantarele pietelor.

placinta cu rubarba si capsuni_2

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Placinta cu rubarba si capsuni

  • 300 de grame de faina
  • 100 de grame de unt
  • 1 praf de sare
  • 4-5 linguri de apa foarte rece
  • 600 de grame de capsuni proaspete, spalate, curatate de codita si taiate in bucati
  • un volum egal cu al capsunilor de bucati de tulpina de rubarba taiate in bucati de 3 cm. sau 400 de ml. gem de rubarba
  • 300 de grame de zahar (daca folositi atat capsuni cat si rubarba proaspete, daca folositi gem, ajung si 150 de grame de zahar)
  • 2 linguri cu varf de faina
  • ½ de lingurita de coaja rasa de lamaie
  • zeama de la ½ de lamaie
  • 1 lingurita de esenta de vanilie
  • 2 linguri de gris sau pesmet
  • 1 albus crud batut cu furculita
  • 2 linguri de zahar tos (de preferinta zahar brun, dar eu nu am avut, de aceasta data) pentru presarat
  • in plus: faina pt. presarat planul de lucru, unt pt. uns forma

Preparare Placinta cu rubarba si capsuni:

Inainte de a trece la instructiunile de preparare, trebuie sa dezvalui sursa retetei; m-a atras aceasta reteta de placinta cu rubarba si capsuni pentru ca mi s-a parut simpla, rustica si foarte promitatoare, in plus, aluatul neindulcit m-a facut sa-mi imaginez un constrast foarte placut intre o crusta usor sarata si umplutura dulce-acrisoara si asa a si fost. Modificarile pe care le-am adus retetei sunt nesemnificative.

Crusta:

Faina se amesteca cu sarea intr-un castron si se adauga untul rece, taiat in bucatele (poza 1). Se taie untul in compozitie cu doua cutite sau cu furculita pana cand ajunge sa aiba un aspect nisipos, granulat (poza 2). Nu se lucreaza cu mainile pentru ca untul s-ar topi si aluatul si-ar pierde textura. Se adauga apa foarte rece, cate 1 lingura o data si se framanta scurt si foarte rapid, atat cat sa se lege compozitia (poza 3). Nu se adauga mai multa apa decat e nevoie si nici nu se framanta mai mult decat e necesar. Aluatul trebuie sa se poata aduna intr-o bila, atunci cand e gata, care se aseaza pe planul de lucru infainat si se taie in doua parti (poza 4).

aluat placinta, reteta placinta cu rubarba si capsuni

Una dintre parti se intinde cu sucitorul intr-un disc de cu diametrul de aproximativ 40 de cm. care se ruleaza pe sucitor si apoi se transfera intr-o forma de tarta unsa cu putin unt. Se preseaza aluatul usor, se inteapa cu furculita din loc in loc si se da la frigider.

aluat in forma

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.

Daca as fi folosit rubarba proaspata, ar fi trebuit doar sa o spal foarte bine, sa arunc capetele si sa tai in bucatele acele parti de tulpina fragede, fara textura lemnoasa. Eu, insa, asa dupa cum v-am dezvaluit deja, m-am intalnit cu rubarba inaintea sezonului capsunilor si aceasta intalnire nu am putut sa o ratez, fiind prima din viata-mi.

rubarba

loading...

Asadar, le-am facut tulpinilor celor rosii ceea ce am spus mai sus, apoi le-am asezat intr-o cratita cu o cantitate egala de zahar si in foarte scurt timp, am avut un gem de toata frumusetea, acrisor si parfumat (am fiert rubarba cu zaharul foarte putin, s-a ingrosat foarte repede).

rubarba cu zahar

Ei bine, pentru placinta am folosit 400 de ml. din acest gem, pe care l-am amestecat cu capsuni taiate in bucatele mari si pastrand cateva capsuni mai aratoase pentru a le pune pe deasupra.

capsuni si rubarba

Am adaugat la umplutura 2 linguri de faina, extractul de vanilie, coaja si zeama de lamaie.

Am presarat in forma, peste aluat, 1 lingura de gris, apoi am desertat deasupra umplutura. Pe deasupra am aranjat capsunile pastrate, taiate in 2, si am presarat 1 lingura de zahar si 1 lingura de gris.

preparare placinta cu rubarba si capsuni

Din aluatul ramas am intins o foaie pe care am taiat-o in fasii din care am format o retea deasupra umpluturii (se poate acoperi pur si simplu umplutura cu o foaie de aluat in care se taie cateva gauri). Am uns fasiile de aluat cu albusul de ou batut si am presarat zahar (ideal ar fi fost zaharul brun).

preparare placinta cu rubarba si capsuni 2

Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, la o inaltime medie, iar dupa 15 minute, focul se reduce la 170 de grade si se mai coace inca 45 de minute. Placinta e gata cand reteaua de aluat este usor rumena iar umplutura bulbuceste apetisant…eh, si-ar mai fi de spus ca in casa miroase intr-un fel de iti dau lacrimile de pofta si simti ca ai manca si cuptorul.

placinta cu capsuni si rubarba1

Stiu, va fi foarte greu, dar placinta trebuie lasata sa se raceasca in forma inainte de a fi servita. Merge grozav de bine cu inghetata de vanilie si jur ca e cea mai buna placinta pe care am facut-o vreodata!

In final, dupa aceasta nebunie parfumata, vreau sa va lansez o provocare: pentru ca e sezonul capsunilor, as vrea sa imi scrieti intr-un comentariu, pe langa impresiile despre aceasta placinta, bineinteles, ce alta reteta cu capsuni ati dori sa vedeti publicata pe blog. Ca sa profitam din plin de capsuni in acest sezon :).

Alte retete cu capsuni:

rulada cu capsuni si crema cheesecake inghetata de capsuni cu iaurt dulceata de capsuni
Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. a zis

    Vand radacina de 1 an rasad rubarba (revent , rabarbăr, rabarbară ), pret 5 lei/buc+cost transport prin curierat pentru tara, livrare in Oradea personal sau direct din comuna Tamaseu.Pentru cantitati mai mari se poate negocia pretul. Tulpinile sale sunt folosite la prepararea dulciurilor precum plăcinta cu revent, compotul de revent si dulceata de revent. Telefon 0754.647.689

    • Laura Laurentiu a zis

      Tava mea are diametrul de 22 cm. rezultan o suprafata de 380 cm patrati. Calculati daca tava dv. are o suprafata apropiata, daca nu mariti/micsorati cantitatile.

  2. Beni Prichici a zis

    sa inteleg ca daca nu fac gem din rubarba se poate amesteca bucatile de rubarba su capsunile si asa se toarna peste aluatul din tava si sub forma sata le pot da la cuptor fara sa am surprize neplacute?

      • Beni Prichici a zis

        multumesc de sfat dar deja am facut cu rubarba transformata in gem. Am tot incercat sa incarc fotografii si imi da eroarea asta – Error #-600: File size error.

  3. mirabela a zis

    eu am foarte multa rubarba in gradina si chiar ma gandeam ce sa mai fac cu ea pentru ca trebui taiata ca sa poata creste alte frunze asa ca maine ii vine randul aceste placinte :). eu anul trecut am descoperit aceasta planta de care nu auzisem si nu vazusem , mutanduma in casa noua si facand curatenie prin gradina am vazut si aceasta planta pe care vroiam sa o smulg crezand ca este brusture :))) ma oprit faptul ca era totusi asezata in loc bun in gradina si curatata frumos. din rubarba de anul trebut am facut compot cu sirop de capsuni si gem bine pe langa prajiturele :D

  4. a zis

    Eu am gatit pentru prima oara un fel de placinta cu rubarba si mere ieri .. am vazut pe Paprika la TV, si apoi am gasit reteta pe net (pe site-ul televiziunii goodFood din UK, care facea emisiunea cu deserturile unde am zarit-o): http://m.goodfoodchannel.co.uk/recipe/644964/rhubarb-and-apple-crumble/

    Topingul crocant e demential in combinatie cu umplutura dulce-acrisoara.

    P.S. Initial chiar ma intrebam ‘ce face lumea cu „boatele” alea rosii’ :D, nici nu stiam cum se numesc. Ma bucur ca le-ai descoperit si tu.

  5. Corina a zis

    Laura, cat zahar trebuie sa pun peste rubarba proaspata? daca am 300 g rubarba, pun  300 g zahar? Multumesc anticipat 

  6. Amelinda Kendellyn a zis

    A, iesit aceasta placinta un vis cu o aroma superba de fina ,este intradevar  wonderful ,multumesc , multumesc de reteta

    • lauralaurentiu a zis

       Ma bucur mult, Amelinda, si eu iti multumesc pentru retetele trimise, nu am reusit sa o fac prin email, nu stiu de ce primesc doar rapoarte de esuare a trimiterii cand incerc sa iti scriu. In fine, sa iti fie de bine si sa mai incerci si alte retete :).

    • lauralaurentiu a zis

      Simina, sincer, nu m-am gandit niciodata la capsuni ca alternativa pentru salate cu sunca, dar… pana la urma pepenele, merele, piersicile se preteaza foarte bine, de ce nu ar face-o si ele? Multumesc pentru idee.

  7. Gratiela a zis

    Minunata ! Si aspectuoasa si sigur gustoasa ! Am sa caut rubarba ( niciodata nu am folosit-o ) si o voi face ! Imi lasa gura apa ! As sugera o reteta de desert cu capsuni fara aluat cu creme de iaurt,smintina gen panacotta !

  8. Anca a zis

    Un chec sau o prajitura usor de facut cu capsuni, ceva usor si pufos, de vara :) 
    Placinta arata super, mi-ar fi placut sa vad si o poza cu sectiunea … am sa o incerc si eu :)

  9. Adinagrig a zis

    am vazut rubarba acum pe seara in real, cand am fost la cumparaturi…am vrut sa iau numai ca eu maine plec din localitate si ma intorc peste 2 sapt, asa ca am zis ca nu are rost ca nu rezista atata in frigider…acum imi pare rau ca nu am luat ca faceam gem, nu mi-a mai trecut prin cap, de fapt m-am gandit dar am zis ca dureaza si nu am timp maine inainte sa plec.poate cand ma intorc mai gasesc si capsuni desi nu cred.
    aaa, si era rubarba romaneasca la 6.49 parca kg

  10. Amelinda Kendellyn a zis

    Foarte,eleganta si aspectoasa placinta cu rhubarb . In  combinatia cu capsuni , nu am mancat niciodata, dar iti pot da citeva retete cu rhubarb cum le pregatim noi in Australia .Iti doresc multa ,multa sanatate si succes in continuare.

    • lauralaurentiu a zis

       Amelinda, multumesc pentru aprecieri si da, as fi incantata sa primesc niste retete cu rubarba, care chiar este cu totul noua petnru mine.

    • lauralaurentiu a zis

       Amelinda, iti multumesc mult pentru retete, le-am primit pe mail dar nu stiu de ce nu reusuesc sa iti raspund la adresa pe care ai completat-o tu, primesc inapoi permanent rapoarte de trimitere esuata. Retetele sunt interesante, esti foarte draguta! :)

  11. Alina a zis

    laura, putea-i pregati si fara capsuni, numai cu rubarba o deliciosa prajitura, (inainte de-a avea capsunii) . eu am mancat tarta si chec numai cu rubarba si este extraordinara. 
    si daca te incanta retetele asa mult, iti pot trimite si eu cateva ?  sunt f bune, si nu le-am vazut pe nici un blog. am cateva la suflet , le fac des , dar nu le-am vazut nicaieri desi bantuiesc de vreo 3-4 ani zilnic blogurile culinare. 
    al tau imi place f mult si pt ca-mi place persoana ta . personalitatea ta si tot ce esti tu transpare printre randuri si din tot ce faci. se vede ca pui suflet si esti deosebita. felicitari !

    • lauralaurentiu a zis

      Alina, multumesc frumos. Inainte de placinta asta, am facut cateva chestii doar cu rubarba, foarte bune. De fapt, gemul ala pe care l-am pregatit a fost un topping perfect pentru inghetata, wafe si altele. :)
      As fi incantata daca mi-ai trimite retetele, multumesc mult.

  12. Anca a zis

    Poate un Tiramisu de capsuni sau ceva racoritor cum ar fi capsuni+bezea+frisca aranjate frumos intr-un pahar ;)

  13. Alina a zis

    Arata………fara cuvinte.Tocmai am primit cateva tulpini de rabarbura,capsuni gasim in zona si dimineata va fii la……cuptooorrr……..Multumesc din suflet pentru retete.

  14. Adinagrig a zis

    eu caut o reteta de dulceata de capsuni ,dar fara zahar eventual cu suc de mere …

    rubarba am macat si eu acum multi ani la o matusa , tot asa intr-o  placinta, era proapata, tin minte ca mi-a placut mult de tot, un gust acrisor demential…o sa ma mai uit si eu dupa ea…

    • lauralaurentiu a zis

      Interesanta sugestie, mi-ai dat „tema de casa” :).

      Da, gustul e acrisor si foarte placut. E nevoie de mult zahar, planta e acra bine, dar aroma e foarte buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *