Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Placinta intinsa

Placinta intinsa

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Placinta intinsa este un desert pe cat de simplu din punctul de vedere al ingredientelor, pe atat de fin. In satele banatene se spunea, odinioara, ca „atunșea-i fata bunã dã mãritat când șcie-ncinje plãșinta” – si nu inainte! Deci abilitatea de a intinde aluatul de placinta in foi mai fine decat foita de tigara era obligatoriu insusita de orice gospodina. De fapt, nu e chiar atat de greu sa intinzi aluatul, in esenta e un procedeu simplu, care necesita un minimum de rabdare. Rezultatul, insa, e unul delicios. Placinta intinsa se poate umple cu branza dulce sau sarata, cu mere, cu ludaie (ludaie=dovleac), cu visine, mac, nuca – in fine, o diversitate de umpluturi. Eu astazi am optat pentru doua umpluturi, una de visine si cealalta de ludaie:

Placinta intinsa - reteta

Timp de pregatire: ore

Timp de gatire: ore

Timp Total: ore

Numar portii: 12 portii

Grad de dificultate: ridicat

Eu am invatat sa fac aluatul pentru placinta absolut empiric, framantand atata faina cu atata apa pana cand mi se parea aluatul potrivit. Ei, ca sa fie acest aluat potrivit se pare ca nu chiar asa de simplu, am citit lungi discutii pe forumuri despre consistenta ideala a aluatului de placinta intinsa. Ca sa aveti un punct de plecare eu astazi am masurat tot ce am folosit – insa cantitatile pot sa difere in functie de calitatea fainii pe care o folositi (in orice caz, pentru placinta intinsa e neceara o faina de calitate foarte buna).

Ingrediente Placinta intinsa:

  • 800 de grame de faina cernuta
  • 500 ml de apa
  • 1 lingurita de otet
  • 1 lingurita de sare
  • ulei pentru intins
  • umplutura dupa gust: branza dulce sau sarata, dovleac, mere, visine, varza etc

Preparare placinta intinsa:

Din toate ingredientele de mai sus se framanta un aluat neted, elastic:

aluat placinta intinsa

Aluatul se imparte in doua si se unge din abundenta cu ulei, se infoliaza si se lasa sa se odihneasca cel putin jumatate de ora:

aluat placinta intinsa - retese

Se pune pe masa o fata de masa din panza mai plina – una veche de care sa nu va doara sufletul daca o patati cu ulei. Luati o bucata de aluat, o ungeti bine cu ulei si o rasuciti in aer asezata pe pumnii stransi, pana cand mijlocul se subtiaza pana la transparenta, apoi o asezati in centrul mesei, cu grija sa nu creati cute in aluat:

cum se intinde o foaie subtire de placinta

Stropiti foaia cu ulei (e utila o sticla cu picurator) si cu rabdare si finete incepeti sa trageti de marginile aluatului, plimbandu-va in jurul mesei. Trageti atat cat simtitit ca permite aluatul fara a se rupe. Repetati stropitul cu ulei si trageti din nou. In final, marginile foii de placinta depasesc tablia mesei – chiar daca are si cateva gauri, nu sunt atat de mari incat sa fie vreo problema:

cum se intinde o foaie subtire de placinta (sau de retese)1

PUBLICITATE
Preparare Placinta intinsa 5 Preparare Placinta intinsa 6

Se taie marginile aluatului de jur imprejur:

placinta ntinsa 009

Si foaia este gata de umplut.Eu am preparat una dintre umpluturi din aceasta ludaie, pe care am curatat-o de seminte si de coaja, am ras-o, am amestecat-o cu zahar si scortisoara si o lingura de gris – desigur, am folosit doar jumatate din dovleacul ras, restul l-am pus la congelator pentru o alta utilizare:

ludaie

Pentru a doua umplutura am amestecat visine (din congelator) cu zahar si o lingura de gris.Visinele le-am asezat la o margine a foii de aluat, ca la strudel, si am rulat cu ajutorul fetei de masa:

placinta ntinsa 010

placinta ntinsa 011

Din fiecare foaie am facut cate doua rulouri, am rulat alatul cu umplutura pana la mijloc, am taiat paralel cu ruloul si am asezat placinta obtinuta in tava pe hartie de copt, apoi am procedat la fel cu jumatatea ramasa.Umplutura de dovleac am imprastiat-o pe toata suprafata foii, apoi am rulat la fel, ajutandu-ma de fata de masa :

placinta ntinsa 006

Placintele asezate in tava se stropesc cu ulei si se introduc in cuptorul preincins la 190 de grade:

placinta ntinsa 013

Se lasa sa se coaca pana se rumenesc:

placinta ntinsa 014

Se taie in bucati potrivite, iata-le pe cele cu visine, frumos pudrate cu zahar praf:

Placinta intinsa ca in Banat (sau retese)

Si cele cu ludaie:

Placinta intinsa cu dovleac

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Nu stiu nimica mai bun. Un desert simplu dar minunat de savuros, chiar daca e de post, ca cel pe care l-am pregatit eu azi.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

90 comentarii la Placinta intinsa

  1. adelina spune:

    Draga Laura as dori sa stiu daca ung placinta cu ou batut inainte de a o da la cuptor se va intari?multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Nu cred, eu nu ung niciodata cu ou placinta asta, dar nu cred ca ii va cauza ceva.
      Pe 15.01.2014 14:57, „Disqus” a scris:

  2. Mihaela Curea spune:

    Daca foaia nu este foarte bine intinsa, va fi mai tare? Si daca nu intinzi pe fata de masa, ci pe blat direct, care e dezavantajul?

    • lauralaurentiu spune:

      Daca foaia nu e bine intinsa va fi scoarta. Nu se poate intinde direct pe blat, pentru ca nu ai cum sa o rulezi la final, foaia e prea subtire ca sa fie apucata cu mainile si apoi rulata.

  3. david spune:

    foarte bun

  4. Camelia spune:

    Buna fetelor ma numesc Camelia si sint maritata in australia cu un turc placinta asta eu o fac des dar cu brinza sau carne tocata sau cu ce va trece prin cap,ie o placinta buna pe care turcii o fac des,in carnea tocata puteti pune ceapa si cartof fiert sare piper si un pic de paprica si iese o minune,sau cu brinza si spanac preferinta mea,carnea trebuie calita cu ceapa si condimentesi peste punem cartoful fert sfarimat ca la piure si amestecati si cu umplutura asta puneti pe placinta,eu am noroc ca stiu pe turceste si iau retete de pe internet.pofta buna fetelor si spor la treaba

  5. Lily M spune:

    Buna Laura! Astept o vizita de-a ta pe la mine sa vezi minunatie de placinta ce mi-a iesit. Multumesc Lily http://lily-musat.blogspot.ro/2013/02/placinta-cu-visine-si-mere.html#more

  6. Lily M spune:

    Buna Laura! Astept o vizita de-a ta pe la mine sa vezi minunatie de placinta ce mi-a iesit. Multumesc Lily http://lily-musat.blogspot.ro/2013/02/placinta-cu-visine-si-mere.html#more

  7. Lily M spune:

    Buna Laura! Astept o vizita de-a ta pe la mine sa vezi minunatie de placinta ce mi-a iesit. Multumesc Lily http://lily-musat.blogspot.ro/2013/02/placinta-cu-visine-si-mere.html#more

  8. Lily M spune:

    Buna Laura! Astept o vizita de-a ta pe la mine sa vezi minunatie de placinta ce mi-a iesit. Multumesc Lily http://lily-musat.blogspot.ro/2013/02/placinta-cu-visine-si-mere.html#more

  9. diana spune:

    Schmeckt sehr gut.Vielen Dank.

  10. valentina smith spune:

    Draga Laura de curand va fi fiului meu ziua lui de nastere si ma m hotarat sa ii fac un tort si niste placinte cu mere si dovleac  si vreau sa spun ca am facut cum e scris si au iesit minunate abia astept sa pot servi toti membri ai familiei si mai ales toti prieteni nostri multe pupicurii si iti voi spune daca le au placut multe multumirii

  11. Mirela Rugina spune:

    Multumesc frumos pentru reteta si pentru toate pozele si explicatiile :) Mi-a iesit placinta din prima incercare, s-a intins frumos, fara gauri, nu imi vine sa cred ! De mult cautam o reteta pentru „retes”. Eu am facut 3 foi, cu umpluturi de visine, mac si caise cu migdale, toate au iesit minutate.

  12. marina spune:

    arata super si nu ma indoiesc de gustul savuros ,ptr ca ,asa cum am mai zis ,retetele Laurei sunt deosebite ,perfecte, minunate!!!!

  13. Anni spune:

    Laura, te rog, spune-mi daca trebuie neaparat musamaua aceea de panza pt ca…nu am. Nu pot sa impaturesc placinta si fara musamaua aceea? Multumesc anticipat.

    • lauralaurentiu spune:

       Anni, nu e musama, e o fata de masa din panza obisnuita de bumbac. Nu poti sa intinzi si nici sa rulezi placinta fara panza dedesubt.

  14. Stelutza spune:

    minunat
    demult doresc sa gasesc reteta potricita pentru placinta in foi , cum se spune la noi la Moldova
    iti sunt foarte recunoscatoare

  15. Adelina spune:

    Doamane sfinte ! N-am vazutasa ceva in viata mea. Esti incredibila ! Nici macar nu pot sa ma gandesc sa incerc  asa ceva. Felicitari !

  16. Doina spune:

    Laura draga, azi am luat un dovleac, acelasi ca in poza si ma pun sa fac” gibanice”, tra sa stii ce-s alea, ca doar esti printre sarbi. Am intrat aici ca sa vad daca si tu faci aceeasi reteta de foi. Normal, ca orice banatanca stii sa le faci. Ne cam invartim noi dupa masa  dar ce rezulta e o nebunie. Eu, de fiecare data , tra sa fac cam doua , trei tavi daca vreau sa ajung sa mananc, ca ni-s multi. Te pup cu drag !

  17. Kori spune:

    Si cred ca placinta intinsa este stramoasa strudelelor nemtesti , ca de la ei a ajuns in Banat reteta asta.:)

  18. Kori spune:

    Eheeee, ce amintiri placute din copilarie mi-a trezit placinta asta.Parca o vad pe buni (banateanca get beget si cea mai buna bunica din lume) cum intindea ea placinta intinsa si cum ma invarteam eu pe langa cuptor pana era gata. Aia cu ludaie era preferata preferatelor apoi cea cu mere si cu branza dulce si stafide.Ea facea cate 4-5 tavi ca altfel…nu ne ajungea nici pe-o masea:))Imi amintesc ca ea folosea marginile taiate pt a face alta placinta apoi alta, pana ramanea o bucatica mica de aluat pe care o „preluam” eu. Acum bunica a plecat sus si ar trebui sa fac si eu ca altfel cine stie daca mai gust eu vreodata asa bunatati. Plus ca e pacat ca sa nu guste si copiii mei asa ceva. Multumesc pt reteta

    • Anonim spune:

      Kori, ma bucur mult ca ti-am prilejuit atat de placute aduceri aminte. Sper sa faci si tu placinta copiilor tai si sa te intorci cu impresii! :)

  19. Carmendiugan spune:

    este de mincat cu ochii,cu inima si apoi cu gura!!

  20. Anonim spune:

    Asta-i plăcinta -de-i mai zice și ștrudel (cu toate umpluturile amintite, și chiar cu varză ușor călită și îndulcită) de care ne lingeam degetele unse, …amintiri de Crăciun, …și neaua mare, …și soba de la drum argie de sar mâții jos din tors!

  21. mikaelacorina spune:

    Buna,Laura! Revin cu o intrebare.Umplutura de visine nu o calesti,cred,dar cea de dovleac?
    Te rog,revino cu detalii.Merci frumos!

    • Anonim spune:

      Nu, draga mea, umplutura de visine nu o calesc. De obicei, amestec visinele
      cu zahar dupa gust si o lingura de gris sau doua de pesmet. Succes, sa revii
      cu impresii!

  22. Cristinaratescu spune:

    in sfasit am gasit si eu o reteta de foaie pentru placinte care sa nu fie gretoasa,adica fara untura sau unt.am facut sapt trecuta placinta cu branza si a iesit foarte buna si iar vreau s-o prepar

  23. ANNAELLI spune:

    DACA SI PLACINTELE TELE IS ASA DE FAINE PRECUM CANTICILE APAI JOS PALARIA

  24. Laura Godja spune:

    Laura, ce pofta mi-ai facut, m-am uitat mai devreme pe retetele tale, ca parca as fi avut chef de dulce si m-am oprit la placinta intinsa, am facut gris fiert si m-am pus pe treaba. a iesit super gustoasa placinta. mi-am adus aminte de vremurile bune cd bunica mea (experta in placinta dulce), D-zeu s-o odihneasca, ne astepta cu tavile pline cu placinta, cu branza, gris, nuca, dulceata, dovleac, etc. multumim Laura !!!

  25. Larsenforever spune:

    Buna ziua Laura! De mult nu te-am mai vazut, desi, daca imi aduc aminte erai pe la artisti :) Nu demult ma uitam pe acolo la retete de paine si am dat peste un post de al tau, apoi peste blog :)
    De ani de zile ma urmareste placinta asta, de cand a fost postata pentru prima data pe culi. Cred ca pana la urma imi voi lua inima in dinti si o voi face. Panza imi lipseste dom’ne, panza!

    Extraordinara munca ta si ai aplauzele mele sincere pentru abundenta de retete autohtone, a caror savoare este de neegalat. Povestea porcului am facut-o cunoscuta si pe la teutoni :) Si tot cu ajutorul tau fac cunoscuta „strainilor” mei un crampei din viata romaneasca. Sh-oi mai face-o, iaca. Tare frumos ar fi sa faci si niste minireportaje cu munca la camp, cand se praseste porumbul si manca lumea pe servet curat intins pe pamant, cu sunca si branza si mamaliga palita, ori culesul la vie si facutul mustului.
    Sa ai o duminica frumoasa!

    P.S. Inainte de placinta intinsa insa…prioritate are batonul copilariei :)

    • Lapona Enigel spune:

      Am uitat sa ma semnez…Lapona Enigel :)

      • Anonim spune:

        … si batonul… e bun si cu lingura, inainte de a se intari (da’ sa lasi ceva-ceva si sa prinda forma!). :P

      • Maria Florea spune:

        Laura,ma ling pe degete la fiecare reteta pe care o descopar.Nu sunt experimentata,incerc sa ma surprind ,inai pe mine,apoi familia.Vroiam sa te intreb,aceasta reteta este ceea ce sarbii numesc cesnitza?Mi-o place la nebunie,cred ca si acolo se foloseste acelasi gen de foaie de placinta,nu-i asa?Sunt timisoareanca,mi-am sufocat colegele sarboaice in perioada Craciunului sarbesc.Ador toate retetele tale,suntem o familie de gurmanzi.Am testat cu mare emotie prjitura ta cu miere(dulcineea) foile au fost marea provocare,au iesit super.Crezi ca daca am indraznit sa ma apuc de acele foi as putea incerca si placinta intinsa?????????????/
        Mersi ptr.toate delicatesele postate.Pupici,ceau.

      • Anonim spune:

        Draga Maria, in principiu da, aluatul este ca cel de la cesnica :) (prajitura de craciun) sau vasilica (cea de anul nou). In satul sotului meu cesnica se face patrata, se suprapun foi de aluat cu nuca si stafide intre ele, iar vasilica rasucita, exact ca asta.
        Ma bucur mult ca ai incercat retetele mele si ti-au reusit. De ce nu, incearca si placinta intinsa :). O sa incerc sa fac un filmulet cu aceasta tema, cat de curand, poate iti va fi de ajutor.

    • Anonim spune:

      Ma bucur sa te vad pe la mine prin avlie (ograda :P)! Reteta asta e de o mare simplitate, tocmai de aia e geniala (nu, nu e a mea, e mostenita). Daca o faci o data, nu o sa te mai poti opri, ca e buna si cu mere, si cu branza si cu ludaie si cu… orice-ar fi!

      Daca reusesti sa iti procuri panza :P, te astept cu impresii!

  26. mikaelacorina spune:

    Si uitasem,arata minunat aceste pachetele,ca sa zic asa.

  27. mikaelacorina spune:

    Reteta nu imi e straina.Rabdare si spatiu sa fie.Dar pot portiona aluatul incat sa-mi fie mai usor sa-l intind.Si te rog mult sa imi spui ,pentru placinta cu crema de gris/Galaktoboureko,cred ca foile trebuie lasate un pic sa se usuce.Caci daca pun umplutura de gris peste ele imediat ce le-am intins mi-e teama ca iese o placinta clisoasa,necoapta.Te rog mult,explica-mi cum trebuie sa procedez in acest caz.Multumesc frumos!

  28. Marcela spune:

    Draga Laura, am descoperit azi din intamplare blogul tau si nu imi pot lua ochii de la el. AM vazut o gramada de retete de care stiam si mancasem dar nu le stiu sa le pregatesc. Acum datorita tie o sa surprind familia mea in cel mai placut mod. Am vazut chiar si filmarea de la praprika tv (chiar de 2 ori ) si te felicit pentru modul de prezentare precum si pentru retele alese. Sunt o fosta timisoreanca, actual aradeanca asa ca sufletul este banatean ca si al tau. Iti multumesc pentru blogul tau si minunatele retete ce sigur o sa le incerc una cate una (sau poate si doua, trei o data ) ! Sa te tina Dumnezeu sanatoasa si sa ne uimesti cu cat mai multe retete minunate. Cu drag, Marcela.

    • Anonim spune:

      Marcela draga, eu iti multumesc mult pentru aprecierea ta si pentru timpul petrecut citind cele scrise de mine. Ma bucur mult ca ti-a placut si te mai astept, mereu – mereu cu retete noi!

  29. Mona_mona7617 spune:

    draga Laura si eu am facut acest aluat umplut cu nuca si scortisoara ,cum il facea matusa mea ,este un crontz minunat dar il voi incerca cu visine negresit.

  30. FIRUTA-VIORICA spune:

    Ai dreptate Laura,desertulcel mai simplu,si-mi amintesc de zilele copilariei cind bunica mea Marinca facea o tava cu brinza si una cu visine ,mere,sau ludaie-dovleac,iar din margini facea o ciorba de paradaisa cu galuste in care bunicul meu taia niste ardei iuti dar noi copii ne speriam!

    • Anonim spune:

      FIRUTA-VIORICA, ma bucura mult ca ti-am prilejuit amintiri frumoase. E una
      dintre cele mai autentice si placute placinte banatene. Te mai astept cu
      mult, mult drag in vizita, chiar daca vii de atat de departe :).

      2011/2/6 Disqus

      • Firuta Viorica spune:

        Draga Laura eram tare aproape de Timisoara de la Vrset si de mult sint pe pagina ta ca eu stiu toate retetele tale din copilarie dar tu le-ai facut accesibile tinerelor generatii,si le-ai facut sa nu fie uitate,otrgla si ih od zaborava ,a vidim da si imala priliku da naucis puno i od tvoje svekrve ,i tako si dala pocasno mesto i receptima iz Srbije!Cestitam i pozdravljam te puno ,Viorica New Zealand

      • Anonim spune:

        Viorica, ja ti se puno zahvaljujem! :) Te cekam i drugi put.

  31. lauralaurentiu spune:

    Daniela, ma bucur ca ti-am provocat atat de placute aduceri aminte. Spor la intins!

  32. Daniela spune:

    Cum am vazut reteta am si zis :reteta lui mamaita.
    Multumesc pentru reteta draga Laura.
    Mi-ai amintit de bunica mea, care a murit acum doi ani.
    Deci am trei ani de cand nu am mai mancat asa placinta.
    Poate ma voi apuca si o voi face, ca doar am cantitatile de ingrediente de la tine.
    Pe curand.

  33. mihaela spune:

    buna ziua luminoasa! placinta mea (nu-i a mea dar e la mine in tava!) a iesit de vis! nu stiu de unde este retata Dvs. dar eu am vazut ceva similar in "Sanda Marin" si marturisesc, pina ce nu am vazut aici, nu am avut curaj sa ma apuc de ea! pozele Dvs. sint mai mult decit explicite, pas cu pas, sint superrr multumita de rezultat! ai mei, au ramas fermecati! placinta colilariei mele, pa malul Marii Negre, vara la "cuptorul cu placinte" in satul de vacanta de la Mamaia! doamne, ce de mai amintiri si ce departe sint de ele.
    azi la noi e sarbatoare si-s tare multumita sa aduc pe masa celor mai dragi dintre dragi, asemenea bucate! va multumesc din suflet ca aveti rabdarea si maestria sa impartiti cu noi, necunoscutii si cunoscutii de pe internet, minunile astea!

  34. laura laurentiu spune:

    klebsi – iti multumesc mult pentru vizita si sper ca o sa mai imi calci pragul virtual (daca tot a fost inventat de cineva atat de destept :P ), eventual ca sa imi impartasesti impresiile tale despre placinta intinsa.

  35. klebsi spune:

    imi amintesc cu drag de placinta asta si nu stiam nici eu reteta, ma bucur tare mult ca cineva destept a inventat blogurile

  36. laura laurentiu spune:

    Ersilia – pai placerea ar fi de partea mea! Spui ca atatea retete ai facut – pacat ca nu ai participat la concurs, dar lasa ca nu-i bai, nu am de gand sa fie acesta ultimul cocnurs pe care il fac! Te tzuc si iti tin pumnii la orice vei face, te astept cu impresii!

  37. ERSILIA spune:

    DRAGA LAURA,MA UIMESTI DIN NOU!! TE ADMIRAM MEREU CUM CANTI SI TE ASTEPTAM SA VII MAI DES LA TVR.TIMISOARA(DUMINICA). TI-AM MAI SCRIS ,EU SANT DIN CARAS-SV. SI LOCUIESC IN ARAD.,SANT PE „CUINA TA” , MEREU INCERC CATE CEVA DIN RETETELE TALE,AM FACUT „KINDER P”(A IESIT SUPER),AM FACUT „MALANGA”,BATOANELE DE CEREALE, FONDANTELE,CORNURILE DE BRUTAR, SI MAINE(AZI E SARBATOARE) ,MUSAI SA INCERC „TAITEII CU CARTOFI”SI NORMAL…PLACINTA INTINSA. TE MAI ASTEPT CU RETETA PE CARE AI MANCAT-O LA SOACRA TA DE SF. GHEORGHE. (UN FEL DE BACLAVA..?!). TE PUP SI CAND TRECI PRIN ARAD M-AS BUCURA SA BEM O CAFEA INMPREUNA CU O PRAJITURA ALATURI DIN”CUINA”!!!!

  38. Anonymous spune:

    Doamna Laura, Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va dea multa sanatate si impliniri.
    Sint asa bucuroasa ca pot sa vad si eu aceasta reteta dar nu prea mi-a iesit. Nu stiu cit de consistent sa fac aluatul. Stiu ca ceva nu fac cum trebuie . Pur si simplu nu pot sa o intind . Odata e prea tare odata prea moale aluatul. Sa fie oare de vina ca l-am framintat la masina de pâine?
    Nu stiu cit timp sa-l framint. Va pup si va doresc numai bine si mult succes pe mai departe atit pe plan culinar, profesional cit si spiritual
    Maria

  39. Monika K. spune:

    Retetele tale Laura imi aduc aminte de copilarie, de bunatatile cu care eram rasfatata si pe care le apreciez cu mult mai mult acum ca sint „departe”, si cele care le faceau s-au dus de mult.

    Daca era proba obligatorie la maritis … bash ca ramineam nemaritata… ca asta inca nu m-am incumetat s-o fac niciodata. Intotdeauna mi s-a parut ceva „magic” in prepararea lor si parca nici nu m-am considerat vrednica a incerca sa le fac.

    Reteta ta, cu poze si explicatii „pas cu pas ” imi da curaj sa incerc.

    Te pup, ca tare faine retete ai si „bine le zici”. :)

  40. traverse city dana spune:

    Laura, banatzanca in toalele mele mis si io. Dar placinta asta inca nu am facut-o!!!! Si nu ca mis io inca tanara si numa ce-am facut ochi in bucatarie… Dar asta ma lasa cu gura cascata de cand eram mica. Doamne ce bine-i mergeau manutele lui mami… Ea facea paturata,placinta cu ludaie(favorita mea), pentru tata cu brnza sarata si marar, si facea si taitai pentru supa… Totul din produse proaspete, nimic de la conserva.
    Sa stii ca-mi iau inima-n dinti si fac si io… Ca mami e la Timisoara si io….Io peste un ocean intreg…
    Abia astept sa ma apuc si de alte aluaturi de pe aici. E greu sa gasesti mancare ca la Banat. Asa ca multam fain.

  41. laura laurentiu spune:

    Cuisinette – ma bucur din suflet, atat pentru ca ti-a placut, cat si pentru ca uite, s-a mai inregistrat o reusita la aceasta reteta care sperie pe multi! Sigur ca sunt de acord, in definitiv, retetele sunt facute sa circule, iar aceasta nici macar nu este inventia mea, ci o straveche vrajitorie de la tara scoasa de mine la lumina. Te pup.

  42. Cuisinette spune:

    Laura, tot eu…
    Imi dai voie sa traduc reteta in engleza pe blogul meu, normal ca link-uiesc originalul?

    Am facut placinta si iti pot spune ca este exact aluatul pe ca mi-l amintesc… de-acum incolo il voi folosi mereu. Iti multumesc de o mie de ori.

    S-a intins cit o zi de post, cit de mare e masa mea si tot mi-a ajuns pe delaturi. Umplutura a fost numai de branza cu stafide, ou, zahar si mirodeni.

    Are un gust mortal, iar alutul crantane in dinti de zici ca-i fillo.

    Mi de pupici

  43. Cuisinette spune:

    Draga Laura, iti multumesc din suflet pt reteta de aluat.
    Bunica mea o facea in moldova si stiu ca greu nu e de facut, dar nu aveam reteta. Am incercat si alte aluaturi insa nu se intindeau atat de subtire.

    Sper sa nu te dezamagesc, o voi incerca cat de curand.

    Sarbatori fericite.

  44. laura laurentiu spune:

    Iti doresc mult succes. Sotul meu imi spunea a bunica lui intindea foaia de placinta tot cu untura de porc. Mere tare bine si cu ulei ;)

  45. Anonymous spune:

    wow ca nu mai pot,am intins si eu de citeva ori foaie din asta a mea avea cam multe gauri ,bunica mea o intindea cu o repeziciune,atit ca ea punea untura topita la uns foaia zicea ca e mai buna ,eu am sa incerc iar cit de curind cu ulei e mai dietetic.
    ale tale arata nemaipomenit

  46. Marcela spune:

    Multumesc de incurajari. Ar trebui sa incerc intr-o zi. Multumesc mult. Oricum ai toata admiratia mea. Te pup.

  47. laura laurentiu spune:

    Multumesc de felicitari, draga mea! Sigur esti buna de maritat, doar sa ai curajul sa demonstrezi, ca nu e mare lucru! ;)

  48. cristina spune:

    absolut incredibil Laura!!!felicitari!nici acum nu imi vine sa cred cat de subtire ai reusit sa intinzi foaia..
    Am sa ma inarmez si eu intr-o zi cu muuulta rabdare si am sa incerc placintica asta care arata incredibil de bine…sa vad daca is buna de maritat:)).Pupici si felicitari inca o data

  49. laura laurentiu spune:

    Burekul se face cu foile astea, da! Daca nu ai nervi, poti face burek si cu foi de cumparat, desigur ;). O sa postez o reteta de burek!

  50. Bucataria-Paradis spune:

    acu am vazut reteta aceasta,si pun pariu ca seamana cu burekul iugoslav pe care-l pap de cite ori simt nevoia si am pofta.Eu cumpar acest burek gata preparat…umplutura cu brinza si ou,spanac si ou,carne de miel…hmmm tare bine suna,si mi-am salvat reteta…sper sa pot reusi si eu sa inting foile asa ca tine.te pup,si o duminica faina.

  51. laura laurentiu spune:

    Multumesc de felicitari, Mihaela. Dumnezeu sa o odihneasca pe bunica ta, ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute :)

  52. mihaela spune:

    felicitari draga mea.n-am mai mancat placinta din asta de cand a murit bunica din partea tatalui(dumnezeu sa o ierte) care a locuit pe malul Nerei.mi-ai facut pofta si mi-ai trezit amintiri placute.astept sa vina luna mai sa merg din nou acasa,poate o conving pe vecina sa ne faca ea una.

    te pup

  53. laura laurentiu spune:

    Da, Ioana, asa sa faci, ma anunti si ti-o fac eu, sau poti sa si asisti, daca vrei :), poate te prinzi de smecherie daca vezi live evenimentul. :)

  54. Ioana spune:

    Oau! Cand am vazut aluatul ala subtire, aproape transparent…am zis ca nu vad bine! Eu mai astept vreo 10 ani asa , pana sa incerc si eu o foitza de asta! :P
    Sau, in urmatorea calatoie la Timisoara, te anunt si ma servesti cu o bucatica din prajitura asta faina?
    Cu visine vreau pentru ca ador visinele!

  55. laura laurentiu spune:

    Marcela draga, iti multumesc pentru felicitari. Sa stii ca nu e atat de greu pe cat pare. Adica stiu, obtinerea unei foite de tigara dintr-un gogoloi de aluat poate parea un fel de magie, dar nu e. Tot schepsisul e rabdarea, ti-am zis, si finetea cu care tragi. Adica tragi atat cat simti ca se intinde aluatul din marginea mai groasa, nu tragi ca sa il intinzi din mijloc, ceea ce e imposibil. M-ai inteles? Poate sunt cam prolixa in exprimare, dar e greu de explicat in cuvinte, trebuie sa incerci, nu ai de pierdut mai mult decat 400 de grame de faina, daca incerci din juma’ de portie ;).

  56. Marcela S. spune:

    Ei, draga Laura, asta e una din retetele la care nu m-am incumentat niciodata- calcaiul lui Achile in cazul meu. As… si nu as incerca-o. Cred ca intr-o zi o sa imi iau inima in dinti.Frica vine probabil din faptul ca pe jumatate sunt ardeleanca :)))Felicitari si ai toata admiratia mea pentru priceperea ta. Pupici.

  57. laura laurentiu spune:

    Ina… nu e chiar la capatul lumii Targu-Muresul fata de Timisoara… nu vrei tu sa vii la o placinta?

  58. Ina spune:

    :-O No comment…din nou…

  59. laura laurentiu spune:

    Draga mea, iti promit ca proxima data cand vin la Bucuresti am sa ma infiintez la tine cu o placinta cu ce iti place tie mai mult. Va pup pe toti!

  60. Gabriela Cara spune:

    Draga mea, eu stiu cat esti de priceputa si ti-am mai zis asta demult, pe culi la impaturata pe crumpi. Te admir de fiecare data cand intru sa vad ce bunatati ai mai facut.
    Ce pofta mi-ai facut de o placinta, pacat ca nu esti vecina mea.
    Te imbratisez cu drag!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE