Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Placinta simpla cu mere

Placinta simpla cu mere

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Placinta simpla cu mere, ca la bunica, ne alina dorul de ceva bun si de copilarie de fiecare data cand o gustam. Ce desert mai potrivit pentru o dupa amiaza in familie, ce prajitura de casa sau placinta sa fi ales ca sa ne simtim, toti membrii familiei, din nou copii, asteptand cu nerabdare sa iasa minunatia din cuptorul bunicii, lacrimand de pofta din cauza mirosului dulce parfumat de mere si scortisoara?

Placinta simpla cu mere parca evoca cel mai bine copilaria noastra, petrecuta in timpuri destul de austere, dar pe care bunicile si mamele au stiut sa le faca mai frumoase cu astfel de rasfaturi care nu costau bani multi, dar umpleau de satisfactie toti degustatorii.

placinta simpla cu mere reteta pas cu pas placinta cu mere reteta simpla

Mi-e dor si azi de placinta simpla cu mere ca la bunica si nu pierd nicio ocazie sa o pregatesc, cu blatul ei fin si crocant, cu grilajul de biscuit lasand sa se vada umplutura rumena de mere, cu gustul nemaipomenit de bun, ramane unul dintre cele mai savoroase deserturi, cu toata simplitatea ei.

Placinta asta este plina de „defecte”: primul, ca e de moda veche, apoi, cand o gusti, nu te mai poti opri, si mai are unul, acela ca familionul meu, daca o fac azi, o sa o ceara si maine, si poimaine, si tot asa.

placinta simpla cu mere coapta placinta simpla cu mere reteta pas cu pas

Ingrediente Placinta simpla cu mere:

Pentru aluat:

  • 400 de grame de faina
  • 180 de grame de zahar
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 175 de grame de unt 80%
  • 1 ou
  • cateva linguri de lapte (doar daca e nevoie, cat sa se lege aluatul)
  • coaja de lamaie rasa, zahar vanilat
  • 1 praf bun de sare

Pentru umplutura:

  • 1 kg de mere cantarite fara coaja si casuta semintelor
  • 1/2 lamaie
  • 1 pahar de zahar
  • 200 ml suc de fructe (de mere sau portocale)
  • 4 linguri de amidon de porumb, sau 5 linguri cu varf de faina, sau 1 plic budinca de vanilie
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • zahar cristal pentru presarat deasupra

Preparare Placinta simpla cu mere – aluatul:

Aluatul se prepara dupa procedeul clasic de pate brisee, asa cum am facut si la aluatul Tartei cu smantana si fructe”Aluatul nisipos” , in traducere, se foloseste frecvent la tarte si placinte cu aluat fraged, dar la fel de potrivit este si pentru anumite tipuri de biscuiti.

1. Amestecati făina, zahărul, praful de copt, zahărul vanilat, sarea și coaja rasă de lămâie. Zdrobiți cu o furculiță sau prelucrati la robot in interiorul lor untul, pana la obtinerea unei granulatii fine.
2. Atunci când făina în care s-a impregnat untul seamănă ca textură cu un nisip aspru, se adaugă oul întreg.
3. Se frământă rapid, doar cât să se lege într-un aluat și doar la nevoie se adaugă câte 1 lingură de lapte (dacă oul e mai mare, e posibil să nu fie nevoie). Nu se framanta mai mult de atat, framantarea insistenta va dezvolta glutenul din faina de grau, lucru pe care nu ni-l dorim, pentru ca aluatul ar deveni elastic, iar noi il dorim fraged si sfaramicios.

4. Aluatul se aduna imediat intr-o bila, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, ideal ar fi o ora.

aluat pentru placinta simpla cu mere infoliat

Placinta simpla cu mere, umplutura de mere

1. Merele decojite si curatate de casuta semintelor se cantaresc.
2. Se dau merele pe razatoare si imediat se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi se amesteca rapid, pentru a preintampina oxidarea.
3. Se amesteca merele rase cu toate celelalte ingrediente specificate pentru umplutura, obtinand umplutura pentru placinta simpla cu mere.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Placinta simpla cu mere, intinderea foilor si asamblarea

1. Se captuseste o tava de dimensiunea aproximativa de 42×35 cm cu hartie de copt. Eu am folosit o tava obisnuita de cuptor, de 42×34 cm, deci orice tava cu suprafata de aproximativ 1450 cm² e potrivita. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180°C.

1. Aluatul se scoate din frigider, se modeleaza sub o forma aproximativ dreptunghiulara si se imparte doua bucati, una reprezentand cam ¾ din cantitatea de aluat iar a doua, mai mica, ¼.

2. Bucata mai mica se lasa deoparte iar cea mare se intinde cu sucitorul intr-o foaie, pe planul de lucru presarat cu faina. Dimensiunea foii trebuie sa fie adaptata la cea a tavii folosite,  Dupa ce foaia e intinsa, marginile neregulate se indreapta cu cutitul si se adauga la bucata mai mica de aluat ramasa deoparte.

3. Foaia de aluat se ruleaza usor pe sucitor, fara a presa, se ridica sucitorul si se transfera cu ajutorul acestuia deasupra tavii in prealabil pregatite cu hartie de copt, derulandu-se la locul ei.

placinta simpla cu mere transferul foii de aluat in tava

4. Restul de aluat (parte de aproximativ ¼) se frământă rapid cu marginile decupate ale foii și se întinde pe planul de lucru presarat cu faina intr-o foaie cu grosimea de 4-5 mm. Se decupeaza in fasii late de 1 cm cu o rola de patiserie ondulata sau, in lipsa, cu un cutit.

placinta simpla cu mere pregatirea-decorului retea din aluat

5. Am pus umplutura peste foaia de aluat, niveland-o pe toata suprafata. Am asezat pe diagonala fasiile de aluat decupate, suprapunand altele perpendicular pe primele, pana la crearea unui „grilaj” deasupra prajiturii. Am presarat cu zahar cristal – eu am pus zahar brun.

placinta simpla cu mere pregatita de cuptor

Cum se coace placinta simpla cu mere

1. Placinta simpla cu mere se coace la o inaltime medie in cuptorul preincins la 180°C, timp de 35-40 de minute, pana cand se rumeneste frumos.

placinta simpla cu mere coapta in tava

Placinta simpla cu mere, servire

Am lasat placinta simpla cu mere sa se raceasca in tava (se poate taia si calduta, dar nu fierbinte) apoi am impartit-o in portii generoase, pe masura poftei degustatorilor. Se poate servi din momentul in care e calduta, la fel de buna fiind si complet rece. Placinta simpla cu mere e absolut delicioasa, cu sau fara inghetata (sau un sos de vanilie): crusta crocanta si fina, umplutura aromata cu tenta de jeleu, iti vine sa mananci un hectar!

placinta simpla cu mere reteta placinta cu mere servita cu inghetata

 Poate te intereseaza si:

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Placinta simpla cu mere

  1. Cred ca este cea mai complicata reteta de placinta cu mere, dar sigur rezultatul este unul de exceptie. Aspectul este de o frumusete rara, iar buchetul de arome complex: coaja lamaie, scortisoara, suc de fructe, zahar vanilat, suc de lamaie si eventual budinca….mai ca imi vine sa comand o portie.

  2. Eviana spune:

    Cate linguri de amidon alimentar trebuie puse la acesata reteta, caci nu stiu un plic de budinca din Romania cat cantareste ?.As vrea sa o fac pentru maine seara la Haloweenul de la gradinita fiica-mi si cred ca voi da lovitura, impreuna cu saratelele tale…(trebuie ceva dulce dar si sarat).Pare nemaipomenita!
    Si aveam nevoie si de un sfat : am un cuptor care cam arde dedesubt si deasupra cam ramane crud si-mi strica si cozonaci si tot.Am incercat pe etajul cel mai de sus ,am incercat si cu tava intermediara dar tot arde….stii vreun truc sa mai potolesc naravasul asta de cuptor?Merci anticipat de raspuns.

  3. Valentin spune:

    Arata foarte bine,cu ce poate inlocui praful de budinca?
    Multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Cu aceeasi cantitate de amidon alimentar din porumb (gustin) sau faina de grau. Preferabil amidonul, umplutura va fi mai fina si translucida.

  4. Dorina spune:

    Am reusit datoria retetei tale sa fac o placinta buna de tot.
    Felicitari!

  5. aici e si fotografia! nu a vrut sa o incarce in comentariul anterior!

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte bine arata, chiar suprinzator de bine pentru toate peripetiile prin care zici ca a trecut. Concidenta e ca si eu ma afacut placinta asta in acest weekend, am servit-o cu inghetata de vanilie si toti mesenii au fost super incantati. Ma bucur ca esti de parere ca e gustoasa, si noua ne place la nebunie. Sa va fie de bine!

  6. ooo draga Laura! prajitura asta mi-a mancat sufletul cat am preparat-o. Intinsul foii a fost cel mai dificil.  iar pt grilaj chiar nu am mai reusit, asa ca impreuna cu baietul mare am rupt bucatele mici de aluat pe care le-am pus peste mar.Apoi in cuptor mi-a curs suc de la ea si s-a ars si fum…cand era in cuptor la coacere am zis ca nu o sa mai fac niciodata! dar….cand am gustat din ea…am zis ca merita orice sacrificiu pentru ca e un deliciu, e extraordinar de gostoasa. eu mereu faceam placinta cu mar, dar cu marul preparat inainte si un alauat cu drojdie. mi se pare de zeci de ori mai gustoasa asa!!!! foarte buna, la toata familia, inclusiv musafirilor le-a placut! Am atasat si o fotografie!

  7. Poppteo spune:

    Delicios, sotul meu m-a intrebat de citeva ori care este ingredientul care da acest gust subtil de jeleu.

    As avea o intrebare: chiar trebuie pus sucul de mere ca merele mele au lasat enorm de mult suc, a trebuit sa le mai storc.

    multumesc, este o reteta delicioasa, mail ales cu acest blat subtire.

  8. diana florescu spune:

    imi vine sa plang de pofta :D trebuie sa fac cevaaa! am facut cateva retete din cele postate. sunte ti un ajutor! :*

  9. arwen spune:

    Delicioasa doamna,am facut placinta asta de doua ori si este ffff. buna!!!! de acum placinta cu mere am sa o fac numai in felul acesta,aveti niste retete extraordinare si f. bine explicate ,am sa facut mai multe retete:covrigii sarbesti,prajitura kinder pingui,placinta cu branza dulce ..etc (toate f. bune)si am sa fac si multe altele,sunt fanatica dupa retetele dumneavoastra!!!!
    multumesc mult si felicitari atat pentru retete cat si pentru vocea dumneavoastra!!!!

    • Anonim spune:

      @arwen, multumesc foarte mult pentru complimente. Ma bucur sa te stiu printre cititorii mei si te astept cu impresii orice ai mai incerca!

  10. Simona spune:

    Foarte buna reteta dumneavoastra, am incercat-o si eu. Mi-a placut mai ales umplutura, data viitoare o sa incerc sa fac aluatul fara praf de copt, respectand reteta clasica de pâte brisée care n-are praf de copt. Multumim mult pentru retete, aveti un blog tare frumos!

  11. Anonymous spune:

    Da ,este o placinta super,buna mai ales cand iese de pe maini talentate.FELICITARI!am vizitat si eu blogul dumneavoastra ,trebuie sa recunosc am avut ce invata …sunteti o artista !!!
    cu drag MARA .

  12. laura laurentiu spune:

    margret, sunt convinsa ca vei fi apreciata pentru placinta asta ca pentru toate bunatatile pe care le faci copilasilor tai, poate te vei alege cu ceva pupicei in plus! :)

  13. margret spune:

    arata atat de bine placinta aceasta….trebuie sa o incerc si eu pentru copilasii mei…
    sa ma tina minte cand or creste….

    o zi frumoasa.

  14. laura laurentiu spune:

    Andrei, esti o figura! Nu demult ma cereai pe mine, acuma lansezi o cerere pe world wide web? Hai sa iti gasim nevasta – auziti, fetelor, gateste si se apuca si de dulciuri! :P

  15. Andrei G. spune:

    O placinta ca la maica-mea acasa, Dumnezeu sa o ierte :) . Da, ai spus de fapt la inceputul retetei ca e de moda veche, dar chiar nu e un defect asta, mi-am dat seama ca ai glumit! Felicitari! Am gatit o fasole strasnica dupa reteta ta, daca ma apuc si de placinte chiar devin barbatul ideal! Nici o doritoare? :P

  16. laura laurentiu spune:

    Ioana, iti multumesc mult! Las’ ca si tu ai destule bunatati! O sa trec sa imi ridic premiul! ;)

  17. Ioana spune:

    Pentru ca ieri te-ai gandit tu la mine si m-ai premiat, azi m-am gandit sa te premiez eu!
    Asa ca te asteapta un premiu pe blogul meu culinar, un premiu pe care il meriti la cat mi-a plouat in gura de cand iti vizitez blogul! :)

    Pupici si iti doresc o zi cat mai reusita!

  18. laura laurentiu spune:

    Simo, de buna e foarte buna. Aluatul e ceva intre moale si crocant, adica umiditatea merelor nu patrande pana la baza, pentru ca e stabilizata prin gelificarea amidonului.

  19. Simo spune:

    Mvaaaaiii, ce placinta faina! Sunt convinsa ca e o bunaciune! Spune-mi te rog, Laura, foia se umezeste sau ramane crocanta?

  20. laura laurentiu spune:

    Ioana, draga mea, crede-ma ca e foarte usor de realizat!
    Poti sa iti satisfaci pofta in maximum o ora! Te pup si eu!

  21. Ioana spune:

    Ti-am pus o intrebare la tarta cu spuma de mere. Fiind mai veche postarea, poate nu observi. Amidonul de porumb poate fi inlocuit cu faina de porumb fina sau cu ce altceva?
    :)
    Pupici.

  22. Ioana spune:

    Of, ce pofta mi-ai facut pe ea! Tare imi plac prajiturile cu mere, de orice fel! Si dupa ce vad eu ca scrie la umplutura…deja imi lasa gura apa!
    Mi-oi face si eu curaj sa o execut intr-o zi. La prima citire nu imi pare foarte usor de realizat.
    Pana atunci, primesc si eu o bucatica, asa, de pofta?

    Pupici

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE