Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Placinta taraneasca cu varza

Placinta taraneasca cu varza

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Placinta cu varza – pentru unii poate suna neobisnuit, pentru altii reprezinta o placuta aducere aminte. Demultisor nu am pregatit o placinta cu varza si pur si simplu mi s-a facut dor, asa ca m-am pus pe framantat, uns, intins, calit varza –  iata ce a iesit:

Placinta taraneasca cu varza

Ingrediente Placinta taraneasca cu varza:

umplutura:

  • 1,5-2 kg. de varza dulce, cantarita cat e cruda
  • 80 ml. ulei
  •  sare si mult piper
  • opțional, 1 legătură de mărar
  • 1 lingura cu varf de pesmet
  • 1 ou

Aluat țărănesc de plăcintă:

  • 300 de grame de faina 000
  • 200 – 250 ml de apa – in functie de calitatea fainii
  • cateva picaturi de otet
  • 1lingurita rasa de sare
  • aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
  • 1 ou batut pentru finisat

Placinta taraneasca cu varza, preparare umpluturii:

Pentru umplutura, se caleste varza dulce tocata fin (o varza mica ~ de 1,5-2 kg.) in aproximativ 80 ml. de ulei, cu sare si piper. Se supravegheaza in permanenta sa nu se prinda, eventual se adauga cate putina apa fierbinte, pana ce varza este frageda. Se adauga o legatura de marar proaspăt tocat si se amesteca. Se lasa sa se raceasca si se adauga pesmetul si oul:placinta taraneasca cu varza 1
Se amesteca bine umplutura si se lasa deoparte.

Placinta taraneasca cu varza, aluatul

Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului – nici tare, nici moale.placinta taraneasca cu varza 2
Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte):placinta taraneasca cu varza 3
Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura – nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros iar gustul unturii abia de se va regasi in preparatul final:placinta taraneasca cu varza 4
In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul (repet, se vad doua „turnuri” de aluat pentru ca am facut doua placinte, pe una am daruit-o):
placinta taraneasca cu varza 5
Se acopera „turnul” de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute. Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Dupa trecerea timpului de odihna, „turnul” de aluat se intinde cu sucitorul – manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile:placinta taraneasca cu varza 6

Placinta taraneasca cu varza, asamblare si coacere

Se ruleaza aluatul pe sucitor si cu ajutorul acestuia se transfera fie pe o tava intinsa, fie pe o coala mare de hartie de copt, deasupra carora se va derula si care (tava sau hartie) ne vor ajuta sa rasturnam placinta in tava, dupa ce o modelam.
Se asaza umplutura la mijlocul foii de aluat, se aplatizeaza si i se da o forma rotunda, apoi se trag marginile aluatului catre centru, acoperind varza calita si evitand sa se aglomereze mult aluat la un loc:placinta taraneasca cu varza 7
Placinta se rastoarna pe tava acoperita cu hartie de copt, ajutandu-ne de hartia sau tava pe care am transferat aluatul, asa incat imbinarile sa fie dedesubt. Din marginile decupate, eu i-am facut un decor sub forma de grilaj, apoi am uns suprafata placintei cu oul batut:placinta taraneasca cu varza 8
Se da tava in cuptorul deja bine incins, unde se lasa apoximativ 30 de minute (in functie de cuptor), pana ce se rumeneste frumos:placinta taraneasca cu varza 9
Se lasa sa se racoreasca pret de 15-20 de minute (e minunata calda, alaturi de o lingura buna de iaurt, dar sotului meu, de exemplu, ii place si rece), apoi se taie:placinta taraneasca cu varza 11
Aluatul crocant si fin se desface in foite, contrastand placut cu umplutura de varza calita. O portie, garnisita cu iaurt si un fir de marar:placinta taraneasca cu varza 12

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

35 comentarii la Placinta taraneasca cu varza

  1. carmen spune:

    o reteta extraordinara …

  2. carmen spune:

    o reteta extraordinara …

  3. Oana spune:

    Buna Laura, as vrea sa stiu cat înseamnă ” câteva picături de oțet?” : O lingurița ?? Am pregătite toate Ingredientele si m-am împotmolit aici:((. Multumesc frumos :)

  4. se poate face si cu umplutura de cartofi sau ciuperci?

  5. camelia spune:

    Reteta dvs. mi-a adus aminte cu drag de mamaia si de copilarie – ea facea asemenea placinte, cu varza, branza, carne, numai ca le punea in tavi mari, negre (parca le vad si acum) si foile le „plisa”. Cand incepea sa intinda o foaie, nu-i ajungea masa de bucatarie. Ma bucur ca v-am gasit. Sanatate multa va doresc !

  6. Lili spune:

    Felicitari Doamna Laura pentru recete extraordinare .Placinta mi-a reusit super. E un deliciu.

  7. Mihaela spune:

    dimineata ma uitam in frigider … ce as putea sa fac cu cele 2 verze si dupa o cautare am gasit solutia:
    delicioasa, recunosc, nu am mai avut rabdare sa fac si model, iar la 10 bilute transformate in foi aluat am folosit ulei in loc de untura, a iesit insa minunata, multumesc

  8. Dianacutitoiu spune:

    esti cea mai buna

  9. teodora spune:

    dar de ce se pune ou si pesmet in varza?

    • Anonim spune:

      Teodora, e optional. Daca pui ou si pesmet (sau numai pesmet) umplutura de varza va fi mai compacta, nu se va rasfira cand tai placinta. Daca nu pui nimic, varza se va cam imprastia in momentul taierii.

  10. Dany spune:

    Exceptionala! Am reusit sa inving scepticismul mamei care o considera dificil de facut si care spunea „ce poate sa fie altceva decat o varza cu paine?”… Gresit! am facut-o impreuna si a iesit cu totul altceva, o simfonie de parfumuri, gusturi si arome!
    Dany

    • Anonim spune:

      Dany, te felicit pentru puterea de convingere :). Merita facuta, da, e delicioasa! Sa va fie de bine, ma bucur din suflet ca v-a reusit si v-a placut!

  11. cami timisoara spune:

    acum am terminat-o si mi-a iesit dar eu am facut-o in tava cuptorului e foarte gustoasa.Iti multumesc inca o data pentru retete. O sa incerc si pe cea cu brinza sau poate varianta dulce cu mere.

  12. L. spune:

    Arata bestial!!!!!!!!!!!! Salivez :(( ca si la alte retete dina cest blog. Bravo!

  13. Alicemntn spune:

    Doamna Laura,am incercat reteta dumneavoastra,si e extraordinara.Sper sa nu va suparati ca am postat rezultatul si pe blogul meu,bineinteles,cu link-ul respectiv.
    Va multumesc.

  14. sondaje de opinie spune:

    Merita sa incercati. Prietenei mele i-a reusit, mai buna devat o manca Nica a Petrei :)

  15. raluca spune:

    Minunata reteta. Am servit-o alaturi de un ciolan afumat de curcan si au mers de minune. sunt sigura insa ca ar fi iesit si mai buna unsa cu untura si nu cu ulei, cum am facut eu, dar in zona Seattle inca nu am gasit de unde sa procur. Data viitoare incerc unsa cu unt, si vad care ne place mai mult. oricum, se repeta curand, fara ou, mai ales ca vine postul. multumim.

  16. lauralaurentiu spune:

    Adina, sa va fie de bine, ma bucur ca ti-a reusit si ca a fost pe placul tau si al familiei, te mai astept cu drag!

  17. lauralaurentiu spune:

    Vale, ma bucur mult ca ti-am prjilejuit o placuta aducere aminte. Sper sa iti reuseasca si sa ma mai vizitezi. :)

  18. Adina spune:

    Buna ziua! Am gasit blogul dumneavoastra prin ianuarie. Reteta aceasta mi-a atras atentia in mod deosebit dar nu am avut timp pana astazi sa o fac. E delicioasa! Multumim pentru postare. De abia astept sa incerc si alte retete.

  19. Vale spune:

    Draga mea, te vizitez de muuuult timp si ma minunez de fiecare data de ceea ce poti realiza! Bunica mea facea placinta asta cand eram copil si de atunci nu am mai gustat asa ceva. Te rog sa-mi spui daca pot inlocui untura cu altceva, pt ca din pacate aici (Australia) nu am de unde sa gasesc. Multumesc!

  20. lauralaurentiu spune:

    Alin, ma bucura vizita ta, abia astept sa imi comunici impresiile tale asupra retetei!

  21. alin spune:

    Felicitari din Australia! O sa incerc si eu reteta

  22. laura laurentiu spune:

    Oana draga, ma bucur foarte mult! Deci ai incercat-o si a iesit faina! O sa o postezi si pe blogul tau? Chiar sunt curioasa cum arata a ta! te pup, sa va fie de bine!

  23. oana spune:

    Si mama facea placinta cu varza dar uitasem de reteta pana sa o faci tu. acum ca mi-ai amintit am facut-o si eu, si a iesit exact asa cum ma asteptam adica super buna. Saru' mana pentru masa!

  24. laura laurentiu spune:

    Nik26, ma bucur ca gasesti utile retetele mele! Sa va fie de bine!
    Placinta cu varza e un adevarat deliciu, ti se pare corect! ;)

  25. laura laurentiu spune:

    Ala, ma bucur ca iti place! Iti multumesc pentru vizita si aprecieri!

  26. Nik26 spune:

    Arata Superb placinta! :D
    Recunosc ca nu am avut placerea sa gust pana acum asa placinta, dar pozele tale chiar imi fac cu ochiul si nu ma indoiesc ca e si foarte gustoasa!
    (Am transformat una dintre retetele tale si au iesit niste cornulete super! ;) Multumesc!)

  27. Ala Oancea spune:

    Yammy ! Placinta cu varza … ce-mi place :)

  28. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult, draga Laura! Asa e, in zona Clujului placinta cu varza e mult mai raspandita decat prin alte parti. Gustul e divin, asa cum l-ai descris, mananci si iti vin lacrimile-n ochi de emotie si bucurie!
    M-as bucura tare mult sa o incerci, stiu sigur ca o sa iti placa. Deasemenea, aluatul asta e minunat si poti sa faci si alt gen de placinte cu el, o sa si postez azi ceva cu branza ;) !

  29. LauraAdamache spune:

    Laura scumpa m-ai distrus cu placinta asta!! E ora 9 abia si mi s-a facut o foameeee teribila. Am mancat o singura data aceasta divina placinta in zona Clujului si pana in ziua de astazi ii mai simt gustul!!
    In afara de varza, care aici este absolut mizerabila, am toate ingredientele. O sa merg la un magazin romanesc proaspat descoperit si daca am noroc sa gasesc o varza decenta o incerc siguuuuuuur sigur!!
    Iti multumesc din suflet pentru reteta draga mea!!
    Pofta buna si sa papi si pentru mine o bucatica mica mica!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE