Pogacele cu jumari

Autor:

pogacele cu jumari

Pogacele cu jumari, bune si fragede de se topesc in gura!

Pe langa alte retete de preparate din carne de porc, la noi in Banat si in toata Transilvania, traditia impune ca la scurta vreme dupa tăierea porcului, găzdărița să facă pogăcele cu jumări din jumările proaspete . Ei, și parcă v-am spus deja ca am taiat porcu’, nu? Ei da, v-am spus, cand i-am transformat cotletu’ in friptura!

Doar n-o sa ma abat tocmai eu de la traditii, nu? Anul asta, de topitul jumarilor s-a ocupat varu’ Miodrag si le-a facut minunate, bine scurse de grasime, rumenite atat cat trebuie, crocante fara a fi tari, ce mai, perfecte! Am profitat de aceasta splendida prestatie pentru a preparara, deci, reteta mea de pogacele cu jumari pe care v-o dezvălui în cele ce urmează.

Ingrediente Pogacele Cu Jumari:

  • 550 de grame de faina 000
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 2 linguri de untura de porc (rece, nu topita)
  • 200 ml. de lapte caldut (+/-)
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 200 de grame de jumari (merg si 250 de grame, dar pe restul le-am mancat, ca tare bune erau :P)
  • sare si piper dupa gust1 ou batut
  • putin chimen

Preparare Pogacele Cu Jumari:

Intai de toate, sa ma laud cu frumuseţe de jumări:

pogacele cu jumari 1
Jumarile se macina iar pasta obtinuta se amesteca cu sare si piper dupa gust.
Intr-o cana, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, se adauga 2 linguri de faina si putin lapte caldut si se asteapta sa faca basici (se pune intr-un loc caldut).
Intr-un castron, faina se freaca cu untura si sarea pana capata un aspect nisipos. Se face un loc la mijloc in care se toarna drojdia dospita si se adauga putin cate putin laptele caldut in care s-a batut oul intreg, framantand pana la obtinerea unui aluat neted, ceva mai consistent decat aluatul de cozonac.
pogacele cu jumari 2

Se acopera aluatul si se lasa sa dospeasca la temperatura bucatariei pana cand isi dubleaza volumul, apoi se rastoarna pe planul de lucru un cu o pelicula fina de ulei.

pogacele cu jumari 3
Aluatul se intinde, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 8 mm.
Aveti la dispozitie doua alternative de lucru: fie impartiti pasta de jumari in 3, ungand aluatul cu cate o treime la fiecare impachetare, ori faceti ca mine si puneti de la inceput toata pasta de jumari pe aluat. Rezultatul va fi acelasi, oricare cale alegeti sa o urmati.

Se unge aluatul cu pasta de jumari:

pogacele cu jumari 4
Pornind din cele doua laturi mai scurte ale dreptunghiului, se aduc marginile aluatului catre mijloc pana se intalnesc, apoi se pliaza in doua, pe linia de imbinare:
pogacele cu jumari 5
Dreptunghiul lung si ingust obtinut se indoaie in doua de la jumatate (pe latura lunga) dupa cum am descris si la procedeul de impachetare de la Haios, apoi se infoliaza si se da la frigider.
Dupa 20-30 de minute, aluatul se intinde din nou, si se pliaza pe latura cea mai lunga, de data aceasta doar in 3:
pogacele cu jumari 6
Se da din nou la frigider si dupa acest  timp de asteptare se mai impacheteaza o data, identic, in 3. Se lasa la frigider inca 30 de minute, apoi se presara planul de lucru cu putina faina, se intinde aluatul intr-o foaie de 5-7 mm si se decupeaza cu un pahar (sau ce forma se doreste) pogacelele:
pogacele cu jumari 7
Eu am adunat resturile de aluat rezultate de la decupare intr-o gramajoara, le-am intins din nou cu sucitorul si am decupat niste saleuri delicioase, chiar daca nu la fel de aspectuoase ca si pogacelele.
Pogacelele se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt (de fapt, mi-au rezultat doua tavi) si se lasa la temperatura bucatariei pana cresc frumusel:
pogacele cu jumari 8
Se unge pe deasupra cu ou batut – atentie, sa nu ungeti si marginile ca vor creste mai putin sau asimetric la cuptor – si se presara cu chimen.
pogacele cu jumari 9
Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade pana se rumenesc frumos (vreo 15-20 de  minute).
pogacele cu jumari 10
Sunt fragede de se topesc in gura, foietate, aromate si picante. Merg de minune la un pahar de vin rosu, dar si fara el:
pogacele cu jumari 11
Print Friendly

Lasa un comentariu

32 Comentarii la "Pogacele cu jumari"


Vizitator
Carmen
25 august, 2016

Delicioase, nici nu-mi vine sa cred ca sunt facute de mine! Multumiri!

Vizitator
Maria
25 februarie, 2016

Super bune, am facut de mai multe ori si mi-a iesit super!!!

Vizitator
imbrescu diana
18 ianuarie, 2016

Superbe, absolut superbe mi-au iesit! Nici nu imi vine sa cred ca sunt facute de mine :))). Multumesc mult

Vizitator

[…] dar nu e ceea ce cautam, desi sunt foarte bune si cu siguranta o sa le mai fac. Am luat reteta de aici, doar ca am inlocuit jumarile cu unt si […]

Vizitator
Ana
4 septembrie, 2013

Azi am asteptat minute bune pe langa cuptorul unei brutarii unguresti sa iasa asa numitele „pogy”, in varianta cu branza. Gustoase, dar nici pe departe asa frumoase ca ale tale, Laura! Am venit acasa pornita sa gasesc reteta originala si sa nu mai stau la mana lor, asa ca prima oprire a fost pe site-ul tau. Am gatit cu succes multe din retetele tale, am sa o incerc si pe asta, dar as vrea sa inlocuiesc pasta de jumari cu pasta de branza. Ma gandesc la un amestec de unt, cascaval si branza sarata, care crezi ca sunt proportiile ideale, sa iasa la fel de fragede ca ale tale? Iti multumesc si te felicit pentru tot ce faci!