Prajitura cu piersici si bezea

Autor:

Prajitura cu piersici si bezea, sau cu fructele de vara preferate!

Stiu, am promis de vreo doua saptamani sa public reteta pentru aceasta prajitura cu piersici si bezea. Sper sa imi fie cu iertare, am traversat cea mai aglomerata perioada a anului (care inca nu s-a terminat pentru mine). Chestia asta in combinatie cu temperaturile nebune ale lunii august, m-au cam stors de energie, asa incat atunci cand am avut cateva ore libere, am simtit o nevoie teribila de somn si prajitura cu piersici si bezea a trebuit sa astepte :). Pentru ca inca suntem in august si pentru ca piersicile inca sunt in plin sezon, ma gandesc ca reteta de prajitura (sau placinta) cu piersici si bezea inca este de actualitate. Ca sa nu vorbim ca puteti face prajitura si cu alte fructe, de exemplu cu niste renglote mari si suculente trebuie sa fie o adevarata nebunie. Inca nu am hotarat pe deplin cum sa-i zic, oscilez intre „prajitura” si „placinta” :). Poate ca ar fi mai nimerit placinta, pentru ca aluatul este unul rustic, usor sarat (stiti ca sunt dependeta de combinatia dulce-sarat), dar stratul gros de bezea si umplutura generoasa de piersici parca recomanda ca acest desert sa fie promovat la rangul de prajitura :).

prajitura cu piersici si bezea, reteta prajitura cu piersiciTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente prajitura cu piersici si bezea:

aluat:

  • 250 grame faina
  • 1 praf de sare
  • 150 de grame de unt
  • 150 de grame de branza de vaci bine scursa de zer (daca branza e umeda va fi nevoie de mai multa faina)
  • 2 galbenusuri

umplutura:

  • 5 piersici coapte
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri cu varf de faina

bezea:

  • 4 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • zeama de la 1 limeta (sau lamaie)

in plus:

  • 2 linguri de pesmet
  • faina pt. planul de lucru
  • unt pentru uns tava
  • optional: coaja de lamaie sau limeta pentru presarat bezeaua

Preparare prajitura cu piersici si bezea:

Inainte de orice, vreau sa va spun ca in cazul in care nu aveti branza de vaci acasa, nu trebuie sa va abtineti de la a pregati aceasta prajitura, aluatul se poate inlocui cu succes cu un alt aluat fraged dupa placul vostru, eu vi l-as recomanda pe acesta: placinta cu rubarba si capsuni.

Daca totusi veti opta pentru aluatul cu branza de vaci, iata cum se face:

1. untul rece taiat bucatele, branza de vaci faramitata, sarea si faina si pun intr-un castron (poza 1);

2. cu o furculita se zdrobesc ingredientele si se amesteca bine pana la obtinerea unui aspect nisipos (poza 2);

3. se adauga galbenusurile (poza 3);

4. Se framanta rapid, ca sa nu se incalzeasca excesiv aluatul de la caldura mainilor, doar cat sa se obtina un aluat potrivit de elastic, nelipicios (poza 4). Daca aluatul e prea tare, se adauga cate 1 linguritade apa rece pana la obtinerea consistentei potrivite, daca, dimpotriva, e prea moale, se adauga pe rand cate o lingura de faina.

aluat cu branza de vaci

Aluatul se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru 1 ora.

Inainte de a trece timpul de asteptare al aluatului, se pregatesc piersicile, care trebuiesc bine spalate si taiate in jumatati sau in sferturi pentru a indeparta samburii.

piersici

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.

loading...

Aluatul se intinde, cu ajutorul sucitorului, pe planul de lucru presarat cu faina, intr-o foaie cu grosimea aproximativa de 1/2 cm.

aluat cu branza de vaci, prajitura cu piersici

Se unge cu unt o tava (eu am folosit o tava ceramica cu dimensiunea de 30×22 cm.), se infasoara foaia de aluat pe sucitor si se transfera cu ajutorul acestuia in tava. Se ajusteaza marginile aluatului la o inaltime egala de jur imprejurul tavii (din resturile de aluat se pot face niste saleuri, daca se ung cu ou si se presara cu susan, mac sau cascaval).

aluat branza de vaci, prajitura cu piersici preparare

Se feliaza piersicile (sa se obtina cam 8-10 felii dintr-o piersica), se pun intr-un castron si se presara cu faina si zaharul.

prajitura cu piersici si bezea preparare

Se amesteca usor, asa incat feliile de piersici sa se imbrace uniform in ingredientele solide.

Se presara deasupra aluatului din tava cele 2 linguri de pesmet apoi se aseaza deasupra piersicile imbracate in zahar si faina. Zaharul si faina ramase in castron se imprastie pe deasupra. Optional, se pot aseaza de jur imprejur benzi decorative modelate din resturile de aluat.

prajitura cu piersici reteta, prajitura piersici si bezea preparare

Se da imediat la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, la o inaltime medie. Prajitura se va coace fara bezea pentru primele 30 de minute.

Cat timp prajitura e in cuptor, se bat albusurile spuma tare, se adauga pe rand zaharul (cate 1 lingura) si zeama de lamaie sau limeta. Bezeaua se bate pana cand zaharul este complet dizolvat.

Dupa trecerea primelor 30 de minute de coacere, se scoate prajitura din cuptor si temperatura se reduce la 160 de grade Celsius.

Se acopera rapid suprafata prajiturii cu bezeaua si, optional, se presara cu coaja rasa de lamaie sau limeta.

prajitura cu piersici si cu bezea in tava

Se coace in continuare timp de 30-40 de minute, pana cand bezeaua se coloreaza intr-un auriu – rozaliu placut si este destul de ferma la atingere.

prajitura cu piersici si bezea 2

Se lasa sa se raceasca in tava (desi noi ne-am napustit pe ea in stadiul de „calduta”) apoi se portioneaza in portii generoase, asta ca sa nu se solicite la nesfarsit suplimente :P.

placinta cu piersici si bezea

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. mihaiela a zis

    of,atat de buna dar de ce n am reusit o? aluatul era crud,spuma foarte subtire.Am respectat toate cantitatile,gradele la cuptor.Sigur am sa mai incerc !!!

    • lauralaurentiu a zis

      Chiar a fost :). Stii ca m-am gandit chiar azi la prajitura asta? Ma gandeam ca vine vara si sezonul fructelor…

    • lauralaurentiu a zis

      Vai, eu plang de pofta cand imi amintesc de placinta asta, mmm! sa-mi dai de stire cum iese cu piersici din compot, poate o comit si eu saptamana viitoare. :)

    • lauralaurentiu a zis

      Ciudat, al meu a iesit cam moale :)), chiar mi s-a parut ca ar fi putut fi putin mai tarisor, dar a fost doar impresia mea. Cred ca usoarele diferente tin de faina folosita. Sa-ti fie de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *