Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rulouri cu scorțișoară

Rulouri cu scorțișoară

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

rulouri cu scortisoara retetecalamama

Rulouri cu scorțișoară și glazură delicioasă

Fiica mea, care învață de zor limba suedeză, mi-a cerut să-i fac și ei kanelbullar. Adică rulouri cu scorțișoară. Care, pare-se, și-ar avea originea în țara scandinavă (chestie de care nici măcar nu-s sigură, am găsit însă niște informații în sensul, nici acestea pe deplin de acord între ele). OK, m-am uitat eu la rețete de pe net și pe-aici… și pe-aici… cam aceeași chestie, un aluat dospit fraged cu o umplutură de unt, zahăr și scorțișoară. Așa că am renunțat la a mai urmări rețetele de kanelbullar (care sunt tare greu de înțeles pentru mine, mărturisesc) și mi-am urmat inspirația într-o direcție deja cunoscută.

Înainte de a publica rețeta pe blog, am pus o poză pe contul meu de Facebook. Funny, prietenii mei  care au văzut rulourile cu scorțișoară, le-au recunoscut de cinnabon rolls. Cu care sigur că seamănă ca aspect, dar nu am nici urmă de idee dacă seamănă și ca gust sau textură.

Ideea e că au fost așa de bune că am mâncat până ni s-a făcut rușine și-am mai și dăruit câteva… nu multe (nu spunem câte, ideea e că am dat, na!). Și dacă vă interesează și pe voi o rețetă de rulouri fragede, fâșioase, parfumate, delicioase, mă puteți imita urmând cele scrise mai jos.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Rulouri Cu Scorțișoară

aluat:

  • 500 de grame de făină (eu am folosit făina albă ungurească BL55)
  • 25 de grame de drojdie proaspătă
  • 4 gălbenușuri
  • 100 de grame de unt
  • 100 de grame de zahăr
  • 200 ml. de lapte călduț (+/- câteva linguri, în funcție de capacitatea de absorbție a făinii folosite)
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de lichior de portocale (opțional)
  • 1 linguriță de extract de vanilie (sau zahăr vanilat)
  • coajă rasă de lămâie/portocală
  • în plus: unt pentru uns tava, câțiva stropi de ulei pentru planul de lucru

umplutură:

  • 60 de grame de unt moale
  • 2 linguri rase de scorțișoară pudră
  • 4 linguri de zahăr

glazură: 

  • 40 de grame de unt
  • 180 de grame de zahăr pudră vanilat
  • apă clocotită (3-6 linguri)

Preparare Rulouri Cu Scorțișoară

1. Drojdia proaspătă se freacă într-un castronel cu 1 lingură din cantitatea totală de zahăr prevăzută pentru aluat, până se lichefiază, apoi se lasă deoparte.

drojdia lichefiata - rulouri cu scortisoara retetecalamama

2. Într-o crăticioară se pun cele 100 de grame de unt prevăzute pentru aluat și se înfierbântă pe foc până ce untul devine brun-auriu. Prin acest proces, proteinele din unt se caramelizează iar untul brun va da o aromă deosebită aluatului. Atenție, însă, trebuie să trageți untul de pe foc în momentul în care ajunge la culoarea dorită, altfel se va arde și va deveni amar. Lăsați untul brun să se răcească.

unt noisette

3. Gălbenușurile, sarea, zahărul și aromele se pun într-un castron. Se freacă până se omogenizează (nu e nevoie să se formeze o cremă și nici măcar să se dizolve complet zahărul). Se adaugă laptele călduț și se amestecă bine.

preparare aluat rulouri cu scortisoara retetecalamama

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

4. Se adaugă drojdia activată peste laptele cu gălbenușuri și apoi se toarnă peste făina cernută într-un castron încăpător (se face la mijlocul făinii un loc în care se toarnă ingredientele fluide).

preparare rulouri cu scortisoara 1

5. Se amestecă la început cu o lingură, până când se înglobează lichidele în făină, apoi se ia la frământat. După ce se formează o pastă consistentă, dar lipicioasă, se adaugă treptat, în 4-5 tranșe, untul brun. Se frământă energic timp de 15-20 de minute, până când aluatul (care nu trebuie să fie deloc vârtos, mai degrabă molcuț) devine neted și se desprinde de pe mâini și de pe pereții vasului. Se înfoliază castronul cu film alimentar și se lasă aluatul să crească până își dublează volumul, într-un loc călduț, ferit de curent, timp de 1-1:30 h.

preparare aluat rulouri cu scortisoara retetecalamama-2

6. Aluatul bine crescut se întinde pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei într-o formă dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 1 cm. Zahărul pentru umplutură se amestecă cu scorțișoara. Se unge aluatul cu cele 60 de grame de unt moale pe toată suprafața expusă apoi se presară cu amestecul de zahăr și scorțișoară.

preparare rulouri cu scortisoara retetecalamama

7. Se rulează aluatul strâns, cu umplutura înăuntru, apoi se așează într-o tavă unsă cu unt, cu tăietura în sus.

rulouri-cu-scortisoara-retete-ca-la-mama-preparare-2.jpg

8. Se așează tava într-un loc călduț, se acoperă cu un șervet de bucătărie curat, ușor umezit, și se lasă să mai crească până ajung ca în imaginea de mai jos (da, între timp a trebuit să aprind becul).

preparare aluat rulouri cu scortisoara 3

9. Cuptorul se preîncinge la 180 de grade și când s-a atins temperatură dorită, se dă tava la cuptor la o înălțime medie. Se coc rulourile timp de 20-25 de minute, până sunt rumene iar atunci când sunt apăsate cu degetul, revin înapoi.

rulouri cu scortisoara retete ca la mama preparare 4

10. Cât timp rulourile sunt la cuptor, amestecăm untul moale pentru glazură cu zahărul pudră apoi adăugăm apa clocotită lingură cu lingură, până obținem o compoziție ca o smântână grosuță, dar totuși fluidă (eu am pus 4 linguri de apă clocotită). Chiar dacă glazura are un aspect tăiat, amestecați-o energic de mai multe ori și stropiți rulourile fierbinți. Când se va usca, glazura va căpăta o consistență asemănătoare cu fondantul.

rulouri cu scortisoara retete ca la mama preparare 5

Mâncați-le cu plăcere, alături de o cană de lapte, de ceai sau pur și simplu. Că-s bune tare, din stadiul de călduțe și până se răcesc complet (dacă mai apucă). Poftă bună!

Ultima rețetă publicată

rulouri cu scortisoara-1

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 comentarii la Rulouri cu scorțișoară

  1. Petrina spune:

    Pur și simplu perfecte

  2. Dan spune:

    Fac de mai mult timp kanelbullar dupa alte retete dar acum am facut dupa reteta ta. Nici nu-mi vine sa cred ca le-am facut eu, asa de bune mi-au iesit! Multumesc pentru reteta!
    PS. Mai invata fata suedeza?

    • Ce bine-mi pare să primesc vești atât de bune! Să îți fie de bine și să mai încerci și alte rețete!
      Și da, fata mea mai învață suedeză, a primit un certificat de excelență(!!! incredibil, nu aș fi crezut că poate excela cineva în limba asta) și i s-a spus că în orașul nostru nu este un curs potrivit nivelului ei :))).

      • Dan spune:

        Se poate excela in orice chiar si in limba suedeza. Ce coincidenta, si fata mea vorbeste suedeza!

  3. Raluca spune:

    Mi-a ieșit foarte bune, aluatul este excelent.

  4. Paperina spune:

    Exceptionale, niciodata n-am gustat un aluat dospit mai bun, mari multumiri de la toata familia pentru reteta!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE