Cautare in site
x inchide

Macrou la cuptor, cu tarhon si sos de mustar

Reteta de
Adaugata la
Tocmai m-am delectat cu o minunatie si nu pot sa nu v-o impartasesc, o reteta de macrou la cuptor cu un sos grozav, care pune exceptional in valoare pestele. Sincer, nici nu stiam ca macroul poate fi atat de gustos, pe langa faptul ca e aur curat pentru sistemul meu circulator prea putin protejat, un „aur” pe care platesc atat de putin la pravalie, pentru ca il pot gasi oricand si e unul din pestii oceanici cei mai ieftini.
Sa va mai spun cat de benefic e pestele asta pentru sanatate? Parca am mai scris pe undeva cate ceva, dar hai sa reiau: pestele oceanic de apa rece (macrou, hering, cod, somon, cod, sardine) este recomandat mai ales celor care sufera de diferite boli cardiace, dar ajuta si la mentinerea unui nivel constant al glicemiei. Nutritionistii propun un consum regulat de peste pe saptamana, indiferent de varsta, pentru a combate o gama larga de afectiuni, de la cele intalnite in cazul copiilor, pana la astm sau chiar cancer de prostata. Principalul avantaj al carnii de peste il reprezinta grasimile din seria acizilor grasi esentiali omega 3. Acestia se gasesc in carnea de peste oceanic de apa rece si au un tol esential in a preveni imbatranirea precoce si protectia sistemului nervos. S-a demonstrat chiar ca in cazul copiilor, pestele stimuleaza dezvoltarea capacitatilor intelectuale, iar batranii care mananca peste de trei-patru ori pe saptamana sunt mai putin predispusi riscului de a suferi de Alzheimer.
In fine, sa revin la reteta cu o poza care sper sa va faca pofta:
macrou cu tarhon si sos de mustar

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente:

  • 2 bucati de macrou
  • 1 lingura de mustar obisnuit
  • 1 lingura + 1 lingurita de mustar cu boabe intregi
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 1 ceapa mijlocie
  • 1 catel mic de usturoi
  • 2 frunze mici de dafin
  • 1 buchetel de tarhon proaspat (3-4 fire)
  • 100 ml. de vin alb sec
  • 100 ml. de smantana nefermentata (am folosit Dorna pentru gatit)
  • 30 de grame de unt
  • 1 ligura de ulei de masline extravirgin
  • sare si piper
Preparare:
Macroul trebuie sa fie decongelat si golit eviscerat; eu i-am scos si coloana vertebrala si coastele la fel ca in aceasta reteta; se spala bine cu apa rece si se zvanta pestii cu servet.
macrou cu tarhon si sos de mustar 1
Pestele se sareaza si se pipereaza in interior, se imparte 1 lingurita de mustar cu boabe intregi in ambii pesti, se pune in fiecare cate 1 frunza mica de dafin si cate 1 fir de tarhon; se taie catelul de usturoi in felii subtiri care se presara in interiorul pestilor.
macrou cu tarhon si sos de mustar 2
Se inchid pestii cu ierburile inauntru, se condimenteaza cu sare si piper si pe dinafara si se aseaza intr-o tava termorezistenta; se adauga 1/2 din unt in fulgi sau felii subtiri, uleiul de masline si zeama de lamaie.
macrou cu tarhon si sos de mustar 3
Tava se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius.
Intre timp, se toaca ceapa foarte marunt, se topeste untul ramas intr-o craticioara si ceapa se caleste 2-3 minute in unt, amestecand constant. Se adauga vinul si se fierbe inca 3 minute. Se trage craticioara de pe foc, se adauga smantana si cate 1 lingura de mustar si 1 lingura de mustar de Dijon. Se amesteca bine si se potriveste gustul cu sare si piper. Se scoatetava cu macroul din cuptor si se toarna sosul deasupra pestilor.
macrou cu tarhon si sos de mustar 4

Se da tava din nou la cuptor pentru inca 8-10 minute. Se serveste pestele fierbinte, direct din tava in care s-a copt, cu sos, felii de lamaie si o garnitura la alegere; eu am optat pentru cartofi natur, cu putin ulei de masline si verdeata, cred ca s-ar potrivi la fel de bine o garnitura de orez, legume in abur sau chiar paste (tagliatelle).

macrou cu tarhon si sos de mustar 0

Foarte, foarte bun si rapid, pe deasupra!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

29 comentarii la Macrou la cuptor, cu tarhon si sos de mustar

  1. ANGELA20012006 spune:

    EXCELENTA RETETA.FELICITARI.

  2. Iuliag87 spune:

    felicitari pentru tot ce faci si faci destul de bine! nu pot vedea insa pozele de la reteta:(

  3. Lavinia spune:

    In fiecare zi de joi, Ianis al meu, obligatoriu papa peste. Azi, joi, a papat cel mai bun peste: Macrou la cuptor, … Delicios! O sa-l mai fac cu siguranta!
    pupici

    • Anonim spune:

      Il pup pe micul papacios de peste :*! Sa va fie de bine (presupun ca ai
      gustat si tu). Deci… ce gust a avut? :P A „putit a peste” au ba? :=))

      • Lavinia spune:

        Ma…un gust extraordinar. Si culmea! putoarea a disparut! Foarte bun. Ianis a mancat unul intreg.

  4. Ivanov_petremarius spune:

    Super reteta de peste am sa fac si eu.

  5. Laura Frunza spune:

    Laura, am o intrebare. Tu ai scris acolo la ingrediente mustar de Dijon. Numai ca eu m-am uitat peste tot prin hipermarket si mustarul de Dijon era o pasta obisnuita, fara bobitele care se vad in pozele tale. Am luat pana la urma un borcan cu bobite pe care scria mustar frantuzesc. Asta scrie si pe borcanul tau sau tu ai vreun Dijon mai cu staif?

    • Anonim spune:

      Laura, am un borcan de mustar cu boabe intregi, l-am luat din Serbia. Pe el scrie ceva de genul Dijonski francuski blablabla :)). Pune si tu un mustar cu boabe intregi.

  6. Lala spune:

    Auzi? Macroul asta pute a…peste? :)
    As vrea sa fac si eu reteta asta, pt ca arata foarte bine, si imi place la nebunie combinatia dintre tarhon si smantana, insa nu-mi prea place pestele :/

  7. Liana spune:

    Pastrez reteta pentru ziua cu dezlegare la peste ;-)
    O zi splendida de 8 Martie, La multi ani!

  8. Adelina Damian spune:

    Bun, fin, aromat,mancat!

  9. Carmen spune:

    Este minunata reteta.Cred ca am fost intr-un gand ca azi am facut macrou la cuptor nu aceeasi reteta dar ne place f mult macroul facut si ca sardea,partea proasta e ca se digera greu si ne e f greu la stomac.Poate reteta ta sa fie mai buna ca cea pe care o fac eu,saptamana viitoare o incerc .Noi mancam o data pe saptamana peste.Poate ne faci si niste retete de post ,sau macar sa ne dai idei.Nu de alta dar la retetele traditionale cunoscute faci asa „farmece” ca ies lucruri deosebite f f bune.
    .

    • Anonim spune:

      Carmen, ma bucur ca iti place. E bine ca v-ati obisnuit sa mancati peste o data pe saptamana, sper sa imi creez si eu acest obicei. Daca vei incerca reteta, te astept cu impresii!

  10. Laura Frunza spune:

    Super arata pestii aia. Si eu care am irosit vinul de-aseara de la pastrav, acum trebuie sa cumpar altul :-D Smantana mai am, tot de la pastrav, mai trebuie mustarul de dijon si tarhonul. Sper sa gasesc proaspat, daca nu, o sa risc cu cel uscat sau murat.

    • Anonim spune:

      L-ai irosiiit? Nu-mi spune ca l-ati dat pe gat :=))! Sa va fie de bine si pastravii, si vinul, cum sa nu mearga un un vin alb sec dupa minunatie de peste?! :)

      Laura, reteta asta m-a uimit si pe mine, iti spun cu toata sinceritatea. Eu am colesterolul protector alarmant de mic si mi-a fost recomandat consumul de astfel de pesti de cel putin 3 ori pe saptamana. Nu mancam, ca nu imi place gustul :D. Vreau sa iti spun ca preparat asa, as manca macrou in fiecare zi, e splendid!

      • Laura Frunza spune:

        Evident ca l-am dat pe gat :-D Nici eu nu prea ma omor dupa macrou, il mai gateam gen plachie pentru ca ii placea sotului meu dar reteta asta sunt sigura ca o sa-mi placa. Iti dau de stire.

      • Anonim spune:

        As paria pe orice ca o sa iti placa :).

        Cred ca mere si cu tarhon uscat, de ce nu? Laura, eu am cumparat in toamna un ghiveci cu plantute de tarhon de la real, mi l-am replantat in jardiniera si de atunci mi s-a dezvoltat foarte frumos, tot timpul se indeseste si da frunzulite noi.

        Oricum, te astept cu impresii!

      • maria elena spune:

        Laura, tare-mi place combinatia peste-tarhon, eu ador gustul tarhonului. Mama are in gradina si tare mi-e teama sa nu dispara prasila, a avut o tufa mare, mare dar s-a micit.

      • Anonim spune:

        Maria Elena, sper sa nu pierzi tufa de tarhon.:) Draga mea buna maicuta, Dumnezeu s-o ierte, era din zona ta si ea m-a obisnuit cu tarhonul. Are o aroma subtila si se potriveste fain cu pestele, dar si cu vinul. :)

      • pansy spune:

        laura mi se pare tare interesanta ideea! macrou cu sos de smantana! sigur am s-o incerc,mai ales ca ne place macroul,pe care l-am gatit in fel si chip,desi n-am postat retete.uite ca mi-ai dat o ideea,mai ales ca fac un macrou pe pat de legume tare bun,asa zie lumea,iaca am ajuns sa ma laud singura.Ata-i o reteta de inercat musai.

      • Anonim spune:

        Pansy, sunt convinsa ca si reteta ta trebuie sa fie delicioasa :). Daca o vei posta, o sa o incerc si eu si cine stie, pana la urma macroul va trece pe lista preferintelor! :) Asta mi s-a parut foarte fin si gustos.

CLOSE
CLOSE