Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Pastrav cu ciuperci in sos de vin alb

Pastrav cu ciuperci in sos de vin alb

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
O reteta rafinata de pastrav, cu gust fin si putini carbohidrati – ce altceva ne-am putea dori la cina? In cazul in care doriti sa mai incercati si alta alternativa de preparare a pestelui decat vesnicul (si foarte gustosul) peste fript, am a va propune si voua aceasta reteta de pastrav cu ciuperci in sos de vin alb.
pastrav cu vin alb si ciuperci 12

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente:

  • 3 pastravi frumusei (aproximativ 300-350 de grame fiecare)
  • 2 cepe
  • aproximativ 250 de ml. de vin alb sec
  • 300 de grame de ciuperci proaspete
  • 60 de grame de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 60 de grame de smantana nefermentata (eu am folosit Dorna pentru gatit)
  • 2 foi de dafin
  • sare si piper
  • frunze de ceapa ciorii (optional) sau patrunjel verde pentru ornat

Preparare:Pastravii se eviscereaza, se curata cu grija de solzi, se spala si se zvanta cu un servet. Ia’ uitati-i ce frumusei sunt si cum ne „privesc” cu ochisori limpezi, ochii astia frumosi indica faptul ca sunt foarte proaspeti, daca pestele are ochii tulburi e mai bine sa ne abtinem sa-l cuparam.

pastrav cu vin alb si ciuperci 1
Pentru ca in aceasta reteta pestele e mai degraba fiert-inabusit decat fript si dezosarea lui dupa preparare mi s-a parut mai dificila, am desprins cu grija coastele de carnea din interiorul pestelui, am apucat coloana vertebrala si am smuls-o din dreptul capului, indepartand-o pe cat mai jos posibil catre coada. Va asigur ca procedeul nu e greu deloc, totul e sa incercati.
pastrav cu vin alb si ciuperci 2
Pestele se sareaza si pipereaza atat in exterior, cat si in interior.
pastrav cu vin alb si ciuperci 3
Se taie ceapa marunt.
pastrav cu vin alb si ciuperci 4
Se aseaza ceapa intr-o tava destul de adanca iar deasupra se pun pestii.
pastrav cu vin alb si ciuperci 5
Se adauga frunzele de dafin si vinul alb.
pastrav cu vin alb si ciuperci 6
Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 35-40 de minute.
Intre timp, se incinge uleiul de masline intr-o tigaie, se adauga untul si cand s-a topit, se pun in tigaie ciupercile bine curatate de impuritati cu un servet uscat.
pastrav cu vin alb si ciuperci 7
Se calesc ciupercile si cand sunt facute se sareaza, se pipereaza si se scot din tigaie, pastrandu-se la cald, acoperite.
Dupa trecerea timpului de gatire, se scoata tava cu pastravii din cuptor.
pastrav cu vin alb si ciuperci 8
Se scot cu grija pastravii pe o suprafata de lucru (fund de lemn, tava, farfurie intinsa etc.).
pastrav cu vin alb si ciuperci 10
Tigaia in care s-au facut ciupercile se incinge din nou si se toarna in ea tot sosul cu ceapa si vin din tava in care s-au facut pastravii.
pastrav cu vin alb si ciuperci 9
Se aduce la fierbere sosul si se mai fierbe pana scade potrivit gustului (vreo 5-6 minute).
Se indeparteaza pielea de pe pastravi (optional, dar totusi e indicat, pielea se scoate foarte usor si daca s-ar pastra ar fi destul de dezagreabil de mancat); se pastreaza pastravii la cald (eu i-am pus pe o farfurie deasupra unui vas cu apa clocotita).
pastrav cu vin alb si ciuperci 11
Se scot frunzele de dafin din sosul de ceapa, se adauga smantana si se mai da intr-un clocot scurt. Se da sosul prin sita (eu l-am omogenizat putin cu blenderul de mana) si se potriveste gustul cu sare si piper alb.
Se serveste cate un pastrav pe farfurie, cald, acoperit cu sos si cu ciupercile alaturi, ornat cu frunzulite de ceapa ciorii sau alta verdeata.
pastrav cu ciuperci si vin alb
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 comentarii la Pastrav cu ciuperci in sos de vin alb

  1. sendroiu spune:

    Foarte misto reteta, multumesc. Am preparat-o cu mitarci in loc de ciuperci de crescatorie (sunt ceva mai gelatinoase si mai dulci, dar au o textura mai fina si un parfum mult mai intens). Seamana foarte mult cu una din retetele favorite ale lui Hemingway – Pastrav albastru (Truite au Bleu), descoperita intr-o carciuma din Franta, prin anii ’20. Diferenta este ca Hemingway fierbea pastravul in otet de vin si nu in vin. Si, desigur, nu-i indeparta pielea, care, in cazul in care pastravul e foarte proaspat, capata o culoare albastra dupa preparare. Ceea ce s-a intamplat si cu pastravii mei gatiti in vin alb sec, doar ca a fost un albastru mai discret :)

  2. Teodora Palau spune:

     pastravul nu are solzi

    • lauralaurentiu spune:

      Nu? Ma intreb atunci ce-or fi fost acele discuri mici, asemanatoare unor minuscule paiete, oarecum cornoase si semitransparente pe care le-am razuit de pe pielea lor… atunci cand ii prajesc, nu indepartez solzisorii pentru ca pestii fiind crocanti in final nu se simt, dar la aceasta reteta la care produsul finit e foarte moale nu mi s-a parut deloc indicat sa ii las. Ma rog, cui ii plac paietele … poate sa le consume linistit!

  3. Laura Frunza spune:

    Am facut si eu aseara, o reteta clasa intai. Nu m-am obosit cu dezosatul pentru ca eram numai eu cu sotul si am scurtat pregatirea. Dar gustul sosului a fost nemaipomenit, cu siguranta o sa mai repet reteta.

  4. minunata reteta, si a venit la fix. maine ii serbez ziua lui fi-miu, face 8 ani, si avem peste in meniu. o sa-l fac asa, cu mica diferenta ca o sa pun niste branza philadelphia in tigaia cu ciupercute; imi place mult combinatia, si la fel copiilor. week-end placut in continuare.

  5. Nenad Luchin spune:

    No asa! Pastravi as manca zilnic, oricum ar fi preparati, dar daca e in sos alb…..ioi!
    Tin-o tot asa ca de toate as manca.

    • Anonim spune:

      Saraca lume! Pai nu te-am asteptat cu un sac de salau de dunare si nu te-ai aratat? Din cauza matale am mancat singuri tot pestele ala, iti dai seama prin ce am trecut?:P

  6. Mirela spune:

    Arata impecabil si starneste toate sucurile gastrice.Un truc ptr dezosarea pestelui ( sunt nevasta de pescar): se toarna putin otet in interiorul pestelui curatat, pe coloana si se primba otetul de la cap la coada de mai multe ori.Otetul macina un pic din os ,exact cat sa-l poti scoate usor.Felicitari ptr toate retele.

  7. Ana B spune:

    Minunat. Sunt mare fan pastrav, un peste gustos si sanatos, reteta f buna. Felicitari pt alegerea facuta! In afara discutiei despre pastrav vreau sa va marturisesc faptul ca prajitura mea cu mere si branza a iesit de expectie, pacat ca nu am cu ce sa fac poze de calitate sa le pot trimite.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE