Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Peste fript ca la Clisură

Peste fript ca la Clisură

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
In sudul Banatului se gaseste un loc binecuvantat cu cele mai mari frumuseti de pe teritoriul romanesc. Este Clisura banateana, locul unde Dunarea patrunde in tara si isi croieste drum, despincand in doua muntii inalti,  daltuind in piatra splendori ce nu vor muri niciodata. Oamenii de pe malul Dunarii traiesc de sute de ani din pescuit, din vinificatie – obtinand recolte mici, dar de inalta calitate; o vreme au muncit la exploatarile miniere din zona, se extragea cupru si fier, dar acestea s-au inchis rand pe rand. Pescuitul, insa, ramane, mestesug mostenit din tata in fiu, la fel ca si retetele de pregatire a pestelui, care si asa are un gust deosebit (nu e nimic ca si pestele de Dunare!). Reteta de peste fript pe care v-o propun azi este cea mai simpa modalitate de a gati pestele, dar rezultatul este deosebit. Am gustat peste fript dupa aceasta metoda cu ani in urma, la Moldova Noua, si am fost uimita de gustul intens, deosebit pe care il avea. Cu simplitate si generozitate, cel care il pregatise mi-a dezvaluit ceea ce pentru mine reprezenta un „secret de fabricatie”, iar pentru el singura maniera fireasca de a frige pestele, asa cum facuse si „deda” (bunicul= deda, lb.sarba).
peste fript

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3 portii
Grad de dificultate: scazut

Ingrediente:

peste proaspat, bine curatat de solzi si intestine si spalat, in cazul meu au fost doua stiuculite si un salau

6 linguri de faina alba, obisnuita (de paine)

2 linguri de malai

2 linguri bune de paprika dulce (se poate combina paprika dulce cu iute, daca va place)

2 catei de usturoi zdrobiti

1 lingurita de piper proaspat macinat

1 lingurita de sare (sau vegeta, pentru cine o agreeaza)

ulei pentru fript (fiti generosi cu uleiul)

sare grunjoasa pentru sarat pestele

Preparare:

Pestele se curata cu atentie de solzi si se goleste de intestine, se spala in cateva ape reci, se scurge si se sareaza, in interior si exterior, cu sare grunjoasa.
peste fript 1
Se pregateste amestecul aromat in care se va tavali pestele – de fapt, in acest amestec sta toata „smecheria” – amestecandu-se faina alba, malaiul, sarea, piperul, paprika si usturoiul zdrobit.
peste fript 2
Pestii se tavalesc pe rand in acest amestec, sa fie bine imbracati atat pe interior cat si pe exterior.
peste fript 3
peste fript 4
Intr-o tigaie incapatoare se tarna ulei cam de 2-3 cm. adancime. Eu nu am o tigaie suficient de mare ca sa „inoate” in ea nestingherit pestele, asa incat prajesc pestele intr-o tava emailata cu peretii grosi, pe care o asez pe aragaz astfel incat sa se incalzeasa de la doua focuri deodata. In aceasta tava am turnat uleiul de floarea soarelui (uleiul de masline nu e potrivit pentru prajit, doar pentru gatit, sotat etc.; daca aveti probleme cu colesterolul, folositi ulei de rapita), l-am incins bine apoi am pus pestii.
peste fript 5
Imediat ce uleiul a prins sa bolboroseasca cu spor imprejurul pestilor, am redus focul putin, asa incat pestele sa nu se arda la suprafata inainte de a fi bine facut. Durata de frigere este diferita in functie de dimensiunea pestilor. Odata ce pestele este bine rumenit pe o parte, se intoarce cu grija.
peste fript 6
Mie personal, daca e sa mananc peste fript, imi place sa aiba inotatoarele si coada crocante, iar carnea alba sa cada pur si simplu de  pe os, asa ca il prajesc bine. Pe masura ce pestii sunt fripti, se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se pastreaza in cuptorul preincins la 100 de grade Celsius, astfel, chiar daca aveti de pregatit mai mult peste, cand il veti servi va fi tot la aceeasi temepratura. In plus, stand la cuptor chiar si nu mai mult de 3-4 minute dupa ce s-a fript, pestele va elimina uleiul in exces ramas in urma prajitului.
Cand se termina toti pestii de fript, se tamponeaza cu un servet de hartie absorbanta pentru a elimina uleiul de pe suprafata si se servesc cu o garnitura si un sos la alegere. Pentru mine un mujdei destul de slab si o mamaliguta fierbinte e tot ce imi pot dori mai mult.
peste fript 8
Un final foarte, foarte fericit:
peste fript 7
Un adevarat mancator de peste nu va lasa deoparte capul, pe care se gasesc cateva bucatele delicioase de carnita alba contrastand cu parti crocante si pline de savoare. Despre inotatoare si coada, ce sa mai spun? Bune de rontait, lipicioase, delicioase! Hm… ba si pe tava, dupa ce arunci uleiul de la fript, ramane un strat delicios, numa’ bun de-ntins in el cu un coltuc de mamaliga rece… hai ca am spus prea mult, deja ma fac de ras! :))
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 comentarii la Peste fript ca la Clisură

  1. Gogu spune:

    Daca e facut in ulei, e prajit, nu e fript! Mari bucatari!

    • Gogu dragă, ești chiar simpatic. Atunci când titlul rețetei conține o indicație geografică, nu te aștepți să conțină și un regionalism? Dacă în toată clisura Dunării vei întâlni pe cineva care să prăjească peștele, nu să îl frigă , dau… nu știu ce promisiunea lu’ pește prăjit să-ți fac, dar crede-mă, localnicii nu folosesc cuvântul ”a prăji”.

  2. Elena spune:

    Vegeta la peste? Ce trist……………unii chiar au impresia ca vegeta se poate adauga oriunde si fara nicio regula culinara!

    • Laura Laurentiu spune:

      Doamna Elena, e trist faptul ca eu nu am folosit vegeta sau faptul ca unii oameni o agreeaza? Oamenii de la care am cules eu aceasta reteta au facut pestele cu vegeta. Eram oaspetele lor si nu mi-am permis sa le tin prelegeri despre reguli culinare. De altfel, oamenii sunt pescari la Dunare de generatii, va asigur ca stiu sa pregateasca pestele mai bine decat majoritatea bucatarilor care mai frig cate-un peste prin carciumi. Acasa la mine, eu am eliminat vegeta, a fost optiunea mea.

  3. hjghjb spune:

    clisura banateana?
    cred ca glumesti
    clisura e in oltenia…

  4. Anonymous spune:

    draga doamna laura sint o persoana care imi place sa gatesc mult dar acum cu retetele de la dumnevoastra ma simt ca pot tot va multumesc mult sa traiti mult si multa sanatate va doresc sint tare apreciate toate meniurile si am facut multe o parte le stiu si eu doresc mult sa vorbim sint incepatoare pe net datorita copiilor casa mai vorbim si sa ne vedem cun drag angela dica din brasov ppppaaaaaaaaaaa ppppaaaaaaaaaaa……

  5. Anonymous spune:

    Maine fac un peste prajit ….exact ca acesta !!! Sigur merge si la file, abia astept….

  6. lauralaurentiu spune:

    Pansy, merge si fara malai, sigur ca da. :)

  7. lauralaurentiu spune:

    Ciusca – asa-i? :)) Mai bun decat forelle blau, meuniere, bonne-femme si orice s-o mai fi inventat!

  8. lauralaurentiu spune:

    Mihaela, ma bucur ca ti-a placut! Te mai astept :).

  9. lauralaurentiu spune:

    madeineu – se mananca bine la conationalii lu' barbatu-meu, e adevarat! :))

  10. lauralaurentiu spune:

    felis, sa iti fie de folos ;)

  11. lauralaurentiu spune:

    Ela – multumesc, draga mea! Te mai astept!

  12. lauralaurentiu spune:

    Seima- Marina, ma bucur mult de tot sa te vad pe aici :). Stii ce… si eu ma gandesc la acelasi lucru, acum: oare de unde sa mai imi fac rost de niste peste din asta? :))

  13. lauralaurentiu spune:

    Guvi draga, eu nu vreau sa te omor, ci sa te momesc ;) ! Poate te induri de ma vizitezi! :))

  14. lauralaurentiu spune:

    alison, si eu sunt moarta dupa peste! cred ca uit de mine cand am sansa sa il gust :)).

  15. lauralaurentiu spune:

    Naina, delicios a si fost, pacat ca nu am ce frige, deocamdata! :))

  16. pansy spune:

    eu cu mamalga nu ma omor,poate daca ar fi de parga,da'pestele prajit asa,imi da fiori de placere !eu prajesc pestele cam cu acelasi amestec da'fara malai.si in plus ,il impanez cu usturoi

  17. Ciuşca spune:

    Ei, da. Pe mine mai mult decât să amestec nişte usturoi uscat în obişnuita combinaţie de făină şi mălai nu m-a dus :)
    O să-l încerc cu prima ocazie, pentru că printre multele feluri în care aş putea găti un peşte prea rar rezist să nu îl am în farfurie prăjit lângă puţină mămăligă şi mult mujdei :)

  18. Mihaela spune:

    Laura, ce bine arata, foarte frumoasa prezentare, si mai ales la oasele ramase :) asa imi place si mie prajit pestele, si mai ales cu mujdei de usturoi :)
    Alison, si in Oltenia tot asa se zice : "peste, mamaliga prapadeste!"

  19. madeineu spune:

    F fain. Chiar anul acesta, in vara de fapt, am ajuns prima data pe clisura si am trecut pe la Moldova Noua. F frumos intr-adevar dar din pacate nu am mancat peste.

    Apropo, voiam sa spun ca mancare ca in Serbia nu am mancat niciunde. Am fost saptamana aceasta la Vrsac si mancarea e superba:)
    O seara minunata

  20. felis spune:

    Superb arata pestele… Multumim de secret…

  21. Ela spune:

    desi mananc 90% numai peste – salivez de fiecare data cand citesc, sau povestesc cu cineva despre peste.. iar reteta asta nu face exceptie :) felicitari pt descriere!

  22. Marina spune:

    Laura, inghit in sec si-ncerc sa ma gandesc cum sa fac rost de niste peste proaspat ACUM!
    (Seima)

  23. Guvi spune:

    Laura, ma omori cu bunatatile tale! :D

  24. alison spune:

    niciodata nu as putea refuza o asa bunatate,oricit de satula as fi!iar de garnitura, cesa mai zic…"peste,mamaliga prapadeste",asa spune moldoveanu'!

  25. Naina spune:

    Delicios arata….

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE