Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Somon marinat cu marar

Somon marinat cu marar

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Elegant, rafinat, foarte sanatos, datorita continutui ridicat de omega 3, somonul este un peste cu foarte multe modalitati de preparare, multe din ele cu rezultate care de care mai gustoase. Eu va propun azi un somon marinat in marar, excelent pentru aperitive, pentru tartine aspectuoase si gustoase la micul dejun sau pentru o gustare rapida, dar delicioasa si sanatoasa:

somon 2Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Somon marinat cu marar:

  • 500 de grame de fileu de somon cu tot cu piele, fara solzi si oase, foarte proaspat
  • 3-4 legaturi mari de marar
  • 35 de grame de sare grunjoasa (de preferat marina)
  • 90 de grame de zahar tos
  • 1 lingurita de piper negru proaspat macinat

Preparare Somon marinat cu marar:

Este foarte important ca pestele sa fie foarte proaspat, pentru ca aceasta maniera de preparare nu presupune prelucrarea termica a somonului. Somonul se va marina timp relativ indelungat, la rece, sucul de lamaie, sarea si zaharul vor da o anumita fermitate carnii (rezultatul are o textura asemanatoare cu un prosciutto cotto foarte fin, de exemplu), dar, revin, e esential sa se foloseasca un peste cu o carne roza, placut mirositoare si cu pielea ferma. Unele voci recomanda congelarea sosmonului timpd e cateva saptamani, inainte de a-l marina, pentru a distruge, prin expunerea la temperaturi foarte joase, anumiti paraziti care ar putea fi prezenti in carnea de somon. Se toaca mararul, cu tot cu tulpini, nu exagerat de fin, si se omogenizeaza cu sarea, zaharul si piperul:

marar

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Pentru marinarea somonului se foloseste un vas cu capac ce se preteaza pentru frigider. In functie de dimensiunea vasului, fileul se poate lasa intreg sau se poate taia in doua. Eu am taiat fileul meu in doua bucati, am pus la baza un strat din amestecul de marar, am asezat una din bucatile de somon, am presarat deasupra ei un strat de amestec apoi am asezat urmatoarea bucata pe care am acoperit-o cu restul de marar:somon 10

Se acopera vasul cu capacul si se da la frigider, in compartimentul cel mai rece. A doua zi, in vas s-a format un suc clar, care acopera fileurile:

somon 8

Se intorc fileurile, modificandu-le pozitia in vas (daca au fost cu pielea in sus, se intorc cu pielea in jos):

somon 9

Se acopera si se dau din nou la frigider, repetand operatia de intoarcere la fiecare 24 de ore.Dupa 3 zile, somonul este deja marinat, se scoate din marinata, se clateste rapid de mararul de pe el si se tamponeaza cu un sevet, pentru a se usca. Se pastreaza la frigider in continuare, la mine a rezistat o saptamana (mai mult de atat nu am apucat sa ii testam longevitatea :P ), timp in care am avut alte bucati la marinat, pentru ca e delicios si aproape ca nu ne mai putem lipsi de el. O sugestie de servire:

somon 7

Ultima rețetă publicată

Felii de castraveti cruzi, ornate cu crema de branza si verdeturi si felioare fine din somonul marinat – un aperitiv aratos si gustos, cu o nota de prospetime. Cel putin la fel de bune sunt, insa, mult mai putin pretentioasele tartine cu paine prajita, felii de somon marinat si rondele de ceapa verde, care mi-au transformat, in ultima vreme, fiecare mic dejun intr-o sarbatoare. :)

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Somon marinat cu marar

  1. lauralaurentiu spune:

    Monica, gravlax-ul original o fi fara lamaie, dar asta e un somon marinat cu marar, nu am scris eu niciun cuvintele despre gravlax. Sa ti-l descriu din nou, textura e ferma, mai apropiata de textura unui prosciutto decat de a unui peste. Gustul e foarte, foarte bun, deloc acid, deloc acru.
    Pastrarea la congelator mi se pare o chestie foarte buna, practic, devine mult mai sigur asa.

  2. Monica spune:

    Iese – dupa gustul meu – si mai bun fara lamaie, care, fiind acida, ii schimba fundamental textura si gustul. Gravlax-ul original se serveste cu un sos de mustar, o minunatie. Si da, e indicat ca somonul sa fie tinut la congelator cel putin 7 zile inainte, apoi decongelat perfect inainte de marinare. Sau se congeleaza dupa ce e gata, tot 7 zile. Eu fac portii mai mari si apoi il tin in congelator impartit in pungute, cam cat mancam vreo 3 zile.

  3. lauralaurentiu spune:

    Ionela, il pastrez intr-un container de plastic cu capac, fara nici un alt adaus. Se pastreaza foarte bine, nu se oxideaza, nu se usuca excesiv, e parca tot mai bun.

  4. lauralaurentiu spune:

    Raluca, intr-adevar merge pe crackers, pe tartine etc. Se bucura si pupila, si papila :).

  5. lauralaurentiu spune:

    Sarah, as vrea sa spun ca mararul este pentru somon ca romul pentru siropul savarinelor. Ii completeaza gustul intr-un fel desavarsit, iar nota dominant nu este de marar, in preparatul finit.

  6. lauralaurentiu spune:

    Adriana, multumesc pentru precizare.

  7. Anonymous spune:

    Buna ziua.
    Sunteti interesat de un schimb de linkuri cu http://www.e-anunturi.eu ?

    Schimbul de linkuri este benefic pentru ambele site-uri deoarece este vazut de motoarele de cautare (ex: google, yahoo) ca un vot de incredere. In plus, schimburile de linkuri va aduc si vizitatori de pe site-urile partenere.

    Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati linkul si apoi sa lasati un mesaj pe pagina de contact de pe http://www.e-anunturi.eu in care sa specificati pagina pe care ati pus linkul ca eu sa pot verifica. In mai putin de 24 de ore voi adauga si eu linkul dumneavoastra pe http://www.e-anunturi.eu .

    Multumesc, sa aveti o zi buna!

  8. Ionela spune:

    Vai, ce minunat! Cum il pastrezi la frigider dupa ce il scoti din marinata? In vas acoperit fara nimic? Abia astept sa-l incerc si eu, voi face dintr-un sfert de kg ca sa-l putem manca doar sambata si duminica, cand e dezlegare a peste, pana se termina postul!

  9. raluca spune:

    Minunata reteta. la mine e nelipsita la petreceri, desi recunosc ca nu puneam si marar, asa ca acum o sa alternez. cand nu am castravete mai fac pe biscuitei sarati cu seminte. e tare bun si asa. un week-end minunat!

  10. Anonymous spune:

    se poate pune putin marar numai piper boabe de toate culorile .
    Datorita faptului ca produsul nu este pregatit termic este indicata congelarea somonului marinat inainte de a fi mincat asta din cauza la anisakys

  11. sarah spune:

    laura ca de obicei o reteta la inaltimea ,draga mea.intrebarea intrebatoare este daca se poate folosi alta planta aromata in locul mararului caci sotul meu nu este prieten cu aceasta planta.
    o seara minunata!

  12. Adriana spune:

    In tarile nordice se numeste GRAVLAX somonul preparat asa cum l-ai facut tu, si e intr-adevar delicios. Numai ca ei nu pun lamaie, din cate stiu eu, insa lamaia cred ca e benefica, doar e peste :) .

  13. Adriana spune:

    In tarile nordice se numeste GRAVLAX somonul facut asa cum l-ai facut tu. Intr-adevar e delicios. Dar ei nu pun lamaie, din cate stiu eu, insa cred ca lamaia e benefica, doar e peste. :)

  14. lauralaurentiu spune:

    Liana10, sa stii ca asa e, sunt delicoase si foarte fresh :) .

  15. Liana10 spune:

    Cu aperitivele astea delicioase cu somon chiar ca te simti rasfatat, nu alta!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE