Cautare in site
x inchide

Biscuiti cu caramel

Reteta de
Adaugata la

Demult imi doresc sa fac niste biscuiti cu gust de caramel, dar un gust intens. Asta pentru ca aroma de zahar ars e una din preferatele mele, si pentru ca am mancat eu odata demult un biscuite cu zahar ars oferit intr-o cafenea langa un expresso si pur simplu nu l-am mai putut uita. Pana acum, cei mai apropiati de gustul de caramel dar si de textura dupa care tanjeam au fost biscuitii graham, dar… nu puteam sa ma multumesc cu o imitatie, nu? Asadar, am hotarat deunazi sa risc soarta catorva ingrediente si m-am lansat in aventura propriei retete de biscuiti cu caramel. Nu am stiut exact daca vor iesi sau nu, m-am tot imbarbatat spunandu-mi ca, in definitiv, daca pastrez niste proportii pe care le cunosc foarte bine, nu am ce gresi si… pana la urma mi-au reusit niste biscuiti cu zahar ars deliciosi, daca nu identici cu cel gustat in urma cu ceva timp, in orice caz, foarte apropiati.

biscuiti caramel, reteta biscuiti cu zahar ars

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 tavi
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente biscuiti cu caramel:

  • 400 grame de faina
  • 160 grame de unt
  • 250 grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita rasa de praf de copt
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura de melasa (daca nu aveti, inlocuiti-o cu miere)
  • 5-6 linguri de apa rece (cat sa lege aluatul)
  • vanilie (extract, pastaie, zahar vanilat)
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru

Preparare:

Inainte de a trece la modul de preparare, as vrea sa va spun cate ceva despre stampila pentru biscuiti despre care sunt sigura ca ma veti intreba: am comandat-o de pe amazon si a costat ceva, dar nu o avere, zic eu. Adica, tinand cont cati biscuiti o sa „inveselesc” stampilandu-i, tinand cont si de faptul ca eu in permanenta am biscuiti de casa intr-o cutie, macar dintr-un sortiment, categoric o sa-i amortizez pretul, cu atat mai mult ca nu e un obiect de unica folosinta, ci unul de calitate, foarte solid. Biscuitii se pot face si fara aceasta stampila, pur si simplu taindu-i rotunzi cu un pahar sau patrati cu un taietor ondulat de patiserie sau chiar cu cutitul. Daca, totusi, cineva vrea biscuiti cat mai frumusei, poate comanda la aceasta adresa propria stampila de biscuitiPreparare Biscuiti cu caramel 1 (click pe link) si in cateva zile o va primi la domiciliu. Iar de la linkul ce urmeaza puteti comanda un alt model de stampila, ceva mai ieftina.Preparare Biscuiti cu caramel 2

Lamurita fiind chestiunea stampilei „Biscuits-Maison”, sa trecem la treaba propriuzisa:

1. inainte de toate, zaharul (cele 250 de grame) se pune intr-o craticioara si se caramelizeaza. Atentie, zaharul nu trebuie sa fie ars pana la a fumega, ci doar colorat intr-un brun auriu. Odata ajuns in aceasta faza, zaharul se toarna rapid intr-o tava in care ati pus o coala de hartie de copt unsa cu ulei (poza 1). Atentie, arsurile cu zahar ars sunt ingrozitoare, chiar o singura picatura poate sa va arda destul de grav.

2. dupa ce zaharul ars se intareste, se rupe in bucati (poza 2).

3. se macina bucatile de zahar ars cu o masina de cafea sau robot, pana obtineti o textura asemanatoare cu a zaharului cristalizat obisnuit (poza 3).

zahar ars preparare

Odata zaharul ars pregatit , suntem gata de prepararea aluatului de biscuiti cu caramel:

1. intr-un castron se amesteca faina cu zaharul ars, sarea si praful de copt; daca folositi zahar vanilat sau seminte din pastaia de vanilie, tot acum se adauga si acelea;

2. se adauga untul rece, taiat in bucatele (poza 1);

3. untul se incorporeaza in ingredientele uscate zdrobindu-l cu furculita sau cu doua cutite pana cand se obtine un amestec cu aspect granulat, nu foarte omogen (poza 2); nu insistati sa topiti untul in faina, biscuitii isi vor pierde fragezimea;

4. se adauga galbenusurile, melasa sau mierea si extractul de vanilie, in cazul in care nu ati folosit zahar vanilat sau seminte (poza 3);

5. se incepe sa se framante rapid, la robot sau manual, adaugand cate 1 lingura de apa rece pe rand, doar atat cat sa se stranga aluatul la un loc (poza 4);

6. aluatul obtinut se infoliaza cu film alimentar si se da la frigider peste noapte (poza 5).

preparare aluat biscuiti cu caramel

Cand am zis ca aluatul sta la frigider peste noapte am lamurit si timpul total destul de lung in care se realizeaza biscuitii cu zahar ars. Practic, e vorba despre timpul de asteptare, dar asa se vor obtine rezultatele cele mai bune si un gust intens de caramel.

A doua zi, se presara planul de lucru cu faina si se taie aluatul in 2 jumatati. Pentru ca a stat la frigider, va fi foarte tare, permiteti-i sa stea la temperatura bucatariei o perioada, ca sa devina mai suplu.

Se intinde aluatul intr-o foaie de 3-4 mm., neaparat pe planul de lucru infainat, presarati si sucitorul pentru ca zaharul ars de la suprafata aluatului va fi ceva, ceva mai lipicios. Se stampileaza si se decupeaza cu un pahar, sau se taie dupa dorinta si posibilitati cu cutitul sau paharul.

preparare biscuiti caramel

Se pun biscuitii intr-o tava acoperita cu hartie de copt, pastrand o distanta de aproximativ 2 cm. intre ei.

preparare biscuiti cu caramel 2

Biscuitii se coc in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius timp de 12-15 minute (pana cand marginile incep sa devine usor, foarte usor mai colorate).

biscuiti caramel copti

Se lasa biscuitii sa se raceasca complet in tava, apoi se depoziteaza intr-o cutie sau un borcan inchis, in care se pot pastra mult si bine.

biscuiti cu caramel, reteta de biscuiti cu caramel

Biscuitii cu caramel nu au doar un gust excelent, dar si o textura minunata, sfaramiciosi atat cat trebuie si foarte placuti.

biscuiti caramel sectiune 1

Iar daca vreti sa ridicati senzatia de caramel la un alt nivel, va sugerez sa-i faceti sandviș, lipindu-i cate doi cu dulce de leche, care, dupa parerea mea, e cea mai buna crema de caramel posibila. Daca-i mai lasati asa, unsi cu crema, de azi pe maine, se intampla un adevarat miracol.

biscuiti caramel cu crema caramel 1

Pentru dulce de leche aveti nevoie de o conserva cu lapte condensat indulcit; puneti conserva intr-o cratita destul de adanca, acoperiti-o cu apa rece si puneti-o pe foc. Trebuie sa fiarba timp de 3 ore (daca apa se evapora completati). Lasati conserva sa se raceasca complet (chiar si in apa), apoi o taiati si inauntru va fi deliciosul dulce de leche.

Spor la copt si pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32 comentarii la Biscuiti cu caramel

  1. Mirela spune:

    Daca biscuitii la care te gandeai cand ai facut reteta sunt speculoos (si eu sunt innebunita dupa ei) atunci sa stii ca trebuie sa pui un pic de scortisoara. Multumesc pt. pontul cu stampila. Eu o cumparasem de ceva dar nu eram sigura cum se foloseste:))

    • Nu, biscuiții la care mă gândeam nu sunt speculoos, deși îmi plac și aceia foarte mult. Eu primisem un biscuite la o cafea și avea un gust puternic de zahăr ars, pe acela am încercat să îl reproduc. Mă bucur că ți-am fost de folos.

  2. poina spune:

    Draga Laura, am incercat reteta asta si mi-au iesit niste biscuiti deliciosi, atat de deliciosi cum nu am crezut ca pot exista! De acum inainte cafeaua mea nu va mai fi la fel!!!! Multumesc!!!!

  3. Mihaela spune:

    Felicitari pentru reteta delicioasa. Sotul meu care este un perfectionist a declarat ca sunt perfecti… iti multumim din inima pentru impartasirea cu noi a minunatelor retete. Esti deosebita Laura!!!! Domnul sa te binecuvanteze!

    • Laura Laurentiu spune:

      Mihaela draga, ma bucur ca ti-ai facut curaj sa te apuci de ei :). Cum spuneam, nu sunt foarte usor de facut, dar gustul si textura te fac sa uiti cat ai migalit la ei. :) Ma bucur tare mult ca au fost pe placul vostru si ca ai primit felicitari, sper sa incerci si alte retete!

  4. Ooo, Laura, pai de ce n-ai spus asa? Caramel si crema de lapte?!?!? Asta-i raiul!!!! Cu siguranta ii voi face si eu. Iubesc caramel si reteta ta de biscuiti este exact pe gustul meu. M-ai cucerit din nou. <3

    • lauralaurentiu spune:

      Stii, dupa ce i-am facut prima data, i-am repetat poate de cinci, sase ori, una dupa alta :)). Dupa aia, o vreme nu am mai avut lapte condensat sa-mi fac crema si am cam uitat de ei. Cand am vazut ciocolatosii tai mi-am amintit. Ma bucur mult ca iti plac, Diana, m-as bucura sa aud impresiile tale, daca o sa-i faci. :)

      2013/11/19 Disqus

  5. laptele condensat se fierbe in cutia inchisa? sau se desface? in primul caz, nu explodeaza? scuze de intrebari cam tampitele dar nu am facut niciodata. Am si eualuatul la rece, de-abia astept sa ii
    coc

    • lauralaurentiu spune:

      Nu se desface cutia, se fierbe in cutia metaliza inchisa. Sincer, prima data si eu mi-am pus aceleasi intrebari, dar practica a dovedit ca merge si nu se intampla nimic rau :).

      2013/2/27 Disqus

  6. Mari spune:

    O sa fac si eu biscuitii astia, poate chiar azi. Atentie insa la retetele cu miere…la temperaturi de peste 40 de grade devine toxica. Unde gasesc melasa? N-am folosit niciodata….

    • lauralaurentiu spune:

      Mari, toata, dar absolut toata mierea disponibila in supermarketuri e pasteurizata, incalzita la 80 de grade. Si nu moare nimeni. Cauta melasa la magazinele naturiste.

  7. Cecilia spune:

    Multumesc doamna Laura pentru raspunsuri! Sa aveti o zi excelenta!

  8. Cipiana spune:

    Biscuitii mi-au iesit super!! Insa crema, nu. Nu am gasit lapte la cutie metalica, am luat pe cel in amabalaj de carton. Insa dupa 2.5 ore de fiert, dupa idicatiile tale nu mi-a iesit. Am fost cam trista. Am incercat sa il ingros cu amidon, nici asa n-a vrut. Oricum, pana sa mai incerc altceva, prima tava era gata. Am sa caut lapte la cutie metalica, daca nici asa nu iese, asta e, meregem mai departe. Super retete pentru biscuiti. ravagii am facut cu ele1
    O zi excelenta!

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur ca iti plac biscuitii si ti-au reusit. Pentru crema caramel, trebuie neaparat lapte condensat indulcit in cutie metalica. Nu are cum sa iasa din lapte evaporat sau alte produse, care nu sunt ceea ce trebuie. Daca vei folosi ceea ce trebuie, nu are cum sa nu iasa, iese sigur.

      2012/12/17 Disqus

  9. I-am facut de doua ori deja si au trecut ca painea calda… Chiar merita incercati si cu crema de lapte, e cea mai buna crema caramel pe care am mancat-o. Multumesc pentru retete!

  10. Doina spune:

    Draga Laura. multumindu-ti pentru reteta, ma gindesc sa-ti diversifici stampilele, daca ai aceasta pasiune pentru biscuiti, mai ales ca acest site este in Romania :) http://www.homedeco.ro/produse/3-bucatarie/3-/27-accesorii-bucatarie/3731-stampila-pentru-fursecuri-i-love-you.html

  11. rodica spune:

    arata minunat si cred ca sint la fel de gustosi…pt. stampiluta cred ca este mai scump transportul pina aici decit stampila singura ( mai ca mi-ar placea si mie).Esti minunata ca si retetele care ni le oferi.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult ca iti plac :). Sunt gustosi de tot. Cat despre stampila, transportul cred ca e tot cat ea insasi :). Am platit in jur de 100 de lei cu totul.

  12. Rocsy Ciobanu spune:

    Deliciosi sunt…

  13. claulya spune:

    Buna, reteta pare a fi delicioasa si as dori sa o incerc. Pt dulce de leche poate fi folosit si lapte condensat in tetrapak sau trebuie neaparat la cutie. Eu stau in Viena si aici nu am vazut lapte la doza de metal…

    • lauralaurentiu spune:

      In tetrapak nu merge sa-l fierbi, dar poti sa il scoti din cutie si sa-l fierbi la foc foarte mic, amestecand foarte des, pana cand se coloreaza in culoarea specifica si se ingroasa. Clar, dureaza ceva, de aceea in conserva e cel mai potrivit.

CLOSE
CLOSE