Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Biscuiti cu miere si martipan

Biscuiti cu miere si martipan

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Iata ca am pasit in decembrie si parca deja miroase a colinde si cetina de brad, momentul perfect pentru acesti biscuiti cu miere de albine si umplutura de martipan. O reteta germana clasica pentru Craciun, biscuitii cu miere si martipan sunt in aceeasi masura frumosi si deliciosi. Mana cereasca, biscuitii se pot pregati din timp, pe masura ce se vor pastra devenind tot mai fragezi, lucru specific si altor dulciuri cu miere. Practic, puteti pregati biscuitii cu miere si martipan cu doua saptamani bune inaintea momentului in care veti dori sa-i serviti si sa-i pastrati intr-o cutie inchisa. Hai sa ne-apucam de treaba :)!

biscuiti cu miere de albine si martipan 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 tavi
Grad de dificultate: medie

Ingrediente:

  • 540 de grame de faina
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 170 de grame de miere de albine
  • 150 de grame de zahar
  • 1 ou
  • 110 de grame de unt cu 80% grasime
  • arome dupa gust: extract de vanilie sau zahar vaniliat, cate 1 lingurita rasa de praf de scortisoara, ginger, cardamom, cuisoare
  • 50 de grame de ciocolata alba pentru decor
  • 200 de grame de martipan pentru umplutura
  • in plus: faina si zahar pudra pt. presarat planul de lucru

Preparare:

Pentru acesti biscuiti veti avea nevoie fie de doua forme pentru taiat biscuiti, una mai mica decat cealalta, fie de un taietor de patiserie cu care sa taiati aluatul, tinand cont ca biscuitii sa fie cat mai egali. Inca o precizare, daca veti folosi toate mirodeniile gustul va fi unul specific de turta dulce, daca va rezumati doar la aroma de vanilie va fi mai moderat.

1. Mierea, untul si zaharul se pun intr-o craticioara pe foc mic, amestecand continuu (poza 1).

2. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva complet (poza 2), fara a aduce compozitia la fierbere, daca are tendinta sa clocoteasca se da la o parte de pe foc pana se domoleste temperatura.

3. Pana se racoreste putin compozitia cu miere si unt, se cantareste intr-un castron faina si se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul. E foarte posibil sa aveti nevoie de cateva linguri de faina in plus.

4. Se toarna compozitia cu miere si unt peste faina, amestecand continuu, la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana. Dupa ce aluatul se racoreste putin, se adauga si oul batut. La nevoie, se mai adauga cate o lingura de faina, pana se obtine un aluat ceva mai moale decat plastelina, neted si nelipicios (poza 3).

5. Aluatul se imparte in 2 bucati egale, se infoliaza in film alimentar (poza 4) si se da la frigider pentru o ora.

6. Dupa trecerea timpului de odihna, fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe planul de lucru presarat cu faina intr-o foaie cat mai subtire (2-3 mm.) si se decupeaza formele dorite (poza 5).

biscuiti cu miere de albine si martipan, preparare reteta biscuiti miere

Marginile rezultate de la decuparea aluatului se aduna la un loc si se intind din nou, pana cand se epuizeaza aluatul.

PUBLICITATE
Preparare Biscuiti cu miere si martipan 2 Preparare Biscuiti cu miere si martipan 3

Faza a doua a prepararii:

1. Jumatate din biscuitii decupati se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt, cu distanta intre ei.

2. Se presara cu zahar pudra planul de lucru iar martipanul se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 3-4 mm. grosime (poza 1).

3. Se decupeaza din foaia de martipan forme intr-un numar egal cu jumatate al celor din aluat, ceva mai mici decat cele din aluat (poza 2). Martipanul care ramane se aduna intr-o minge si se pastreaza pentru alta utilizare.

4. Se inteapa cu furculita biscuitii asezati in tava si deasupra fiecaruia se aseaza cate o bucata de martipan (poza 3).

5. Marginile de aluat ale biscuitilor din tava se umezesc cu putina apa (cu pensula sau degetul umezit) si se acopera martipanul cu celelalte forme de aluat decupate (poza 4).

6. In final, biscuitii se inteapa usor cu o scobitoare si pe suprafata si sunt gata de copt (poza 5).

preparare 2, biscuiti cu miere si martipan

Vor rezulta 2 tavi care se vor coace pe rand in cuptorul preincins la 170 de grade Celsius, timp de 12-15 minute, pana ce biscuitii se coloreaza frumos.

biscuiti cu miere si martipan preparare 3

Se lasa biscuitii sa se raceasca in tava asezata pe un gratar, apoi se topeste ciocolata alba si se pune intr-un pos cu deschizatura foarte mica sau intr-o punga de nailon taiata la un colt. Se traseaza decoruri dupa plac deasupa biscuitilor, cat mai fin posibil, pentru a crea aspectul de broderie.

biscuiti cu miere de albine si martipan, reteta

Se vor pastra foarte bine timp de cateva saptamani, intr-o cutie bine inchisa asezata in camara. De asemenea, ambalati frumos vor constitui un cadou foarte placut.

biscuiti cu miere si martipan, reteta fursec cu martipan

Interiorul de martipan al biscuitilor cu miere de albine este moale si foarte gustos si fara indoiala va fi pe placul tuturor, mici, mari sau chiar… Mos Craciun!

 biscuiti cu miere si umplutura de martipan sectiune

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Spor la prajiturit si pofta buna!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

30 comentarii la Biscuiti cu miere si martipan

  1. Dar martipanul cum se realizeaza?

  2. Stefania spune:

    foarte buna reteta ta insa voiam sa te intreb de unde ai luat formele pt biscuti sunt foarte interesante.merci

    • lauralaurentiu spune:

      Le-am comandat de pe internet, Stefania, de la un site cu diverse ustensile si accesorii pentru patiserie. Cauta pe google „lumea basmelor”.

  3. Adriana spune:

    Ca intotdeauna, minunat! Iti multumesc din toata inima pentru generozitatea de a da si altora retete atit de bune! Reusesc de fiecare data, fara exceptie! Asta da calitate ! La multi ani fericiti, Laura!Adriana(Bucuresti)

    • lauralaurentiu spune:

      Adriana, iti multumec si eu pentru increderea de a fi probat atatea retete. Sa iti fie de bine tie si familiei tale, te mai astept cu drag :).

  4. Nicoleta spune:

    Doamna Laura, cu ce aș putea înlocui marțipanul? Îmi place tare mult cum arată, dar nimeni din casă nu se-n ghesuie la marțipan.

  5. GelaDumi spune:

    Cum sa nu-i incerc si pe acestia, ca nu ma rabda sufletul, frumosi rau si interesanti cu umplutura…

  6. alexandra spune:

    as vrea sa stiu de unde ati luat martipanul ca are o textura foarte fina

  7. Liana Toma spune:

    Vaai, de cand caut o reteta de fursecuri cu martipan!! Sunt super!!! Trebuie neaparat sa-i fac! Cu ce as putea inlocui bicarbonatul de sodiu, draga Laura, ca-mi face rau? Sau as putea renunta total la el? Merci, puup

    • lauralaurentiu spune:

      Liana, incearca sa-l inlocuiesti cu praf de copt, dar sa stii ca fiind compozitia calda, gradul de volatilizare e destul de mare, nici mie nu-mi plac aditivii dar aici chiar nu se simte. Au un gust de miere si putin de caramel, si pe masura ce „se invechesc” devin tot mai moilcuti, ca si turta dulce.

  8. danar25 spune:

    chiar Laura…..vrem si noi forma patrata pt biscuiti :) De unde ai achizitionat-o?

  9. Maria Curtean Popovici spune:

    Biscuitii acestia sunt exact pentru Mosul(fie el Nicolae sau Craciun):d

  10. silvi spune:

    unde gasesc si eu forme patrate pt biscuiti

  11. mandala spune:

    Sant superbi cred ca sant deliciosi!

  12. Rocsy Ciobanu spune:

    Ce frumosi, iar gustul cu siguranta nemaipomenit…

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE