Chec cu vin rosu si scortisoara

Autor:

Fara indoiala, checurile sunt unele dintre cel mai indragite retete de prajituri. Se potrivesc la micul dejun cu o cana de lapte, langa un ceai, o cafeluta, sunt perfecte pentru pachetelul celor mici, se pastreaza vreme lunga… ce mai incoace-ncolo, niciodata parca nu stii destule retete de chec! Ceea ce va propun azi este un chec cu vin rosu si scortisoara, unul dintre cel mai gustoase checuri pe care le-am gustat vreodata. Am reteta de chec de la mama soacra (am modificat ceva fata de reteta ei , reducand considerabil continutul de praf de copt, prin schimbarea ordinii operatiilor si l-am „imbogatit” si cu o glazura) care la randul ei o are de la o prietena din copilarie, nemtoaica din satul banatean in care au crescut impreuna, in prezent stabilita in Germania; in fine, prietenia lor rezista si azi, inca mai schimba impresii si retete de prajituri, asa incat avem cu totii de castigat!

Chec cu vin rosu si scortisoara

Ingrediente chec cu vin rosu si scortisoara:

  • 6 oua
  • 300 de grame de zahar
  • 200 de grame de unt
  • 300 de grame de faina
  • 170 de ml. de vin rosu sec, corpolent
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1/2 de lingurita de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • garnituri: ciocolata amaruie zdrobita, nuca taiata in bucati mari, fructe confiate – a caror greutate insumata sa nu depaseasca 200 de grame
  • glazura: 5 linguri de zahar pudra, 1 lingurita rasa de scortisoara, 30-40 de ml. de vin rosu
  • putin unt sau margarina si o lingura de faina pentru tapetat forma

Preparare chec cu vin rosu si scortisoara:

Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Intr-un castron, se mixeaza galbenusurile si 150 de grame de zahar pana la obtinerea unui amestec cremos, apoi se adauga untul moale, in bucati (poza 1). Se incorporeaza cu mixerul untul in crema de galbenusuri (poza 2). Se adauga faina amestecata cu 1/2 de lingurita de praf de copt si garnituri dupa gust (poza 3), eu am pus nuca taiata in bucati, cicolata zdrobita si fructe confiate (ananas, caise si stafide), toate impreuna nedepasind 200 de grame. Se adauga vinul rosu (poza 4) , scortisoara si esenta de vanilie si se amesteca totul bine (poza 5).

Separat, albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga restul de 150 de grame de zahar si se continua sa se bata pana cand zaharul este complet dizolvat (poza 6).

Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 1

Compozitia cu galbenusuri, vin si unt se rastoarna peste albusurile spuma si se amesteca cu multa grija, numai cu miscari de jos in sus, cu o spatula lata, astfel incat sa se piarda pe cat posibil mai putin din aerul acumulat in albusuri. Astfel, checul va creste frumos chiar daca are praf de copt foarte putin.

loading...

Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 2

Nu am forme mici pentru chec, tot ce detin sunt formele lunguiete in care coc si cozonaci, in dimensiune de 36 x 11 x 10 centimetri (L, l, h), asa incat intr-o astfel de forma am facut si checul. Daca aveti forme mai mici, puteti face 2 checuri din aceasta compozitie.Asadar, se pregateste forma, ungandu-se cu unt sau margarina si apoi tapetandu-se cu faina. Aluatul de chec se toarna in forma astfel pregatita si se niveleaza.

Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 3

Se da checul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius (neventilat), la o inaltime situata la mijlocul cuptorului. Se coace 45-50 de minute (al meu a trecut testul scobitorii dupa 50 de minute fix, dar daca va cunoasteti cuptorul mai „nervos”, incepeti sa-l testati mai din timp).

Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 4

Dupa ce se raceste putin, se scoate checul din forma si se aseaza pe un gratar ,culcat pe o parte, ca sa se raceasca. In timp ce se raceste, se intoarce de cateva ori de pe o parte pe cealalta.Intre timp, se prepara glazura, amestecand intr-un castron zaharul pudra cu scortisoara si cu atata vin, adaugat cate putin, pana se obtine o compozitie de consistenta unui aluat de clatite ceva mai grosut. Se glazureaza checul caldut cu aceasta glazura. (Se poate glazura si cu ciocolata topita sau se poate pudra pur si simplu cu zahar pudra).

Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 5

Dupa ce se raceste complet checul si se intareste si glazura, se taie in felii si se degusta cu incantare. Are un gust excelent, e pufos si cu o perfecta consistenta:

Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 6

Alte retete de chec: Chec simplu marmorat * Chec cu cocos si crema de vanilie * Chec in 5 minute la cana

 

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Rebeca a zis

    Am facut prima oara acest chec acu vreo 3 ani cred,apoi am uitat de el,in sera asta asa deodata m-a lovit o pofta de checul asta si l-am refacut ♥ a iesit o bunatate pufoasa,deoarece alaptez am inlocuit vinul din glazura cu zeama de lamaie dar am fost neinspirata sa pun glazura prea repede si s-a insiropat putin,checul fiind prea cald :D am vrut sa fac deliciosul sos de caramel sarat dar poftele nu s-au potrivit cu lipsa smantanei din frigider :)) deci probabil il voi pudra cu zahar maine :) si sa va mai spun ca am facut totul de mana? sunt tare mandra ca m-au tinut muchii sa fac albusul cu telul :)) Felicitari si pentru aniversarea blogului si multumesc pentru delicioasele retete care ni le prezentati. ♥

  2. anonim a zis

    DIANA SI EU AM UN CUPTOR NEVENTELAT –IL PUN LA 180 de grade –IL LAS 15 min si dupa aceea pun tava PUN TAVA LA MIJLOC SI 30 MIN.-NU DESCHID –MAI PRECIS –CUPTORUL ARE GEAM SI ATUNCI CIND ESTE FRUMOS rumenit –este gata.– –Am si unul profii ,ventilat –este grozav pui gradele –si acolo in 20 min este gata :AM SI O CARTE IN CARE IMI SPUNE DE LA CE GRADE SA PUN PT CHECURI DE LA 160 –pina la 18o –in mijloc

  3. gabriela a zis

    Absolut delicioasa combinatie!Multumesc pentru reteta!Am pus si eu tot merisoare in compozitie,iar jumatate am amestecat-o cu cateva linguri de cacao!Absolut toate retetele sunt deosebite si foarte pe gustul meu!Felicitari!

  4. eu a zis

    foarte buna reteta, multumim.am incercat o si , desi nu mi s a copt prea bine (cred ca am dat focu’cam mare), a fost f bun la gust.am pus merisoare, ca si fructe uscate, iar in locul glazurii, am topit niste ciocolata si am amestecat o cu un pic de frisca lichida.abia astept sambata sa incerc rulada cu capsuni:d

  5. Rosu Andreea Laura a zis

    Atunci cand am vazut reteta acestui chec care imbina scortisoara cu vinul am zis ca trebuie neaparat incercat…mai ales ca sotul meu este fan scortisoara ….zis si facut…..pregatit ingrediente, sutit unt de la mama soacra, matrasit vin de colectie si spor la treaba….toate bune si frumoase pana cand am realizat ca ceva nu e in regula…untul meu nu se facea crema precum in poza Laurei…citesc eu mai cu atentie de data asta ca sa realizez ca eu nu separasem galbenusurile de albusuri si normal nu avea cum sa iasa ca in poza….imi era mila si de oua si de unt sa le arunc si sa o iau de la capat…asa ca am continuat cu prepararea retei , singura modificare fiind adaugarea unui plic de praf de copt in loc de acea jumatate de lingurita…..pe scurt…..a iesit ceva de VIS…..am fost laudata de sot, socru si cel mai important de mama soacra (ea e mai zgarcita cu laudele de obicei)….sunt o novice in ale gatitului dar retetele tale draga Laura le voi mai incerca cu siguranta…Pupici si spor la bucatarit…

    • lauralaurentiu a zis

      :)) Adica ai facut checul exact ca soacra mea, cu ouale intregi si cu un plic de praf de copt, modificarea mea a constat in adaugarea albusurilor la sfarsit si micsorarea cantitatii de praf de copt. Bravo, te-ai descurcat de minune, in bucatarie trebuie sa ne adaptam si cu mici ajustari sa salvam ingredientele, chiar daca descoperim ca am gresit undeva :)! Sa va fie de bine si ma bucur mult ca in final a fost o reusita!

      2012/6/1 Disqus

  6. Daniela a zis

    Arata foarte bine, si cred ca si gustul este grozav .As fi curioasa daca se poate pune in forme de briose ,acum in prag de sarbatoare .

  7. Rodica-mureszan a zis

    in sfirsit, am reusit azi sa fac acest chec, intradevar deosebit, nu am avut in casa decit ciocolata si stafide, dar a iesit grozav, probabil prea dulce pentru gustul meu, dar este o reteta mai aparte….mi-au iesit 2 tavi si a crescut f. frumos…multumim draga Laura pentru aceste retete minunate

    • Anonim a zis

      Rodica draga, ma bucur mult ca apreciezi aceasta reteta pe care si eu o consider foarte buna. Poti sa mai reduci cantitatea de zahar, eu probabil am folosit un vin mai sec, mi s-a parut bine echilibrat. Sa va fie de bine!

  8. Iuliag87 a zis

    neaparat o sa incerc si eu checul asta in weekend! imi pare rau ca nu pot vedea insa fotografiile, eram foarte curioasa de cum poate sa arate minunatia asta. banuiesc ca la fel de bine pe cat suna…
    spor in toate! :)

  9. Gabi a zis

    L-am facut si eu zilele trecute. Intr-adevar e deosebit de aromat si gustos! Il voi mai face cu siguranta. Merge perfect in zilele acestea intunecate si ploioase de toamna datorita aromei de scortisoara si vin. Delicios. 

    • Anonim a zis

      Gabi draga, ma bucur mult ca ti-a placut, categoric e un chec foarte bun, aromat si pufos si foarte potrivit in zilele astea. sa va fie de bine!

  10. Diana a zis

    Tocmai am gustat checul! E delicios, si cu siguranta cel mai bun chec pe care l-am facut/mancat vreodata. Am folosit ciocolata amaruie, nuci, si fructe uscate (cirese, caise, stafide, ceva fructe de padure). Eu am forme de chec mici, si mi-au iesit intr-adevar doua. Daca aveti o forma mare, folositi-o pe aceea, pentru simplul motiv ca arata mai frumos (checul va fi mai inalt, gen checul din imagine). Cu siguranta o reteta pe care o voi repeta! Mersi!

    • Anonim a zis

      Diana draga, ma bucur din tot sufletul, sa iti fie de bine! Si mie mi s-a parut la fel, cel mai bun pe care l-am gustat vreodata :).

  11. Ema a zis

    Am facut reteta aceasta. A iesit foarte bun la gust, imi plac aromele combinate; nu stiu de ce nu a crescut..poate imi dati un indiciu..oare e prea putin praful de copt? Eu am urmat indeaproape reteta, albusurile poate sa zic ca nu s-au batut o suma foarte tare. Oare asta sa fie motivul?

    • Anonim a zis

      Albusurile trebuie sa fie foarte, foarte bine batute iar atunci cand amesteci compozitia sa bagi spatula pe marginea vasului pana la fundul acestuia, sub albusuri, si sa ridici compozitia spre suprafata, apoi intorci putin vasul si repeti pana cand se omogenizeaza. Nu se amesteca circular in niciun caz, nici cu mixerul. Daca albusurile sunt batute foarte bine si se lucreaza corect aluatul, mai ca nici nu ar fi nevoie de praful ala de copt.
      2011/10/23 Disqus

  12. Petronela a zis

    Pentru un blog de exceptie mi-am permis sa va ofer un mic premiu in semn de apreciere.
    Daca va face placere sa-l ridicati de la mine de pe blog.Cu prietenie va doresc o saptamana placuta, Petronela.

  13. Andres a zis

    Superb checul, Laura! Am vazut ca ai folosit vin Chianti, deci trebuie sa fie cat de rosu vinul ca sa aiba asa oculoare frumoasa. O sa il incerc si eu, cred ca chiar maine.

    • Anonim a zis

      Andres, daca l-ai icnercat, te astept cu impresii. Intr-adevar, checul iese intr-o nuanta frumoasa de rozaliu de la un vin ca si Chianti, probabil ca un zaibar oltenesc i-ar da o culoare mai vie :).

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *