Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie

Autor:

Da’ stiu ca va plac retetele de chec! Am vazut asta examinand frecventa cautarilor pe blog, „chec” si „reteta de chec” sunt de departe deasupra tuturor celorlalte interogari. Asadar, daca voi vreti retete de chec, eu de ce sa nu va ofer, nu? Mai ales cand ceea ce am de oferit, reteta de chec Raffaello, e o nebunie de prajitura parfumata cu cocos si vanilie care ne-a incantat si pe noi. Checul Raffaello aduce mult la gust cu celebrele bomboane cu acelasi nume (lipseste migdala), are un centru de crema de vanilie si glazura de ciocolata alba si cocos. Da’ ce sa va mai tin la povesti, la treaba!Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie

Ingrediente Chec Raffaello Cu Cocos Si Crema De Vanilie:

(pentru o forma cu inel si pereti detasabili de 24 cm. diametru)

aluat:

  • 5 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • 350 de grame de faina (recomandarea retetei din care m-am inspirat era sa se foloseasca 1/2 faina de grau dur, daca nu aveti, adaugati o lingura cu varf de faina obisnuita in plus)
  • 1, 1/2 lingurita de praf de copt
  • 140 de gramed e ciocolata alba
  • 140 de grame de unt
  • 250 ml. lapte
  • 100 de grame de fulgi de cocos
  • 3  linguri de smantana cu min. 20% continut de grasime

crema de vanilie:

  • 110 ml. de lapte
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri cu varf de amidon alimentar din porumb
  • 5 galbenusuri
  • 2 linguri de lapte praf
  • 2 linguri de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahar vanilat)
  • 2 linguri de mascarpone sau smantana dulce cu min. 20% continut de grasime

glazura:

  • 150 de grame de ciocolata alba (merge si mai multa, mie nu mi-a ajuns sa glazurez decat partea superioara a checului iar restul l-am uns cu miere si am lipit fulgii de cocos pe el)
  • 4 linguri de ulei
  • 80-100 de grame de fulgi de cocos

in plus:

  • unt sau margarina pentru uns forma
  • faina pentru tapetat forma
  • putina miere de albine

Preparare Chec Raffaello Cu Cocos Si Crema De Vanilie:

Inainte de instructiunile propriu zise de  preparare  vreau sa va spun ca puteti face acest chec, din cantitatile date, fie intr-o forma rotunda (kugelhupf) fie intr-o forma dreptunghiulara,  singura cerinta este ca in forma sa incapa un volum de 1,7 litri ramanand 2-3 cm. in partea superioara (sa aiba loc checul sa creasca). Daca in forma voastra nu incape acest volum (masurati cu apa), va sfatuiesc fie sa reduceti cantitatile proportional volumului formei, fie sa faceti si cateva briose,  din aluatul ramas (care vor fi foarte bune).

Pentru inceput,  se pregateste crema: se pun 80 de ml. de lapte intr-o craticioara, se adauga zaharul si se pune pe foc mic;  intr-un castron se bat cu furculita galbenusurile, se adauga amidonul, laptele praf si esenta de vanilie (poza 1), se adauga laptele rece ramas (cei 30 de ml.) si se omogenizeaza. Se toarna amestecul cu galbenusuri peste laptele fierbinte si se amesteca in continuu pana cand fierbe si se ingroasa (poza 2). Se ia craticioara de pe foc si se adauga smantana sau mascarpone (poza 3). Se omogenizeaza si se acopera cu o folie alimentara asezata direct pe suprafata cremei (poza 4), ca sa se preintampine formarea unei pojghite la suprafata.

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 1

Crema se lasa deoparte sa se raceasca.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu faina.

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 2

Pregatirea aluatului: se topeste ciocolata alba rupta in bucati impreuna cu untul taiat in bucatele fie in bain-marie, fie la microunde, amestecand continuu pana cand se omogenizeaza perfect (poza 1). Se pregateste faina care se amesteca cu praful de copt si fulgii de cocos (poza 2). Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet (poza 3).  Se adauga ciocolata cu untul topit,  ingredientele uscate (faina+cocos),  smantana batuta cu laptele (poza 4). Se amesteca cu ajutorul unei spatule (poza 5), cu miscari strict pe verticala, ridicand in permanenta compozitia de la fundul vasului, astfel incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. In forma deja pregatita se toarna 1/3 din acest aluat.Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 3

loading...

Se da la cuptorul preincins la 180 de grade  forma cu 1/3 de aluat pentru 10-15 minute, pana cand aluatul devine ferm fara sa se rumeneasca, apoi se scoate din cuptor.

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 4

Crema se pune intr-un cornet de ornat cu deschizatura mare si se toarna deasupra aluatului astfel incat sa nu se atinga de peretii formei.

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 5

Se toarna deasupra restul de aluat umpland golurile dintre stratul de crema si peretii formei; se neteste la suprafata si se da la cuptor in continuare.

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 6

Checul se coace in cuptorul incins la 180 de grade (e bine sa se aseze forma intr-o alta tava metalica, mai mare, cea a aragazului de ex.) timp de 40-45 de minute, pana cand o scobitoare infipta in aluat va iesi curata, fara niciun fel de aderente pe ea. Dupa ce trece testul scobitorii, se stinge cuptorul iar checul se mai tine in interiorul acestuia inca 5 minute.

Se scoate checul din cuptor (deja se inserase, o sa vedeti cateva poze facute la bec) si se lasa 4-5 minute sa se racoreasca putin, apoi se scoate din forma si se transfera pe un gratar pana se raceste complet.

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 7

Dupa ce checul se raceste complet, se topeste ciocolata alba pentru glazura impreuna cu uleiul si se glazureaza checul. Pentru ca glazura asta abia a acoperit centrul si partea superioara a checului, marginile le-am uns cu miere de albine si am presarat totul cu un strat de fulgi de cocos.Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 8

Asa, la ceas de seara, prea mirosea frumos in toata casa ca sa ne putem abtine de la o degustare:

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 9

..si am continuat dis de dimineata, care cu o ceasca de ceai, care langa o cafeluta, la fel de delicios:

Preparare Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie 10Sursa de inspiratie (cu destule modificari) aici.

Daca te intereseaza, aici poti gasit si alte retete de chec:

chec in 3 culori, reteta chec in 3 culori

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. alina_agil a zis

    scuzama dar unde scrie in reteta la ingrediente laptele praf? pentru ca sincer nu vad nici gramajul nici denumirea si as vrea si eu sa fac checul

  2. Janina a zis

    tragedie, nu mi-a iesit crema, e moale si nu stiu de ce , poate pt ca nu am lasat-o sa fiarba ? cand am vazut ca s-a ingrosat am si luat-o de pe foc, am pus o parte din ea asa moale cum era, cu restul o sa ornez checul. abia satept sa il gust, sotul meu e innebunit dupa vanilie si nuca de cocos, asa ca am gasit o reteta exact pe gustul lui. merci d-na laura pt toate retetele

    • lauralaurentiu a zis

      Janina, am inteles ca nu s-a intarit crema, daca nu ai fiert-o destul, sigur ca nu s-a intarit, dar apoi ai zis „cand am vazut ca s-a ingrosat am luat-o de pe foc” si acuma nu mai inteleg nimic… s-a intarit sau nu? Sau nu s-a intarit, dar s-a ingrosat :))?

      Iti multumesc si eu pentru apreicere si sper din suflet sa-ti reuseasca checul, iti tin pumnii sa se termine cu bine!

      2012/3/6 Disqus

  3. a zis

     Draga LAURA multumesc,pentru bucatele bune pe care le POSTEZI-daca,nu deranjez,te rog spune de unde pot sa iau seminte,sau rasaduri de VARZA,romineasca,sarmalele tale arata superb ,varza mea (turceasca)nu se fierbe ,este tare si foile groase.

    • a zis

       Domna Victoria si eu locuiesc in germania si am gasit la un magazin sarbesc sau rusesc varza ca in romania imi ies niste sarmalute tare gustoase si varza se topeste in gura

  4. Apetito a zis

    tot eu…am masurat forma, lichidul recomandat ajungea pana aproape de buza formei, asa ca am adaptat totul la 4 albusuri & co.

  5. Apetito a zis

    Am facut guguluful si dus intr-o vizita, a avut succes nebun! multzam mult pt reteta. n-am avut lapte praf si l-am inlocuit cu praf de custard, tare proasta idee…;P, data viitoare – pentru ca ea va exista – n-o mai fac.
    imaginea e nuda, fara decoratie. care decoratie, adica cioco alba si kokos ras, face „toti banii” :))

    • lauralaurentiu a zis

      Arata tare bine :). si ai o forma faina (culmea, am avut si eu una asemanatoare, din silicon… nu vrei sa stii ce a patit :))! Da’ spun: cand m-am mutat aici, la casa, era ambalata impreuna cu alte maruntisuri intr-o cutie mare, pe care am depozitat-o pe terasa. Cand am deschis cutia, dupa vreo saptamana, ce crezi, frumoasa mea forma de silicon era roasa de soareci =)) )

      • Apetito a zis

         sireaca…
        avea pesemne inca „gust” in ea…sau dadu vreun Ratatouille de ea ;)

        motiv probabil sa cumperi alta.
        eu una nu sunt superentuziasmata de silicoane, de niciun fel dealtfel…decat ca se desfac lesne

      • lauralaurentiu a zis

        Nu stiu ce-o fi avut ce n-o fi avut, ca „Ratatouille” a ros si plicuri cu praf de copt, chibrituri, cosulete de hartie pentru briose si nu mai stiu cate :))! Mie imi placea forma ei, era ondulata asa ca a ta si mai inalta :).

        2012/2/22 Disqus

  6. ariadna_75 a zis

    am reusit(cu efort mare) sa am rabdare sa se raceasca checul.
    Rabdarea a fost rasplatita -checul(eu l-am facut fara crema) e pe gustul meu,e pufos , aromat, e perfect.

    • lauralaurentiu a zis

      Nu trebuie sa dublezi cantitatile, e ok si asa, diferenta nu e foarte mare, poateca va iesi ceva mai putin inalt, dar trebuie sa fie bine :).

  7. Claudia a zis

    Buna ziua tuturor! Am facut ieri acest chec, cu diferenta ca nu am batut albusurile, ci le-am amestecat ca atare in compozitie. A iesit ok, exact ca in poza. Deja ma gindesc la o prajitura asemanatoare, dar cu crema gen tiramisu (cafea + rom).
    Toate cele bune!

    • Anonim a zis

      Claudia, daca ai fi batut albusurile probabil ar fi iesit mai pufos. Ma bucur ca esti multumita de rezultat, sa iti fie de bine si cred ca trebuie sa fie foarte buna si varianta cu crema propusa de tine.

      2012/2/13 Disqus

  8. Aurelia a zis

    mai intru odata – am ¨cercetat¨sursa – pai, mama draga, lucrarea ta este arta completa, felia de chec se vede pu-foa-sa pe cand felia de la sursa se vede cam uscata… da, saraca …
    iubita tu dai clasa ca de obicei – la revedere pe alta data, dectevii lucreaza asa ca asteptam alte bu-na-tati .

  9. Maria a zis

    Superb ca de obicei
    Multumesc  pentru tot doamna Laura,pentru daruirea dumneavoastra si pentru toata munca caci banuiesc ca nu e lucru usor sa faci si praji si sa faci si poze si sa le pui pe blog.
    Eu va sunt foarte recunascatoare si dumneavostra si celorlalte fete voua care cu atata daruire si munca faceti asta
    Eu va multumesc inca o data  si va doresc numai bine
    Maria

  10. Elena a zis

    Buna seara,doamna Laura,sa stiti ca este pt prima data cand intru pe site-ul dumneavoastra si nu pot avea decat cuvinte de lauda,ma bucur atat de mult ca v-am descoperit,deja mi-am printat o multime de retete din toate categoriile care le aveti.Ma bucur enorm sa am inca o sursa f.buna de inspiratie in bucatarie.Sunteti o doamna de exceptie.Sotul cred ca este cel mai castigat din aceste „experimente” ale dumneavoastra din bucatarie.Va doresc la cat mai multe retete sa pot sa devin si eu o „mica” bucatareasa.Va pup.

    • Anonim a zis

       Elena, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri. Daca vei incerca retetele printate, astept cu mare interes impresiile tale. Nu ma indoiesc ca vei deveni o bucatareasa atat de mare cat iti doresti :).

  11. Ersilia a zis

    Din nou, m-ai lasat fara grai si cu muuulta apa- n gura.Am sa-l fac si eu dar in tava de chec dreptunghiulara,cred ca din 3 oua  ..ce zici?Te pup!

    • Anonim a zis

       Eu am o tava dreptunghiulara mare, are exact acelasi volum ca si cea rotunda cu gaura la mijloc (forma in care am copt checul cu vin). Cel mai bine e sa masori volumul asa cum am spus. Succes, nu ma indoiesc ca o sa iti reuseasca perfect!

      • Raluca_bozintan a zis

        Ma declar TAMPITA!!!!aSTEPT DE CEVA VREME SA FAC ACEST CHEC (SPUN CA ASTEPT IN SENSUL CA SA AM SI LAPTE PRAF SI SMANTANA GRASA SI COCOS SI PASTAIE DE VANILIE).TOATE AU FOST PERFECT!AU DECURS CONFORM PLANULUI…PANA CAND TAMPITA DE MINE AM TURNAT NU 1/3 DIN ALUAT CI CAM 1/2 SI CE S-A INTAMPLAT????PAI NU MI-A AJUNS ALUATUL SA AKOPAR TOATA CREMA SI SUNT O TAMPITA AM VRUT EU SA PAR MAI DESTEPTA SI AKUMA IMI DAU CU CAPU DE PERETI DOAMNA!!!!!!!!!!DAR ….GUSTUL ESTE…..MMMMMM COPLESITOR,KIAR DIVIN AS SPUNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!DAR NU IL POT POSTA ASA CUM MI-AS FI DORIT PE FACEBOOK:((((((((!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *