Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Linzer - torte

Linzer – torte

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Va propun azi o reteta de o mare simplitate, dar intotdeauna placuta tuturor degustatorilor: linzer – torte. Numita astfel dupa orasul Linz, din Austria, reteta acestei prajituri este cea mai veche dintre cele consemnate vreodata in lume, fiind descoperita in Codex 35/31 al arhivei Abatiei Admont, din 1653. Se pare ca un anumit Johann Konrad Vogel (1796 – 1883) a fost cel care a inceput sa produca pe scara larga aceasta prajitura si a facut-o faimoasa in lume.
Nu stiu daca reteta mea e identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.
linzer torte

Ingrediente Linzer – torte:

  • 250 de grame de faina
  • 130 de grame de unt rece
  • 50 de grame de migdale macinate
  • 1 ou mare + 1-2 linguri de apă rece ca gheața, dacă e nevoie
  • 100 de grame de zahar
  • coaja de lamaie
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
  • zahar praf
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru

Preparare Linzer – torte:

1. Faina, migdalele macinate, zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si sarea se pun intr-un bol se se adauga untul rece, taiat in bucatele.  Se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora (acesta este un aluat de tarta, click pe link pentru reteta detaliata)

linzer aluat

2. Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde intr-o foaie de 5-7 mm. grosime, pe planul de lucru presarat cu putina faina.

linzer torte 2

3. Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

linzer torte 3

linzer torte 4

4. Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc:

linzer torte 5

5. Se toarna gemul peste aluat:

linzer torte 6

6. Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj.

linzer torte 7

linzer torte 8

7. Se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:

linzer torte 9

8. Este minunata alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:

Ultima rețetă publicată

linzer torte sectiune

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

36 comentarii la Linzer – torte

  1. Livia spune:

    Din cauza ca nu sunt la indemana lamai ecologice, cu coaja netratata cu chimicale, ma gandesc sa adaug esenta de lamaie in loc de coaja. Stiu ca nu e acelasi rezultat, dar macar ar fi cat de cat ok?

  2. Pusi Sorina spune:

    am incercat si eu prajitura, a iesit super. doar ca nu am bagat migdalele in alut ci in gemul de prune cu care am umplut.

  3. Ony Sutia spune:

    uite si o poza cu ce mi-a iesit :))

  4. Doina spune:

    Vai de cand n-am mai facut-o ! copiii mei  cand erau mici imi cereau sa le fac foarte des”prajitura cu gard”, asa o numeau ei…..ha,haha,ha.

  5. Raluruben spune:

    pot sa fac acelasi lucru dar cu branza dulce? Ca e singura reteta de linzer care seamana cu ceea ce doresc eu.

    • Anonim spune:

      Cred ca da, dar ti-as recomanda sa ungi blatul de la baza cu un strat de gem acrisor iar deasupra sa torni umplutura de branza, cred ca va iesi un deliciu!

  6. Dany spune:

    Draga Laura,
    am incercat aceasta prajitura aseara si nu pot sa nu spun tuturor cat de simplu de facut si de buna este! Eu am incercat-o cu un pic de reticenta, m-a atras faptul ca era foarte usor de facut dar nu credeam ca va fi atat de buna. Foarte buna! Aluatul creste si iese o tarta foarte aspectuoasa si foarte buna.
    Eu am facut doar o mica modificare, am pus doar 100g de zahar si cred ca merge chiar si mai putin, dat fiind ca se combina cu gemul dulce- acrisor (de macese in cazul meu).
    Sincere felicitari pentru tot ceea ce faci!

  7. Madalina spune:

    Oauuu ce bine arata!!! Laura, cu siguranta voi incerca si eu aceasta reteta.

    Madalina

  8. laura laurentiu spune:

    Antzu', ma bucur mult ca ai avut succes cu cozonacii mei!

  9. laura laurentiu spune:

    Blueeyes, multumesc foarte mult!

  10. laura laurentiu spune:

    Novelinadeltorto – multumesc de aprecieri, si eu sunt din Timisoara. De ce crezi ca nu e usor sa gasesti o banateanca ce gateste bine =)) ? In general, cei care trec prin Banat pleaca toti cu impresia ca se mananca bine aici.

  11. laura laurentiu spune:

    dintimisoara – chiar nu e nici o filozofie, asa ca te astept cu impresii :) .

  12. laura laurentiu spune:

    alison – asa-i, oare de ce ? :P

  13. laura laurentiu spune:

    sarah multumesc mult, la fel!

  14. laura laurentiu spune:

    Ina, alunga-ti parerea de rau cu o tarta home-made ;).

  15. laura laurentiu spune:

    Thanks a lot, Annccoo!

  16. laura laurentiu spune:

    Daniela, multumesc, e o tarta foarte simpla si de efect.

  17. laura laurentiu spune:

    It is delicious, Peggy, thanks for the visit! :)

  18. Antzu' spune:

    prea mare succesc au avut cozonacii tai facuti de mine de paste, aceasta tarta asrata super e pe placul meu, meriti niste premii!la mine pe blog!te pup

  19. Blueeyes spune:

    Buna ziua!Nu am mai trecut de multisor pe la Cuina ta….tot apetisanta a ramas.Eu am ramas putin in urma cu postarile dar am venit sa-ti dau in dar cateva premii care te asteapta la mine pe blog.O saptamana minunata iti doresc!

  20. Novelinadelorto spune:

    Vai nu este usor sa gasesti o banateanca care face pappe bune.Eu sunt din timisoara…tu?Dar nu mai stau acolo de 15 ani.Te urmaresc ca imi place ceea ce faci…te pupic dulce si iti urez 1 inceput bun de saptamina

  21. dintimisoara spune:

    Trebuie sa recunosc ca imi ploua torential in gura….e printre prajiturile copilariei mele si din cate vad , nu este nici o filozofie in a o prepara… :) Arata exceptional aceasta!

  22. alison spune:

    da,delicioasa!oare de ce nu ma invrednicesc sa o fac si eu?

  23. sarah spune:

    ce buna trebuie sa fie…hmmmm .oare visez toata noaptea tarta asta?cred ca da.o seara minunata iti doresc

  24. Ina spune:

    Am petrecut anul trecut doua saptamani minunate la Linz si imi aduc aminte ca am vazut intr-un meniu aceasta tarta notata. Nu am cumparat, m-am multumit cu un strudel cu mar. Acum imi pare rau. Arata foarte foarte bine!

  25. Anncoo spune:

    Mmmm…yummy and beautiful!

  26. Daniela spune:

    Mmm…ce bine arata!

  27. Peggy spune:

    looks delicious!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE