Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Minitarte Jazz

Minitarte Jazz

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Gurmandul, dupa principiul „pasarea malai viseaza”, musai sa inventeze retete de prajituri si de mancare :). Ei bine, fantezia mea culinara a fructificat, pana cum, in niste nebunii de retete de prajituri cum ar fi Pacatul Dulce, Prajitura Amanda s.a., dar nu stiu daca nu cumva aceste Minitarte Jazz le intrec pe toate. Mi-am biciuit imaginatia pentru acel proiect de care nu imi place sa-mi amintesc, dar macar cu atat ma consider consolata, ca am reusit sa izvodesc niste retete cu totul deosebite, dintre care pe primul loc in topul familiei mele, cel putin, sunt Minitartele Jazz. De ce? Pai, sa vedem: crusta de biscuit cu un gust intens de nuca, o crema cu aroma de coniac fin si vanilie veritabila, semifluida si fina ca matasea, aspectul chic si, nu in ultimul rand, „mesajul”, cheia sol desenata cu ciocolata, caci in familia asta chiar se canta :). Pe cat de bune sunt, pe atat de migaloase, azi le-am facut pentru a doua oara si nu am reusit sa-mi „imbunatatesc timpul” primei incercari, dar… merita.Minitatarte JazzTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Grad de dificultate: ridicat

Numar portii: 20

Ingrediente:

crusta:

  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
  • 100 de grame de nuci macinate
  • 50 de ml. de ulei de nuci
  • 130-150 de grame de faina (in functie de calitatea fainii)
  • 1 lingurita rasa praf de copt

 crema:

  • 4 oua
  • 6 linguri de zahar
  • semintele de la 1 pastaie de vanilie
  • 4 linguri de coniac
  • 120 de grame de unt

in plus:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
  • 100 de grame de ciocolata cu lapte
  • faina pentru presarat
  • putin unt pentru uns formele
  • greutati pentru copt (fasole boabe, naut, orez etc.)

Preparare:Crema: untul se cantareste si se taie bucatele, lasandu-se la temperatura bucatariei sa se inmoaie (poza 1). Se pregateste un castron incapator care sa se potriveasca la gura unei cratite sau oale (pentru bain-marie). Se umple oala sau cratita cu apa pe jumatate si se pune pe foc. Separat, oale intregi se sparg in castron si se mixeaza impreuna cu zaharul si semintele razuite din pastaia de vanilie pana cand se formeaza o crema (poza 2). Cand apa fierbe, castronul se aseaza deasupra cratitei, focul se reduce la minimum si se continua sa se mixeze sau sa se bata energic cu un tel (poza 3). Cat se bate asa, in bain-marie? Mult, pare ca nu se mai termina :))! Sa zic… 25 de minute. Deindata ce crema de oua se incalzeste, se adaga pe rand untul moale, bucata cu bucata, batand in continuare. Dupa unt, se adauga si coniacul si se continua baterea. De cateva ori, se curata cu o spatula peretii vasului iar masa mai densa care a aderat la pereti se reincorporeaza in crema. La final, crema trebuie sa fie fierbinte si sa aiba consistenta unui caramel, sa imbrace lingura (spatula) si sa se prelinga incet, nu sa curga (poza 4). Atentie, crema nu trebuie in niciun caz sa fiarba.Preparare Minitarte Jazz 2Se da deoparte crema din pe foc si se lasa la temperatura bucatariei, sa se raceasca.Crusta: oul se sparge intr-un castron, se adauga praful de sare, esenta de vanilie si zaharul si se amesteca pana ce se incorporeaza. Uleiul de nuci se toarna in fir subtire, amestecand continuu, ca la maioneza, pana ce va fi complet incorporat (poza 1). Se adauga nucile macinate amestecate omogen cu faina si praful de copt si se framanta rapid un aluat omogen (poza 2). Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru 30 de minute. Intre timp, se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Aluatul  intinde intr-o foaie subtire pe planul de lucru presarat cu faina si se decupeaza cercuri din aluat cu ajutorul unei forme (sau un pahar) cu diametrul de 11-12 cm (poza 3). Marginile rezultate se aduna la un loc, se intind din nou si se decupeaza pana cand se obtin 20 de discuri (din ceea ce ramane, rezulta 4-5 biscuti mici, dar deliciosi pe care ii puteti coace separat). Forma de muffins (sau alte forme de aceeasi dimensiune) se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, apoi se aseaza cercurile de aluat, se muleaza presand usor dupa forma si se perforeaza cu furculita din loc in loc (poza 4).Preparare Minitarte Jazz 3Deasupra aluatului se aseaza cate o bucatica de hartie de copt potrivita ca dimensiune in care se aseaza greutati pentru copt, care sa nu dea voie aluatului sa se umfle in timpul coacerii. Exista greutati speciale, eu nu am asa ceva asa incat am pus boabe de naut.Preparare Minitarte Jazz 4Se dau crustele la copt timp de 15 minute, apoi se indeparteaza cosuletele de hartie cu naut si se continua coacerea inca 3-4 minute. Se scot din forma si se lasa sa se raceasca.Preparare Minitarte Jazz 5Dupa ce se racesc crustele, crema se bate de cateva ori cu furculita, apoi se umplu minitartele (in fiecare incape cate 1 lingura buna de crema).Preparare Minitarte Jazz 6Se dau la frigider pentru o ora, apoi se topeste ciocolata rupta in bucati impreuna cu 2 linguri de apa si se finiseaza minitartele glazurand cu ajutorul unui pos de ornare cu deschizatura foarte fina marginile si desenand chiar pe suprafata cremei – optional – ce va place (in cazul meu, cheia sol :) ).Preparare Minitarte Jazz 7Sa le mai descriu sau e de ajuns :P? Crusta fina, usor crocanta, crema semifluida, de o consistenta intre caramelul din lapte si crema de praline, aromele care „se armonizeaza perfect”. Fetei mele ii plac minitartele atat de tare incat mi-a spus azi „Tu ar trebui sa inregistezi drepturi de autor pentru prajitura asta, ca e o nebunie; daca incepe cineva sa le fabrice industrial o sa fiu tare suparata”. O improvizatie inspirata, care are sanse sa devina un hit… ca in jazz.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 comentarii la Minitarte Jazz

  1. Laura Matei spune:

    Le-am facut si eu duminica trecuta, au iesit super, multumesc pt reteta, sunt f fine si f bune!

  2. foarte fain arata, si ma gandesc ca nu se lasa mai prejos nici la gust. cu siguranta le voi incerca in curand!

  3. Raluca_bozintan spune:

    Doamna Laura as avea o mare rugaminte la dumneavoastra…mai ales ca stiu ca improvizati mult in retete si prezentati reteta pas cu pas…de ceva vreme ma obsedeaza o anume prajitura si daca ati putea,sau daca ati vrea si ar fi pe gustul familiei sa faceti o prajitura care pe mine ma obsedeaza de  ceva vreme ma repet..va dau aici linkul http://www.sgdessert.com/2009/05/hazelnut-royaltine-by-hilton.html  Va rog pe dumneavoastra pt ca stiu ca obsinuiiti sa traduceti retete si sytiu ca si faimoasa Kinder Pinguin dumneavoastra ati tradus-o si prezentat-o pas cu pas.Bun akuma la rugamintea mea nu e vorba de traducere ca daca era doar atat ma descurcam eu cumva..e vorba ca arata foarte bine prajiturika si kiar daca scrie in mare parte ce contine nu as putea-o reproduce…deci va rog daca o sa aveti candva timp,kef si pofta de asa ceva…nuj eu va rog..!Va multumesc anticipat!

    • CORNELIA ISPAS spune:

      Raluca, ai primit traducerea retetei? daca da, atunci trimitemi-o si mie. mi-a placut cum arata si cred ca e foarte buna…multumesc mult

  4. super! vreau si eu sa le incerc ,dar as evita coniacul pentru ca fetita mea are 7 anisori…ce alta aroma ar merge ?

  5. Mariana spune:

    In tartele astea sta multa arta: arta de a inventa retete minunate, arta de a decora aceste preparate, arta de a ne determina pe noi cei care salivam pe blogul tau macar sa ne imaginam ca o sa incercam sa le realizam candva. Felicitari pentru tot ceea ce faci pentru noi!

  6. Raluca spune:

    multumesc frumos doamna!mi-ati fost de mare mare ajutor!Sa va dea bunul Dumnezeu sanatate!Si o duminica placuta!sarutmana

  7. Raluca spune:

    o cutie albastra vian.Am scuturat energic cutia inainte sperand ca astfel ar mere treaba..dar nimic curge cat curge restul ramane pe fund inchegata…nu e inghetata dar de curand am dat pe maxim frigiderul.am observat nu e prezinta nici o modificare in gust…cu toate astea…o pot folosi doar in creme…imi parerau ca am cumparat atatea cutii..dar era un pret ft bun!eu una acelashi lucru l-am patit si cu smantana rosie de LaDorna..  nu stiu inka care e smavcheria..:(

    • lauralaurentiu spune:

      Absolut nimic nu are daca nu e inghetata. Pune-o intr-un castron, da-i cu mixerul si spor la treaba. Se va lichefia cand incepi sa o bati. Atentie, insa, sa nu o bati prea mult, ca se transforma in unt.

      2012/3/11 Disqus

  8. Raluca spune:

    Buna doamna!Va rog frumos sa ma ajutati!Am o nelamurire in legatura cu smantana dulce din frisca..Nujtiu de ce cand am cumparat-o(am luat vreo 10 cutii de 250 ml) si o scuturam se auzea ca e lichida (in magazin nu o tineau in frigider..) eu am bagat-o la frigider si e efectiv inchegata,nu curge trebuie sa tai cutia de tot ca sa pot scoate cu o lingura din ea bucatile inchegate de frishca.de expirat expira in luna mai..oare am tinut-o la o temperatura prea scazuta?Sau care sa fie cauza?Va multumesc anticipat!

    • lauralaurentiu spune:

       De la ce producator ai cumparat? Scutura energic cutia inchisa, se va mai lichefia (sper). Sa se intareasca asa de tare nu mi s-a mai intamplat. Sper ca nu e inghetata. Frsica trebuie sa fie cat de rece posibil cand o bati, dar nu chiar sloi de gheata. Taie cutia, in ultima instanta, si incearca sa o bati, dar cu cate 1 cutie (250 ml.) nu toata cantitatea deodata, sa vezi ce se intampla.

  9. Loredanabotos spune:

    Prima data le-am vazut seara trecuta pe facebook si efectiv mi-au luat ochii. Le-am notat pentru ziua de pasti. Multumesc pentru idee. Esti grozava :)

  10. are dreptate fata ta, inregistreaza-le

  11. Alexandrina Xandrinne spune:

    Cu adevarat superbe! Felicitari!!

  12. Tamarahorvath spune:

    doamne da is o nebunie.poti sa mori daca nu le faci.esti inventiva si bravo ca nu prea sunt cuvinte

  13. abia astept sa o prepar…esti cu adevarat minunata si sper sa ne oferi cat mai multe retete atat de frumos si bine prezentate ..te admir foarte mult si am preparat multe din retetele tale de cand te-am descoperit..
    multumesc pentru toate retele pe care le-am gatit si au iesit minunat de fiecare data !

    • lauralaurentiu spune:

      Iti multumesc mult pentru aprecieri si daca le faci, te astept cu impresii. Doar sa ai rabdare, ca e ceva de munca la ele ;).

      2012/3/10 Disqus

      • Mihaela spune:

                Am pregatit aluatul, e la frigider, abia astept sa vad cum ies tartele. Am o reteta cu unt, savoarea lui e inconfundabila, dar ma bucur ca am gasit o reteta cu ulei, caci arterele mele…

      • lauralaurentiu spune:

         Ai folosit ulei de nuci? Sa stii ca uleiul de nuci pe care eu l-am indicat aduce o aroma grozava aluatului, e un ulei puternic aromat. Daca n-ai avut, musai sa ti-l procuri pe data viitoare (se gaseste la carrefour) :). Mult succes, astept cu nerabdare impresiile tale finale.

      • Mihaela spune:

        Sa-ti povestesc. Da, ulei de nuca. Cojile au iesit minunate, arata ca niste cosulete, am forme de tarta, din alea individuale. Le-am umplut cu ganache de ciocolata amaruie, orange curd si un carliont de portocala.

      • lauralaurentiu spune:

        Foarte faina combinatie :), ma bucur mult ca ti-au reusit si ti-au placut. Sa-ti fie de bine!

        2012/3/11 Disqus

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE