Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara

Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ieri am intrat pentru prima data pe blog dupa un weekend destul de agitat si mi-am dat seama ca este pe cale sa se petreaca un eveniment insemnat pentru scurta istorie a Cuinii Banatene: pagina de facebook a acestui blog culinar urma sa „implineasca” cat de curand 5000 de fani.  Am hotarat ca acest eveniment trebuie marcat intr-un fel mai special, si pentru ca ma luase absolut pe nepregatite, mi-am zis sa pregatesc o prajitura rapida din ingredientele de pe stoc, cu atat mai mult ca asemenea situatii de „pe nepusa masa” intervin fara discutie in viata fiecaruia dintre cititorii mei. Asa s-a nascut reteta de muffins cu mere, zahar brun si scortisoara pe care v-o propun azi, multumindu-va din suflet pentru devotamentul si interesul vostru. Promit ca atunci cand numarul prietenilor blogului meu culinar va ajunge la 10000 sa nu mai fiu astfel surprinsa si sa ma pregatesc cu ditamai tortanul sau chiar un meniu intreg de sarbatoare. Deci, chiar daca nu e tort, un muffins cu mere cu/sau fara spuma de caramel e un desert sau o gustare excelenta si sunt sigura ca va folosi multora.

Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara

Timp de pregatire: 30 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp total: 1 ora
Numar portii: 16

Ingrediente Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara

  • 400 de grame de mere rase (cantarite dupa ce au fost curatate si date pe razatoare)
  • 300 de grame de zahar brun
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 80 de ml. de ulei (eu am folosit de nuci si a dat un gust minunat, se poate folosi de floarea soarelui sau de rpaita, dar nu de masline care are un gust prea intens si nepotrivit pt. prajituri)
  • 2 oua mari
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 150 de grame de faina alba, obisnuita
  • 150 de grame de faina integrala   (se pot folosi cam 275 de grame de faina alba, daca nu aveti integrala)
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 3 linguri cu varf de smantana (pentru gatit)

Spuma caramel:

PUBLICITATE
Preparare Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara 1 Preparare Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara 2
  • 2 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de rom
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingura de melasa
  • 1 lingura de miere de albine
  • 3-4 linguri de apa

Preparare:De la inceput trebuie sa va spun ca spuma caramel e absolut optionala, puteti glazura muffinsii cu o glazura de royal icing sau de ciocolata, puteti sa ii ornati cu orice crema va e pe plac (o crema de branza cred ca s-ar potrivi tare bine) sau pur si simplu sa ii pudrati cu zahar pudra.Porniti cuptorul si fixati-l la 180 de grade Celsius.Radeti merele, adaugati 3 linguri de zahar brun si scortisoara (poza 1), amestecati si lasati deoparte.Intr-un castron incapator, mixati uleiul cu restul de zahar brun pana cand se impregneaza bine (poza 2).Adaugati ouale pe rand, mixand scurt dupa fiecare; mixati inca aproximativ 1-2 minute la viteza mare.Amestecati cele doua feluri de faina (daca folositi amebele tipuri) cu praful de copt. Adaugati in castron 1/3 din faina si 1 lingura de smantana, apoi mixati la viteza mica pana se incorporeaza (poza 3).Dupa ce faina si smantana au fost incorporate in compozitie se adauga merele rase cu tot cu sucul pe care l-au lasat (poza 4).  Se mixeaza la viteza mica pana cand se incorporeaza complet; aluatul trebuie sa fie ceva mai consitent decat un pandispan obisnuit (poza 5), in cazul in care considerati ca mai trebuie o lingura-doua de faina, puteti sa mai adaugati (pentru ca depinde si cat de zemoase sunt merele, cat mari ouale etc.).Se imparte aluatul in mod egal in formele de muffins in care s-au pus cosulete de hartie (la cele de silicon nu e cazul) si se da la cuptorul preincins la 180 de grade (poza 6).Preparare Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara 3

Se coc 25-30 de minute, pana cand se rumenesc placut si o scobitoare infipta in aluat iese curata.

Preparare Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara 4

In timp ce muffinsii se racesc, se pregateste (daca se doreste) spuma caramel: se pune pe foc o oala cu apa fierbinte, deasupra careia sa se potriveasca un castron  pentru bain-marie. Pana ce apa va incepe sa fiarba, in castron (nu pe foc)  se bat albusurile spuma tare impreuna cu sarea si se lasa deoparte. Se pun restul ingredientelor intr-o craticioara si se fierb pana ce zaharul se dizolva complet si formeaza un sirop (poza 1). Se transfera castronul cu albusurile batute spuma deasupra vasului cu apa care fierbe si se toarna in fir subtire siropul fierbinte, mixand in permanenta (poza 2). Se mixeaza pana cand crema se infierbanta si se intareste bine, apoi se ia castronul de pe vasul cu apa clocotita si se mai mixeaza cateva minute pana ce incepe  sa se raceasca (poza 3).

Preparare Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara 5

Spuma racorita se pune intr-un pos de ornare cu varf stelat si se spriteaza deasupra muffinsilor.Am aprins si o lumanare in cinstea prieteniei noastre! La mai mare!

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Preparare Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara 7

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

34 comentarii la Muffins cu mere, zahar brun si scortisoara

  1. Roxana_de_roxana@yahoo.com spune:

    cred ca  sunt  foarte bune  si  ornamantul  superb

  2. Meryln Lia spune:

    Felicitari Laura ! sant sigura ca nu va trece mult timp si vei ajunge la 10.000 de fani, meriti acest lucru. Retetele pe care ni le impartasesti si noua, toate, apsolut toate, sant  minunate !
    pupici

  3. viorica spune:

    Astazi am facut cornuri dospite la rece dupa reteta ta.Le-am facut de n ori si pe cele ale brutarului si croisantele si multe,multe retete de-ale tale.Eu ti-am mai multumit dar cred ca ar mai trebui sa -ti mai multumesc ca tari retete mai ai!Numa la foile acelea intinse pe fata de masa nu m-as baga… Si cum iti spuneam,am intrat la tine si ce sa vezi?o petrecere!Sa-ti dea Domnuul numa bine,sanatate si tie si familiei ca de prieteni nu cred ca ducu lipsa ca esti prea buna!Sa stii ca e cand te caut accesez tot Cuina!Te pup!Viorica Petrovici

  4. alinutzika spune:

    sunt adorabile!Pup

  5. Ana B spune:

    La cati mai multi fani ,postari, like-uri si sa le sarbatorim un numar rotund tuturor. La 10 000 de fani eu iti propun un concurs cu premiu macar o bucatica de prajitura facuta de tine,  sau sa ne trimiti macar biscuiti in colet. Felicitari!

    • lauralaurentiu spune:

       Ana, multumesc de felicitari. Ideea ta e foarte buna si o sa tin cont de ea :).

      • Ana B spune:

        :) ma bucur ca iti place ideea, ma simt o rasfatata pe blogul tau, prajitura facuta la rugamintea mea acum  asta… Spor la treaba si la strans fani!

  6. Ralucasd spune:

    Felicitari din toate inima! Arata extraordinar!

  7. http://expert-promotion.ro/ spune:

    Astazi ai mai adaugat un fan..felicitari!!

  8. FELICITARI!!!!!!!
    Numarul asta spune ceva ….retetele sunt foarte apreciate si gustate de multe,  multe gospodine…..de mai aproape si chiar de mai departe…..
    Inca o data Felicitari !!! si asteptam si marea veste ….CARTICICA……

  9. Irina Gavriloaia spune:

    Par deliciosi mufinsii si i as incerca cu tot cu crema dar n am lua melasa doar pentru o reteta(nici nu stiu de unde s o iau)…stii cumva cu ce s ar putea inlocui?

  10. Elenamelena2000 spune:

    Multumesc draga mea pentru aceste minunatii delicioase.Voi fac si eu simbata pentru nepoteii mei cu siguranta ca vor aprecia.

  11. mandala spune:

    O minunatie ! La cat mai multi fani!

  12. Angicirca spune:

    Felicitari pentru tot ce faci si pe plan muzical si pe plan culinar Te urmaresc cu mare interes. o zi faina. cu drag ANGI.

  13. Ionela_jivan spune:

    Felicitàri pentru numàrul mare de prieteni! Mà bucur sà fac si eu parte din acesti 5000 de admiratori ai dumneavoastrà. Eu am fàcut câteva din retetele postate de dumneavoastrà : „burek cu brânzà sàratà , pràjitura kinder pingui, crumpi cu gàluste de fàinà etc ” si miau iesit toate de minune. Và multumesc pentru toate aceste minunate retete si explicatile pe care le dati deoarece sunt foarte clare. Và doresc numai bine cu stimà Ionela JIVAN.

  14. Muffinsii ca muffinsii, da crema e dementiala! De unde ai luat melasa?  Pupici si la multi multi fani ! Zi faina!

  15. Oana spune:

    Felicitari pentru numarul mare de prieteni! La cat mai multi!
     

  16. Faina reteta , ca de obicei . Mere si scortisoara …ce imi place mie combinatia asta . Cu siguranta o sa le fac si eu . La cat mai multi fani si la cat mai multe retete delicioase . Te tzuc si te imbratisez cu drag .

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE