Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Negresa cu gem si bezea

Negresa cu gem si bezea

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Negresa cu gem si bezea, rețetă de prăjitură simplă și delicioasă, cu blat de cacao, un strat de gem de fructe și un strat de bezea ușor rumenit. Cum se prepară o negresa cu gem și bezea.negresa cu gem si bezea

Această minunată prăjitură este numită impropriu negresă după cum am mai povestit când găteam o autentică  rețetă de brownie. Însă gospodinele române, atât de mult timp izolate de lumea internațională și de experiențele ei, au denumit drept negresă cam orice pandișpan cu cacao și greu va ieși din mentalul colectiv românesc că a astfel de prăjitură, de altfel delicioasă, nu este în fapt o negresă – brownie – ca la carte. Dar pentru orice gurmand care se respectă, denumirea nu este atât de importantă, mult mai important este gustul.

Iar acest desert are o savoare delicioasă. Aspectul negresei noastre este unul de-a dreptul princiar, în ciuda simplității relaxate. Este drept, nu arată atât de sofisticată ca deja încercata și aplaudata negresă cu cheesecake și zmeură dar are un aspect elegant fără mari eforturi din partea noastră. Îndrăznesc chiar să spun că este demn chiar și de a figura pe un platou de prăjituri de sărbători.

Sunt sigură că deja sunteți nerăbdători să aflați rețeta, așa că să ne punem pe treabă.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ingrediente negresa cu gem si bezea

  • 5 ouă
  • 200 gr. unt
  • 400 gr. zahăr
  • 300 gr. făină
  • 250 ml. lapte
  • 70 gr. cacao aromată, de bună calitate (eu folosesc cacao De Zaan, nu am găsit alta mai bună în comerț)
  • 10 gr. praf de copt
  • 200 gr. gem
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat

Mod de preparare negresa cu gem si bezea

Preparare blat de cacao

  1. Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180°C.
  2. Se separă albușurile de gălbenușuri în două boluri diferite.Preparare Negresa cu gem si bezea 2
  3. Se mixează 200 gr. unt la temperatura camerei cu 200 gr. zahăr.Preparare Negresa cu gem si bezea 3
  4. Se adaugă, rând pe rând, câte un gălbenuș, mixându-l până se integrează în compoziția de unt.
  5. Se adaugă treptat și făina cernută cu praful de copt, alternând cu laptele. Le adăugăm alternativ deoarece doar adăugând făina, aluatul va deveni foarte vârtos, laptele îl menține la consistența potrivită și este mai ușor de mixat decât dacă am adăuga aceste două ingrediente pe rând.Preparare Negresa cu gem si bezea 4
  6. Se adaugă și cacaua, se amestecă cu o spatulă pentru a o integra în compoziție.Preparare Negresa cu gem si bezea 5
  7. Se mixează bine pentru a se omogeniza ingredientele. Preparare Negresa cu gem si bezea 6
  8. Am pregătit o tavă de 25 / 35 cm, tapetând-o cu o foaie de copt.
  9. Se va obține o compoziție groasă ca o smântână dar încă suficient de lichidă cât să poată fi turnată în tavă.Preparare Negresa cu gem si bezea 7
  10. Se toarna compozitia in tava si se niveleaza cu o spatula.Preparare Negresa cu gem si bezea 8
  11. Se pune la copt la cuptorul preîncălzit pentru circa 20 – 25 minute. Când îl vom scoate pentru a adăuga gemul și bezeaua, blatul trebuie să fie copt la suprafață.

Preparare bezea

  1. Chiar înainte de a scoate prăjitura din cuptor (deci după ce au trecut primele 20 de minute de coacere), se mixează albușurile spumă cu puțină sare.
  2. Când albușurile au devenit spumă, se adaugă treptat zahărul și zahărul vanilat, mixând până se obține o bezea tare și lucioasă. Preparare Negresa cu gem si bezea 9

Asamblare negresă cu gem și bezea

  1. După cele 25 de minute indicate pentru coacere, am scos blatul de la cuptor și l-am uns cu un strat subțire de gem de prune peste prăjitura fierbinte.

negresa cu gem si bezea adaugare gem
2. Se repartizează linguri din bezeaua tocmai terminată de mixat pe toată suprafața blatului uns cu gem. Preparare Negresa cu gem si bezea 11
3. Se împrăștie uniform bezeaua pe toată suprafața blatului, apoi, cu dosul unei linguri, se fac vârfuri de bezea.Preparare Negresa cu gem si bezea 12
4. Se bagă din nou la cuptor prăjitura, pentru încă 10 minute, până bezeaua se rumenește ușor deasupra. Stingem focul din cuptor.

5. Se lasă prăjitura să se răcească (eu am lăsat-o să se răcească în cuptor) iar când se feliază a doua zi, cuțitul se trece prin apă curata la fiecare tăiere, pentru niște felii cât mai curat și mai frumos porționate.

Delicioasă această negresă cu gem și bezea, trebuie să o încercați!

Preparare Negresa cu gem si bezea 13

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Negresa cu gem si bezea

  1. Adriana spune:

    Proasta rețetă. Alta rețetă care nu are vreo legătură cu bucătăria. Probabil de asta nu putem vota rețetele tale. Vreo aroma, esență nu se pune? Cuptorul e convenție, gaz, electric? Se spune în ce bol mare sau mic se pun anumite ingrediente. I’m out of here. Pierd timpul aiurea

    • Doamnă, acesta este deci comentariul pe care l-ați introdus pe site, după ce mai întâi ați scris într-un grup Facebook despre cât de ”proaste. Foarte proaste” sunt rețetele de pe blogul meu. OK, s-o luăm punctual:
      a. de cuptor cu ”convenție” nu am auzit și nici nu cred că a auzit cineva, deci sigur nici nu l-am folosit.
      b. dacă vă spun că am cuptor pe gaz, ce faceți, îl aruncați pe al dumneavoastră dacă aveți electric? Sau invers? După pretențiile dumneavoastră, ar fi trebuit să scrie în rețetă ”această rețetă este pentru cuptorul încorporabil marca Electrolux, mergeți deci la magazin și mai întâi cumpărați-l pe acesta”.
      Singurele specificații tehnice pe care le veți primi sunt despre dimensiunea tăvii, numărul de porții, cantitățile de ingrediente și temperatura de coacere.
      c. Orice persoană care a făcut în viața sa cel puțin o omletă, va ști că pentru asta îi trebuie o tigaie. Orice persoană care a amestecat vreodată câteva ouă într-un vas, știe că acestea cresc în volum și că are nevoie de un vas mai mare. Nu am văzut în viața mea vreo rețetă în care să scrie cineva ”amestecăm ingredientele într-un bol de 4643 de mililitri”.
      d. Vă dau deplină dreptate că vă pierdeți timpul, unii, o să vă parafrazez, chiar ”nu au nimic comun cu bucătăria” și nu vor avea vreodată. Și dacă tot ați zis că ”altă rețetă care nu are nimic comun cu bucătăria” v-aș mai întreba pe care anume ați mai încercat-o, nu de alta, dar în grup ați afirmat că proaste și foarte proaste sunt toate rețetele.
      e. Nu doar dumneavoastră ați fost tentată, se pare, de această rețetă în weekend, a mai încercat-o cineva. Și, spre deosebire de dumneavoastră, i-a reușit. La finalul articolului vedeți pozele încărcate de acest cititor. Oare e rețeta proastă?
      f. Acele widgeturi puerile pentru ”voturi”, articolele mele, fie că sunt rețete fie că au alt subiect, nu le vor avea vreodată. Pentru că, vedeți dumneavoastră, eu sunt bucătar profesionist iar dumneavoastră sunteți cineva care nu știe ce vas îi trebuie ca să amestece cinci ouă. Nu aveți calitatea de a ”vota” munca mea. Puteți, desigur, să vă exprimați părerea prin comentarii, așa cum ați și făcut-o. Puteți să mă bârfiți și pe rețetele de socializare, ați făcut și asta deja.
      g. Într-unul din comentariile la acel topic pe care l-ați deschis pe grupul Facebook, ați afirmat că aveați un ”bebe mic” în brațe, nu știați ce bol să luați pentru amestecat, nu ați mai avut loc să puneți făina etc. O grămadă de necazuri. Vă sfătuiesc, desigur, doar dacă doriți țineți cont de sfaturile mele, să nu mai gătiți cu ”bebe mic” în brațe. Nu doar că nu vă va iei nicio rețetă, dar ați putea să-l și accidentați în vreun fel, că nu-mi păreți foarte pricepută.

  2. Oana spune:

    Buna ziua!
    Arata foarte bine prajitura si vreau sa o incerc cat de curand. Am totusi o singura intrebare, daca am inteles corect din poze, bezeaua se face dupa ce se scoate prajitura din cuptor si este data cu gem? Adica, nu este nici o problema daca se racoreste in timp ce se prepara bezeaua?

    Multumesc!

    Oana

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE