Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura Alba ca zapada

Prajitura Alba ca zapada

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

prajitura-alba-ca-zapada-reteta-alba-ca-zapada-prajitura-cu-foi-si-crema-de-lamaie-alba-ca-zapada

Prajitura ”Alba ca Zapada” reteta pas cu pas. Cum se face prajitura ”Alba ca zapada” cu foi fragede si crema de lamaie. Reteta veche de prajitura ”Alba ca zapada”.

Prajitura „Alba ca zapada” sau „Prajitura cu saligar” (saligar=amoniac) face parte din amintirile cele mai gustoase din copilarie, e o reteta de prajitura simpla, ieftina si delicioasa. Bicarbonatul de amoniu are proprietatea de a fragezi extraordinar aluatul, care, umplut cu o crema cu continut de lichide (lapte, suc de fructe) se va topi pur si simplu in gura, de fapt aceasta textura deosebit de moale, de cremoasa, e cea care face prajitura ”Alba ca zapada” atat de speciala.

Cand eram mica, prajitura ”Alba ca zapada” era una din cel mai adesea facute la noi in casa, pentru ca nu contine multe oua si in acele vremuri ouale (si alte ingrediente) chiar erau o problema. Buna mea draga ma rasfata cu ce putea si avea la indemana iar aceasta prajiturica era una din specialitatile ei.

Din pacate, trec lungi perioade in care uitam cat e de buna e prajitura „Alba ca zapada”. Eu am „machiat” discret prajitura mea, cu ciocolata topita, unica diferenta a variantei mele fata de cea a Bunei, a carei  „Alba ca zapada” era intotdeauna pudrata cu zahar.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Alba ca zapada:

Ingrediente pentru foile fragede ale prajiturii Alba ca Zapada:

  • 1 ou
  • 450 de grame de faina (aproximativ, difera in functie de marimea oului si de calitatea fainii)
  • 120 de grame de unt 80%
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de amoniu pentru prajituri
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 3 linguri de lapte
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru crema:

  • 2 oua
  • 200 de grame de zahar
  • 2 linguri cu varf de amidon alimentar din porumb (gustin) sau 3 linguri cu varf de faina
  • zeama si coaja unei lamai mari
  • 300 de grame de unt cu 82% grasime

Glazura (optional):

  • 150 de grame de ciocolata alba topita cu 3 linguri de ulei
  • 30 de grame de ciocolata amaruie

Preparare Foi pentru Prajitura Alba ca Zapada:

1. Untul, sarea, zaharul si zaharul vanilat se spumeaza, apoi se adauga oul, se mixeaza putin, se adauga bicarbonatul de amoniu dizolvat in lapte si in final faina. Se amesteca cu o lingura, apoi se framanta rapid pana la obtinerea unui aluat compact si nelipicios (click pe oricare din imaginile de mai jos pentru marire).

2. Se imparte aluatul obtinut in 4 parti egale.

prajitura-alba-ca-zapada-aluat-pentru-foi-fragede-cu-amoniac

3. Fiecare patrime de aluat va deveni o foaie fina. Eu procedez astfel: pentru a obtine foi cat mai egale, desenez cate un dreptunghi de marime egala (aproximativ 35×25 cm) pe patru foi de hartie de copt; pentru stabilirea dimensiunilor dreptunghiului ma orientez dupa o tava obisnuita (nu prea mare!) de aragaz, sa fie ceva mai mic decat aceasta. Intorc foaia cu partea pe care am desenat in jos si pun aluatul pe ea:

prajitura-alba-ca-zapada-reteta-pas-cu-pas-intinderea-foilor

Acopar cu o alta foaie de hartie de copt, nedesenata, si incep sa intind foaia cu sucitorul, intre cele doua coli de hartie de copt:

prajitura-alba-ca-zapada-reteta-pas-cu-pas-intinderea-foilor-2

Desigur, sucitorul nu va impinge aluatul strict in limitele dreptunghiului desenat, dar decupez ceea ce depaseste desenul si completez unde lipseste, presand, astfel obtin aceasta foaie de aproximativ 1-2 mm grosime si cu margini regulate:

prajitura-alba-ca-zapada-reteta-pas-cu-pas-foaie-intinsa

4. Fiecare foaie o transfer cu tot cu hartia de dedesubt pe o tava (sau pe dosul unei tavi) si o dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade, cu mare atentie, deindata ce marginile se bronzeaza usor foile sunt coapte. Se vor obtine 4 foi de dimensiuni apropiate, limitand astfel pierderile atunci cand vom indrepta marginile prajiturii. Foile vor fi foarte fragile imediat ce ies din cuptor, dar dupa ce se racesc se intaresc foarte tare, urmand sa se fragezeasca dupa ce le vom umple cu crema.

prajitura-alba-ca-zapada-foaie-coapta

Preparare crema pentru Prajitura Alba Ca Zapada:

5. Ouale se bat cu zaharul intr-un vas rezistent la foc. Se omogenizeaza amidonul, sau, dupa caz, faina, cu 4 linguri de apa rece, se adauga zeama de la o lamaie mare, apoi coaja rasa de lamaie si se amesteca bine. Spune totul peste ouale batute, se omogenizeaza si se trece vasul pe foc mic (sau, mai sigur, in bain marie), amestecand continuu. Se fierbe pana se ingroasa, apoi se da deoparte si se asteapta sa se raceasca:

prajitura-alba-ca-zapada-preparare-crema-de-lamaie

6. Crema fiarta racita se mixeaza cu untul pana obtinem o crema spumoasa. Se imparte crema in trei si se imparte aceasta cantitate pe primele trei foi, netezindu-se bine si acoperindu-se crema cu foaia urmatoare.

prajitura-alba-ca-zapada-preparare-crema-de-lamaie-cu-unt

7. Dupa a treia foaie unsa cu crema, se acopera totul cu ultima foaie si se preseaza prajitura cu o greutate. E genul de prajitura care trebuie pastrata cateva ore bune intr-un loc racoros (sau chiar peste noapte) inainte de a o taia, dar, odata trecut acest timp de asteptare, o sa uimeasca pe oricine cu fragezimea ei.

prajitura-alba-ca-zapada-foile-suprapuse-cu-crema

8. Optional, puteti pregati o glazura pentru suprafata prajiturii, dar e la fel de gustoasa pur si simplu pudrata cu zahar. Pentru glazura, se topeste in bain-marie ciocolata alba cu uleiul, amestecand continuu, pana la obtinerea unei compozitii onctuoase. Se pune glazura calda peste prajitura, netezindu-se bine cu un cutit cu lama lunga. In acelasi timp trebuie sa avem la dispozitie ciocolata amaruie topita la microunde sau in bain-marie si pusa intr-o punga sau in seringa de ornat, cu care se traseaza linii diagonale pe suprafata glazurata cu ciocolata alba, apoi cu o scobitoare se trag linii perpendiculare pe cele de ciocolata neagra (procedeul glazurii se poate urmari video la reteta de Prajitura ”Frumoasa Adormita”).

Dupa ce se intareste glazura, prajitura se taie cu un cutit in permanenta inmuiat in apa fierbinte. Pofta mare!

prajitura-alba-ca-zapada-reteta-alba-ca-zapada-prajitura-cu-foi-si-crema-de-lamaie-alba-ca-zapada-prim-plan

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

56 comentarii la Prajitura Alba ca zapada

  1. Laura spune:

    Cate grame are un plic de amoniu? Eu am un borcanel, nu plic. Multumesc.

  2. Rebeca spune:

    In copilaria mea mami o umplea simplu cu smantana de casa batuta cu zahar vanilat…multe amintiri…dar banuiesc caci e f buna si asa ?

  3. […] a facut pentru prima oara aceasta prajitura anul trecut, dupa reteta Laurei Laurentiu – „Retete ca la mama”. A fost buna, vanilata si acrisoara. Si eu m-am ghidat tot dupa reteta ei insa i-am modificat crema […]

  4. Pânzaru maria elena spune:

    NU GASESC SI PRĂJITURA ALBĂ CA ZAPADA MAI SIMPLĂ DOAR 2 DOUA OUĂ

  5. Cristina spune:

    buna, in primul rand felicitari pentru site, de fiecare data cand ma apuca dorul de mancarea de acasa ma tot intorc aici sa mai incerc cate ceva :)
    maine dam o petrecere cu mancare romaneasca, si voiam sa fac alba ca zapada pentru desert. problema e ca am un prieten care e alergic la oua, crezi ca as putea sa o fac fara?
    Cristina

    • lauralaurentiu spune:

      Cred ca da. Inlocuieste oul de la foi cu 50 de ml. de lapte si ajusteaza cu faina asa incat sa obtii un aluat maleabil; atentie, probabil foile vor fi mai fragile. La crema la fel, pune 100 de ml. de lapte in plus. Succes.

      2014-04-02 14:31 GMT+03:00 Disqus :

  6. cryss spune:

    ms de sfat am incercat si sunt foarte bune

  7. lauyra spune:

    imi place foarte foarte mult

  8. diana spune:

    e buna prajitura dar nu a specificat cu ce se fierbe budinca aia ca nu o poti fierbe doar cu zeama unei lamai trebe sa fie vro 500 gr lapte sau apa sau ceva ca altfel asi vrea eu so vad cum o poate fierbe asa

    • lauralaurentiu spune:

      Se bat ouale cu furculita, se omogenizeaza in oua praful de budinca sau faina sau amidonul, ce substanta de ingrosare preferi, se dilueaza cu zeama de lamaie, se adauga zaharul si coaja de lamaie si se pune pe foc, amestecand continuu cu telul in forma de para. Se va ingrosa ca o mamaliga. Uite asa poti sa o vezi cu ochisorii tai cum poate sa fiarba.

  9. bubulina lungu spune:

    da buna dar mult de lucru !

  10. Ancuta spune:

    Tocmai am facut crema si pur si simplu ne se ingroasa…banuiesc ca are legatura cu cantitatea de zeama de lamaie…am sa refac maine crema,insa pana atunci ma gandeam ca poate ati putea sa spuneti in ml cata zeama de lamaie sa fie,ca de la o lamaie putem scoate 50ml de zeama sau 150ml…multumesc mult!

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Ancuta, chiar si 150 de ml. sa aiba lamaia, pusa fiind pe foc cu ouale si amidonul (sau faina, sau un plic intreg de budinca) nu prea vad cum sa nu se ingroase. Gandeste-te ca aceeasi cantitate de faina sau amidon ingroasa in mod obisnuit 500 de ml. de lichid (cat se pune la un plic de budinca). Ma tem ca poate nu ai fiert-o suficient, trebuie sa o tii pe foc mic pana cand se infierbanta bine, amestecand tot timpul pana devine groasa ca o mamaliga. Apoi dai crema fiarta deoparte, o lasi sa se raceasca complet si mixezi untul.

      2012/12/21 Disqus

  11. Este o prajitura usor de facut si foarte faina. Pofta buna.

  12. Voichita spune:

    Draga Laura,incet,incet am inceput sa fac cat mai multe prajituri postate de tine. Am ajuns si la Alba ca Zapada care mi se pare foarte potrivita pt acest anotimp..O singura rugaminte a avea, daca poti sa scrii si dimensiunile tavi, pt ca atunci reusita este de 100%…Multumesc mult!!

  13. e foarte frumoasa am sa o incerc

  14. Mikaelacorina spune:

    Draga Laura,ai idee,cum se coc foile acestea intr-un cuptor electric(cuptor Gorenje) ? Incerc sa aflu si nu reusesc nicicum.Iti multumesc anticipat si astept raspunsul tau.

    • lauralaurentiu spune:

      Si eu am cuptor electric (desi, cred, in momentul in care am publicat reteta asta nu aveam), se coc la 180 de grade neventilat, sa ramana ”blonde”, doar marginea trebuie sa se rumeneasca usor.

  15. Stancurelginamaria spune:

     Da Dana ai dreptate crema mi se pare destul de putina pentru cele 3 foi, am procedat si eu la fel ca tine am adaugat crema (lapte si faina) (in plus eu am avut 4 foi) am mai adaugat  multa coaje de lamaie. Si a iesit o crema fantastica data viitoare il rog pe cel care apostat reteta sa fie mai espilicit

  16. Natalia spune:

    Buna. Laura, totusi, rugate-as, da-ne si reteta de milch-schnitte  :)
    Faine retete ai, unele au devenit clasice in familia mea (cheesecake clasic, cornulete fragede)! Bravo!

  17. Emilia spune:

    Eu as pune crema cremsnit la plic, stiti voi de la cine, decat spuza alba dintre foi, de aceea vreau sa stiu daca foile au nevoie de acea crema specifica sau ba.

    • lauralaurentiu spune:

      Emilia, cand scoti foile din cuptor, sunt foarte moi si aerate, dar in scurt timp se intaresc si devin ca biscuitii, crocante. Crema este cea care le fragezeste, de aceea se si lasa de pe o zi pe alta prajitura inainte de a se taia.

  18. Emilia spune:

    Foile sunt fragede din cuptor sau trebuie sa se hidrateze de la crema, ce consistenta trebuie sa aiba cand le scoti de la cuptor, cand le pipai sau bagi o scobitoare… Am gustat aceasta prajitura si toata diferenta o face foaia care este foarte pufoasa, crema nu e cine stie ce…

  19. iasminna spune:

    am facut prajitura dar la tava mea au iesit doar 3 foi si am inversat ciocolata inca nu am taiat-o dar arata bine

    • lauralaurentiu spune:

      O fi fost tava ceva mai mare :). Ma bucur ca arata bine, sa vezi ce buna va fi, cu cat sta mai mult, cu atat se fragezeste.

  20. dana spune:

    alba ca zapada se incarca cu crema de faina cu lapte,,,,,cu buninca nu mai e cea originala

    • Anonim spune:

      Originala este o crema cu lamaie, asa cum e si asta. Cu amidon iese mai fina decat cu faina, caci si faina nu face decat sa ingroase crema. De fapt, e cam acelasi lucru, faina contine amidon si gluten, ceea ce ingroasa fiind amidonul.

      • Nedelea Mihaela spune:

        Deci se pune lapte in crema? Cat?
        Am citit comentariile cautand informatia asta, pt ca stiam ca la crema acestei prajituri se pune lapte…
        M-ar ajuta un raspuns prompt, as vrea sa fac maine prajitura.
        Multumesc
        Miki

      • lauralaurentiu spune:

        Cat de prompt posibil o sa raspund: nu. Se pune exact ceea ce scrie pe lista ingredientelor, asta daca vrei sa faci crema de lamaie. Daca vrei sa faci o crema de vanilie si lapte, pune la fiert 350 de ml. de lapte cu 5 linguri de zahar, adauga 4 linguri de faina sau de amidon dizolvate in 4-5 linguri de lapte rece si 3 galbenusuri batute cu furculita, amesteca pe foc mic intr-una pana se ingroasa si da deoparte pana cand se raceste. Adauga esenta de vanilie si 150 de grame de unt apoi mixeaza. Gata.

        2012/4/12 Disqus

  21. iasminna spune:

    pai si nu ai degand sa faci ceva in acest sens

  22. iasminna spune:

    am cautat prajitura milch-schnitte si nu am gasit-o

  23. lauralaurentiu spune:

    Dana, budinca se amesteca cu zeama de lamaie, apoi aceasta pasta se omogenizeaza cu cele doua oua intregi batute cu zaharul (pentru crema). Aceasta crema de oua se trece pe foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa, e ceea ce se numeste "lemon curd". Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei si se omogenizeaza cu untul. Nu trebuia sa fierbi budinca in zeama de lamaie :). Probabil ca cele 2 oua de pe lista ingredientelor pentru crema ti-au scapat. Nu-i bai, bine ca ti-a iesit, pana la urma, daca ai improvizat cu succes inseamna ca ai talent in bucatarie :).

  24. Anonymous spune:

    Buna seara,
    am incercat reteta dvs. si am intampinat urmatoarele probleme cu crema:
    1. Am respectat intocmai indicatiile si cantitatile dar crema (budinca) mi s-a parut nefiarta avand in vedere ca de la 1 lamaie iese cam un sfert suc fata de lichidul indicat pe plic pt. o budinca. Am adaugat cate putina apa si am mai fiert gustand pana mi s-a parut fiarta.
    2. Dupa ce am amestecat cu untul am constatat ca iese crema putina pentru a fi impartita in 3. Am mai fiert putina faina cu lapte si am adaugat la crema.
    Cu tot respectul va rog sa ma lamuriti cum sa procedez pe viitor.
    Sarbatori fericite!
    Dana

  25. Anonymous spune:

    Iti multumesc foarte mult pentru promptete…Am gasit amoniu la farmacie:).Craciun fericit!!! Isabela

  26. lauralaurentiu spune:

    Fa-le cu bicarbonat de sodiu stins cu o lingura de zeama de lamaie (foile pentru prajitura). Nu vor fi identice cu astea ca si consitenta, dar for fi bune oricum.

  27. Anonymous spune:

    Nu am gasit amoniac aici(sunt in Italia). Este vreun inlocuitor ceva la bicarbonatul de amoniu?

  28. Anonymous spune:

    Iti multumesc.Promit sa revin cu un post. Sper sa gasesc amoniac la magazinul romanesc de aici. Sarbatori fericite.

  29. lauralaurentiu spune:

    Sincer, e destul demultisor de cand nu am mai facut eu insami prajiturica asta (chiar ar fi indicat sa o repet de Craciun, e o prajitura usor de facut, spornica si se pastreaza bine, pe deasupra imi plac si gustul ei), intre timp mi-am schimbat cuptorul si nu mai am tava respectiva. Era tava aragazului, una obisnuita. Ideea e ca aluatul se imparte in 4 si il intinzi pe coli de hartie de copt in dreptunghiuri egale intre ele. Foaia de aluat sa fie de vreo 2-3 mm. grosime. Succes!

  30. Anonymous spune:

    Cautam de mult o reteta de Alba ca zapada, si dupa incercari falimentare sper ca asta sa fie cu reusita…Vroiam totusi sa intreb ce marime are tava? Sunt la inceput in ale gatitului si fara masuri sau cantitati determinate nu prea reusesc…Multumesc mult. Site-ul e chiar ok…Am regasit si reteta mea de cozonac cu faina oparita si chiar vreau sa fac aceste 2 retete pt meniul de Craciun.

  31. crina spune:

    superba prajitua..si gustoasa

  32. lauralaurentiu spune:

    Georgica, ma bucur mult ca iti place reteta mea de prajitura alba ca zapada, e foarte frageda si buna!

  33. Georgica spune:

    Superba aceasta reteta de prajitura, chiar e una din retetele pe care le facea si mama acasa. :) Iti multumesc mult, mi-am permis sa public cateva articole pe blogul meu, indicand sursa lor, bineinteles.

  34. laura laurentiu spune:

    :)) Sa iti fie de bine, te pup si pe tine si pe scumpa ta fetita!

  35. Danelutza spune:

    Uraaa, prima, tura asta nu ratez sa iau o feliuta, ca altfel vin iar musafiri si dispare tot. Foarte bine arata, multumesc pentru masa…

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE