Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura Baiadera, rapida si delicioasa

Prajitura Baiadera, rapida si delicioasa

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Prajitura fara coacere Baiadera este o noua reteta de prajitura aspectuoasa si gustoasa, care va  arata perfect pe platourile cu prajituri festive de Craciun si pe deasupra e foarte usor de facut (nu necesita coacere),  va reusi perfect chiar si celor mai putin experimentate bucatarese si chiar poate fi o sarcina placuta pentru micutele gospodine. Aceasta reteta de prajitura „Baiadera” este foarte raspandita, in variante diverse, in Serbia, de unde am cules-o si eu, si e o modalitate excelenta de a folosi marginile decupate de la celelalte feluri de prajituri sau, pur si simplu, biscuitii macinati.
Prajitura Baiadera, rapida si delicioasa

Ingrediente Prajitura Fara Coacere Baiadera:

(pentru o tava mica de 20×26 cm.)

  • 300 de grame de zahar
  • 150 de ml. de apa
  • 150 de grame de nuci fin macinate
  • 150 de grame de unt
  • 1 lingura de cacao
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 100 de grame de ciocolata cu lapte
  • 2 linguri de smantana pentru frisca
  • 1 lingura de ulei
  • ~250 de grame de biscuti macinati, sau 150 de grame de margini (resturi) de prajituri diverse si in completare biscuiti macinati; cantitatea de biscuiti macinati necesara difera in functie de calitatea aceastora (mai uscati, mai grasi etc.) si de folosirea sau nu a resturilor de prajitura (care contin crema)

Preparare Prajitura Fara Coacere Baiadera:

Cu toate ca v-am obisnuit cu prezentarea in imagini a retetelor, credeti-ma, aceasta prajitura va va reusi si fara acest ajutor suplimentar, prea e usor de facut.

1. Asadar, pentru inceput, intr-o cratita se pun pe foc zaharul si apa. Dupa ce incepe sa clocoteasca se lasa sa fiarba cam 4-5 minute, cat sa se lege siropul.

2. Se adauga nucile macinate si se amesteca in continuare pe foc aproximativ 1 minut.

3. Se trage cratita de pe foc, se adauga biscuitii macinati (impreuna cu resturile de prajitura fin macinate, daca folositi) si se amesteca bine.

4. Se adauga untul si esenta de vanilie si se amesteca in compozitie pana cand se topeste untul complet.

5. Se imparte compozitia obtinuta in doua parti, iar una dintre ele se amesteca omogen cu 1 lingura de cacao. Trebuie sa obtineti un „aluat” nelipicios si usor de modelat.

6. Se preseaza compozitia deschisa la culoare, calduta inca, intr-un strat uniform, intr-o tava captusita cu folie alimentara(tava sa nu fie mai mare de 20×26 cm., daca se foloseste o tava si mai mica de atat, prajitura iese mai inalta).

7. Imediat se preseaza deasupra compozitia cu cacao, netezind-o bine (cel mai la indemana e cu degetele unse usor cu ulei).

8. Se da prajitura la frigider pentru o ora, timp in care se va intari bine, apoi se rastoarna, se indeparteaza folia si se glazureaza pe suprafata cu glazura obtinuta topind pe aburi ciocolata cu 2 linguri de smantana pentru frisca si cu 1 lingura de ulei.

9. Dupa ce se intareste glazura, se taie in bucati potrivite cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.

Aceasta prajitura „Baiadera” suporta tot felul de „contributii personale”: bucatele de fructe confiate sau nuci amestecate in compozitie, chiar si bucatele de rahat colorat, diverse arome etc. Este destul de ieftina si reprezinta o modalitate excelenta de reciclare a partilor mai putin aspectuoase de la alte prajituri.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

53 comentarii la Prajitura Baiadera, rapida si delicioasa

  1. ana spune:

    Ce mai buna prajitura!

  2. Anca G. spune:

    Este prima prajitura pe care o fac si mi-a iesit super! Chiar nu ma asteptam ca sa pot sa fac de una singura o prajitura, la 12 ani!

  3. Anca G. spune:

    Este prima prajitura pe care o fac si mi-a iesit super! Chiar nu ma asteptam ca sa pot sa fac de una singura o prajitura, la 12 ani!

  4. raluca00 spune:

    Foarte buna, am facut-o cu marga. Unirea in loc de unt, in schimb a fost un pic cam dulce pentru gustul nostru, data viitoare voi scade putin din cantitatea de zahar.

  5. cristina calancea spune:

    foarte gustoasa

  6. dana spune:

    Buna seara,
    am facut prajitura cu alune si a fost formidabila. Multumim mult si o seara buna.
    Dana – Constanta

  7. dana_radu23 spune:

    Am dus aceasta prajtura la servici,efectul c-am toata lumea a vrut reteta.Daca tot a avut succes am facut-o si pt. colegi de clasa a copilului.Si aici a avut cam acelas efect,10 mamici au trebuit sa execute prajitura Baiadera.Deci putem sa-i schimbam numele in,, fermecata”.Este prajtura care a detronat-o,in preferintele baiatului meu ,pe cea cu branza.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, si cand te gandesti cat de usor se face prajitura asta! :))
      În data de 27.06.2013 01:12, „Disqus” a scris:

  8. Anda spune:

    M-am grabit cand am facut prajitura asta, asa ca am gresit consistenta, a iesit cam moale (s-a intarit ea la frigider, dar tot mai trebuiau adaugati biscuiti); la gust a iesit super, ca orice prajitura cu nuci!
    O sa mai fac in mod sigur.

  9. Marielena spune:

    Buna! As vrea si eu sa fac cu mama mea pentru la scoala… in clasa suntem 23 de copii. Cate tave trebuie facute sa ajunga?

  10. Marielena spune:

    Buna! As vrea si eu sa fac cu mama mea pentru la scoala… in clasa suntem 23 de copii. Cate tave trebuie facute sa ajunga?

  11. Marielena spune:

    Buna! As vrea si eu sa fac cu mama mea pentru la scoala… in clasa suntem 23 de copii. Cate tave trebuie facute sa ajunga?

  12. Marielena spune:

    Buna! As vrea si eu sa fac cu mama mea pentru la scoala… in clasa suntem 23 de copii. Cate tave trebuie facute sa ajunga?

  13. Laurartr spune:

    Super reteta! Rapida si ieftina. Am facut-o de Revelion impreuna cu un tort buturuga si am pastrat-o cam 4 zile in frigider. Initial mi s-a parut prea dulce, in ziua a patra eram dependenta. Cu cit sta mai mult cu atit e mai gustoasa. Multam din suflet Laura!

  14. diana radu spune:

    multumesc pt reteta ,am facut-o si-i excelenta,simplu si rapid,!diana radu

  15. Stoican Ica spune:

    trebuie incercate arata bn

  16. ioana spune:

    Asta-i un salam de biscuiti cu glazura.

  17. Alexandra spune:

    Mie mi-a iesit ingrozitoare sunt convinsa ca am gresit eu ceva…dar nu imi doresc sa o refac.Imi e frica de o noua bomba :d

  18. MIRUNA ANDRA21 spune:

    BUNA LAURA MA NUMESC MIRUNA SI SUNT PASIONATA DE PRAJITURI ESTE O PRAJITTURA GUSTOASA SI PUFOASA!

  19. Iulia spune:

    am pus-o pe FB pentru colegele mele care n-au timp sa faca prea mul pe gospodinele. Sper sa-mi iasa si mie…

  20. Draga Laura,
    esti de multa vreme o sursă de inspiraţie pentru mine,drept pentru care mă bucur ca te-am gasit  si iti multumesc! Voi face aceasta praji acum,pentru Sarbatorile Pascale.Eram in pana de inspiratie si mi se pare tare buna.Voi posta rezultatul pe facebook.Multumesc si Sarbatori Luminate!

  21. Draga Laura,
    esti de multa vreme o sursă de inspiraţie pentru mine,drept pentru care mă bucur ca te-am gasit  si iti multumesc! Voi face aceasta praji acum,pentru Sarbatorile Pascale.Eram in pana de inspiratie si mi se pare tare buna.Voi posta rezultatul pe facebook.Multumesc si Sarbatori Luminate!

  22. Ankky2010 spune:

    Foarte gusoasa si simplu de realizat. A devenit prajitura preferata a familiei mele. Multumesc pentru aceasta reteta super.

  23. Kostov_gose spune:

    O mica greseala. am vrut sa scriu,ca m-am bucurat ca ai pus retete traditionale deale „niastre”,precum baclava,sarailie si burek. mersi!:)

  24. Kostov_gose spune:

    Buna Laura. Sunt macedonean,asa ca, prin urmare bucataria ex-yugoslava e in sangele meu. Ma bucur tare mult ca iti place si tie si ca prin intermediul acestui blog o raspandesti si tu. Dupa parerea mea,e cea mai buna bucatarie:) Asa. Cu baiadera am crescut. Mama mea facea ori de cate ora avea ocazie. M-am bucurat tare mult cand am a,sarailie si burek! Pacat ca in Romania nu exista burekdzilnice(romanii nu stiu ce pierd:) ) Oricum,multumesc pentru retetei tine-o tot asa!

  25. Maraoravita spune:

    …am sa o incerc …arata atit de bine…

    • lauralaurentiu spune:

      Mara, e foarte usor de facut, trebuie doar sa lasi siropul sa fie cat de cat legat si sa potrivesti consistenta amestecului. :) Te astept cu impresii.

  26. Deliana spune:

    Mi-a plăcut de când am văzut-o şi  am făcut-o cu prima ocazie, că nu puteam rezista tentaţiei.(Cam aşa am păţit şi cu Kinder Pingui, prima reţetă pe care am descoperit-o aici şi pe care am avut curajul să o fac după o reţetă de pe net. De atunci a tot trebuit să o „execut” pentru ai mei.)Pe lângă că arată foarte bine, e şi foarte bună. Eu am făcut-o doar cu biscuiţi, nu aveam resturi de prăji, dar a fost delicioasă. Mulţumesc.

  27. Mosinoi spune:

    Am gasit reteta pe site-ul unei sarboaice. A ei avea trei feluri de „nuts”: nuci, alune si migdale si era facut in trei straturi. O prefer pe a ta, pt ca nu pare asa de grea (nu la facut ci la stomac). Multumesc, ca de obicei, esti una dintre sursele mele de inspiratie :).

  28. Julia spune:

    I’d love to see an English verson.  It looks fabulous. 

    • Anonim spune:

      Julia, bellow I translated the recipe for you:

      *Ingredients: *
      (for a small tray, 20×26 cm.)

      – 300 grams zaster sugar
      – 150 ml. water
      – 150 grams fine grounded walnuts
      – 150 grams unsalted butter
      – 1 tablespoon coacoa
      – 1 tablespoon vanilla essence
      – 100 grams milk chocolate
      – 2 tablespoons double cream
      – 1 tablespoon oil (sunflower oil)
      – ~250 grams of grounded bisquits

      Boil the water and sugar about 4-5 minutes. Add the grounded walnuts and stir in about 1 minute. Turn of the fire and add the grounded bisquits, the butter and vanilla essence. Divide in two parts and add the coacoa to one part. Mix well, it has to be a sticky and easy to modelate „dough”. Press the still warm vanilla dough in the tray lined with foil, then press on top of it the coacoa dough and smooth well the surface (with your oil greased fingers). Cool in the fridge for one hour then turn the cake upside down on a serving dish and remove the foil. For the frosting, melt in bain-marie
      the chocolate, 2 tbls of double cream and 1 tbls of oil. Stir in and pour
      over the cake. After the frosting hardens, cut the cake in pieces with a
      dipped in hot water knife.

  29. iasminna spune:

    am facut prajitura si a iesit buna arata bine dar are un singur defect iese putina

    • Anonim spune:

      Iasmina, eu am scris dimensiunile tavii, cantitatile mele sunt pentru o portie mica, daca vrei mai multa, dubleaza cantitatile.

  30. alinutzika spune:

    arata formidabil!!!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE