Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura Bienenstich

Prajitura Bienenstich

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Aceasta reteta este un desert traditional german. In Germania aceasta prajitura se poate cumpara din orice brutarie sau cofetarie locala, bucurandu-se de un real succes. Sincer, cand am descoperit reteta, mi s-a parut tentanta, dar nu am banuit ca o sa ne placa intr-o asemenea masura, rezultatul este absolut delicios. Pentru ca ne-a placut atat de mult, am incercat sa aflua mai multe depsre aceasta reteta, asa incat, de la Samyra de pe gustos.ro am aflat si legenda acestei prajituri, al carei nume, Bienenstich,  se traduce prin „muscatura de albine” : conform legendei prajitura dateaza din 1474, cand Regele a pierdut orasul Linz am Rhein pentru ca doi ucenici de brutar au aruncat cu bucati de prajitura in soldati. Albinele, atrase de miere, s-au napustit asupra soldatilor – care s-au retras mancand…pamantul! De la aceastä legenda provine numele de Prajitura Binenstich!

bienestich 028

Ingrediente:

Aluat:

  • 500 de grame de faina
  • 100 de grame de zahar
  • 1 ou
  • 20 de grame de drojdie
  • 250 ml lapte caldut
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • zahar vanilat

Crema:

  • 4 galbenusuri (autoarea recomanda 1 galbenus si 2 plicuri de budinca de vanilie)
  • 4 linguri cu varf de faina
  • 10 linguri de zahar
  • 750 ml de lapte
  • zahar vanilat, esenta de vanilie
  • 200 ml de smantana pentru frisca

Topping:

  • 200 de grame de migdale-fulgi (eu nu am avut decat 100 de grame de migdale si am adaugat 100 de grame de nuci zdrobite mare)
  • 100 ml de smantana pentru frisca
  • 50 de grame de unt
  • 100 de grame de zahar
  • 2 linguri de miere de albine
  • 1 zahar vanilat

Preparare:

Drojdia am dizolvat-o in laptele caldut, am adaugat zaharul, zaharul vanilat, oul batut si untul topit (nu fierbinte). Am pus totul in masina de paine, am adaugat faina si praful de sare si am setat la un program de framantare. Aluatul gata framantat l-am asezat intr-un vas uns cu ulei si l-am lasat sa se odihneasca o jumatate de ora.

bienestich 002

Intre timp, am preparat toppingul: toate ingredientele specificate in afara de migdale (si nuci, in cazul meu) se pun pe foc si se dau in clocot. Cand au clocotit, se adauga migdalele si se amesteca. Se dau deoparte.

bienestich 004

Aluatul se rastoarna intr-o tava pregatita cu hartie de copt si se preseaza cu mana astfel incat sa fie uniform.

bienestich 005

Se toarna deasupra aluatului toppingul fierbinte si se lasa sa se odihneasca 15 minute.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

bienestich 006

Se coace timp de 20-25 de minute in cuptorul preincins la 200 de grade, pana ce suprafata primeste o frumoasa culoare aurie.

bienestich 014

Se lasa sa se raceasca, si se trece la prepararea cremei:

Galbenusurile, faina, zaharul, zaharul vanilat se amesteca, adaugand cate putin lapte:

bienestich 008

Odata omogenizat, amestecul se dilueaza cu restul de lapte fierbinte si se pune pe foc, amestecand continuu. Se da in clocot si se trage deoparte, se adauga esenta de vanilie si se lasa sa se raceasca:

bienestich 009

Se bate frisca tare si se omogenizeaza cu crema de vanilie deja racita.

Prajitura racita se taie in doua pe orizontala (e necesar un cutit cu lama lunga, foarte ascutit).

bienestich 015

Partea inferioara a blatului se aseaza in tava.

bienestich 017

Se adauga crema amestecata cu frisca.

bienestich 018

Se acopera crema cu partea superioara a blatului si se da la rece cateva ore (eu am lasat-o la frigider peste noapte).

bienestich 019

Se poate taia dupa preferinta in patrate sau felii dreptunghiulare (eu am preferat a doua varianta). Trebuie sa mentionez ca am cautat pe web dupa mai multe versiuni ale retetei – pe site-urile din Germania apare atat aceasta, cu aluat dospit, cat si variante cu praf de copt (ca un chec). Eu am prestat-o doar pe aceasta si v-o recomand din toata inima, langa o ceasca de cafea e un deliciu!

Ultima rețetă publicată

bienestich 023

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 comentarii la Prajitura Bienenstich

  1. Mada spune:

    Imi spune-ti va rog frumos dimensiunile tavii? Va multumesc anticipat.
    As vrea sa incerc si eu reteta caci toate retetele ce le-am facut de la dvs. mi-au iesit grozave. Pt. asta va multumesc mult!
    Spor in continuare in bucatarie!
    Mada

  2. lauralaurentiu spune:

    Alex, smantana pentru frisca e totuna cu frisca lichida, doar sa fie de cea naturala (din lapte), nu vegetala. Aluatul se intinde direct in tava, eu as recomanda sa pui mai intai in tava hartie de copt. Am vazut variante de bienenstich facute cu aluat de chec in locul celui dospit, poate mai simplu si la fel de bun. Succes!

  3. Alex spune:

    Pare delicioasaaaaaaaaaaaaaaaaa!
    Am o intrebare! Smantana pt frisca pot sa o inlocuiesc cu frisca lichida? Sau e acelasi lucru? Apoi, aluatul se intinde cu mana direct in tava sau cum? Multumesc de reteta! Saptamana asta o fac!!!!!!

  4. laura laurentiu spune:

    Exact, yammy, daca pui 2 plicuri de budinca si un galbenus, nu mai pui faina.:)

  5. yammy spune:

    Laura numai bunatati faci:)
    Am o mica nelamurire in legatura cu crema, spuneai ca autoarea recomanda 1 galbenus si 2 plicuri de budinca, deci daca pun budinca nu mai pun si faina si toate cele sau cum?

  6. mikkey spune:

    Laura very interesting cake. Looks so good!

  7. Antzu' spune:

    imi place la nebunie reteta aceasta!e super ca si toate retetle de aici de altfel!felicitari pentru blog!

  8. Cami Witt.... spune:

    Am vazut poza de pe site,dar nu ca vreau sa ma laud,daca o vezi pe a mea..si fata asta acolo le cam incurca-zuckerkuchen nu e butterkuchen e diferit.Butterkuchen se face cu Buttermilch-iaurt batut.Nu inteleg o boaba din ceea ce scrie ea,dar e prea subtire prajitura,plus ca e musai sa aiba-crusta cu migdale si zahar.Scuze Un sfirsit de saptamina placut! Cami

  9. Cami Witt.... spune:

    Cum doresti,eu ma referam ca am deja una postata la mine pe mini-blog-care este rapida si super pufoasa

  10. laura laurentiu spune:

    Cami, uite- aici -am descoperit o reteta de butterkuchen potsta pe acelasi site de aceeasi autoare. O sa o incerc si pe asta, suna tare bine.

  11. Cami Witt.... spune:

    Claudia,mersi pt. invitatie,- nu sint mamica-,se aude interesant-Vitamine…Cind ai timp,te astept cu drag in blogul meu nascut pe 22.04 Hai ca vin la tine in blog. O zi buna!Pupici Cami

    Laura,Butterkuchen si Bienenstich,sint la noi un musai in brutarii,ca si cum ar fi la voi piinea pe masa..care aici nu se obisnuieste. Sau cind mergi sa serveti o prajitura,tot astea sint preferatele… O zi buna!
    Cami

  12. Claudia-Maria spune:

    No las ca nu-i bai egal cum era, hauptsache smecht (asa zice neamtu) adica lucrul principal sa fie gustos :))
    Cami eu de tine cum dau sa iti fac si tie o invitatie pe forumul Mamici in Germania,care de curand l-am transformat in Vitamine romanesti in Germania :))))))

  13. laura laurentiu spune:

    Si eu pe tine, Claudia, iti multumesc mult pentru vizita si pentru invitatie :). Ca sa elimin echivocul, am editat si am scris „desert traditional german” – asa cred ca e mai corect si mai complet :))

  14. Claudia-Maria spune:

    Nu sunt eu experta deloc, din pacate nu am vreme destule pentru asa ceva,tu esti sic,sic, da intr-adevar cum spunea si Cami se gaseste peste tot in Germania nu stiu exact daca provine din Bavaria sau nu,eu stiu mai multe retete, Laura ti-am trimis un email ne-am bucura mult daca te-am avea cu noi pe forum la IN BANAT LA NOI ACASA,ce tzuc banatanco.

  15. laura laurentiu spune:

    Cami scumpa, ti-am raspuns la „premii”, unde ai postat prima data comentariul. Pai, ti-am zis, eu am tradus reteta si acolo scria ca e specifica Bavariei. Apoi eu nu am stiut ca fata aia ma introduce in eroare :)). Poate cu informatia sa ma fi pacalit, cu prajitura sigur nu, ca mi-o place de numa’! Te pup si te mai astept!

  16. laura laurentiu spune:

    Claudia-Maria, eu am facut prajitura pentru prima data si mi s-a parut super-super faina! Probabil ca tu esti deja o experta in prepararea ei, dar la cat de mult mi-a placut, probabil ca voi deveni si eu una, pentru ca am de gand sa o repet de muuulte ori ;). Iti multumesc mult pentru vizita si te mai astept cu drag. :)

  17. Cami Witt.... spune:

    Laura,este specif reteta peste tot la noi,daca o fi numai in Bavaria ??hmmmmm Nu doresc sa te contrazic.La mine gasesti mama la aceasta prajitura-Butterkuchen-,varianta fara crema,pufoasa rau. Toata ziua le migalesti,sa-ti traiasca minutele tale din aur!o zi buna!Salutari din Hamburg!Cami

  18. Claudia-Maria spune:

    si eu o fac tot asa

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE