Prajitura cu branza dulce si mere caramelizate

Autor:

Hai sa va spun povestea acestei retete de prajitura cu branza si mere caramelizate: o domnisoara (sau doamna) care citeste ce scriu eu pe al meu blog culinar m-a intrebat – si nu o data – daca nu stiu o reteta de prajitura de la o anumita patiserie. Prima data m-am scuzat politicos, a doua oara i-am explicat ca n-am auzit de respectiva patiserie in viata mea, in continuare nu e exclus sa fi fost si nitelus mai ţâfnoasă, de, sa nu-mi pierd obiceiul, faza e ca fata mi-a dezvaluit intr-un final ca prajitura asta era o combinatie de branza dulce si mere caramelizate. Ei bine, fara sa stiu cum e prajitura la care viseaza, de fapt, cititoarea mea, pentru ca m-a inspirat la culme combinatia descrisa, am creat propria prajitura cu branza si mere caramelizate. Sa mai zica orisicine ca eu nu tin cont de dorintele cetitorului!

prajitura cu branza si mere caramelizate

Ingrediente Prajitura cu branza dulce si mere caramelizate:

crusta de aluat:

  • 200 de grame de faina
  • 80 de grame de unt rece
  • 80 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • cateva linguri de apa rece

umplutura de branza:

  • 500 de grame de branza proaspata de vaci, bine stoarsa de zer
  • 2 oua intregi
  • 6-7 linguri de zahar (cat de dulce va place)
  • 100 de ml. de lapte
  • 3 linguri de amidon
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • 1 lingurita de scortisoara

garnitura de mere caramelizate:

  • 4 mere granny smith
  • 6 linguri de zahar
  • 40 de grame de unt
  • 1 lingurita de scortisoara

Preparare Prajitura cu branza dulce si mere caramelizate

Faina se pune intr-un bol, se amesteca cu praful de sare si cu zaharul, se adauga untul foarte rece care se faramiteaza (cu furculita, de exemplu) in faina pana cand amestecul are un aspect asemanator cu nisipul cu granulatie mai mare.
prajitura cu branza si mere caramelizate aluat
Se adauga 1 lingura de esenta de vanilie si atata apa foarte rece cat e nevoie ca sa se lege aluatul, framantand rapid, fara a insista (ingredientele trebuie sa se adune intr-o bila de aluat, nu trebuie sa se omogenizeze prea tare).
prajitura cu branza si mere caramelizate aluat 1

Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru cel putin 15-20 de minute.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Intre timp, se pregateste umplutura de branza. Branza se cantareste (eu am avut o branza de casa, bine scursa de zer si foarte proaspata).

prajitura cu branza si mere caramelizate branza proaspata
Se pune intr-un bol branza alaturi de celelalte ingrediente pentru umplutura (ouale, zaharul, amidonul, vanilia, scortisoara, laptele), neaparat tinand cont ca daca branza folosita e mai umeda, cu un continut mai mare de zer, sa se diminueze cantitatea de lapte. Se omogenizeaza compozitia, eu am folosit blenderul de mana si a mers foarte repede, obtinand o crema fina si fluida (se poate da si prin sita, dar e mai migalos).
prajitura cu branza si mere caramelizate 1

Se intinde cu sucitorul aluatul pe planul de lucru presarat cu faina apoi se pune intr-o forma cu inel detasabil, acoperind fundul formei si formand si o bordura de cca. 3-4 cm. inaltime.

loading...
prajitura cu branza si mere caramelizate 2

Se toarna crema de branza in forma.

prajitura cu branza si mere caramelizate 3

Se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, aproximativ 40 de minute, pana ce compozita devine aurie si este bine facuta si la mijloc (eventual, se acopera cu o coala de hartie de copt daca are tendinta sa se arda deasupra).

prajitura cu branza si mere caramelizate 4
Se pune prajitura intr-un loc racoros si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei. Se scoate inelul detasabil si se pune prajitura pe platoul pe care se va servi.
Se curata merele pastrand coaja, dar indepartand casuta semintelor, apoi se taie in felii groase de aproximativ 5 mm., cat mai egale. Se caramelizeaza zaharul intr-o cratita larga.
prajitura cu branza si mere caramelizate zahar ars
Se adauga merele si untul si se amesteca usor, ca sa se imbrace in caramel, dar cu grija sa nu se sfarame feliile de mar.
prajitura cu branza si mere caramelizate 5
In scurt timp, se va forma un sirop in care merele vor incepe sa fiarba si se vor inmuia foarte repede. Se trage cratita de pe foc si se aseaza feliile de mere pe suprafata prajiturii.
prajitura cu branza si mere caramelizate 6
Siropul ramas se pune inapoi pe foc, se adauga scortisoara si se clocoteste amestecand continuu, pana se mai ingroasa (1-2 minute maximum). Se toarna deasupra prajiturii acest sirop si se poate servi.
prajitura cu branza si mere caramelizate felie

Categoric, buna prajitura, geniala combinatie! Nu stiu daca e mai buna sau mai putin buna ca cea de la respectiva patiserie, dar pe mine, una, m-a satisfacut pe deplin.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Ela Tomasevici a zis

    buna LAURA,iti apreciezi atat cantecele tale cat si retetele.tucu-ti sufletu,ai avut scrisa o prajitura cu foi de crempita ,ceva crema de galbenuse si mere caramelizate si nu o mai gasesc deloc.te rog ajuta -ma ca m-i s-a parut deosebita prajitura

  2. Simona a zis

    Am facut si eu aceasta prajitura pentru familia mea si toata lumea a fost incanata. A iesit delicioasa.Multumesc pentru retele deosebite pe care ni le prezentati. Le urmaresc si le gatesc cu mult drag.

    • Anonim a zis

      Cu placere, dar intrebarea ar fi fost mai la locul ei la un articol avand
      drept subiect o friptura :). In fine, conteaza mult calitatea carnii, sa la
      frigi acoperite pana se inmoaie (daca le vrei moi) si sa le descoperi spre
      final, ca sa se rumeneasca si repet, daca e o carne de calitate va fi si
      gelatinoasa.

  3. Ana B a zis

    Concluzionez ca toata lumea a avut de castigat, eu am gasit reteta pe care mi-o doream si dumneavostra ati incercat o combinatie pe placul familiei.

    • Anonim a zis

      Ana, e perfect adevarat, noua prajitura ne-a placut foarte mult. Dar nu
      mi-ai spus: tu ai incercat-o? Se apropie intr-adevar de cea pe care o
      doreai?

      • Ana B a zis

        Marti mi-am luat ingredientele necesare, dar am mai asteptat o zi pentru ca aveam un drum spre patiseria cu pricina si am zis sa mai incerc de la ei. Gustul cred ca este f asemantor cu ce ati descris aici dar sunt sigura ca este vb totusi de o prajitura rasturnata. Blatul este unul subtire si pufos ca de pandispan si asta explica, in opinia mea, de ce este o prajitura rasturnata, ma refer la timpul de coacere pt fiecare ingredient. Ma intreb in schimb daca ar rezista merele (fara sa se arda) atat de mult pana s-ar coagula/coace pasta de branza si s-ar face si pandispanul. Mai astept sugestii si cred ca o sa o fac la final de saptamana, oricum ingredientele sunt pe duca..le-am cam mancat in alte combinatii :) asa ca voi lua altele proaspete.

      • Anonim a zis

        Ana, e posibil sa se coaca pandispanul separat, sa se puna pe el o crema de
        branza si frisca, ceva de genul acestei creme
        si dupa ce aceasta se solidifca, sa se puna garnitura de mere caramelizate.
        Daca ar fi o prajitura rasturnata, jumatate din crema de branza, cea care a
        fost la baza in timpul coacerii, ar avea o culoare mai inchisa, fiind
        impregnata de caramel. Dar poate ca asa si e, repet, eu nu am vazut
        prajitura care iti place tie, doar imi dau cu presupusul :).

        2011/2/17 Disqus

      • Saturn865 a zis

        Prajitura facuta de Laura arata extrem de bine, si parca-parca ii simt mirosul imbietor… Am s-o prestez si eu urmand reteta Laurei.
        O sugestie: Ana ar putea face o fotografie care sa arate prajitura cu pricina de la patiserie si sa o trimita (e-mail?) Laurei. Astfel… treaba s-ar simplifica si poate ca Laura va reusi sa descifreze misterul/reteta acelei prajituri. Mi-ati trezit curiozitatea si astept deznodamantul cu sufletul la gura si cu cuptorul gata incins! ha ha ha
        Laura, imi place foarte foarte mult blogul tau, am incercat cateva retete spre bucuria mea si a prietenilor de aici (locuiesc in SUA dar sunt din Oradea). Covrigii au un succes enorm!
        Multumesc pentru toate bunatatile insotite de poze si explicatii clare.
        Numai bine!
        Sanda

      • Anonim a zis

        Sanda, ma bucur mult ca iti plac retetele mele si ca ai avut incredere sa le incerci. Sa va fie de bine!

        Prajitura asta (in aceasta forma) merita facuta, e gustoasa, pana la urma e un cheesecake cu garnitura de mere caramelizate. Cred ca si cea de care ii e pofta Anei, in mare, e acelasi lucru, chiar daca difera blatul. :) Chiar, ar fi o buna idee! :))

  4. Ana B a zis

    Zambesc si sunt fericita. Eu sunt pisaloaga care tot cerea aceasta reteta, v-a iesit senzational. Specific totusi ca ati fost cat se poate de diplomata si politicoasa, n-am simtit vr’un moment ca v-am suparat, desi eu am fost destul de insitenta. Vreau sa scriu mai multe dar prefer sa inchei cu un simplu si sincer MULTUMESC! Acum fug la piata sa-mi iau cele necesare pt a incerca si eu prajiturica, acum am si reteta :)

    • Anonim a zis

      Ana draga, hai ca ma tavalesc de ras! Va sa zica prajitura pe care o doreai
      arata chiar asa? Pentru ca nu aveam de unde sa stiu, evident, nu am intrat
      in viata mea intr-una dintre patiseriile despre care mi-ai vorbit. :). Pana
      la urma nu avea cum sa fie foarte diferita, cand ai spus „prajitura cu
      branza si mere caramelizate” asta m-a condus intr-o directie sigura :).
      Draga mea, EU iti multumesc, datorita insistentelor tale am mancat o
      prajitura foarte, foarte buna. Iti multumeste si sotul meu, si lui i-a
      placut :).

      2011/2/15 Disqus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *