Prajitura cu caise si mascarpone

Autor:

M-am tot gandit cum sa numesc aceasta prajitura: din punctul de vedere al ingredientelor si foarte la obiect, titlul ales, prajitura cu caise si mascarpone, spune chiar totul. Din puntul de vedere al aspectului, jucaus si amuzant, i-as putea spune „prajitura ochi de ou”. Daca, insa, evaluez prajitura asta usoara si fructata din punctul de vedere al senzatiei de prospetime pe care o ofera, i-as putea zice linistit „briza racoroasa”. Deci, o prajitura cu blat simplu, foarte insiropat, o crema de mascarpone slab indulcita si caise acrisoare posate cu lichior de portocale, as zice ca pe vreme de vipie nemiloasa nu este desert mai potrivit. Prajitura cu caise si mascarpone se face foarte usor si rapid, dar e bine sa o tineti cateva ore bune la frigider inaintea servirii, daca e foarte rece, e si mai bine pusa in valoare.

prajitura cu caise, reteta de prajitura cu caise si mascarponeTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: usor

Ingrediente prajitura cu caise:

  • 6 caise sanatoase si destul de tari
  • 250 de grame mascarpone
  • 200 de grame de smantana pentru frisca
  • 2 linguri cu varf de zahar pudra
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • coaja rasa si zeama de la 1 lamaie
  • 4 linguri de lichior de portocale (optional)
  • blatul: 5 oua, 1 lingura de apa rece, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 praf de sare, 1 lingurita extract de vanilie
  • sirop: 1 cana de zahar, 1 cana de apa

 Preparare prajitura cu caise:

Se prepara mai intai blatul: ouale se separa, albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate pana se dizolva complet, se adauga galbenusurile, faina si vanilia si se incorporeaza usor. Blatul se coace intr-o tava obisnuita (a mea are 35×37 cm.) captusita cu hartie de copt, la temperatura 180 de grade Celsius. Nu am insistat in mod deosebit asupra prepararii blatului pentru ca se pot folosi cu succes si ale retete de pandispan, chec, ce va este pe plac.

1. Din blatul racit se decupeaza cu o forma rotunda (in cazul meu un pahar) discuri cu diametrul de 8-10 cm. (poza 1).

2. Caisele intregi se oparesc in apa clocotita timp de 1 minut, se trec prin jet de apa rece si se decojesc de coaja, apoi se separa in jumatati si se indeparteaza samburii.

loading...

3. Intr-o cratita sau tigaie larga se pune apa si zaharul pentru sirop, impreuna cu zeama de lamaie, 1/2 din coaja de lamaie si 2 linguri de lichior de portocale. Se da in clocot si dupa ce zaharul se dizolva, se adauga caisele iar focul se reduce la minimum (poza 2). Caisele se gatesc in sirop 4-5 minute, atat cat sa se inmoaie putin, fara sa-si piarda forma, apoi se scurg de sirop si se lasa deoparte sa se raceasca. Siropul se lasa sa se raceasca si el.

4. Se pune branza mascarpone si smantana pentru frisca intr-un castron larg si se mixeaza. Deindata ce incepe compozitia sa se intareasca, se adauga zaharul pudra, extractul de vanilie, 1/2 din coaja razuita fin de lamaie si 2 linguri de lichior (daca serviti prajitua copiilor, puteti renunta la lichior). Se mixeaza in continuare pana cand crema se intareste si se omogenizeaza bine (poza 3).

5. Discurile de blat se insiropeaza bine cu siropul racit (3-4 linguri pline de sirop pe fiecare bucata), apoi se acopera cu crema de mascarpone si frisca, care trebuie doar netezita cu dosul lingurii, chiar nu e nevoie de pos sau alte instrumente pentru ornat (poza 4).

5. Deasupra de crema se aseaza cate o jumatate de caisa racita si bine scursa se sirop (poza 5).

6. Siropul ramas se pensuleaza cu grija deasupra caiselor, pentru a le da stralucire.

preparare prajitura cu caise si mascarpone

Se dau prajiturile la frigider timp de cel putin 2-3 ore inainte de servire (eu le-am lasat peste noapte, de fapt am facut prajitura la vreme de seara, asta e si motivul pentru care pozele din timpul prepararii nu prea arata cum ar trebui, sunt blitzate dar sper ca sunt inteligibile, ca asta e cel mai important).

Prajitura asta e desertul perfect dupa o masa copioasa, pentru ca e usoara si foarte placuta, dar la fel de bine merge intr-un moment de relaxare, langa o cafea sau o limonada.

prajitura cu caise si mascarpone, reteta de prajitura cu caise

Pofta buna! :)

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Denissa a zis

    Buna ziua! sa fiu sincera arata foarte bine si as fi incantata sa o fac. Problema nr.1: din cauza de timp foarte putin am vrut sa copiez reteta de pe site, binenteles cu copy-paste si ups, no way! Asa ca timp-netimp a trebuit sa fac ca-n vremurile”demult apuse” cand nu era atata tehnologie si am scris-o. Acum mai trebuie sa o si pregatesc, numai pt cat m-am chinuit sa o tot copii pe caietul meu de retete. Multumesc pt retetele tale delicioase.

    • lauralaurentiu a zis

      Denissa, poti foarte usor sa apesi butonul print/pdf, imediat sub titlu, pe dreapta. :) Spor cu prajitura.

      2014-07-15 3:01 GMT+03:00 Disqus :

    • lauralaurentiu a zis

      Da, merge bine si cu piersici, bineinteles si cu orice alte fructe, numai ca nu va mai avea aspectul de „ochi de ou” :).

  2. Sarb Gabriela a zis

    am facut-o! e perfecta! am respectat intocmai reteta si mi-a iesit foarte bine. Este o prajitura f. gustoasa, f. aspectuoasa si f. usor de facut. multumesc Laura!

    • lauralaurentiu a zis

      :)) am ales combinatia de sezon, si care s-a intamplat sa dea un aspect amuzant si dragut, zic eu :). O prajitura buna si usoara, foarte placuta mai ales daca e servita foarte rece.

  3. maria a zis

    minunata reteta,arata foarte bine.Eu am in congelator niste zmeura cred ca ar merge de minune!
    Multumim pentru retetele minunate pe care le faceti!

    • lauralaurentiu a zis

      Maria, sigur ca merge si cu zmeura, si inca foarte bine, numai aspectul de „ochi de ou” nu iti va fi posibil sa-l reproduci.

  4. Ureche Corina a zis

     minunate prajiturelele, cu siguranta le voi incerca si eu. Cred ca ar merge de minune pe o masa speciala!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *