Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prăjitura cu foi cu miere și nucă ”Frumoasa Adormită”

Prăjitura cu foi cu miere și nucă ”Frumoasa Adormită”

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Prăjitura cu foi cu miere și nucă, rețetă video

Această prăjitura cu miere de albine care poartă un nume de personaj de poveste e una din repertoriul culinar al mamei mele. Țin minte că mai demult o făcea parcă mai des și că de fiecare dată am fost încântată de gustul bogat de miere de albine și nucă al foilor nespus de fragede.

E o prăjiturică bună de se topește în gură și am convingerea că nici Charles Perrault, nici Disney, creatorul atât de îndrăgitei transpuneri în desen animat, nu ar putea fi lezați că le-am asociat personajul cu un desert atât de delicios. Oricum, asocierea cu eroina de poveste chiar are o logică: prăjitura, pe lângă faptul că e bună, mai e și frumușică iar modul de preparare presupune un ”somn bun” al aluatului pentru foi, peste noapte, la frigider.

Față de rețeta mamei, mi-am permis câteva modificări: am înlocuit untura din foi cu unt iar crema am modificat-o total. Varianta mamei era o cremă mousseline, făcută dintr-o porție de cremă de vanilie pentru prăjituri și torturi (click pe link pentru rețetă) amestecată după răcire cu 2 pachete de unt (obligatoriul cu 82% grăsime) spumat. Dacă doriți, puteți să alegeți această variantă, eu am optat pentru o cremă mai răcoroasă care, după părerea mea și a surorii mele, a transformat radical prăjitura mamei, al cărei gust a devenit mai rafinat.

prajitura-frumoasa-adormita-cu-foi-cu-miere-si-nuca

În privința prezentării, mama mea făcea pe suprafața prăjiturii cu foi cu miere și nucă o glazură din albuș bătut cu zahăr. La fel de bine se poate finisa doar cu zahăr pudră sau se poate opta pentru glazura de ciocolată albă cu model zigzag pe care am făcut-o eu.

Pentru ca modul de preparare al rețetei de prăjitură cu foi cu miere și nucă ”Frumoasa Adormită” să nu vă pună nici cee mai mici probleme, am realizat pentru voi o variantă video a întregului proces, pe care o veți găsi imediat după lista ingredientelor. Dacă doriți varianta text a rețetei, am consemnat-o la finalul articolului.

Ingrediente Prăjitura cu Foi cu Miere și Nucă ”Frumoasa Adormită”

pentru foile cu miere de albine și nuci:

  • 200 de grame de miere de albine
  • 150 de grame de nucă măcinată
  • 550 de grame de făină (obișnuită, eu am folosi BL55 ungurească)
  • 80 de grame de unt cu 82% grăsime
  • 100 de grame de zahăr
  • 3 ouă întregi
  • 25 ml. de rom (băutură, nu esență, dacă nu vreți să folosiți alcool, înlocuiți-l cu aceeași cantitate de suc de portocale)
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de bicabonat de sodiu
  • în plus, făină pentru presărat planul de lucru

pentru cremă:

  • 600 de grame de cremă de brânză
  • 400 de grame de smântână pentru frișcă
  • 180 de grame de zahăr pudră
  • coaja rasă (doar partea intens colorată, de la suprafață) de la 1/2 de portocală
  • 1 linguriță extract de vanilie

glazura:

  • 150 de grame de ciocolată albă
  • 60 de grame smântână pentru frișcă
  • 50 de grame de ciocolată neagră

Mod de preparare Prăjitura cu Foi cu Miere și Nucă ”Frumoasa Adormită” (video)

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Preparare Prăjitura cu Foi cu Miere și Nucă ”Frumoasa Adormită” (varianta text)

1. Mierea de albine se cântărește direct în castronul în care se va frământa. Se adaugă cele 3 ouă întregi, sarea și zahărul. Se mixează până când se obține o cremă spumoasă. Se adaugă untul moale și se încorporează cu mixerul în cremă. În 2-3 tranșe, se adaugă nuca măcinată. Adăugăm 1/3 din făină, presărăm pe deasupra bicarbonatul de sodiu și amestecăm bine cu lingura până se omogenizează. Adăugăm romul și extractul de vanilie apoi restul de făină. În curând lingura nu o să ne mai ajute, e momentul să răsturnăm conținutul castronului pe planul de lucru perfect curat și să frământăm rapid un aluat care va fi omogen și bine legat, dar destul de molcuț. Aluatul se pune într-o pungă de plastic și se lasă peste noapte la frigider.

2. A doua zi, primul pas este să ponim cuptorul și să îl fixăm la 180 de grade Celsius. Planul de lucru se presară cu făină și se scoate aluatul din pungă. Veți observa că aluatul e mult mai ferm decât în ziua precedentă. Se împarte aluatul în 4 părți egale (cel mai bine este să se cântărească). Se păstrează afară doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, celelalte se țin la frigider și se scot pe măsură ce avem nevoie de ele.

3. Presărăm bine cu făină planul de lucru și, cu ajutorul sucitorului, întindem din una din porțiile de aluat o foaie dreptunghiulară cu grosimea ~3-4 mm și dimensiuni de aproximativ 30×38 cm. Rulăm foaia pe sucitor și cu ajutorul acestuia o transferăm deasupra unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Derulăm foaia de pe sucitor la locul ei și o înțepăm cu furculița pe toată suprafața. Foaia se coace în cuptorul preîncins la 180 de grade celsius, la o înălțime medie, timp de 5-7 minute, până devine rumen-aurie. Atenție, foile se ard rapid dacă nu le supraveghem îndeaproape. Se lasă foaia să se răcească și repetăm identic procedeul descris anterior cu toate cele 3 porții de aluat rămase.

4. Cât timp foile se răcesc, se pregătește crema, care va fi aromatizată cu coajă rasă de portocală. Dacă nu aveți o portocală bio (nici eu nu am avut), spălați bine coaja portocalei cu apă caldă și un burete aspru, până când stratul cerat de la suprafață dispare. Ștergeți portocala și răzuiți-o pe răzătoarea fină. Vom avea nevoie de 1/2 din coaja portocalie de la suprafață.

5. Smântâna pentru frișcă și crema de brânză trebuie să fie bine răcite la frigider înainte să începem să lucrăm cu ele. Punem în castron crema de brânză, adăugăm zahărul pudră și îl încorporăm cu spatula, până când se omogenizează perfect iar compoziția devine semilichidă. Adăugăm smântâna pentru frișcă și batem cu mixerul la viteză mare până când compoziția începe să se îngroașe. Adăugăm coaja de portocală rasă și 1 linguriță de extract de vanilie și batem în continuare până când obținem o cremă spumoasă și fermă. Ne oprim imediat ce crema ajunge la textura dorită, dacă batem prea mult s-ar putea să se separe crema.

6. Se distribuie câte 1/3 din cremă pe primele trei foi, care se suprapun. Se acoperă cu ultima foaie și se presează ușor. Se dă prăjitura pentru 3 ore la frigider, bine înfoliată ca să nu prindă mirosuri.

7. După trecerea timpului de odihnă se îndreaptă cu un cuțit lung marginile prăjiturii. Dacă doriți să îi faceți aceeași glazură ca mine, rupeți ciocolata albă în bucăți, puneți-o într-un castron termorezistent și adăugați smântâna pentru frișcă. Topiți totul deasupra unei crăticioare cu apă care fierbe (bain-marie) așa încât fundul castronului să nu atingă apa, să se încălzească doar de la aburi. Turnați ciocolata albă deasupra prăjiturii și nivelați cu dosul lingurii. Separat, topiți ciocolata neagră și puneți-o într-un cornet mic. Turnți linii pe suprafața prăjiturii cât ciocolata albă e încă fluidă, apoi trasați cu vârful scobitorii linii perpendiculare pe cele de ciocolată neagră, în ambele sensuri, alternativ.

8. Se dă prăjitura la frigider până când glazura se întărește bine apoi se porționează după plac, cu un cuțit înmuiat în apă fierbinte și șters cu un șervet după fiecare tăietură. E bună imediat, a doua zi e încă și mai fragedă. Poftă mare!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns la Costina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 comentarii la Prăjitura cu foi cu miere și nucă ”Frumoasa Adormită”

  1. Costina spune:

    Cat timp pot fi păstrate foile fără a fi umplute cu crema? As vrea sa o încerc de Crăciun dar am de gând sa mai fac și alte feluri de prăjituri și încerc sa îmi împart treburile din timp

  2. elisa spune:

    Buna ziua,
    Daca tinem prajitura la frigider dupa ce am pus crema mai mult de 3 ore se intampla ceva?
    Multumesc anticipat!

  3. miri miriam spune:

    si in caietul mamei dumneavoastra ce era in loc de crema de branza??

  4. Daniela spune:

    Poate ca este o prajitura buna,sunt sigura,dar face cat salariul meu pe o saptamana.

    • Daniela dragă, toate ingredientele prăjiturii însumează costul de 73,5 lei, în condițiile în care am socotit că s-a folosit cremă de brânză Philadelphia, de 11 lei/cutie, existând produse similare la nu mai mult de 3,5-4 lei/cutia (goldessa sau marca proprie kaufland). Din suma investită de 73,5 lei am obținut 40 de porții de prăjitură, fiecare având costul de 1,84 lei. Mi se pare o sumă ridicolă pentru o prăjitură atât de bună, iar dacă nu ai nevoie de 40 de porții, poți înjumătăți ingredientele, vei munci mai puțin (faci doar două foi pe care le tai în jumătate) și obții 20 de porții de prăjitură la costul de 36,75 lei. Oricum, mă îngrozește ideea că mai există oameni atât de prost plătiți în țara noastră, e foarte trist.

  5. ghinea ana spune:

    Ce crema de branza ati folosit pt prajitura?

  6. elena spune:

    Nu e prajitura ruseasca medovik? Eu am mancat aici in mexic la un restaurant rus si tare mi-a placut

    • Cred că prăjitura Medovik are foi asemănătoare ”Albiniței” noastre, făcute cu mierea opărită și e umplută cu un amestec de smântână fermentată și frișcă. Eu încă nu am gustat prăjitura asta, dar o am pe ”to do” list. Cred că e tare bună.

  7. Diana spune:

    Am facut si eu prajitura, ce sa Zic, buuuuna, in madura de dulce, cu gust placut de miere si nuca. Ce poate fi Mai bun. Multumesc mult

  8. […] Prajitura cu foi cu miere si nuca “Frumoasa Adormita” – retetecalamama.ro 2109 shares 431 comments 8475 likes 1 tw. trackback 396 tw. followers […]

  9. Delia spune:

    Va multumim pentru tot efortul. Sun un fan al dumneavostra inca de pe vremea Culinarului. Va rog daca se poate sa imi spuneti ce fel de crema de branza ati folosit sau daca a-si putea inlocui aceasta crema de branza cu o crema de lapte?

  10. Mihaela Andronescu spune:

    Felicitări Dna Laurențiu, am descoperit situl dv acum mai bine de un an si mărturisesc ca l-am apreciat imediat. Rețele dv sint excelente. Si mama mea mi-a lăsat un caiet de retete de prăjituri scris de mina ei, caiet si Rețete pe care le prețuiesc enorm, dar apreciez mult si rețele dv si recomand prietenelor mele situl Rețete ca la mama.
    Felicitări si multumesc

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE