Prăjitură cu mere, rețetă explicată pas cu pas

Autor:

 prajitura-cu-mere-reteta-pas-cu-pas-prajitura-cu-mere-blat-pufos-si-grilaj-din-foitaj-retetecalamamaro

Prăjitură cu mere, rețetă explicată pas cu pas. Prăjitură cu mere, blat pufos și grilaj din foitaj. Rețetă de prăjitură cu mere delicioasă. Cum se face o prăjitură cu mere cu blat pufos și grilaj crocant.

Am mâncat acuma ceva vreme o prăjitură cu mere care semăna mult cu cea a cărei rețetă v-o propun azi. Am cumpărat această prăjitură cu mere dintr-o cafenea, într-o zi când, prinsă cu treburi prin oraș, am sărit peste prânz și mi-era cumplit de foame și mi-a plăcut la nebunie. M-am gândit de câteva ori, oare de aceea mi s-o fi părut acea prajitura cu mere deosebită și gustoasă din cale-afară, pentru că eram eu flămândă așa de rău, sau chiar era specială?

Am hotărât, deci, să fac ceea ce trebuia ca să îmi formez o părere definitivă, așa încât azi m-am apucat sa recreez din memorie acea prăjitura cu mere, pentru a fi în măsură să fă ofer și vouă o rețetă explicată pas cu pas. Produsul care mi-a rezultat a fost, dacă nu identic, în orice caz foarte asemănător cu cel care m-a inspirat și vă îndemn cu toată încrederea să încercați si voi această prăjitură delicioasă, cu un blat pufos, un strat consistent și suculent de umplutura de mere și un grilaj crocant și în același timp foarte elegant, din foietaj.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prăjitură cu mere explicată pas cu pas:

(pentru o tava de 27×37 cm)

  • 6 mere mari cu pulpa mai tare (granny smith), aproximativ 1,5 kilograme (cântărite întregi, cantitatea de mere se poate adapta după câte mere aveți, e bine totuși să existe un echilibru între umplutură și aluat)
  • zeama de la 1 lămâie
  • 350 de grame de zahăr
  • 1 linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată
  • 4 linguri cu vârf de amidon de porumb (produsul Gustin de la dr. oetker am folosit eu)
  • 1 foaie de aluat foietaj făcut în casă (click pe link petnru rețetă) sau cumpărat (300-400 grame)
  • 4 ouă
  • 2 linguri de apă
  • 150 grame de făină
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui (sau de rapiță, dar nu de măsline)
  • 1 praf de sare
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt

Preparare – Prăjitură cu mere explicată pas cu pas:

Merele mele, asupra originii cărora nu există dubiu, sunt din producție proprie, iar faptul că pe ici colo mai au câte o mică imperfecțiune le face cu atât mai bune.
mere-granny-smith

1. Merele se curăță de coajă și de căsuța semințelor, apoi se taie felii sau cubulețe dar se pot, deasemenea, rade. Eu pe ale mele le-am tăiat felii, stropindu-le cu zeamă de lămâie pe măsură ce le-am tăiat, pentru a preîntâmpina oxidarea. Odată ce le-am terminat pe toate, le-am amestecat cu 200 de grame de zahăr (chiar dacă merele sunt acrișoare, pentru mine prăjitura e potrivit de dulce, dacă vă place încă și mai puțin dulce sau dimpotrivă, si mai dulce, cantitatea de zahăr se poate adapta preferințelor fiecăruia). Se lasă merele deoparte și se aprinde cuptorul, fixându-se la 180 de grade Celsius (imaginea din stânga, de mai jos).

2. Se separă ouăle iar albușurile se bat spumă tare (cu mixerul sau cu telul) împreună cu cele 2 linguri de apă rece și cu praful de sare. Se adauga treptat 150 de grame de zahăr și se continuă să se bată până când zahărul se dizolvă complet (imaginea de mai jos, dreapta).

3. Se adaugă gălbenușurile și se amestecă scurt în compoziție, doar câteva secunde. Se adaugă apoi cele 150 de grame  de făină în care s-a amestecat praful de copt și cele 4 linguri de ulei. Se amestecă cu grijă, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață și doar de jos în sus, fără să se amestece circular, încercând să păstrăm în compoziție cât mai mult din aerul acumulat în albușuri.

4. Compoziția omogenizată se toarnă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se nivelează și se coace în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius pentru cel mult 10-12 minute, blatul trebuie să fie aproape copt, fără însă a se rumeni.

5. Între timp, merele vor fi lăsat ceva sirop, care se scurge într-un pahar și se păstrează (150-200 de ml.). În merele scurse de lichid se adaugă scorțișoara și 3 linguri cu vârf de amidon.

6. Se omogenizează bine și se distribuie merele deasupra blatului copt pe jumătate (în acest răstimp cuptorul nu se stinge). Deasupra merelor aranjate frumos se toarnă sosul cu scorțișoară și amidon rămas în vas.

7. Se întinde rapid foitajul pe planul de lucru presărat cu un strop de făină  (se poate folosi atât rețeta de foitaj clasic cât și cea de foietaj rapid, click pe link pentru rețete) într-o formă dreptunghiulară cu lungimea egală cu a tăvii în care coacem prăjitura, dar cu 10-12 cm. mai îngustă, și se taie cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit mici crestături, formand o rețea (există o rolă specială de patiserie care taie în forma asta, eu nu dețin așa ceva dar m-am descurcat și cu cuțitul, după cum se vede din imaginea de mai jos, stânga). Se transferă foietajul deasupra merelor din tavă și se desface pe lățime până la dimensiunea tăvii, lăsând să se vadă puțin din umplutură și creând efectul de rețea.

8. Se presează ușor și se dă la cuptor pentru încă aproximativ 30 de minute, până ce se rumenește frumos deasupra. Între timp, se omogenizează într-o crăticioară lingura de amidon rămasă cu puțin din sucul de mere, apoi se diluează cu restul de suc. Se pune pe foc și se fierbe până ce devine limpede și se îngroașă puțin. Prăjitura rumenă se scoate din cuptor și imediat se distrbuie pe deasupra cu o pensulă sucul de mere îngroșat cu amidon, insistând deasupra foietajului, apoi distribuind restul siropului uniform pe toată suprafața.

Se lasă să se răcească în tavă (merge și calduță, că noi nu am mai rezistat, prea mirosea frumos) și se porționează după plac. M-am convins ca n-a fost doar foamea, chiar e o prăjitură foarte bună și foarte fină, blatul pufos contrastează plăcut cu umplutura cu gust proaspăt de mere și cu foietajul ușor crocant.

P.S.: a doua zi e și mai buna… atât de bună, aaaah! Și s-a terminat!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Liana Amza a zis

    draga Laura, m-as bucura daca ai publica si o reteta cu faina fara gluten,intrucat fiica mea are intoleranta la gluten. Crezi ca ai putea incerca si o astfel de prajitura ? multumesc.
    Liana

  2. carmen a zis

     Draga  Laura,
             Te-am descoperit acum trei zile. Si am avut curajul sa incerc aceasta reteta .  Recunosc , nu sunt novice in ale bucatariei .  Reusesc sa  „simt „oarecum  gustul unui preparat in functie de ingrediente. M-a cucerit aceasta reteta si flerul  nu m-a  inselat . Iti multumesc din suflet pentru aceasta minunatie culinara cu care am reusit sa-mi incant familia.
              La sfarsitul saptamanii viitoare o sa fac tortul cu visine. Ma gandeam sa fac din timpul saptamanii fluturasii. Te rog , spune-mi ce ciocolata alba folosesti pentru ornamente si creme dar si ce ciocolata neagra folosesti pentru glazurat.
            Iti multumesc !
     Cu multa admiratie ,
    Carmen

    • lauralaurentiu a zis

      Draga Carmen, multumesc mult pentru aprecieri. Ma bucur mult ca ai incercat aceasta prajitura, chiar e deosebita iar eu nu am dat niciodata gres cand am oferit-o cuiva. Ma bucur pentru reusita ta, sa va fie de bine!
      Nu mai stiu cu exactitate ce ciocolata anume am folosit pentru fluturasii din ciocolata alba, dar de obicei iau ciocolata alba de menaj pentru decor si de curand am descoperit un fel de picaturi de ciocolata atat alba cat si neagra la borcan, se vand la metro si am fost tare multumita de felul in care se comporta la topit.

      2012/7/25 Disqus

      • carmen a zis

              Multumesc pt raspuns.
              O  sa-ti trimit impresiile celor ce vor degusta tortul de visine , pe care ti-am spus c-o sa-l fac la sfarsitul saptamanii viitoare. Pana atunci, regim, regim, regim…….adica salate , salate, salate.
         Te pup,
        Carmen

  3. Mioara a zis

    Buna, Laura!
    Am mai avut parte de o surpriza din partea consortului.
    Ieri, cind am venit de la serviciu mi-a pregatit prajitura cu mere.
    Noroc ca am ajuns la timp ca altfel ar fi fost dezastru: voia sa amestece faina cu praful de copt inclus cu cele 4 lg ulei.Dupa ce ne-am certat pe tema asta, eu ca nu, el ca asa scrie in reteta, i-am demonstrat ca acea pasta de faina si ulei nu poate fi incorporata intr-o spuma de albus si ca a inteles aiurea pt ca reteta e f clara pt cine sta in bucatarie. I-am aruncat la gunoi pasta si am facut in continuare eu(avea o buc de aluat pt foietaj oprita in congelator din ziua anterioara) A iesit delicioasa desi cred ca am insiropat-o cam t are.
    Musafirii nostri au apreciat-o la justa ei valoare=au mincat-o pe toata!
    Te imbratisam si sa ne mai dai retete gustoase!

  4. CarmenRO a zis

    Am facut in seara asta prajitura. A iesit nemaipomenit de buna. Nu am avut amidon dar a iesit buna la gust si fara. La ce foloseste amidonul?

    • Anonim a zis

      Ar fi folosit ca sa tina merele laolalta, sa nu se imprastie. Dar daca a iesit si asa, nu pot decat sa ma bucur, sa va fie de bine!

    • Anonim a zis

      Alma, imi pare rau, poti detalia te rog ce s-a intamplat cu foietajul? Ma bucur ca prajitura cu mere a fost, pana la urma, un succes, sa va fie de bine.

    • Anonim a zis

      Caroline, incearca maizena (este acelasi lucru) sau corn starch… nu stiu exact unde te afli ca sa-ti scriu denumirea de pe la tine. Daca nu gasesti si pace, inlocuieste cu faina.

  5. Rodica_mureszan a zis

    De 10 minute am scos-o de la cuptor si jumatate a disparut,este delicioasa…..desi tava mea a fost putin mai mare si blatul de dedesubt nu a crescut foarte mult, gustul si combinatia este extraordinara….asa ca merita sa o incercati:)))))

  6. Catalina Felea a zis

    Arata foarte bine si ma gandesc ca trebuie sa fie si foarte gustoasa.As vrea sa o fac si eu,dar nu stiu unde sa gasesc sa cumpar amidon de porumb si nici nu stiu daca se gaseste in Italia?As putea sa inlocuiesc amidonul de porumb cu altceva?Astept raspunsul tau!Multumesc!

    • Anonim a zis

      Catalina draga, daca doresti sa faci prajitura, imposibil sa nu gasesti vreun ingredient in Italia. Eu stiu ca amidonul se numeste maizena acolo unde esti tu, cauta-l cu atentie. Daca nu gasesti (ceea ce nu cred) poti inlocui cu vreo 4-5 linguri de faina, dar numai ceea ce se amesteca cu merele felii (cuburi, rase, dupa placul tau), iar deasupra prajiturii sa prepari un jeleu pentru torturi. Mult succes!

      2011/10/13 Disqus

  7. Ana B a zis

    Prajiturile si placintele cu mere se pot combina in atatea forme si gusturi, sunt pur si simplu minunate. Se pare ca nu-s singura care a ramas cu gandul la o prajitura dintr-o patiserie :) culmea tot cu mere. Felicitari pt ca mereu iti dai seama din gust si cum se prepara reteta, este mare lucru.

    • Anonim a zis

      Ai vazut, Ana draga? :)) M-a lovit si pe mine pofta de o prajitura cu mere dintr-o patiserie! |Multumesc mult si te sfatuiesc cu toata inima sa o incerci, e grozava prajitura. :)

      2011/10/12 Disqus

  8. Alina_paduraru14 a zis

    ce aspect faina! iar de gust nu pot sa nu cred ca e perfecta! ca doar toate retetele tale sunt o reusita! ( si vb din experienta, pentru ca am probat o multime de retete de la tine Laura~!)

    • Anonim a zis

      Chiar foarte buna, si azi dimineata innebunitor de buna, barbatu-meu zice ca de aia ni s-a parut asa pentru ca s-a terminat :))!

      • elena cristina tudor a zis

        si eu cred ca este taree bunaaaa!!!! si eu am una in cuptor chiar acum…..mmmmmmmm…..Delicioasa!!!!pupici

      • Elmiradaa a zis

         multumesc mult pentru reteta.cea mai buna prajitura de mere .as dori sa incerc si cu branza. credeti ca se poate? si daca da, imi puteti spune ce sa pun in compozitie? va multumesc

      • Elmiradaa a zis

         Da am probat reteta. Deliciosa. Tocmai de aceea as dori sa incerc si cu branza. Multumesc pentru sugestie.

      • Anaionita13 a zis

        Buna, Laura! Niciopdata nu mi-a placut prajitura cu mere. Insa, vazand insistenta cu care ai laudat-o, si desi sunt noua si cam stangace in bucatarie, am incercat-o si eu aseara. Hmmmm….niciodata n-am mancat ceva mai bun din mere si aluat!!! Insa, am avut o mica problema cu blatul: cand l-am scos din cuptor era cam ars pe fund. Oare unde am gresit? Am mancat-o oricum, insa nu as mai vrea sa repet greseala…Si…intre noi  fie vorba, am gasit si eu in sfarsit retete adevarate, nu prostii… Esti o scumpa!!!

      • Anonim a zis

        Draga Ana, ai cumva posibilitatea sa setezi cuptorul ca sa nu arda asa de tare de jos? Daca nu, iti recomand sa pui inca o tava mai veche dedesubt de cea cu prajitura, sa o protejezi cumva de arsura.
        Ma bucur oricum ca prajitura a fost un succes, sa va fie de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *