Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura cu mere si cocos

Prajitura cu mere si cocos

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Reteta de prajitura cu mere si cocos. Prajitura cu mere cu topping crocant cu nuca de cocos, reteta pas cu pas. Prajitura cu mere si cocos, cum se face.

Reteta de prajitura cu mere si cocos e o descoperire de data recenta; nu demult, am comemorat un an de la trecerea in nefiinta a dragului meu bunic, Stefan, cel care m-a crescut pe mine. Nu a fost un eveniment trist, pentru ca „mosu” a trait 96 de ani, a avut o varsta frumoasa si o viata si mai frumoasa, mai degraba a fost un prilej fericit de a ne aduna toata familia si de a ne aduce aminte de el cu duiosie. Prajitura cu mere si cocos am pregatit-o cu aceasta ocazie,  intr-o inspiratie de moment, si a fost foarte apreciata, matusile mi-au cerut reteta, soacra mea a povestit cu prietenele ca i-a placut foarte mult, ce mai, succes deplin! Asa ca azi am pregatit prajitura din nou si mi-am propus sa o impartasesc si cu voi.
prajitura cu mere si cocos 1

Ingrediente Prajitura cu mere si cocos:

umplutura:

  • 1,2 -1, 5kg. mere curatate
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 150-250 de grame de zahar (dupa cat de dulce prefera fiecare)
  • 1 lingurita cu varf de scortisoara macinata
  • 3 linguri de amidon alimentar din porumb
  • 1 lingură extract de vanilie

blat:

  • 120 de grame de unt la temperatura camerei
  • 120 de grame de zahar
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 2 oua mari (sau 3 mici)
  • 300 de grame de faina
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt
  • 200 de ml. de lapte

topping:

  • 80 de grame de unt topit
  • 100 de grame de zahar brun
  • 60 de grame de fulgi de cocos
  • 100 de grame de faina integrala (merge si alba)
  • 1 lingurita de scortisoara macinata

Preparare Prajitura cu mere si cocos:

Merele se curata si se cantaresc fara coaja si casuta semintelor; se stropesc cu zeama de la 1/2 de lamaie, apoi se taie in cubulete, amestecandu-le cu grija, pentru ca zeama de lamaie sa vina in contact cu toate suprafetele taiate, impiedicand oxidarea:

prajitura cu mere si cocos 2

Zaharul (250 de grame) se amesteca cu merele astfel pregatite si se lasa deoparte:

prajitura cu mere si cocos 3

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Cele 120 de grame de unt pentru blat se mixeaza cu cele 120 de grame de zahar, doar cat sa se omogenizeze (1). Se adauga, pe rand, cate un ou, mixand de fiecare data pana la completa lui incorporare (2). Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in crema de unt si oua (3). Se adauga laptele si extractul de vanilie, amestecand cu grija, pana la obtinerea unei compozitii ceva mai consistente decat un blat de tort obisnuit (4).

prajitura cu mere si cocos blat
Compozitia se toarna intr-o tava captusita cu hartie de copt (tava pe care am folosit-o are 40/26 de cm., daca se va folosi o tava mai mica prajitura va iesi mai inalta) si se niveleaza bine:

prajitura cu mere si cocos 4
Se da la copt in cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie, timp de 10-12 minute, cat sa devina mai ferm fara sa se coaca complet.

Cat timp blatul e in cuptor, merele care au lasat deja sirop se pun intr-o cratita si se adauga amidonul din porumb, extractul de vanilie si scortisoara:

prajitura cu mere si cocos 5

Se adauga si stafidele si se amesteca totul foarte bine:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
prajitura cu mere si cocos 6

Se pun merele pe foc mediu, amestecand cu grija. Se lasa sa dea cateva clocote si sa se lege compozitia ca un jeleu, apoi se trage cratita de pe foc:

prajitura cu mere si cocos 10

Pentru topping, se pregatesc toate ingredientele uscate:

prajitura cu mere si cocos 7

Se adauga untul topit si scortisoara:

prajitura cu mere si cocos 8

Se amesteca foarte bine, astfel incat ingredientele uscate sa fie impregnate cu unt si cand se strange in palma o cantitate de compozitie, aceasta sa se adune intr-un bulgaras:

prajitura cu mere si cocos 9

Intre timp, blatul va fi deja copt aproape complet, fara a se fi rumenit pe deasupra. Se scoate blatul din cuptor si deasupra lui se toarna compozitia de mere si stafide:

prajitura cu mere si cocos 12

Se niveleaza umplutura de mere deasupra blatului, apoi se sfarama pe deasupra bulgarasi din topping, presarandu-i pe toata suprafata:

prajitura cu mere si cocos 13

Se reintroduce tava in cuptor, pe o pozitie mai inalta si reducand temperatura la 170 de grade Celsius. Se coace pana cand toppingul va fi rumenit:

prajitura cu mere si cocos 14

Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se portioneaza dupa plac (patrate, dreptunghiuri etc.). In momentul servirii se poate presara cu zahar praf (optional). E o prajitura cu un gust foarte bun si un contrast foarte placut intre cele trei straturi diferite: blatul pufos, un jeleu drept umplutura si toppingul crocant. Combinatia dintre mere si cocos este o descoperire pentru care ma voi felicita mereu, nemaipomenit de buna!

prajitura cu mere si cocos 2 1
Uite-o si mai de aproape, ca sa vedeti ce bine arata:
prajitura cu mere si cocos sectiune 1

Alte rețete de prăjitură cu mere

Preparare Prajitura cu mere si cocos 17

Prăjitura cu mere explicată pas cu pas

Preparare Prajitura cu mere si cocos 18

Strudel cu mere

Spirale cu mere si stafide

Spirale cu mere si stafide

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 comentarii la Prajitura cu mere si cocos

  1. Lily Butaciu spune:

    Abia astept sa o incerc maine!!

  2. roxana spune:

    Este grozava prajitura .Felicitari d-nei Laura pentru tot ce realizeaza,se simte vibratia unui om care pune suflet in tot ceea ce face, iar cel mai important ingredient al tuturor retetelor de pe acest site este IUBIREA care se revarsa din aceasta inima mare .Multumesc,multumesc,multumesc….O zi minunata!!!

  3. Liza spune:

     Deosebit de aromată această prăjitură. Am făcut rețeta vineri pentru o aniversare și a plăcut tuturor. Mă gândesc oare dacă se poate folosi o idee mai puțin zahăr.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur ca ti-a placut, Liza, e o prajitura minunata care incanta si familia mea oridecate ori o pregatesc. Cantitatea de zahar se poate ajusta, desigur. Daca folosesti mere acrisoare e ok, daca folosesti, in schimb, mere cum sunt cele golden, poate fi prea dulce.

  4. Julie Zaza spune:

    Am facut prajitura, am respectat reteta pas cu pas, dar am taiat la jumatate cantitatea de zahar, pentru ca merele mele erau dulci si a iesit super si la gust si la aspect.Mii de multumiri pentru ca partajati cu noi retete deosebit de bune.Urmeaza sa mai testez si alte retete, abia v-am descoperit blogul.
    Julia, Montreal

  5. Dona Tempesta spune:

    Grozava…. delicioasa :D

  6. Daniela_drob spune:

    stimata domana LAURA am facut prajitura aceasta cu mere e grozava ,e foarte gustoasa si arata si bine eu sunt forte multumita de reteta aceasta pt ca am facut nenumarate prajituri cu mere dar aceasta e cea mai buna de pina acum
    va multumesc ca existati si ca invatam atitea retete noi
    multumesc  

    • Anonim spune:

      @Daniela_drob, ma bucur mult de tot ca iti place. Intr-adevar, e una dintre cele mai bune prajituri cu mere din cate am gustat, fara a ma umfla in pene ca e reteta mea :).

  7. Cristinaploscar spune:

    Am primit nota 10 cu felicitari din partea familiei, cea mai reusita praji cu mere din toata cariera mea de bucatareasa, iti multumesc din suflet ca ne ajuti cu retetele tale sa-i facem fericiti pe cei din jur.Te vizitez zilnic sa aflu noutatile.O zi buna si toate cele bune.

    • Anonim spune:

      Cristina, multumesc si te astept cu mult, mult drag! :) Ma bucur ca v-a placut prajitua, imi place si mie tare mult. :) Sa va fie de bine!

  8. Luizi_p spune:

    Fac pacate la ceas de seara..da’ muream daca nu gustam o bucata acuma..asa calda…cu un mirosssssss….divin! In toata casa se simte numa’ placinta cu mereeee… Tare buna o iesit!

  9. Anonymous spune:

    Multumesc pentru reteta! Este ora 22.20 si astept s-o scot din cuptor pentru ziua de maine, Sf. Mihail si Gavril. Sunt Gabriel si am pregatit-o pentru colegele mele.

  10. lauralaurentiu spune:

    Liliana, pana la urma prajitura e un succes! Ma bucur mult ca iti place, sa va fie de bine si sa culegi laude si la serviciu! Succes la placinta si te mai astept cu drag!

  11. Anonymous spune:

    Prajitura a iesit tare buna, mai ales toppingul e o idee super ii da o aroma diferita. La aluat nu ma pot lauda ca a iesit ca si cel din poza in sensul ca nu e pufos…probabil l-am scos prea repede din cuptor…desi am verificat cu scobitoarea si nu se lipea…ori poate tava a fost mai mare decat cea folosita de dvs. In fine precis o voi mai face. O sa duc si la servici sa vad ce comentarii primesc…
    Am pus ochii si pe placinta cu branza dulce. Foarte frumos blog aveti. Liliana, Toronto

  12. lauralaurentiu spune:

    Liliana, multumesc mult pentru comentariu. Te rog sa vii sa imi spui care au fost impresiile tale despre reteta. Te mai astept cu drag :).

  13. Anonymous spune:

    Salut Laura, din Canada iti scriu. Am sa incerc reteta ta chiar azi, arata super. Merci, Liliana

  14. lauralaurentiu spune:

    Ghitza, iti multumesc mult, chiar ma bucur ca iti place aceasta reteta de prajitura cu mere, pozele pas cu pas sunt intr-adevar folositoare, si mie imi place sa descopar astfel de retete, cand e vorba de a incerca ceva nou. Te mai astept cu drag!

  15. Ghitza spune:

    Cea mai buna reteta de prajitura cu mere! Ce sa mai zici ca e si explicata cu poze pas cu pas din timpul prepararii! Multumesc mult pentru tot ce impartasesti!

  16. lauralaurentiu spune:

    Emma, iti multumesc pentru apreciere :). Inteleg ca ai incercat si alte retete de pe blogul meu si ti-au placut, ma bucur foarte mult si te mai astept cu drag.

  17. Emma spune:

    ce bune retete aveti

  18. lauralaurentiu spune:

    Si tie o zi buna, Nati, esential e ca prajitura ti-a placut (la fel ca si mie :P ) si ca afirmi ca o sa existe si o data viitoare. :)

  19. Nati spune:

    Am cintarit totul, folosesc cintarul la aproape orice reteta, dar mai ales la una noua. Data viitoare o sa pun si eu faina integrala. O zi buna!

  20. lauralaurentiu spune:

    Nati, in primul rand sa-ti fie de bine, ma bucur mult ca ai incercat-o si ti-a placut. Nu stiu de ce toppingul tau a fost insuficient, eu am cantarit totul, tocmai pentru ca prima data cand am facut prajitura am facut-o din ochi, dupa inspiratie, iar acuma imi cerusera matusile mele cantitati exacte. Nu stiu ce sa zic… data viitoare fa mai mult topping :P ! Poate ca faina alba absoarbe mai multa grasime… chiar nu stiu ce s-a intamplat, esential e ca ti-a placut si, da, nu merele golden sunt indicate pentru prajitura asta, ci unele gen granny smith, ionatan, mere mai acrisoare.

  21. Nati spune:

    Am facut si eu prajitura astazi. Este foaaarte buna, exact pe gustul meu. Din observatiile mele: poate merele mele au fost destul de dulci (erau golden), dar am simtit ca se poate micsora un pic cantitatea de zahar. Stafidele nu erau in lista de ingrediente, cu care am fost la cumparaturi. Iar cind faceam aluatul, aoleu, nu am stafide, dar am scotocit si am gasit o mina de stafide uitate intr-un borcanel, ce noroc! Inca o chestie: vad ca toppingul tau a iesit f pufos, pe o suprafata mai mare (forma mea a avut 25×35 cm), pe cind la mine se vad si merele prin topping, abia am reusit sa-l rasfir cit de cit. De ce crezi ca s-a intimplat asa, ar putea fi din cauza faptului ca am pus zahar alb in loc de brun si faina alba in loc de integrala?

  22. Nati spune:

    Frumoasa prajitura, neaparat am s-o incerc. Ma intreb daca ar merge si cu dovleac..

  23. lauralaurentiu spune:

    pansy draga, daca o vei incerca, sunt convinsa ca o sa te incante. :) Te astept cu impresii!

  24. lauralaurentiu spune:

    Si mie imi plac prajiturile cu mere, Mari. :) Sunt usoare, gustoase si, asa cum spunea Laura Frunza mai sus, e pacat sa nu profitam de oferta bogata de mere de pe piata, in acest sezon.

  25. lauralaurentiu spune:

    Lion's bust, prajitura din linkul pe care l-ai postat aici nu are comun cu reteta mea decat merele. Inclin sa cred ca nici macar nu ai citit reteta postata de mine, pentru ca daca ai fi lecturat-o, nu aveai cum sa nu observi ca e cu totul diferita, atat ca ingrediente, cat si ca maniera de lucru. Asa incat, scuza-ma, cu toate ca tu afirmi contrariul, sunt convinsa ca nu ai incercat aceasta reteta. Daca totusi o vei incerca, vei avea doar de castigat. ;)

  26. lauralaurentiu spune:

    ANCA, iti multumesc pentru aprecieri si sa stii ca nu dai gres cu prajitura asta, arata frumos, e foarte usoara si gustoasa, place tuturor. :)

  27. lauralaurentiu spune:

    Sara&Miki, e o combinatie ce merita incercata, te pup si eu!

  28. lauralaurentiu spune:

    Laura Frunza, sunt convinsa ca o sa te incante aceasta prajitura; asa e, e foarte potrivita sezonului, mere se gasesc din belsug! :)

  29. pansy spune:

    ce combinatie interesanta ! am s-o incerc si eu.

  30. Mari spune:

    Imi place cum arata si imi plac mult toate prajiturile cu mere!

  31. Lion's bust spune:

    Este o reteta excelenta, una din prajiturile mele preferate pe care am incercat-o si mi-a iesit foarte bine – Prajitura cu mere

  32. ANCA spune:

    minuata ! si faorte aspectoasa :)

  33. Sara & Miki spune:

    Imi place combinatia, cred ca-i un deliciu. Pup.

  34. Laura Frunza spune:

    Arata delicios si e musai sa profitam de oferta bogata de mere de pe piata. Sigur fac si eu curand.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE