Prajitura cu miere de albine, reteta pas cu pas

Autor:

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-prajitura-cu-foi-cu-miere-si-crema-prajitura-dulcineea-prajitura-cu-miere-claudia-retetecalamamaro

Prajitura cu miere de albine ”Albinita”. Cum se fac foile fragede cu miere de albine? Reteta de prajitura cu foi cu miere ”Albinita” sau ”Dulcineea”

Prajitura cu miere de albine  o iubesc din copilarie si imi place si acum la nebunie. E una din prajiturile mele preferate: foi cu miere, fragede de se topesc in gura, crema vanilata si contrastul placut cu gemul acrisor, o minunata prajitura usoara, pufoasa si gustoasa.

Cand eram copil, aceasta prajitura cu foi cu miere de albine si crema de gris cu lapte vanilat se gasea in cofetarii sub denumirea de prajitura „Dulcineea” sau prajitura „Albinita” iar vecinii mei unguri faceau cate o tava zdravana de prajitura la sarbatori si ii ziceau ”Mezes-Cremes”. Stateam eu cu nasul lipit de vitrina cofetariei de la Kiutli si abia asteptam sa ajung la rand si sa-mi pudrez acelasi nas pofticios, infundandu-l in portia zdravana de prajitura pufoasa.

Mai jos, veti descoperi reteta de prajitura cu foi cu miere, crema si gem, insotita de imagini pas cu pas. Tineti cont ca nu e o prajitura pe care o puteti manca imediat ce ati terminat-o, cu toate ca timpul de preparare este cel specificat mai jos, de aproximativ o ora si patruzeci de minute, prajitura se va fragezi bine abia a doua zi, asa ca e bine sa programati prepararea ei cu o zi in avans. Din cantitatile de mai jos eu fac o tava de prajitura (finita) de 34×22 cm pe care o portionez in bucati mai mici sau mai mari, asa ca si numarul de portii este orientativ, puteti scoate 24 de bucati marisoare pana la 40 de bucati mici, potrivite pentru platourile cu prajituri asortate.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura cu miere de albine:

Pentru foile cu miere:

  • 600 de grame de faina + cateva linguri pentru presarat planul de lucru
  • 150 de grame de zahar
  • 200 grame de miere de albine (de oricare preferati, eu folosesc de obicei miere poliflora)
  • 20 de grame (1 lingura) de bicarbonat de sodiu
  • 100 de grame de unt cu 82% grasime
  • 1 ou
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 2-3 linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul

Crema de lapte si unt si umplutura:

  • 300 ml. lapte
  • 150 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 80 de grame de gris
  • 200 de grame de unt cu 80% grasime
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 1 borcan de 370 ml. de gem acrisor (pasta de macese, gem de caise)
  • zahar pudra vanilat pentru finisat prajitura

Preparare Prajitura cu miere de albine:

Cum se fac foile pentru prajitura cu miere Albinita:

1. Mierea de albine se cantareste direct intr-o craticioara. Se adauga untul (100 grame), sarea si zaharul si se pun pe foc mediu spre mic.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-dulcineea-preparare-foi-1-retetecalamamaro2. Se fierbe compozitia pana cand incepe sa bulbuceasca iar zaharul e complet dizolvat. Se da deoparte de pe foc si se lasa sa se raceasca.

preparare-foi-cu-miere-de-albine-pentru-prajitura-cu-foi-cu-miere-si-crema-de-lapte-albinita

3. Se cerne faina intr-un castron incapator, impreuna cu bicarbonatul de sodiu. Se face cu lingura o adancitura in mijlocul fainii si se adauga compozitia cu miere preparata la pasul precedent, deja racita, apoi oul batut cu furculita cat sa se lichefieze si extractul de vanilie. Se amesteca cu o lingura pana cand ingredientele lichide sunt inglobate in faina, apoi se rastoarna tot continutul castronului pe planul de lucru usor infainat. Tot acum pornim si cuptorul, fixandu-l la 180 de grade Celsius.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-preparare-foi-24. Se framanta rapid aluatul, fara a insista prea mult, doar cat sa se obtina un aluat omogen.

preparare-foi-cu-miere-de-albine-pentru-prajitura-cu-foi-cu-miere-albinita-pasul-4

5. Se imparte aluatul in 4 bucati cat mai egale, cel mai sigur fiind sa le cantarim.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-dulcineea-portionare-aluat-foi-retetecalamamaro

6. Rand pe rand, se intind cele 4 bucati de aluat sub forma unor foi dreptunghiulare subtiri (eu le dau dimensiuni ~36-37 cm x 25 cm), ingrijindu-ne permanent sa avem planul de lucru infainat bine, ca sa nu se lipeasca. Foile trebuie sa aiba dimensiuni cat mai egale, astfel se vor limita pierderile la final, cand trebuie sa indreptam marginile. De aceea, daca foile ies strambe sau inegale, se pot decupa marginile de aluat crud, lipindu-le acolo unde lipsesc si mai trecand o data cu sucitorul pe deasupra.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-dulcineea-cum-se-intind-foile-cu-sucitorul-retetecalamamaro

7. In trecut, aceste foi subtiri de coceau pe fundul tavilor unse si presarate cu faina. Acum nu mai trebuie sa ne chinuim sa facem asta si nici sa facem prea multa mizerie in cuptor, pentru ca avem hartie de copt. Asadar, tavile se captusesc cu hartie de copt, foile se ruleaza rand pe rand pe sucitor si cu ajutorul acestuia, transferam foile crude deasupra tavii, derulandu-le la locul lor, asa cum se vede din imaginile de mai jos.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-dulcineea-cum-se-transfera-foile-in-tava1

Foaia de aluat se infasoara lejer pe sucitor.

reteta-prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-dulcineea-cum-se-transfera-foile-in-tava-pasul-2

Se ridica aluatul cu sucitorul si se deruleaza in tava captusita cu hartie de copt.

8. Inainte de a da foile la copt, se perforeaza cu o furculita pe toata suprafata, ca sa prevenim cresterea neuniforma in timpul coacerii.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-dulcineeaperforare-foi-inainte-de-coacerel-retetecalamamaro

9. Se coc rand pe rand foile, in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie, timp de 10 minute fiecare, timp in care foile se vor colora intr-un brun-auriu frumos. Atentie, foile calde sunt foarte fragile, trebuie sa le lasam sa se raceasca bine in tava sau sa le transferam cu tot cu hartia de copt de la baza pe o suprafata plana pana se racesc complet. Dupa ce se racesc, foile se vor intari foarte mult, vor fi ca niste biscuiti tari. Nu va alarmati, asa trebuie sa se intample, aceasta textura va ajuta foile sa absoarba multa umiditate din crema, fragezindu-se frumos.

foi-coapte-penru-prajitura-cu-miere-de-albine-albinita-dulcineea

Prepararea cremei de gris cu lapte si unt pentru prajitura cu foi cu miere de albine „Albinita”:

1. Se pune laptele pe foc impreuna cu zaharul si sarea. Dupa ce laptele fierbe, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu. Se fierbe 4-5 minute amestecand constant cu telul in forma de para, apoi se da deoparte si se lasa sa se raceasca bine.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-preparare1-crema-retetecalamamaro

2. Dupa ce baza de gris cu lapte s-a racit, se adauga untul moale, taiat in cubulete, si extractul de vanilie.

preparare-crema-de-lapte-cu-gris-si-unt-pentru-prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-albinita-prajitura-dulcineea-cu-miere

3. Se mixeaza cu mixerul la viteza mare pana cand se formeaza o crema spumoasa si alba.

preparare-crema-de-lapte-cu-unt-si-vanilie-prajitura-cu-miere-albinita-foi-cu-miere-si-cu-crema-dulcineea

ASAMBLAREA PRAJITURII CU FOI CU MIERE, CREMA DE LAPTE SI UNT SI GEM

1. Se aseaza prima foaie cu miere de albine intr-o tava de dimensiune potrivita si se acopera cu jumatate din crema de lapte si unt, niveland-o foarte bine, pentru ca si de asta depinde aspectul final al prajiturii.

asamblare-1-prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine

2. Se acopera crema cu urmatoarea foaie, si se preseaza usor, aplicand o presiune constanta cu palmele pe toata suprafata. Se acopera a doua foaie cu gemul, pe care, deasemea, incercam sa-l distribuind cat mai frumos (o umplutura cu denivelari va duce la o prajitura cu aspect neuniform, portii inegale etc).

asamblare-2-prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine

3. Se acopera gemul cu a treia foaie, se preseaza usor si se adauga restul de crema. Dupa nivelarea cremei, acoperim totul cu ultima foaie cu miere. Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi casante si tari.

asamblare-3-prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-prajitura-cu-miere-albinita-prajitura-cu-foi-si-crema-dulcineea

A doua zi vom indrepta cu un cutit marginile prajiturii, apoi o putem portiona dupa plac.

portionare-prajitura-cu-foi-cu-miere-albinita-cum-se-portioneaza-prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albineDupa ce se portioneaza, suprafata prajiturii se pudreaza cu zahar praf, o asezam pe un platou si… pofta mare s-aveti! Daca simtiti ca va fi mai usor de abordat aceasta prajitura urmarind reteta in format video, aici o puteti gasi: reteta video prajitura ”Albinița” (click pe link).

prajitura-cu-miere-de-albine-albinita-reteta-de-prajitura-cu-foi-cu-miere-aranjare-pe-platou-final

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Bucatarasul incepator a zis

    buna ziua,
    Aluatul a iesit destul de fraged si l-am intins foarte greu….ma ajutati sa gasesc problema? Multumesc

  2. Sabina a zis

    Am facut si eu reteta, de mult poftesc la ea dar n-am avut curaj, dar asa de bine ati explicat ca am indraznit. Sunt multumita, a iesit bine, dar numai datorita indicatiilor foarte explicite. Usor laborioasa dar merita efortul. Multumesc frumos Laura, crema e superba si foile exact cum mi le aminteam

    • a zis

      Sabina, mă bucur tare, tare mult să aflu asta! Vezi, nicio rețetă nu e imposibil de abordat dacă i se acordă atenția cuvenită. Sunt mulțumită că a ieșit pe placul tău, să vă fie de bine!

  3. Mihaela a zis

    Doresc sa le spun tuturor celor care au adus comentarii negative acestei retete ca lipsa lor de cunostinte in bucatarie lasa mult de dorit ,iar celor fara experienta ,sa incerce in continuare pt ca pana la urma vor reusi.Aceasta reteta este perfecta ingredientele sunt dozate mai mult decat exact .

  4. Mihaela a zis

    Testata si reusita suta la suta!
    Ingrediente exacte, gustul nu se poate mai bun,pot spune ca mai buna si ca cea din amintirile mele din copilarie.Multumesc mult

  5. Nico a zis

    Am facut-o si eu dar cu niste modificari,pt ca dupa ce am citit-o,am realizat ca sunt multe lucruri care nu se potrivesc la cantitate de exemplu.Mi-a iesit foarte buna,eu am foarte multa experienta la bucatarie,dar mai ales la prajituri.Mi-a placut ca idee si iata cum am facut eu.Am folosit mult mai putin zahar si numai zahar,fara miere pt ca aceasta devine toxica la temperaturi ridicate cum spune si cineva mai sus,iar gramajul folosit de tine ar fi facut prajitura extrem de dulce.Apoi,am dizolvat bicarbonatul in lapte,iar la crema am marit cantitatea de lapte si bine am facut pt ca chiar si asa,a fost putina crema.Foile nu le-am intepat,nu aveam de ce pt ca nu se umfla.Parerea mea este ca trebuia sa specifici dimensiunile tavii de copt,pt ca foile ies cam mici,chiar daca sunt intinse subtiri.Multi se pricep,dar sunt multi care fac pt prima data si urmeaza pasii,iar amanuntele sunt esentiale.Nu inteleg de ce te-ai ofuscat asa cand ti-a zis un cititor practicant ca nu i-a iesit.Sa stii ca pe alte site-uri,persoana care pune reteta,intreaba ce s-a intamplat,incurajeaza omul sa mai faca…tu ai fost foarte rea si transanta.Nu e frumos din partea ta.Sa nu crezi ca le stii pe toate si retetele tale sunt perfecte.Fii mai indulgenta pe viitor cu cei care iti incearca retetele.De exemplu foile mele au iesit mai frumoase ca ale tale,care mi se par cam arse din poze,iar prajtura mea a iesit asa de pufoasa,incat a fost buna de consumat la scurt timp dupa asamblare,nu a doua zi.Numai bine.

    • lauralaurentiu a zis

      Draga Nicoleta, aceasta prajitura a fost incercata de-a lungul timpului de foarta multa lume. Reteta nu este catusi de putin creatia mea, e o reteta mostenita de generatii, nu doar in familia mea, ci in mai toate casele din Banat si Ardeal. Tuturor le iese, din cantitatile date, deci se potrivesc, ca sa te parafrazez. O sa incerc sa raspund punctual comentarilor tale:
      1. Te felicit pentru experienta in bucatarie, eu sunt bucatar profesionist.
      2. Te rog sa aduci niste argumente stiintifice pentru a-ti sustine afirmatia ca mierea devine toxica la temperatura ridicata. Prin argumente stiintifice nu ma refer la articole panicarde citite pe internet. Iti aduc la cunostinta ca toata, absolut toata mierea din magazine este pasteurizata la 80 de grade, nu o sa gasesti miere cruda decat daca ai o sursa direct la stup. Cu toate ca mierea din comert este pasteurizata, nu a a ucis pe nimeni. La o temperatura peste 46 grade Celsius, enzimele specifice mierii se distrug, adica mierea isi pierde unele din proprietatile medicinale, dar asta nu inseamna ca devine toxica. Exista tari in care turta dulce facuta cu miere este o emblema nationala, daca ar pune pret pe zvonistica de internet ar elimina de pe piata un simbol national.
      3. Prajitura cu miere de albine fara miere… mie imi suna a nonsens, cu scuzele de rigoare.
      4. Foile se umfla intr-un fel dezordonat daca nu sunt intepate si daca se respecta reteta, tu ai facut cu totul altceva.
      5. Referitor la afirmatia ca ar fi trebuit sa specific dimensiunile tavii iti dau dreptate, de cativa ani am inceput sa fac asta, in 2009, cand am publicat aceasta reteta, blogul meu avea abia 1 luna de viata si am considerat, probabil, ca dintr-un aluat impartit in 4 parti egale poate omul sa intinda 4 foi atat cat ies de mari.
      6. Foile mele nu au fost arse, atunci cand se foloseste miere, au o culoare mai inchisa decat daca sunt facute doar cu zahar. In afara de asta, in martie 2009 nu aveam in dotare un DSLR, faceam si eu poze cu ce imi permiteam.
      7. Din nou, datorita faptului ca tu ai facut o alta reteta, foile nu ti s-au intarit dupa ce le-ai copt, asa cum se intampla cu orice foi cu miere. Vezi turta dulce, vezi biscuiti cu miere etc. Se poate sa fi fost bune imediat dupa asamblare, dar… nu mai era prajitura cu miere. Pentru asa ceva, mai degraba ar fi mers patru foi subtiri din pandispan, ar fi avut calorii mai putine, nu era nevoie nici de bicarbonat si nici nu mai munceai cu sucitorul.
      8. Ciudat lucru, incepi comentariul cu „mi-a placut ca idee” si „mi-a iesit foarte buna” si il inchei prin a ma certa. Probabil acesta este stilul tau de a-mi multumi, daca nu pentru reteta, ca tu evident ai facut ce-ai vrut din ea, macar pentru idee. Sa iti fie de bine.

      Vreau sa iti amintesc ca acest site are o medie de 20.000 de vizitatori pe zi. Multi intreaba diverse lucruri, multi exprima multumiri, altii isi exprima frustrarile legate de o reteta. Le raspund daca am timp, daca eu consider ca intrebarile sau mesajul lasat poate avea relevanta si pentru alti cititori si daca aceeasi intrebare este pusa de vreo sase cititori, fara a citi celelalte raspunsuri, da, este posibil sa imi schimb tonul, ca sunt o fiinta omeneasca chiar si eu. Daca nemultumitii ar fi facut reteta dintr-o carte si nu le-ar fi iesit, ma intreb daca i-ar mai fi scris autorului ca sa il certe. In ce ma priveste, am consumat un sfert de ora, in care as fi putut sa editez o alta reteta, ca sa raspund comentariului tau numai si numai pentru ca am considerat ca vor fi si altii lamuriti, citindu-l.

    • lauralaurentiu a zis

      Din 113 comentarii, mai bine de 90% exprima multumiri, deci aceeasi „reteta gresita” a reusit marii majoritati a comentatorilor, ma mir ca nu ai observat asta, ci te-ai legat de comentariul unei singure persoane care a avut un rezultat asemanator cu al tau. Mi se pare hilar ca ai gasit relevant faptul ca uite, inca unuia nu i-a reusit, in schimb sa-ti pui o intrebare referitor la faptul ca 100 si ceva de persoane au obtinut rezultate bune.

    • lauralaurentiu a zis

      Livia, sa stii ca ai dreptate, prajitura cu miere e una dintre cele mai grozave: este spornica si economica, se pastreaza bine un timp destul de indelungat, pe masura ce trece vremea, prajitura e tot mai frageda… ce sa-ti mai doresti? Multumesc pentru increderea acordata si sa iti fie d ebine.

      • elena deaconu a zis

        eu am sa o fac maine pentru craciun si o sa va scriu cum a iesit si cum s-a pastrat pana la craciun.Visez demult la aceasta prajitura, cred ca am mancat-o pe undeva copil fiind si vreau sa cred ca imi iese buna,mai ales ca am foarte mare incredere in doamna laura laurentiu!!

  6. Dr Rod London a zis

    Varianta „dietetică” fără gluten și fără zahăr adăugat. Se poate înlocui făina albă cu făină fără gluten de tip self-raising, plus că în loc de 600g făină se poate folosi cu succes un amestec de 500 g făină albă fără gluten și 100 g de pudră de migdale dulci ‘ground sweet almonds’. Deasemenea pt a evita temperaturi prea ridicate, se poate topi margarina/untul pe baie de apă și adăuga 6 linguri de miere și 1-2 linguri de splenda pudră ( edulcorant ce se poate coace/fierbe). Aluatul se poate omogeniza excelent într-un (food) processor. O altă substituție la cremă, este amidon alb de porumb (corn flour) pt gris care trebuie omogenizat în prealabil în puțină apă fierbinte și apoi adăugat în loc de gris (care are gluten!). Zahărul se poate înlocui cu splenda pudră și evident mierea naturală din rețeta originală. Spre sfârșit când crema devine mai onctuoasă și se răcește, se poate adăuga puțină zeamă de lămâie, iese mult mai gustoasă.
    Gemul acrișor e preferat, am folosit fie de caise/piersici, fie de măceșe.
    O altă alternativă este o glazură de ciocolată amăruie, topită în prealabil pe bain marie.
    Astfel chiar și cei alergici la gluten pot gusta această prăjitură delicioasă!
    Poftă bună.

    • lauralaurentiu a zis

      Lidia draga, chiar de la inceput nu se putea sa se caramelizeze, mai intai compozitia trebuia sa atinga temperatura de minim 120 de grade, iar ca sa se intareasca intr-un asemenea hal, chiar mai mult. Deci… cred ca ar fi trebuit mai multa atentie. E o reteta foarte usoara, nu solicita decat cateva minute de atentie, atata tot.

  7. Tina Pop a zis

    Doamna Laura ,acum am terminat de preparat prajitura si mi- a iesit bine,de abia astept pana maine sa o pot gusta pt ca o las sa se fragezeasca asa cum ati scris in reteta,va multumesc din suflet pt retetele pe care le impartiti cu noi ,va salut cu mult drag din Valencia

  8. Cristina a zis

    Aseara am facut si eu si astazi am mancat din ea. Am rascolit amintirile copilariei. Delicioasa … Felicitari pentru prezentare

  9. Rodica Zahut a zis

    Super buna prajitura,foarte bune si intersesante prajiturile prezentate.Felicitari pentru initiativa si multumiri in acelasi timp!

  10. oana a zis

    nu mi-a iesit..:( am lasat la foc mic zaharul, mierea si margarina si s-a facut un caramel de nu am mai putut sa scot lingura din cratita..cu ce am gresit??

  11. Andreea a zis

    Doamna Laura, tocmai ce am taiat prajitura, a stat sa se odihneasca de ieri :) Este foarte buna, insa foile care au fost unse cu crema alba nu prea s-au inmuiat. Crema alba mi-a iesit la fel de consistenta ca a dvs. Cred ca urmatoarea data o voi face mai fluida, ca foile sa se poate inmuia. Ce altfel de crema as putea folosi in locul acesteia? Va multumesc foarte mult si va apreciez in mod deosebit pentru ceea ce faceti!

  12. Lily a zis

    Tocmai m-am apucat sa fac foile, dar nu stiu din ce cauza cand am adaugat faina compozitia s-a intarit si s-a facut ca si zaharul ars..Oare sa fie din cauza ca am folosit unt in loc de margarina?

    • lauralaurentiu a zis

      Nu are legatura, unt ori margarina ar trebui sa fie la fel. E firesc sa se intareasca, trebuie sa poti aduna compozitia intr-o bila.

  13. EVELYNN a zis

    Buna seara,stimata d-na LAURA!Nu-mi permit sa va tutuiesc,suntem cam apropiate ca varsta,dar nu are importanta asta…va urmaresc blogul,urmaresc si altele,dar..tot aici ma intorc,e minunat ce faceti,sunteti o sursa de inspiratie si buna-dispozitie,datorita dvs am descoperit placerea de a coinari”:))))ca in Ardeal…eu de loc,dupa tata fiind din JIMBOLIA,….dupa mama din CLUJ…..D-NA LAURA,TINETI-O TOT ASA,FELICITARI!!!!

  14. nicoleta a zis

    Foarte buna prajitura, am facut-o in weekendu-ul care a trecut! Multumesc din suflet pentru toate retetele pe care le postati, delicioase!

  15. Nicoletaiubitoareanimale a zis

    Eu am 10 ani. Mama m-a intrebat daca pot sa caut prajitura cu miere, nu am stiut exact ce era dar am cautat si am vazut pozele si mi-am amintit ca ma vazut ceva de genu in magazine. Nu prea am mancat, nu stiu ce parere sa-mi fac despre cum va fi, dar am rabdare si o sa vad cum ii va iesi mamei. Iti multumesc in numele iei ca ai postat aceasta reteta pentru a putea fi facuta de multi bucatari buni!                                                                                                                  Te salutam,
                                                                                                                                   Paste fericit!   :)

  16. Gimnastabh a zis

    super am sa fac acuma de pasti asta era prajitura mea preferata dar…….pana sa imi fac eu caietul cu preparate bunica mea nu mai era si mereu imi aduc aminte de prajitura ei ms inca o ddata ca am putut revedea cum se face exact asa facea si ea numai ca mie nu imi place cu gem ce simpla ms inca o data si sa ai SARBATORI FERICITE  !!! Renata Oradea….

    • lauralaurentiu a zis

      Renata draga, sper sa iti reuseasca, iti tin pumnii. Sarbatori feiricite si tie, si sa te stii ca te astept cu impresii dupa prepararea prajiturii.

  17. Lelamihai a zis

    Draga Laura ,sa sti ca sunt foarte bucuroasa ca am gasit  reteta acestei prajituri , este preferata mea din copilarie , am sa incerc sa o pregatesc si eu ..chiar daca nu sunt o specialista in asa ceva ,dar tu ai inpartasit-o cu atata dragoste ca sunt convinsa ca o sa-mi reuseasca , o zi buna .

  18. maria a zis

    Am pregatit aceasta prajitura sambata si a iesit super gustoasa si am sa incerc din toate retetele dvs.  Va multumim ca ni le daruiti si noua!

    • lauralaurentiu a zis

      Cu multa placere, Maria, chiar mi-ai facut si mie pofta de prajitura asta, daca tot mi-ai amintit-o :). Sa va fie de bine.

  19. Monica V a zis

    cea mai tare reteta ever!!! Claudia se numeste la Brasov…am pregatit-o invitatilor de revelion si a avut un enorm succes, multumesc frumooos!!!

  20. Klaudya a zis

    Multumesc f mult ptr reteta este preferata mea prajitura acum o fac doar ca am ıntampinat greutati la ıntinsul foilor :(  are vre-un secret ca sa le ıntind uniforme? mi-a ieşit un aluat f greu de intins…

  21. Rodica Cenean a zis

    Daca adaugati la crema si zeama de la 1/2 lamaie va fi si mai buna !!!!
    Sa aveti pofta buna si numai bine si sanatate de Sfantul Craciun si Noul An !!!!

    • Anonim a zis

      Anca draga, nu mai am tava aceea si nu mai stiu exact… probabil 25×35 cm. Oricum, am intins aluatul pe foi de copt cat de subtire am putut.

  22. Ersilia a zis

    Laura draga,nu pot sa nu ma laud…am facut ieri foile de la aceasta minunatie de prajitura pe care si eu o iubesc tot din copilarie, si azi i-am facut crema si-am asamblat-o, ca sa fiu sigura ca se-nmoaie  bine pe Duminica si bine inteles ca am taiat o margine si nu pot decat sa-ti spun ca e minunataaaa !!!!! Nu cred ca are „viata„ lunga !! am facut si vre-o 8 fursecuri din ramasite si sant ffffbune ….nu mai las eu sa treaca asa de mult timp sa n-o fac!!  un sfarsit de saptamana frumos sa ai alaturi de cei dragi tie !!

    • Anonim a zis

      Ersilia draga, ma bucur tare mult ca iti place! Asa fac si eu, indrept marginile prajiturii, le imbuc cu incantare, apoi parca as mai „croi” cate un pic, s-o fac inca si mai „dreapta”… pana se imputineaza de tot :=))! Sa va fie de bine!

  23. ella a zis

    Da, prajitura o cunosc si eu tot sub numele de Claudia – la Brasov se gaseste de cumparat exact sub numele asta (cofetaria Saray din Florilor). Este preferata mea si ori de cate ori am fost in trecere prin tara mi-am facut provizii la cofetarie. Reteta insa nu am incercat-o niciodata dar cand voi avea timp imi va face mare placere sa imi pun indemanarea la incercare. Am sa revin cu feedback. Pana atunci numai bine si keep up the great work Laura! Blogul tau este fantastic!

  24. Flory a zis

    Ti-am furat reteta si am pregatit-o !Daca stiam ca e asa de buna o faceam de mult.Multumim pentru retetele tale minunate pe care le imparti cu noi!Am pus-o pe si pe blogul meu,o zi frumoasa iti doresc!

  25. a zis

    Eu sunt in dubii, probabil ma insel eu , dar cand eram eu mica acesta prajitura se numea Claudia , acum poate nu e aceasi prajitura, dar seamana. Dar excelenta reteta, am citit si-mi ploua in gura :D

    • Anonim a zis

      Nu am intalnit-o sub acest nume, dar, pana la urma, fiecare cofetarie scria cam ce voia pe eticheta. :) E o prajitura buna. La origine se numea Mezes-cremes.

      • Monica V a zis

        Buna. Claudia se numeste si la Brasov aceasta prajitura. Am facut pt 1a oara reteta si a iesit un deliciu, mai buna decat cea din comert, multumim Laura dn suflet!!! Data viitoare cand o sa o fac, voi face portie dubla iar crema in portie tripla ca sa fie mai multa…in rest felicitaaari! Si multumesc din suflet, am fost super apreciata de invitati la rev :D

    • Anonim a zis

      Larry G. Smith Jr., thank you so much for visiting my website and for being
      interested in one of my recipes. This honey layered cake it’s certainly very
      good, not difficult, but not quite easy to make, too :). If you have any
      questions, don’t hesitate to question me.

  26. Anonim a zis

    A mai faină prăjitură!
    Mi’aduc amincie, – ca ieri o fost: acum 50 de ani, moșu nostru ne’o adus două plecuri pline, în straița făcută din straie bănățene, țesute cu fir de aur și argint, – iarna, încărcat cu de toate în căruța-sanie cu doi armigi năzdrăvani…Bogda_proste!!// Virgil’utz

      • Ella a zis

         Multumesc si eu pt. reteta. Am totusi o nelamurire, asta este o reteta veche, deci mierea se folosea la prajituri, acum de ce scrie peste tot ca mierea devine toxica la temperatura peste 40″ ?

      • lauralaurentiu a zis

        Stiu, m-am gandit si eu la asta cand am auzit noile pareri despre miere :)). Totusi, asta e o reteta de prajitura veche de sute de ani si care nu a ucis pe nimeni. S-apoi, chiar si doctoru’ recomanda ceai fierbinte (peste 40 de celsiusi :P) si indulcit cu miere cand esti racit… Nu stiu, chiar habar nu am ce sa zic.

      • elena deaconu a zis

        mierea isi pierde proprietatile la peste 40 de grade celsius,de asta si in ceai se pune dupa ce „i-a mai iesit sufletul”,dar ca e cancerigena………nu stiu,sigur nu e mai cancerigena decat zaharul!!!!!daca e s-o luam asa tot ce este gatit la temperaturi mari este daunator sanatatii ,totul este sa nu facem abuz prea des!!!

  27. Mony a zis

    Buna!
    Vreau sa va marturisesc c-am cautat mult o reteta foarte buna pentru prajitura cu miere de albine si cand am citit-o si-am vazut-o pe asta, am zis ca ma apuc de ea, fara sa mai ezit. Cum de-am ales-o tocmai pe asta dintre zecile sau sutele de alte retete? In primul rand dupa ingrediente mi-am dat seama ca trebuie sa fie delicioasa, apoi si dupa aspect (de obicei cand vad cum arata o mancare sau o prajitura, imi dau seama daca e buna sau nu prea, si rareori ma insel)… Asa se face c-am facut si eu prajiturica asta de Craciun si taaare repede-a mai trecut, asa de buna a iesit… Felicitari pentru reteta! E minunata! ;) Abia astept s-o mai fac si sa mai incerc si alte retete de pe site-ul dumneavoastra, care, sunt sigura ca vor iesi macar atat de delicioase ca asta. Numai bine si D-zeu sa va dea multa putere sa ne mai daruiti in continuare astfel de retete. :)

    • Anonim a zis

      Mony draga, ma bucur mult ca ai incercat reteta mea, iti multumesc pentru
      incredere. :) E, intr-adevar, una dintre cele mai bune prajituri cu miere.
      Ma bucur ca ai avut succes cu reteta mea si te mai astept cu mult drag.

      2011/2/5 Disqus

  28. Maria Florea a zis

    Cau demult prajitura asta,mi-o place fffff mult,dar cred ca am nevoie de o doza cam mare de curaj sa ma apucde ea.Sunt incepatoare,nu ma prea pricep la prajituri,cea mai mare realizare a mea este Tiramisu.Asadar cind ma voi simti pregatita sufleteste ma voi impinge de la spate, spre imbogatirea palmaresului,Totusi grea de cap si incepatoare cum sunt, am o nelamurire:ce vrea sa insemne,mai pe intelesul meu,te rog,colile de hirtie glisate.Se intinde aluatul pe foaia de copt,dupa care se coc separat,pe rind Sau…………..?In rest sper sa ma decurc.Dau de veste dupa………….pupici.

    • Anonim a zis

      Maria, a glisa = a aluneca. Adica, am intins aluatul subtire direct pe foaia
      de copt, pe care am transferat-o in tava, prin alunecare. Sper ca m-am facut
      inteleasa, iti doresc succes.

      2011/1/18 Disqus

  29. lauralaurentiu a zis

    Habana, ma bucur mult ca ti-am fost de folos cu reteta acestei prajituri cu adevarat delicioase. O fi ea de moda veche, dar cred ca ramane una dintre prajiturile care vor placea mereu tuturor. Mult succes, te mai astept cu drag!

  30. Habana a zis

    Dna Laurentiu, va multumesc din suflet!!! "Albinitza" copilariei, gustul acestei prajituri, pe care il port cu mine in timp…din pacate, oricat am cautat aceasta reteta nu am gasit-o.
    Va multumesc….mi-ati uns sufletul! Abia astept sa o fac si eu!
    Departe de tara si de cei dragi…acum in pragul sarbatorilor ma duceti cu gandul in trecut… un trecut care nu se mai intoarce, un trecut unde eu eram un copil si bucataria bunicii era un loc plin de miresme si arome… Azi cand toate acestea nu mai sunt, voi incerca sa transmit EU celor din jur meu, cu ajutorul dvs., aceste minunate "fragmente" ale copilariei mele!
    "Albinitza"….cat de mult te-am astepatat!
    O seara placuta!! …si o imbtratisare din Praga!

  31. Honey Queen a zis

    Buna Laura,
    Cei de la Apidava au reusit acum….dupa al 12'lea ceas, sa promoveze totusi acele retete cu miere care au participat la concursul culinar desfasurat prin Octombrie anul trecut.

    Mai mult decat atat, am reusit sa facem un blog nou wwww.apidava.blogspot.com unde ne-am propus sa promovam retetele "homemade" originale cu miere, si te invitam si pe tine pe acest blog sa ne mai recomanzi cateva retete la fel de minunate si delicioase ca si Albinita cu miere.

    Te asteptam pe blogul Apidava ca sa promovam impreuna o alimentatie sanatoasa si gustoasa!!!

  32. Julia a zis

    Ft ft ft buna, incredibil de buna, minunata…am tinut cont ca trebuie mancata a doua zi…(oricum, jumatate a fost mancata in aceeasi zi…hihihi, dar mai spre seara)…
    Multumesc pentru reteta!

  33. lauralaurentiu a zis

    Julia – deci au creat dependenta de-adevaratelea, eu nu sunt un caz izolat :)) . Sunht convinsa ca o sa iti placa si prajitura asta, e delicioasa dar… a doua zi, sa tii cont de asta!

  34. julia a zis

    Deci am facut minunatii biscuiti cu migdale (care au creat dependenta atat de buni sunt!!!) si acum e randul albinitei. Sunt sigura ca o sa iasa bine!Multumesc muuuuuuuult pt retete! Absolut delicioaseeeee!

  35. laura laurentiu a zis

    Ala, e o prajitura buna care se topeste in gura! Nus’ de ce zici ca nu ti-a iesit, ca nu prea are ce sa nu iasa…e simpla, dar parca tocmai de aceea mai savuroasa!

  36. laura laurentiu a zis

    Oana, adevarul este ca mai intru si in Bucatarie la voi :), dar ocupandu-ma cu precadere de blogul meu nu mai reusesc sa postez si acolo. Promit sa incerc sa imi fac timp!

  37. Ala Oancea a zis

    Foarte buna prajitura asta ! Eu o stiu sub denumirea simpla de „foi cu miere”. Am facut-o si eu, dar nu mi-a iesit asa frumoasa ca a ta !

  38. Mihaela a zis

    Arata asa de bine , imi faci o pofta nebuna , o sa incerc sa o fac si eu , ce ma omora sunt foile , nu-mi place deloc sa le intind .
    Foarte frumos bloggul ,retete super . Felicitari!!

  39. Ina a zis

    Cui nu-i place Albinita?! Inca nu cunosc pe cineva. Da, stiu . Vai mi-am amintit cat imi placeeeeeeeeeee Imi ploua in gura cand vad prajiturica ta frumoasa!

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *