Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura cu struguri

Prajitura cu struguri

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Podgoria Recas, situata la doar 20 de kilometri de casa mea, raspandeste in fiecare toamna miresme dulci si aromate care mi se pare mie ca strabat fara greutate aceasta infima distanta, atrangand pofticiosii sa aleaga si sa deguste struguri albi, struguri roz, struguri negri, care de care mai dulci si mai aromati. Nu am rezistat si am cumparat si eu o ladita de struguri si parte din ei se vor regasi in aceasta reteta de prajitura de sezon. Pentru reteta de prajitura cu struguri am combinat cam tot ce imi place mie mai mult: o baza de foietaj crocant, reteta cremei de la cremsnit si reteta de cheesecake, totul rafinat de aroma subtila de muscat a strugurilor. A rezultat o prajitura usor de facut si foarte, foarte placuta.
prajitura cu struguri

Ingrediente:

  • 1 foaie de foietaj de casa sau cumparat, de 350-400 de grame
  • 1 litru de lapte
  • 500-600 de grame de branza de vaci bine stoarsa si dulce (sa nu fie acra)
  • 4 oua1 praf de sare
  • 12 linguri de zahar
  • 200 de grame de faina alba
  • 1 plic de gelatina alimentara granulata
  • 2-3 linguri de esenta de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat
  • 1 kilogram de struguri (merg si mai multi)
  • 1 plic de jeleu pentru torturi

Preparare:

Se coace foaia de aluat intinsa dupa dimenisunea tavii si perforata din loc in  loc cu furculita in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, apoi se lasa la racit.
prajitura cu struguri 6
Se spala bine strugurii si se desprind de pe ciorchini. O parte din ei se preseaza printr-o sita asezata deasupra unui vas gradat, pana la colectarea a 250 de ml. de must (supravegheati vasul, nu e nevoie de mai mult must). Se pastreaza mustul la rece.
prajitura cu struguri 1
Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu 8 linguri de zahar si faina, adaugand cate putin lapte rece, cat sa se omogenizeze. Restul de lapte se pune la foc.

Gelatina se pune la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece.Cand laptele clocoteste se adauga compozitia de galbenusuri, amestecand continuu, pana la obtinerea unei creme consistente, la care se adauga esenta de vanilie si se da deoparte.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
prajitura cu struguri 2

Cu o zi inainte am preparat branza dulce de casa, hai sa ma laud putin cu ea:

prajitura cu struguri 3
A fost tare gustoasa branzica, dulce si cremoasa si mi-au rezultat 560 de grame. Am folosit-o pe toata pentru aceasta prajitura, incorporand-o in crema de vanilie fierbinte, cu mixerul vertical, pana a rezultat un amestec onctuos. Deodata cu branza, am incorporat si gelatina hidratata, pana la dizolvarea completa. Separat, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga cele 4 linguri de zahar ramase si se bat in continuare pana se dizolva zaharul complet, rezultand o bezea ferma, care se incorporeaza in crema de vanilie si branza, cu miscari circulare de jos in sus.
prajitura cu struguri 5
Ultima rețetă publicată

Pe foaia de aluat se pune toata crema si se niveleaza cu un cutit lung.

prajitura cu struguri 7
Se confectioneaza niste „proptele” din fasii de carton imbracate in foile alimentara, cu care se incadreaza prajitura, apoi se aseaza strugurii („proptelele” au rolul de a impiedica crema inca instabila sa se reverse in momentul in care se aseaza strugurii deasupra ei).
prajitura cu struguri 8
Se da prajitura la frigider pentru 2 ore, apoi se prepara jeleul, amestecand in mustul proaspat plicul de jeleu pentru tort si preparandu-l conform indicatiilor de pe ambalaj. Se toarna deasupra prajiturii si se da la rece pana se coaguleaza jeleul, apoi se poate servi, taind-o in bucati dupa plac (eu am taiat-o in cuburi).
prajitura cu struguri 9
Combinatia de cheesecake vanilat cu foietajul usor sarat si aroma de muscat a strugurilor e delicioasa!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

25 comentarii la Prajitura cu struguri

  1. Lily spune:

    Wow! ce bine arata! De cand ti-am descoperit blog-ul, nu ma mai satur sa-l vizitez si sa incerc retete noi. Felicitari! Esti o gospodina desavarsita! :-)

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc, Lily! E foarte gustoasa aceasta prajitura cu struguri, abia stept sezonul strugurilor ca sa o reiau.

  2. Sabina spune:

    Cand se adauga albusurile crema de galbenusuri mai este calda inca,sau se raceste crema mai intai?Multumesc.

  3. Anonymous spune:

    buna laura ai putea sa postezi si o reteta de tort diplomat ,vreau sa pregatesc ca marti e ziua mea de nastere si tare mi-ar placea sa-l invat cum se face de la tine,gabriela

  4. lauralaurentiu spune:

    se incadreaza prajitura adica se pun de jur imprejur, ca sa nu se scurga crema. ;)

  5. Anonymous spune:

    nu inetelg partea cu 0'Se confectioneaza niste "proptele" din fasii de carton imbracate in foile alimentara, cu care se incadreaza prajitura'
    se pune deasupra cremei..sau sub prajitura?

  6. lauralaurentiu spune:

    Carmen, eu cred ca ar fi buna, de ce nu? Cu zeama de la compot poti sa prepari jeleul de deasupra. Succes, sa revii cu impresii!

  7. Anonymous spune:

    Buna Laura! iti urmaresc preparatele zilnic! crezi ca ar fi buna prajitura si cu struguri din compot?
    Carmen

  8. alison spune:

    absolut fantastica,imi plac la nebunie prajiturile cu brinza si fructe,iar de avem si struguri,mai bine de atit nu se poate!

  9. Iulia spune:

    Laura, dar am nevoie de codul tau pentru banner si nu il gasesc. Poate mi-l poti trimite pe mail.
    Multi pupici!

  10. lauralaurentiu spune:

    Ina, iti multumesc din suflet si iti doresc si tie mult succes in orice ai intreprinde si un bebe sanatos, ca frumos va fi sigur, are cui semana :* !

  11. lauralaurentiu spune:

    Iti multumesc mult, Mihaela, si te mai astept cu mult drag.

  12. lauralaurentiu spune:

    Iulia, multumesc, eu am adaugat bannerul tau deja :*.

  13. lauralaurentiu spune:

    Lory, multumesc mult!

  14. lauralaurentiu spune:

    Anonim, branza de vaci se poateprepara in casa, printr-un procedeu foarte simplu pe care ar trebui sa il si descriu, de ce nu?

  15. lauralaurentiu spune:

    me and you, a fost o prajitura usoara, placuta de tot, genul din care mai vrei o bucata si nu ti-e teama ca o sa iti fie greu la digestie :P. Multumesc de felicitari si te mai astept cu drag.

  16. lauralaurentiu spune:

    Paradis, iti multumesc din suflet, si tie la fel!

  17. mihaela spune:

    buna laura,am venit sa te vizitez in casa noua si ma bucur ca am fost intimpinata cu o prajitura asa delicioasa.
    te pup!

  18. Iulia spune:

    Salut Laura! Am modificat si acum te regasesti la "Deliciosii nostri"…adica acolo unde se regasesc site-urile noastre romanesti. Bineinteles ca m-ar bucura si schimbul de bannere. Astept codul pentru bannerul tau si mult succes iti urez cu noua casuta!!! Te pupic!

  19. Ina spune:

    Buna Laura! Succes in noul proiect! AM modificat in blogroll. Te pup!

  20. Lory spune:

    Felicitari Laura pentru noua casuta!!! am schimbat denumire asa cum mi-ai cerut.
    pUPICI
    Lory

  21. Anonymous spune:

    ce delicatesa imi lasa gura apa,din pacate eu nu pot decit sa ma delectez privindo caci de aici de unde sunt eu nu gasesc un anumit ingredient si anume,,brinza dar ma conformez si ma satur privindo,iami,amiiii!

  22. me and you spune:

    mmmmmmm ……ce nebunieeeee!super buna cred k este! vreau si euuu!felicitari! si la cat mai multe retete!

  23. Paradis spune:

    Arata foarte apetisanta.Un weekend placut!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE