Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prăjitură din pandișpan cu prune

Prăjitură din pandișpan cu prune

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

prajitura cu prune reteta laura laurentiu - retetecalamamaro 1
Prăjitură din pandișpan cu prune sau cu orice fel de fructe de vară

Ieri m-am trezit că am mai multe prune decât idei ce să fac cu ele. Și după ce am transformat prunele astea în felurite chestii, tot mi-au mai rămas, așa că azi de dimineață am hotărât să fac o prăjitură simplă cu fructe, un pandișpan cu prune cum făcea Mama Buna. Făcea ea prajitură nu doar cu prune, ca să spun drept, toate fructele verii își făceau loc printre faldurile de pandișpan pufos, începând cu vișinele și până la piersicile parfumate, renglotele zemoase și prunele brumării care se găsesc spre toamnă.

Această prăjitură cu prune este simplă, ieftină, necesită un minimum de manoperă, dar este ilegal de gustoasă! Parcă nici nu-ți vine a crede că ai muncit atât de puțin pentru ceva atât de bun.

Bineînțeles, eu nu m-am învrednicit să consemnez rețeta Mamei Bune atunci când ar fi putut să mi-o dea, dar țin bine minte bezeaua albă și dulce pe care o înghițea pandișpanul ăsta. Mai țin minte cum îmi făcea marele privilegiu de a-mi da telul și castronul în care bătea bezeaua din albușuri crude ca să-l ling conștiincios și cu toate că m-am achitat de această sarcină cu toată seriozitatea și în repetate rânduri, salmonella s-a ținut departe de mine (nu zic să faceți și voi la fel, doar vreau să arăt că am trăit în vremuri mult mai relaxate dar și mai frumoase). Mai țin minte că-n prăjitura asta intra mult ulei și cum uleiul era raționalizat, uneori Mama Buna se îndura cu greu să facă prăjitură din puținul untdelemn pe care îl avea în cămară, dar într-un final ceda întotdeauna la insistențele mele.

Ei bine, am dat de curând peste o rețetă de prăjitură cu prune pe care citind-o m-am gândit că ar putea fi foarte asemănătoare cu a Mamei Bune. Rețeta asta am găsit-o pe cevabun.ro și, grație abundenței de prune ce a dat peste mine, am încercat-o și eu, cu unele modificări. A ieșit minunată și mă grăbesc să împărtășesc rezultatul cu voi.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 18
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prăjitură din pandișpan cu prune:

(pentru o tavă de 38×25 cm)

  • 350 de grame făină obișnuită (tip 650)
  • 1 linguriţă rasă praf de copt
  • 5 ouă mari
  • 1 praf de sare
  • 300 de grame de zahăr
  • 300 ml ulei vegetal cu gust neutru (de floarea soarelui, rapiță etc)
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • 22-24 de prune dulci și coapte, dar tărișoare
  • 2 linguri de pesmet alb
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • în plus unt pentru uns tava și 1 lingură de făină pentru presărat

Preparare Prăjitură din pandișpan cu prune:

1. Se pornește cuptorul și se fixează la 175 de grade Celsius. Se unge cu unt tava, insistând pe la îmbinări și muchii și se tapetează cu făină.

Se spală bine prunele și se desfac în jumătăți, îndepărtând sâmburii.

prune, reteta de prajitura pandispan cu prune

2. Se separă ouăle cu grijă, să nu ajungă pic de gălbenuș în albușuri. Albușurile se pun într-un castron încăpător, gălbenușurile, de preferință, în vasul înalt al blenderului de mână (dacă aveți). Se toarnă deasupra gălbenușurilor tot uleiul, se bagă blenderul în vas și se mixează puternic, ridicând lent blenderul, până când se formează o maioneză consistentă, așa cum am procedat și la rețeta de maioneză rapidă (video).  Dacă nu aveți posibilitatea de a prepara această maioneză la blender, puteți să o pregătiți în modul clasic, turnând în fir subțire uleiul peste gălbenușuri în timp ce bateți continuu, într-un singur sens, cu un tel în formă de pară sau amestecați cu o lingură de lemn.

prajitura cu prune reteta laura laurentiu, preparare aluat pandispan 1

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

3. După ce ați terminat cu maioneza, adăugați sarea peste albușuri și bateți-le spumă tare cu mixerul. Adăugați zahărul în ploaie, în 4-5 șarje. După ce ați adăugat tot zahărul, adăugați și zeama de lămâie (care va ajuta la dizolvarea zahărului în masa de albuș bătut) și mixeați puternic până obțineți o spumă densă și lucioasă, din care, luând o cantitate mică între degete, nu se mai simt cristale de zahăr nedizolvate.

4. Maioneza se transferă într-un castron și se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și 1/3 (aproximativ) din cantitatea de bezea. Se amesteca energic cu o spatulă până când se omogenizează.

prajitura cu prune reteta laura laurentiu, preparare aluat pandispan 2

5. Compoziția cu gălbenușuri se toarnă peste bezeaua rămasă. Într-un castronel, se amestecă bine făina cu praful de copt și se cerne printr-o sită cam 1/4 din aceasta peste compozițiile din castron. Se omogenizeaza cu mișcări delicate, cu o spatulă fexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață și rotind vasul câte 1/4 de rotație după fiecare mișcare. Făina se adaugă în 4 tranșe, trecând-o prin sită de fiecare dată și se încorporează cu grijă, ca să nu se piardă aerul acumulat în albușuri. S e va obține un aluat de pandișpan mai consistent decât unul obișnuit, care, imediat ce s-a omogenizat, se toarnă în tava unsă cu unt și tapetată cu făină.

prajitura cu prune reteta laura laurentiu, preparare aluat pandispan 3

6. Se nivelează aluatul in tavă. Jumătățile de prune se tăvălesc prin pesmet și se aranjează deasupra aluatului, cu coaja în sus. Înghesuiți-le bine, pandișpanul își va găsi loc printre ele în timpul coacerii. Se dă tava la copt, la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. După 15 minute, dacă prăjitura deja s-a rumenit, se acoperă lejer cu o foaie de hartie de copt umezită și se coace în continuare încă 25-30 de minute (40-45 de minute în total, cu mențiunea că prăjitura mea a fost gata în 40 de minute).

prajitura cu prune reteta laura laurentiu- preparare
7. Prăjitura este gata când o scobitoare curată înfiptă în aluat iese afară curată, fără urme de aluat crud. Prăjitura se va tăia doar după ce se răcește complet, eu am scos-o din tavă și am pus-o la răcit pe un grătar, dar dacă vi se pare prea riscantă operația asta se poate lăsa să se răcească în tava în care s-a copt.

Prăjitura este gata când o scobitoare curată înfiptă în aluat iese afară curată, fără urme de aluat crud.
8. Prăjitura cu prune se presară cu zahăr pudră și se servește imediat, simplă sau acompaniată de un sos de vanilie, frișcă bătută sau alte adausuri potrivite. Prunele sunt zemoase și acrișoare, pandișpanul auriu și aerat, ce să-ți dorești mai mult?

prajitura simpla cu prune reteta laura laurentiu 2
…și totuși, unii își doresc mai mult și bine fac. :) Ca să transformi această prăjitură simplă într-un desert de neuitat ai nevoie de câteva lucruri: o cupă de înghețată de vanilie/porție, 1 linguriță de fulgi de migdale ușor prăjiți într-o tigaie uscată și 1 lingură de sos de prune (preparat fierbând 5 minute 4 prune coapte cu 4 linguri de zahăr, 1 strop de zeamă de lămâie și apă cât să acopere prunele, apoi trecând compoziția prin sită). Și dacă nu v-am făcut încă poftă, urmăriți video-ul de mai jos (25 de secunde). Poftă bună!

Ultima rețetă publicată

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 comentarii la Prăjitură din pandișpan cu prune

  1. Anka spune:

    Super bună 😍doar că eu am adăugat și nuci😍și a ieșit senzațională 😍

  2. adriana spune:

    Buna. Maioneza nu se face sub nici un fel. Este lichida. Cum sa o fac? Rog un raspuns.

  3. io spune:

    Maioneza n-a dat semne de viata nici dupa 10 minute de blenduit. In video pt maineza am vazut ca ai pus si albusurile.
    Mai putin zahar si mai putina faina si a iesit f bun chiar daca prunele se simt putin acrute.

  4. Violeta spune:

    A iesit buna prajitura dar mi se pare ca contine prea mult ulei. Pe undeva toată această cantitate se consuma și mi-e să nu cadă greu la stomac.

  5. LILI spune:

    Buna ziua,de unde luati extract de vanilie ,dar sa miroasa a vanilie nu imitatie? numai in strainatate se gaseste original,asa presupun .

    • Îl prepar eu, doamnă, pun într-o sticlă de culoare închisă (de 375 ml) 15 păstăi de vanilie, umplu sticla cu vodka de bună calitate și uit de ea în cămară, pe un raft, vreo 3-4 luni. Când îmi amintesc, mai scutur sticla puțin, apoi o las la locul ei. După lunile astea, extractul este foarte parfumat iar după ce se termină, se poate completa alcoolul, păstăile de vanilie încă mai au aromă.

  6. Soso spune:

    D apoi… daca punem alte fructe… tot asa prin pesmet si la suprafata le montam? Multumesc

  7. C.A. spune:

    Eu am pus jumătate din cantitatea de zahăr, nici nu vreau să-mi imaginez cât de dulce ar fi ieșit dacă îl puneam pe tot.
    Pe lângă asta, am pus și 150 ml lapte, mi s-a părut mult prea „rigid” amestecul.
    La final a ieșit foarte bună prăjitura, cu prune de la congelator (nici nu au apucat să se dezghețe corespunzător, le aveam jumătăți și așa le-am pus în tavă).

    • Evident că ți-a ieșit rigid amestecul, doar ai eliminat jumătate din zahăr, care zahăr nu rămâne solid, după cum știm, atunci cînd amestecăm zahărul cu lichide, acesta își schimbă și el starea de agregare, devenind lichid și mărind volumul lichidului în care a fost dizolvat. Cantitatea de zahăr este suficientă pentru a contrabalansa aciditatea prunelor, care atunci când se coc, devin acre. În fine, e bine că ai adaptat rețeta ca să-ți placă ție și dacă a ieșit pe gustul tău, e totul în regulă.

  8. alice spune:

    Am facut si eu prajitura ta cu prune. arata demential. abia astept sz se raceasca…mmmm

  9. Ama spune:

    Laura, folosesc robotul ala de ani de zile, zi de zi, la o gramada de chestii. Maioneza nu mi-a trecut prin cap sa fac cu el! :)) Asa ca multumesc :)

  10. Tonia spune:

    Arata grozav, eu am o varianta cu iaurt si visine.

  11. Organic Plant spune:

    Eu stiu sa fac varianta de post, fara ou. Se pot pune orice fel de fructe.

  12. Maria spune:

    Arata delicios,reteta aceasta imbina pandispanul care arata foarte pufos cu prunele care mie imi plac foarte mult,abia astept sa incerc:D

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE