Cautare in site
x inchide

Prajitura pufoasa de post

Reteta de
Adaugata la

Reteta de prajitura de post pe care v-o propun azi m-a uimit, marturisesc, si pe mine. Un blat incredibil de pufos, alternand cu straturi de crema gustoasa, imaginea de mai jos va sugereaza catusi de putin o prajitura de post? Si totusi… nu am folosit pentru reteta acestui veritabil tort de post nici lapte, nici oua, nici unt, doar ingrediente 100% vegetale. Prajitura asta, pe langa faptul ca poate aduce o bucurie celor care respecta lunga perioada a postului ortodox, mai are doua calitati, deloc de neglijat: prima, ca e o prajitura foarte rapida; a doua, ca e si ieftina, toate ingredientele sunt simple, necostisitoare si se pot gasi in orice gospodarie, mai putin laptele de soia Inedit, dar… el face diferenta, asa ca merita investitia! Dar… sa trecem la fapte. :)

prajitura de post, reteta tort de post

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura pufoasa de post:

  • 200 de grame de faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 3 linguri de cacao
  • 60 de ml. de ulei
  • 250 de ml. de lapte de soia simplu sau cu aroma de vanilie
  • 200 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de otet sau de zeama de lamaie
  • 1 lingura extract de vanilie
  • crema: 300 de ml. de lapte de soia cu aroma de vanilie, 1 lingura cu varf de faina + 1 lingura cu varf de amidon din porumb (gustin), 100 de grame de zahar, 100 de grame de margarina pentru prajituri sau unt de cocos (eu am folosit untul de cocos), 1 lingurita extract de vanilie
  • in plus: zahar pudra pentru finisat prajitura

Preparare Prajitura pufoasa de post:

Inainte de a trece la prepararea prajiturii, vreau sa va arat ce anume am folosit, e un lapte de soia cu gust de vanilie, foarte gustos, produs sub marca Inedit. In plus, e bine sa stiti ca toate produsele din soia Inedit sub obtinute din soia nemodificata genetic, fapt garantat de catre producator prin inscriptionarea fiecarui ambalaj in parte. Laptele de soia e obținut doar din presarea boabelor de soia, care anterior au fost hidratate in apa.

produse din soia si lapte de soia inedit

Si acum, sa purcedem:

1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius.

2. Incepem cu baza pentru crema; intr-o craticioara se omogenizeaza 300 de ml. de lapte de soia cu 100 de grame de zahar, 1 lingura cu varf de faina si una de amidon din porumb. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu cu telul in forma de para. Cand compozitia s-a ingrosat (poza 1), se adauga extractul de vanilie, se amesteca bine si se da deoparte. Ideal ar fi sa se raceasca asezand craticioara cu crema fiarta intr-un vas mai mare cu apa rece, ca sa se poata prepara cat mai repede crema pentru prajitura, pentru care in compozitia fiarta si racita se incorporeaza cu mixerul margarina pentru prajituri sau untul de cocos, depinde ce anume decideti sa folositi (poza 2).

preparare crema prajitura de post

3. Intr-un castron, se bat cu telul laptele de soia pentru blat (250 de ml.), care e bine sa fie rece, din frigider, uleiul, cele 200 de grame de zahar si otetul sau zeama de lamaie (poza 1).

4. Faina, sarea, praful de copt si cacaoa se omogenizeaza bine, separat (poza 2).

preparare prajtura de post 1

5. Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide si se omogenizeaza rapid amestecand cu telul in forma de para. Nu se amesteca exagerat, doar cat sa se obtina un aluat cu o consistenta tipica de blat de tort sau de chec.

6. Aluatul se toarna intr-o tava captusita cu hartie de copt (poza 1). In functie de dimensiunea tavii, blatul va iesi mai gros sau mai subtire, eu am folosit o tava de 35×38 cm. Se niveleaza bine aluatul in tava (poza 2).

7. Blatul se coace in cuptorul precincins la 180 de grade timp de 12-15 minute, in niciun caz mai mult. Practic, in momentul in care trece testul scobitorii (care trebuie sa iasa curata si uscata, atunci cand este intepat blatul copt cu ea) blatul este gata (poza 3).

preparare prajitura de post-2

Se aseaza blatul copt pe un gratar  pentru prajituri, ca sa se raceasca rapid (veti vedea, e foarte moale si pufos). Imediat ce s-a racit se desprinde hartia de copt si blatul se taie in 3 fasii egale, care se suprapun cu crema.

preparare prajtura de post 3

Se aseaza blatul copt pe un gratar  pentru prajituri, ca sa se raceasca rapid (veti vedea, e foarte moale si pufos). Imediat ce s-a racit se desprinde hartia de copt si blatul se taie in 3 fasii egale, care se suprapun cu crema.

sectiune prajitura de post

Blatul e incredibil si ma gandesc ca s-ar putea foarte bine sa se coaca aceasta compozitie si sub forma de chec, intr-o tava potrivita, doar ca timpul de coacere ar trebui prelungit pana la 35-40 de minute.

Pofta buna, va astept cu vesti bune si impresii!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

88 comentarii la Prajitura pufoasa de post

  1. Stanescu Raluca spune:

    Am facut prajitura si a iesit minunata si foarte gustoasa. Eu am adaugat fulgi de cocos in crema si dupa ce am pudrat-o cu zahar am presarat si cateva granule de ness. A fost super! Multumim pentru reteta!

  2. ioana spune:

    Am facut-o de 2 ori.Este extraordinara.Eu mi-am permis sa modific un pic crema,adaugand un pic de coaja de portocala,iar cantitatea de zahar am injumatatit-o.A fost mult mai apreciata.Va multumesc pentru reteta.

  3. Ana Maria spune:

    O pot face si cu lapte de vacă? Nu vreau sa fie de post. Mi se pare ff faina

  4. Roxana spune:

    Am incercat-o. Multumesc pt reteta. A iesit chiar buna, tinand cont de faptul ca e de post.
    Ca si ingrediente, am gasit destul de greu untul de cocos si mi s-a parut scump, asa ca l-am inlocuit cu unt de cacao.

  5. […] Ingrediente Prajitura pufoasa de post: […]

  6. Ana spune:

    De unde ai luat untul de cocos? Eu am intrebat pe la supermarket si se uitau la mine ca la o thailandeza picata in România…

  7. arissa spune:

    Buna Laura,pot sa scot cacao din blat si sa adaug cacao la crema? As dori prajitura cu blat alb si crema de cacao.Multumesc.Arissa.

    • lauralaurentiu spune:

      Arissa, nu stiu ce sa zic :). Daca renunti la cacao, ti-as sugera sa faci asa: pune de cu seara 1 lingura de seminte de in la inmuiat, cu apa cat sa le depaseasca cu un deget. A doua zi da la blender si adauga-le la prajitura, sau macar scurge bine mucilagiul format si adauga-l pe acesta (fara seminte). Probabil si cantitatea de faina va trebui ajustata. Succes!

  8. www.maildirect spune:

    foarte buna dar si saitul aces

  9. Corina spune:

    Multumesc mult ..mi-a fost de ajutor aceasta reteta …Si a iesit grozav..:)

  10. nadina toia spune:

    Am facut-o aseara cu lapte de cocos facut in casa. A iesit super, numai ca, neincrederea se plateste cu munca in plus. N-am facut blatul in tava mare, mi se parea ca nu e suficienta compozitie, am facut in una mai mica si inca jumatate de doza in tava de chec, doar ca cel din tava de chec nu arata deloc a blat; am improvizat, am facut 2 blaturi din prima foaie iar cel din tava de chec l-am faramitat si l-am pus deasupra. Cred ca a fost o iesire inspirata din situatie!
    Multuiri pentru reteta!

  11. Myreluta spune:

    Rasfoind aceste retete delicioase am gasit aceasta prajitura delicioasa de post si ma bucur tare mult ca pot face ceva special pentru familia mea Sunt curioasa de untul de cocos cum e Spunetimi va rog unde pot gasi untul de cocos Va multumesc pt aceasta ideie delicioasa……………

  12. lavinia spune:

    arata bine, chiar trebuie sa fac un tort sau prajitura de ziua mamei mele si nu stiam ce pot sa fac de post :) N-am incercat niciodata laptele de soia, dar odata si odata tot trebuie sa-l gust. Acum e momentul.

  13. ioana spune:

    Intrebare: in loc sa coc tot blatul odata, as putea sa fac 3 foi din compozitie si sa le coc separat? am nevoie sa arate bine si ma tem ca nu ma prea pricep la taiat…

  14. Marinela Vrinceanu spune:

    am sa o incerc si eu ca arata bine multumesc!

  15. Marina spune:

    as putea sa folosesc lapte in loc de lapte de soia, daca oricum postul a trecut? mi se pare o prajitura delicioasa si as’ vrea sa o incerc, doar ca cu lapte de vaca.
    :)

  16. www.transportmarfarutier.ro spune:

    ce bestia arata, abia astept sa o gust

  17. Agnes Toma spune:

    Excelenta prajitura si nici nu zici ca e de post! Am facut-o in week-end si am mancat-o cu o mare placere si viteza :-) . Va multumesc pentru minunatele retete pe care ni le impartasiti! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

  18. eva spune:

    vreau sa stiu cum este crema??cine a facut spunetimi si mie parerea ? :))
    ms anticipat :*

  19. Monica spune:

    Super reteta de post,a iesit foarte buna,au mancat si copiii ,crema a fost foarte buna ca si crema de vanilie.In consecinta s-a mancat in mai putin de 2 ore.

  20. excelenta reteta!mi-a iesit ff buna delicioasa dar mai ales fina,de se topea in gura
    Felicitarile mele si continua tot asa!

  21. Lia spune:

    Am zis ca revin cu un feedback :)
    Azi am reusit sa fac prajitura, e foarte gustoasa si foarte usor de facut. Singuru lucru ce am mai schimbat la ea a fost sa adaug putin suc de lamaie in crema ca mi s-a parut cam dulce, dar pot sa va zic ca e minunata.
    Multumesc Laura

  22. Mimi spune:

    Arata excelent prajitura asta, as manca-o pe loc!!! Totusi, sa nu uitam ca nu este bine sa mancam produse din soia in exces. Femeile care au probleme hormonale, insuficienta luteala, chisturi ovariene, menstruatii neregulate, noduli la san, fibroame uterine trebuie sa reduca la minim consumul de soia, pentru ca soia intretine o dominanta estrogenica in organism, dezechilibrand balanta estrogen/progesteron. De asemenea, nici copiii nu trebuie sa consume soia.

    • lauralaurentiu spune:

      Mimi, daca nu faci excese eu as zice ca merge. Unii consuma boabe de soia prajite ca pe seminte. In ce ma priveste, in familia mea nu s-a consumat soia sau lapte de soia de mai mult de un an. :)

  23. Lorena spune:

    Laura,ador retetele tale! Sunt minunate si tu te pricepi foarte bine. Vroiam sa te intreb daca laptele de soia se poate inlocui cu laptele de migdale? Multumesc si succes in continuare!

  24. Gela Dumi spune:

    Laura, ce bine mi-a picat reteta asta, tocmai cautam ceva nou, neaparat de post, pentru Sf. Gheorghe, asa ca, asta-mi va fi tortul, multumesc de reteta.

  25. alena spune:

    neaparat trebuie sa o fac….yam-yam,arata delicios;multumim frumos

  26. Lia spune:

    Azi merg sa cumpar cele necesare si revin cu un feedback :)

  27. Rocsy Ciobanu spune:

    O super prajiturica de post..O zi frumoasa!

  28. miri miriam spune:

    suuuper…de aseara asteptam reteta asta, ma gandeam dak s-ar putea inlocui o parte din laptele de la blat cu apa minerala sau coca cola….

    • lauralaurentiu spune:

      Hm… cred ca s-ar putea, sincer, doar sa pastrezi proportiile (volumul de lichide). Chiar sunt curioasa de rezultatul pe care o sa-l obtii, te astept cu impresii!

      • miri miriam spune:

        cred k o sa iasa un pic mai poros blatul, mai ales cu coca cola. m-as apuca si acuma sa fac prajitura numai k nu am deloc cacao in casa……

      • lauralaurentiu spune:

        Miriam, te asigur ca blatul oricum este foarte poros si pufos, dar da, un lichid acidulat poate sa-l faca si mai si :).

      • Mara spune:

        Buna. Arata foarte bine prajitura ta! Vreau sa o incerc si eu, dar, cate grame de unt/margarina ar tebui sa folosesc?

        Multumesc!!

      • lauralaurentiu spune:

        Pai… scrie in lista ingredientelor, 100 de grame de margarina pentru prajituri sau unt de cocos (daca vrei sa faci crema de post).

      • ema spune:

        Am facut si eu reteta si e foarte buna,nici nu iti dai seama ca e de post.Eu am mai adaugat peste crema ananas din conserva si kiwi.

      • dalia spune:

        dragele mele ,nu credeti ca e cam mica portia?
        pt ca eu am facut.o deja,

      • lauralaurentiu spune:

        Dalia draga, eu am mentionat din start ca e o portie mica. Daca vrei o prajitura mai mare, dubleaza cantitatile. Ma bucur ca ti-a reusit.

      • Irina Deaconescu spune:

        CE UNT DE COCOS NE RECOMANDATI? EU RECUNOSC CA NU AM FOLOSIT NICIODATA SI CHIAR AS VREA SA INCERC.

CLOSE
CLOSE