Prajitura pufoasa de post

Autor:

Reteta de prajitura de post pe care v-o propun azi m-a uimit, marturisesc, si pe mine. Un blat incredibil de pufos, alternand cu straturi de crema gustoasa, imaginea de mai jos va sugereaza catusi de putin o prajitura de post? Si totusi… nu am folosit pentru reteta acestui veritabil tort de post nici lapte, nici oua, nici unt, doar ingrediente 100% vegetale. Prajitura asta, pe langa faptul ca poate aduce o bucurie celor care respecta lunga perioada a postului ortodox, mai are doua calitati, deloc de neglijat: prima, ca e o prajitura foarte rapida; a doua, ca e si ieftina, toate ingredientele sunt simple, necostisitoare si se pot gasi in orice gospodarie, mai putin laptele de soia Inedit, dar… el face diferenta, asa ca merita investitia! Dar… sa trecem la fapte. :)

prajitura de post, reteta tort de post

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura pufoasa de post:

  • 200 de grame de faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 3 linguri de cacao
  • 60 de ml. de ulei
  • 250 de ml. de lapte de soia simplu sau cu aroma de vanilie
  • 200 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de otet sau de zeama de lamaie
  • 1 lingura extract de vanilie
  • crema: 300 de ml. de lapte de soia cu aroma de vanilie, 1 lingura cu varf de faina + 1 lingura cu varf de amidon din porumb (gustin), 100 de grame de zahar, 100 de grame de margarina pentru prajituri sau unt de cocos (eu am folosit untul de cocos), 1 lingurita extract de vanilie
  • in plus: zahar pudra pentru finisat prajitura

Preparare Prajitura pufoasa de post:

Inainte de a trece la prepararea prajiturii, vreau sa va arat ce anume am folosit, e un lapte de soia cu gust de vanilie, foarte gustos, produs sub marca Inedit. In plus, e bine sa stiti ca toate produsele din soia Inedit sub obtinute din soia nemodificata genetic, fapt garantat de catre producator prin inscriptionarea fiecarui ambalaj in parte. Laptele de soia e obținut doar din presarea boabelor de soia, care anterior au fost hidratate in apa.

produse din soia si lapte de soia inedit

Si acum, sa purcedem:

1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius.

2. Incepem cu baza pentru crema; intr-o craticioara se omogenizeaza 300 de ml. de lapte de soia cu 100 de grame de zahar, 1 lingura cu varf de faina si una de amidon din porumb. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu cu telul in forma de para. Cand compozitia s-a ingrosat (poza 1), se adauga extractul de vanilie, se amesteca bine si se da deoparte. Ideal ar fi sa se raceasca asezand craticioara cu crema fiarta intr-un vas mai mare cu apa rece, ca sa se poata prepara cat mai repede crema pentru prajitura, pentru care in compozitia fiarta si racita se incorporeaza cu mixerul margarina pentru prajituri sau untul de cocos, depinde ce anume decideti sa folositi (poza 2).

loading...

preparare crema prajitura de post

3. Intr-un castron, se bat cu telul laptele de soia pentru blat (250 de ml.), care e bine sa fie rece, din frigider, uleiul, cele 200 de grame de zahar si otetul sau zeama de lamaie (poza 1).

4. Faina, sarea, praful de copt si cacaoa se omogenizeaza bine, separat (poza 2).

preparare prajtura de post 1

5. Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide si se omogenizeaza rapid amestecand cu telul in forma de para. Nu se amesteca exagerat, doar cat sa se obtina un aluat cu o consistenta tipica de blat de tort sau de chec.

6. Aluatul se toarna intr-o tava captusita cu hartie de copt (poza 1). In functie de dimensiunea tavii, blatul va iesi mai gros sau mai subtire, eu am folosit o tava de 35×38 cm. Se niveleaza bine aluatul in tava (poza 2).

7. Blatul se coace in cuptorul precincins la 180 de grade timp de 12-15 minute, in niciun caz mai mult. Practic, in momentul in care trece testul scobitorii (care trebuie sa iasa curata si uscata, atunci cand este intepat blatul copt cu ea) blatul este gata (poza 3).

preparare prajitura de post-2

Se aseaza blatul copt pe un gratar  pentru prajituri, ca sa se raceasca rapid (veti vedea, e foarte moale si pufos). Imediat ce s-a racit se desprinde hartia de copt si blatul se taie in 3 fasii egale, care se suprapun cu crema.

preparare prajtura de post 3

Se aseaza blatul copt pe un gratar  pentru prajituri, ca sa se raceasca rapid (veti vedea, e foarte moale si pufos). Imediat ce s-a racit se desprinde hartia de copt si blatul se taie in 3 fasii egale, care se suprapun cu crema.

sectiune prajitura de post

Blatul e incredibil si ma gandesc ca s-ar putea foarte bine sa se coaca aceasta compozitie si sub forma de chec, intr-o tava potrivita, doar ca timpul de coacere ar trebui prelungit pana la 35-40 de minute.

Pofta buna, va astept cu vesti bune si impresii!

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Roxana a zis

    Am incercat-o. Multumesc pt reteta. A iesit chiar buna, tinand cont de faptul ca e de post.
    Ca si ingrediente, am gasit destul de greu untul de cocos si mi s-a parut scump, asa ca l-am inlocuit cu unt de cacao.

  2. Ana a zis

    De unde ai luat untul de cocos? Eu am intrebat pe la supermarket si se uitau la mine ca la o thailandeza picata in România…

  3. arissa a zis

    Buna Laura,pot sa scot cacao din blat si sa adaug cacao la crema? As dori prajitura cu blat alb si crema de cacao.Multumesc.Arissa.

    • lauralaurentiu a zis

      Arissa, nu stiu ce sa zic :). Daca renunti la cacao, ti-as sugera sa faci asa: pune de cu seara 1 lingura de seminte de in la inmuiat, cu apa cat sa le depaseasca cu un deget. A doua zi da la blender si adauga-le la prajitura, sau macar scurge bine mucilagiul format si adauga-l pe acesta (fara seminte). Probabil si cantitatea de faina va trebui ajustata. Succes!

  4. nadina toia a zis

    Am facut-o aseara cu lapte de cocos facut in casa. A iesit super, numai ca, neincrederea se plateste cu munca in plus. N-am facut blatul in tava mare, mi se parea ca nu e suficienta compozitie, am facut in una mai mica si inca jumatate de doza in tava de chec, doar ca cel din tava de chec nu arata deloc a blat; am improvizat, am facut 2 blaturi din prima foaie iar cel din tava de chec l-am faramitat si l-am pus deasupra. Cred ca a fost o iesire inspirata din situatie!
    Multuiri pentru reteta!

  5. Myreluta a zis

    Rasfoind aceste retete delicioase am gasit aceasta prajitura delicioasa de post si ma bucur tare mult ca pot face ceva special pentru familia mea Sunt curioasa de untul de cocos cum e Spunetimi va rog unde pot gasi untul de cocos Va multumesc pt aceasta ideie delicioasa……………

  6. lavinia a zis

    arata bine, chiar trebuie sa fac un tort sau prajitura de ziua mamei mele si nu stiam ce pot sa fac de post :) N-am incercat niciodata laptele de soia, dar odata si odata tot trebuie sa-l gust. Acum e momentul.

  7. ioana a zis

    Intrebare: in loc sa coc tot blatul odata, as putea sa fac 3 foi din compozitie si sa le coc separat? am nevoie sa arate bine si ma tem ca nu ma prea pricep la taiat…

    • lauralaurentiu a zis

      Ioana, da, daca ai o tava destul de mica (cam de 28×17-18 de cm), sa reprezinte cam 1/3 din suprafata tavii de la aragaz.

  8. Marina a zis

    as putea sa folosesc lapte in loc de lapte de soia, daca oricum postul a trecut? mi se pare o prajitura delicioasa si as’ vrea sa o incerc, doar ca cu lapte de vaca.
    :)

  9. Agnes Toma a zis

    Excelenta prajitura si nici nu zici ca e de post! Am facut-o in week-end si am mancat-o cu o mare placere si viteza :-) . Va multumesc pentru minunatele retete pe care ni le impartasiti! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

  10. Monica a zis

    Super reteta de post,a iesit foarte buna,au mancat si copiii ,crema a fost foarte buna ca si crema de vanilie.In consecinta s-a mancat in mai putin de 2 ore.

  11. Lia a zis

    Am zis ca revin cu un feedback :)
    Azi am reusit sa fac prajitura, e foarte gustoasa si foarte usor de facut. Singuru lucru ce am mai schimbat la ea a fost sa adaug putin suc de lamaie in crema ca mi s-a parut cam dulce, dar pot sa va zic ca e minunata.
    Multumesc Laura

  12. Mimi a zis

    Arata excelent prajitura asta, as manca-o pe loc!!! Totusi, sa nu uitam ca nu este bine sa mancam produse din soia in exces. Femeile care au probleme hormonale, insuficienta luteala, chisturi ovariene, menstruatii neregulate, noduli la san, fibroame uterine trebuie sa reduca la minim consumul de soia, pentru ca soia intretine o dominanta estrogenica in organism, dezechilibrand balanta estrogen/progesteron. De asemenea, nici copiii nu trebuie sa consume soia.

    • lauralaurentiu a zis

      Mimi, daca nu faci excese eu as zice ca merge. Unii consuma boabe de soia prajite ca pe seminte. In ce ma priveste, in familia mea nu s-a consumat soia sau lapte de soia de mai mult de un an. :)

  13. Lorena a zis

    Laura,ador retetele tale! Sunt minunate si tu te pricepi foarte bine. Vroiam sa te intreb daca laptele de soia se poate inlocui cu laptele de migdale? Multumesc si succes in continuare!

  14. miri miriam a zis

    suuuper…de aseara asteptam reteta asta, ma gandeam dak s-ar putea inlocui o parte din laptele de la blat cu apa minerala sau coca cola….

    • lauralaurentiu a zis

      Hm… cred ca s-ar putea, sincer, doar sa pastrezi proportiile (volumul de lichide). Chiar sunt curioasa de rezultatul pe care o sa-l obtii, te astept cu impresii!

      • miri miriam a zis

        cred k o sa iasa un pic mai poros blatul, mai ales cu coca cola. m-as apuca si acuma sa fac prajitura numai k nu am deloc cacao in casa……

      • lauralaurentiu a zis

        Miriam, te asigur ca blatul oricum este foarte poros si pufos, dar da, un lichid acidulat poate sa-l faca si mai si :).

      • Mara a zis

        Buna. Arata foarte bine prajitura ta! Vreau sa o incerc si eu, dar, cate grame de unt/margarina ar tebui sa folosesc?

        Multumesc!!

      • lauralaurentiu a zis

        Pai… scrie in lista ingredientelor, 100 de grame de margarina pentru prajituri sau unt de cocos (daca vrei sa faci crema de post).

      • ema a zis

        Am facut si eu reteta si e foarte buna,nici nu iti dai seama ca e de post.Eu am mai adaugat peste crema ananas din conserva si kiwi.

      • lauralaurentiu a zis

        Dalia draga, eu am mentionat din start ca e o portie mica. Daca vrei o prajitura mai mare, dubleaza cantitatile. Ma bucur ca ti-a reusit.

      • Irina Deaconescu a zis

        CE UNT DE COCOS NE RECOMANDATI? EU RECUNOSC CA NU AM FOLOSIT NICIODATA SI CHIAR AS VREA SA INCERC.

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *