Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura "Scufita rosie"

Prajitura "Scufita rosie"

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Prajitura ”Scufita-Rosie” este exact pe gustul meu, o prajitura cu visine sau cirese si crema de branza, nu prea dulce, fructata si proaspata. Am descoperit reteta de prajitura ”Scufita-rosie” pe un forum sarbesc, anul trecut. O chema tot asa, dar pe sarbeste, adica „Crvenkapica” si autoarea retetei semneaza Violet-love – este aceeasi fata de la care am tradus si reteta de Kinder-pingui, atat de apreciata. „Scufita” asta este o prajitura usor de facut si care celebreaza minunat sezonul cireselor si al visinelor proaspete, e o incantare sa te delectezi cu ea intr-o dupa-amiaza de vara, pe terasa umbrita, iti va crea o placuta senzatie de racoare si relaxare.

reteta-cu-poze-prajitura-scufita-rosie-reteta-prajitura-cu-visine-si-branza-dulce

Ingrediente Prajitura „Scufita Rosie”:

blat:

  • 3 oua
  • 125 de grame de zahar
  • 230 grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 100 ml ulei
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura de miere de albine
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 paharel (de tuica) de visinata (cam 50 de ml)
  • 30-32 bucati de visine sau cirese proapete sau din compot, fara samburi
  • 1 lingurita de praf de copt (5 grame, 1/2 pachetel)

Crema si decor:

  • 2 galbenusuri proaspete
  • 2 linguri de amidon de porumb (35 de grame)
  • 1 lingura de faina (25 de grame)
  • 1 lingura de miere de albine
  • 125 grame de zahar
  • 2 lingurite cu extract de vanilie
  • 500 de grame de branza dulce
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 400 de ml. de lapte
  • 1 lingura de zahar pudra (pentru frisca)
  • 1 plic de intaritor de frisca
  • 400 grame de cirese sau visine proaspete sau un compot mare de visine sau cirese
  • suc din compot (daca folositi fructe proaspete, 250-300 ml suc de visine sau cirese)
  • 1 plic de jeleu pentru tort

Preparare blat pentru Prajitura ”Scufita Rosie”

1. Eu am folosit cirese proaspete, carora le-am scos samburii cu acesta minune a tehnicii de care sunt foarte incantata. O adevarata joaca de copii, mai repede se scot samburii decat se rup coditele cireselor! Inainte de orice alta treaba, insa, am pornit cuptorul si l-am fixat la 175 de grade.

2. Mixati ouale intregi cu  125 de grame de zahar, 1 lingura de miere, sarea, 1 lingurita de extract de vanilie si jumatate din cantitatea de visinata, pana obtineti o compozitie spumoasa. Adaugati 200 de ml. lapte, uleiul si faina, in prealabil amestecata cu praful de copt. Amestecati usor, cu telul (sau cu o spatula flexibila), cu miscari de pe fundul vasului catre suprafata, incercand sa nu pierdeti aerul acumulat in ouale batute, care va contribui la obtinerea unui blat pufos.

PUBLICITATE

3. Cand compozitia pentru blat este bine amestecata, trebuie sa se obtina un aluat semifluid, in care nu se mai vad urme de faina. Se toarna compozitia intr-o tava (38×25 cm. a avut tava mea) captusita cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 175 grade, timp de zece minute.

4. Dupa primele 10 minute de coacere, scoatem tava din cuptor si infundam usor in blatul semicopt cele 30-32 de bucati de cirese sau visine fara samburi. Incercam sa lucram cat mai repede, ca sa nu se raceasca nici blatul si nici cuptorul, in acest rastimp. Dam tava din nou la cuptor si coacem in continuare inca 15-18 minute, pana cand o scobitoare curata infipta in blat iese apoi fara urme de aluat lipit iar blatul prinde o frumoasa culoare aurie.

Blatul copt se lasa sa se raceasca bine in tava iar cand este complet rece, se scoate cu grija, se aseaza pe o tava, se desprinde hartia de copt si se stropeste cu restul de visinata (sau cu suc de cirese/visine pentru o varianta pentru copii).

Preparare crema pentru Prajitura ”Scufita Rosie”

1. Se pun pe foc, intr-o craticioara, 350 ml de lapte, sa se infierbânte bine. Separat, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, mierea, 1 lingura de faina si amidonul si restul de 50 de ml. de lapte. Cand  laptele se infierbanta, se toarna peste compozitia cu galbenusuri si se amesteca energic. Se rastoarna totul inapoi in cratita si se amesteca continuu pana da in clocot si se ingroasa bine, apoi se adauga extractul de vanilie si se omogenizeaza bine. Practic, se pregateste o crema de vanilie (prepararea pas cu pas a acesteia o puteti vedea in reteta video pe care o gasiti cu un click pe link sau pe poza de mai jos).

crema de vanilie reteta, crema de patiserie reteta video, crema de baza de vanilie - video, crema pasticcera, creme patissiere, pastry cream, vanilla custard 1

2. Se da branza de vaci printr-o sita deasa sau, mai convenabil, se prelucreaza cu blenderul pana devine foarte fina. Crema fiarta, fierbinte, se rastoarna peste branza si se mixeaza totul impreuna. Se lasa sa se raceasca complet.

3. Pentru a face frisca din smantana naturala pentru frisca, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri: smantana pentru frisca sa fie dulce (nu indulcita, ci nefermentata), sa aiba minimum 30% grasime (ideal chiar mai mult) si sa fie foarte, foarte rece in momentul in care incepem sa o batem, ideal racita peste noapte, in frigider. E recomandat ca si vasul in care se bate smantana pentru frisca sa fie rece. Batem, deci, smantana pentru frisca cu mixerul la viteza mare, intr-un castron incapator, pana ce incepe sa formeze creste usoare la supafata, apoi adaugam zaharul pudra si intaritorul pentru frisca si mixam pana cand se intareste bine frisca. Atentie, nu batem mai mult, pentru ca exista pericolul sa se separe frisca in zer si unt!

In masa de crema fiarta si branza, racita deja, se adauga frisca, amestecand usor, pana la omogenizare.

Asamblare Prajitura „Scufita Rosie”

1. Deasupra blatului stropit usor cu visinata (sau suc de visine/cirese) se aseaza toate visinele (ciresele) ramase si deasupra lor se adauga crema, uniform, pe toata suprafata, netezind usor cu un cutit cu lama lunga, umezit. Se da prajitura la frigider pentru macar doua ore (atentie, izolati-o bine, invelind-o cu folie alimentara sau acoperind-o cu un capac special pentru prajituri, pentru ca va prinde usor mirosurile din frigider).

2. Se prepara jeleul de tort dupa instructiunile de pe ambalaj, folosind cantitatea necesara de lichid – suc din compot sau suc de fructe amestecat cu visinata (dupa gust, eu am mai scapat cateva picaturi de visinata :P). Se toarna  jeleul deasupra prajiturii, nivelandu-l rapid cu o spatula lunga apoi se mai da la frigider pana se seteaza bine jeleul, dupa care se portioneaza, taindu-se in cuburi sau felii, cu un cutit inmuiat in apa rece si sters dupa fiecare taietura.
prajitura-scufita-rosie-cu-glazura-de-jeleu-de-cirese

Pofta mare!

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

44 comentarii la Prajitura "Scufita rosie"

  1. corina marin spune:

    e nemaipomenita ,eu am facuto cu visine din compot

  2. andreea spune:

    buna Laura,in locul visinatei la ce as putea apela? nu suntem deloc atrasi de gustul si mirosul visinatei. vreau sa fac aceasta prajitura pt 1 decembrie dar cu 3 culori de jeleu ROSU,GALBEN SI ALBASTRU!!! mersi anticipat

  3. Andra spune:

     Draga Laura, ma invarteam prin spatiul virtual sa vad ce dulciuri sa mai fac si am dat peste prajiturica asta. Arata foarte bine si e cu fructe de sezon.
    Cu ce as putea inlocui branza de vaci?  E puternic in prajiturica gustul de branza? Nu sunt prietena cu branza de vaci.
    Multumesc,
    Andra

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Andra, cu nimic, oricat ma gandesc, nu-mi vine nicio idee cum ai putea transforma o prajitura cu branza intr-una fara branza… Poti, eventual, sa renunti la stratul de branza complet, sa faci doar blatul si jeleul.

  4. Ciobanu Nico spune:

    cred ca o sa incerc sii  eu aceast prajitura .  Apropo arata delicios.

  5. Anon spune:

    Dispozitivul de scos samburi pare genial cat si de unde??
    Multumesc!

    • lauralaurentiu spune:

      A costat vreo 50 de lei cu tot cu taxele de curierat, l-am comandat de undeva de pe internet, nu mai am link-ul exact, dar cauta-l pe google si il vei gasi sigur, si eu tot asa am procedat.

  6. Leoaica222 spune:

    arata f bine!as vrea sa o fac si eu dar nu am nici visine nici cirese!cu ce as putea sa le inlocuiesc?multumesc!

  7. Dadutzaa spune:

    Cred ca e a 4 a oara cand intru aici pe site sa facem aceasta prajitura…

  8. Hafgdsas spune:

    buna dar nebuna

  9. simona spune:

    buna.am si eu o intrebare.crezi ca branza de vaci merge inlocuita cu branza philadelphia?

    • Anonim spune:

      Mie mi-ar place… philadelphia e usor sarata, daca nu te deranjeaza asta (zic ca mie mi-ar place, pentru ca mie imi plac contrastele de genul dulce/sarat) se poate inlocui.

  10. lauralaurentiu spune:

    Vichi draga, tava in care am facut eu prajitura are 40×26 cm. Intr-o tava mica, va iesi o prajitura mai inalta, iar daca e mai intinsa va fi mai plata.

  11. vichi spune:

    care este dim.tavii?eu am o problema cu tavile.multumesc.

  12. Beti spune:

    eu folosesc la prajitura asta crema Cremsnit de la Oetker si mai pun un strat de visine peste blat. Delicios!!!

  13. sunshine924 spune:

    am incercat si eu prajiturica …
    foarte buna !

  14. Anonymous spune:

    buna ziua am facut prajitura Scufita rosie ,la final am folosit tort gele si mia iesit un dezastru,mia curs tot pe langa .Ce sa fac sa o recuperez cat de cat?

  15. laura laurentiu spune:

    Iti doresc succes, daca urmezi intocmai indicatiile din reteta nu are cum sa nu iti iasa! Pupici fetitei tale si pofta buna!

  16. Anonymous spune:

    Cred ca e super aceasta prajitura o sa incerc si eu sper sa-mi iasa asa incat fetita o sa fie incantata

  17. laura laurentiu spune:

    Anastasia, iti multumesc! Am facut si eu acelasi lucru, dar comentariul meu nu a aparut pe site! Le-am trimis si un email, sa vad ce voi rezolva! Intre timp am mai descoperit o furaciune: http://www.gds.ro/Life%20&%20Style/2009-08-08/Dovlecei+crocanti+la+cuptor !

  18. Anastasia spune:

    am lasat linkul cu reteta ta la ziarul de sud , poate vede si alta lume ca nu au avut nici un drept !
    cu drag Anastasia!

  19. laura laurentiu spune:

    Lissa draga, iti multumesc mult! Un compliment care vine din partea unei maetre ca si tine valoreaza mult!

  20. laura laurentiu spune:

    Iona.Nagy – am folosit smantana Dorna 30%, cea din cutia rosie. Uneori folosesc si frisca Milli. Ma bucur ca iti place prajitura, te mai astept, eventual cu impresii!

  21. laura laurentiu spune:

    Alexandra, cred ca ar fi delicioasa cu fructe de padure, doar ca ar deveni scufita…mov! :))

  22. laura laurentiu spune:

    Cristina – iti multumesc de vizita si aprecieri, si, da, chiar cred ca e o prajitura potrivita pentru copii :) .

  23. Lissa spune:

    O bunatate de prajitura ai facut aici Laura…si foarte aspectoasa!

  24. Ioana.Nagy spune:

    Laura draga iarasi ne incanti cu bunatati. Mie imi plac la nebunie visinele asa ca pentru saptamina asta stiu ce prajitura am sa fac. Iti multumesc si pentru aparatul de scos samburi, trebuie sa il comand si eu. In crema tu ce frisca ai pus sau pui de obicei? Te pup Ioana

  25. Anonymous spune:

    Laura, sunt Alexandra din Zalau, crezi ca as putea sa fac prajitura asta cu fructe de padure congelate? Am o punga in congelator si nu stiu ce intrebuintare sa ii dau. S-ar potrivi? Multumesc.

  26. Cristina spune:

    Ce prajitura frumoasa! Si ce buna trebuie sa fie! Cred ca e foaret racoroasa fiind cu fructe si branza dulce. O sa o fac sigur, e perfecta pentru fetita mea! Multumesc foarte mult de aceasta reteta si de altele, ai un blog minunat!

  27. Alexa spune:

    Multumesc mult, am comandat chiar daca pe site spun ca este Indisponibil, sper ca or sa aduca si-mi onoreaza comanda. Multumesc

  28. laura laurentiu spune:

    Alexa, uite de aici:http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=724&discuss=yes. A venit in doua zile. Merita toti banii (care oricum nu sunt multi).

  29. Alexa spune:

    Draga Laura, caut de ceva timp aparatul ala de scos samburi, poti sa-mi spui te rog de unde l-ai achizitionat?

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE