Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rulada cu miere, lapte si nuci

Rulada cu miere, lapte si nuci

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Mama mea are un caiet gros, plin cu retete de prajituri, consemnate cu meticulozitate si perseverenta de cateva zeci de ani incoace. Am cerut si eu cateva dintre ele, asa ca aceasta reteta de prajitura cu miere, dar si altele care vor urma, vor fi garantat si 100% „retete ca la mama”. Prajitura aceasta le va placea tuturor celor care apreciaza gustul de miere de albine, care este pregnant, dar  si laptele si nucile. Este o reteta de prajitura foarte potrivita pentru copii:
prajitura rulada cu miere si nuci

Ingrediente Rulada cu miere, lapte si nuci

blat:

  • 5 oua
  • 80 de grame de zahar
  • 2 linguri de miere de albine
  • 100 de grame de faina
  • 150 de grame de nuci macinate fin
  • 150 de grame de unt topit
  • 150 ml. lapte
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • putina coaja rasa de lamaie

crema si decor:

  • 500 de ml. de smantana pentru frisca
  • 4 linguri de miere de albine
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 2 plicuri de intaritor de frisca
  • 200 de ml. de lapte
  • 50-60 de grame de gris
  • 1 lingura de esenta de vanilie

Preparare Rlada cu miere, lapte si nuci:

Pentru blat, se pun intr-un castron ouale, sarea, zaharul si 2 linguri de miere de albine. Se mixeaza cu mixerul pe viteza mare (poza 1) cateva minute bune, pana ce zaharul e complet dizolvat si compozitia spumoasa, desi mult mai fluida decat un blat obisnuit (poza 2). Se laptele amestecat cu untul topit, dar nu fierbinte si se omogenizeaza usor. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, nucile macinate fin (poza 3) si se amesteca cu miscari de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (poza 4).
prajitura rulada cu miere si nuci blat
Tava se da la cuptorul preincins la 160 de grade Celsius. Atentie, se va colora relativ repede deasupra, fara ca blatul sa fie copt, asa incat tava se acopera cu o alta coala de hartie de copt, care se poate lipi de suprafata prajiturii, insa in momentul in care blatul e copt, se va desprinde cu usurinta. Blatul se coace in jur de 15-20 de minute de ora, pana cand trece testul scobitorii, care trebuie sa iasa curata si are o frumoasa culoare aurie.
prajitura rulada cu miere si nuci 5
Cat e fierbinte, blatul se desprinde de hartia de copt cu ajutorul unui cutit lung, ce se trece pe dedesubt, apoi se ruleaza strans in aceeasi hartie:
prajitura rulada cu miere si nuci 6
Se lasa sa se raceasca.
Pentru crema, se pun intr-o craticioara laptele si cele 4 linguri de miere de albine ramase (poza 1). Se adauga grisul si se amesteca continuu pana fierbe si se ingroasa (poza 2). Se acopera crema de gris cu o folie alimentara, pentru a nu face pojghita si se lasa sa se raceasca bine. Intre timp, se bate frisca spuma tare, se indulceste cu zaharul pudra si se stabilizeaza cu cele doua plicuri de intaritor de frisca (poza 3). Jumatate din frisca batuta se amesteca cu crema de gris racita pana la temperatura camerei (poza 4)  iar cealalta jumatate se pastreaza pentru ornat.
prajitura rulada cu miere si nuci crema

Dupa ce s-a racit blatul, se desface din hartia in care s-a rulat si se umple cu crema de frisca si miere, apoi se ruleaza la loc.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
prajitura rulada cu miere si nuci 9

Prajitura se acopera peste tot cu un strat subtire de frisca batuta, iar restul de frisca se pune intr-un sprit cu dui stelat si se fac diverse decoratii:

prajitura rulada cu miere si nuci 11

Albinutele „bine dispuse” de pe suprafata prajiturii le-am modelat cu o seara inainte, din caramele sugus si le-am finisat pictand cu o scobitoare inmuiata in ciocolata topita. Aripile le-am decupat din foi de napolitane si le-am tavalit insistent prin zahar pudra:

prajitura rulada cu miere si nuci 10

Prajitura finisata se da la frigider cel putin 2 ore inainte de a fi servita.

prajitura rulada cu miere si nuci 12
Ultima rețetă publicată

E mai buna dupa ce odihneste de pe o zi pe alta la frigider si foaia cu miere, care devine destul de tare dupa ce se raceste, dar stand la frigider cu crema de lapte si frisca se va impregna cu umiditatea acesteia si se va fragezi. In rest…numai lapte si miere!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

26 comentarii la Rulada cu miere, lapte si nuci

  1. madalina spune:

    este foarte usor de facut am 15 ani si am facut si eu fara sa ma ajute nimeni

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur mult, Madalina, sa iti fie de bine! Sigur ca nu e greu, dar ma gandesc ca esti si tu talentata si esti deja o mica gospodina :).

  2. lauralaurentiu spune:

    Raluca, functia ventilata da rezultate grozave cand frigi carne, dar si cand vrei sa coci doua tavi cu prajitura deodata. De exemplu, eu coc cele doua blaturi pentru prajitura kinder pinguin deodata, selectand functia ventilata a cuptorului. In general,cu functia ventilata se scurteaza timpul de gatire, daca un preparat anume, neventilat, ar dura 30 de minute, ventilat ar fi gata in 25 deminute sau chiar ceva mai putin (chiar se poate micsora temperatura cu 5 grade pe functia ventilata).

  3. Raluca spune:

    Buna Laura

    Multumesc pentru raspuns (cel cu tava). As ami avea o intrebare referitoare la cuptor (cred ca avem modele asemantoare). Am observat ca in unele retete mentionez functia ventilata a cuptorului. Cand folosesti coacere ventilata si cand folosesti coacere traditionala?

    Vreau sa profit de aceasta ocazie sa iti urez sarbatori fericite si un an nou si dulce cu bine alaturi de cei dragi!

    PS Retetele tale sunt cu adevarat magice. Fiica mea de 5 ani ar spune ca le sufli cu praf magic.

  4. lauralaurentiu spune:

    Da, este tava de la cuptorul meu (am un incorporabil de 58 de litri… stai ca fug si masor tava, ca sa fiu mai de ajutor :) !)…asa, am revenit: deci partea utila a tavii este de 36×38 de cm.

    Sfaturile mele, ca sa nu inregistrezi un esec:

    – sa coci blatul pt. prajitura la foc mic, 15a-160 de grade;

    – se va colora repede la suprafata (contine zahar si miere care se caramelizeaza rapid) si de aceea, imedait ce ti se pare ca are culoarea pe care o doresti (un auriu rosiatic) acopera-l cu o alta coala de hartie de copt.

    – dupa 30 de minute de cand ai introdus prajitura la cuptor, incearca sa ridici hartia de copt de la suprafata, daca se desprinde usor cel mai probabil prajitura este coapta; pentru un plus de siguranta, inteapa si cu scobitoarea;

    – imediat ce o scoti din cuptor, dai jos hartia de copt de pe blat si de deasupra si de la baza si o rulezi deindata, fierbinte, altfel se va crapa!

    – sa nu te astepti la un blat pufos, va fi consistent, ceva intre turta dulce si batonul de cereale, a carui consistenta va fi sugerata de continutul de migdale (sau nuci)

    – dupa ce sta la frigider cateva ore (sau chiar peste noapte) prajitura devine foarte placuta, si daca iti place mierea, sigur o sa iti placa si rulada asta! Succes!

  5. Anonymous spune:

    Buna Laura

    Tava pe care ai folosit-o este tava de aragaz?
    Multumesc

  6. Anonymous spune:

    Laura, am facut prajitura! Mi-a suras reteta ta pentru ca noi avem stupi si foarte multa miere de albine. E o prajitura cu un gust pronuntat de miere de albine si de lapte, mie mi-a placut, le-a placut si colegelor din cancelarie :). Blatul e asa cum l-ai descris intr-un comentariu anterior, crocant de la nuci, consistent de la miere si usor insiropat. Multumesc de reteta si felicitari pentru noua infatisare a blogului, te voi urmari in continuare, oriunde ar trebui sa te caut. Cu drag, Elena

  7. lauralaurentiu spune:

    Andreea, imi pare sincer rau ca nu ti-a reusit. Blatul trebuie sa fie usor crocant de la nuci/migdale, trebuie sa fie mai consitent, asemanator cu turta dulce, dar in niciun caz tare sau sa nu se poata taia. Grisul din compozitie absoarbe umezeala din crema si frisca si blatul devine usor insiropat. Inclin sa cred ca l-ai tinut prea mult la cuptor sau ai incercat sa il rulezi dupa ce se racis edeja, trebuie rulat cat e fierbinte.

  8. Andreea spune:

    Uite…au trecut cateva ore ,l-am ornat si l-am bagat la frigider, si acum e tare blatul, abia am putut sa tai o felie
    Nu stiu ce sa zic….

  9. lauralaurentiu spune:

    Andreea, eu am facut exact cum am descris. Blatul trebuie sa fie fierbinte ca sa il poti rula, dupa aia devine crocant.

  10. Andreea spune:

    Buna
    Am incercat si eu in aceasta seara sa fac rulada, dar…. blatul nu mi-a iesit deloc, ori ai gresit tu undeva ori eu… Eu am avut nuca si am pus… Blatul nici nu se rula, intr-un final l-am taiat in doua si am am pus crema in mijoc si gata. Dar…. sunt dezamagita…

  11. lauralaurentiu spune:

    Fuar Gencal, thank you so much, I visited your blog earlier, it's very nice.

  12. lauralaurentiu spune:

    Liana10, am vazut tortuletul, foarte dragalas! Ce ingenioasa ai fost cu aripioarele, eu m-am tot gandit din ce le-as putea face!

  13. lauralaurentiu spune:

    Boabe de Cafea, maria elena, va multumesc pentru aprecieri!

  14. lauralaurentiu spune:

    Ersilia, multumesc frumos, ma bucur ca esti incantata de aceasta reteta de prajitura cu miere de albine.

  15. Fuat Gencal spune:

    Hayırlı günler, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var.
    Bugün bloglardan seçmelerde kutsal sofranın cevizli kurabiye tarifi yayınlandı.
    http://gencalsabahattin.blogspot.com/

    Saygılarımla.

  16. Liana10 spune:

    Dulce ca mierea, rulada ta ;-)
    Am facut si eu albinutze, pt.tortul Stup de albine, dar din pasta de lapte praf si in loc de aripi, le-am pus cate o jumatate de migdala.Haioase foc!pupici

  17. maria elena spune:

    Apetisant desertul!

  18. Boabe de Cafea spune:

    Tare faină! :)

  19. Anonymous spune:

    Asa sa-ti fie si tie ,VIATA !!!! te pupa, Ersilia !!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE