Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane

Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Zilele trecute, cineva ma intreba, intr-un comentariu la una dintre retetele de pe acest blog culinar, „ce sa fac cu albusurile?”. Era o reteta cu mai multe galbenusuri si albusurile le-am pastrat la frigider (sau le-am congelat) cum fac de fiecare data cand imi raman, pana le gasesc o alta intrebuintare. Iata ce se poate face, deci, cu cateva albusuri ramase de la alt preparat, puteti pregati o rulada de bezea cu nuca fina, delicioasa, pe care s-o umpleti cu crema preferata, eu am ales sa o umplu cu o crema pe baza de pireu de castane.

rulada de bezea cu crema de castane

Ingrediente Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane:

pentru foaia de bezea cu nuca:

  • 4 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri cu varf de zahar tos
  • 100 de grame de nuca

pentru crema de castane:

  • 250 de grame de pireu de castane (un pachet)
  • 150 de ml. de smantana pentru frisca

in plus:  (optional, rulada se poate decora si in alt mod, de exemplu se poate imbraca in frisca)

  • glazura: 30 de ml. de smantana pt. frisca + 80 de grame de ciocolata cu lapte
  • pe deasupra: 50-60 de grame de pireu de castane pt. dat prin sita
  • cateva castane glasate

Preparare Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane

Albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga zaharul pe rand (cate o lingura) si se bat in continuare pana cand zaharul este complet dizolvat.

 

rulada de bezea cu crema de castane 1

Se adauga nuca macinata la compozitia de albusuri.

rulada de bezea cu crema de castane 2
Se amesteca usor si se toarna compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt (pentru ca tava mea a fost cam prea mare, am distribuit bezeaua sub forma unui dreptunghi de cca. 38×28 cm., chiar daca tava nu s-a umplut). Se niveleaza bezeaua.

 

rulada de bezea cu crema de castane 3
Se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade celsius, pana cand marginile devin aurii si suprafata usor bruna (proximativ 20-25 de minute, supraveghind continuu); foaia de bezea nu trebuie sa se usuce ca pentru bezele, ci sa fie maleabila.
rulada de bezea cu crema de castane 4
Foaia de bezea cu nuca se rastoarna imediat cu tot cu hartia de la baza pe o alta coala de hartie de copt, curata. Cu grija, se desprinde hartia pe care s-a copt.
rulada de bezea cu crema de castane 5
Se ruleaza foaia in hartia de copt curata si se asteapta sa se raceasca complet.
rulada de bezea cu crema de castane 6
Inte timp, se prepara crema: pireul de castane (sa nu fie congelat) si smantana pentru frisca se pun intr-un bol (poza din stanga). Se mixeaza mai intai pe viteza mica, apoi pe viteaza mare pana se formeaza o crema spumoasa, care pentru gustul meu este destul de dulce, daca se doreste, se mai poate indulci cu 1-2 linguri de zahar pudra.
Preparare Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane 7
Rulada racita se desface si se acopera cu toata crema.
rulada de bezea cu crema de castane 7
Se ruleaza la loc rulada cu crema inauntru.
rulada de bezea cu crema de castane 8
Se poate decora dupa preferinta, o varianta ar fi sa se prepare o cantitate dubla de crema de castane si sa se imbrace rulada si pe dinafara, se poate, deasemenea, imbraca cu frisca batuta, glasa cu ciocolata etc. Eu am turnat peste rulada glazura de ciocolata cu lapte, apoi am dat prin sita ceva pireu de castane (natur) si am asezat cateva castane glasate. Chiar imi place cum arata, dar parca gustul imi place si mai mult :).
rulada de bezea cu crema de castane 10

Se serveste rece, cu pofta si cumpatare, ca e buna rau si parca te invita sa-ti mai tai o felie :P.

PUBLICITATE
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

40 comentarii la Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane

  1. Koral spune:

    Am uitat sa intreb totusi daca are cineva tips-uri pt blatul de bezea.  M-am chinuit groaznic sa il scot de pe hartia de pergament. Multumesc

  2. Koral spune:

    Minunata prajitura. Multumesc mult pt reteta. Eu am schimbat putin crema . Am pus din greseala smantana in loc de frisca atunci cand am facut crema din interior, iar ca sa’ dreg busuiocu’ ” am pus un plic de budinca de vanilie in crema. Rezultatul a fost:   portia dubla de prajitura s-a terminat in 45 minute ( oaspetii se fereau sa ia a treia portie, si au golit tava dupa ce ne-am ashezat la TV…. unul cate unul in bucatarie)  Sa mori de ras :)

  3. Medeleab_berta spune:

    Buna ziua , am si eu o intrebare…reteta poate fi reusita chiar si de un incepator in ale bucatariei?si putem inlocui pireul de castane cu altceva?…multumesc

  4. mikimik spune:

    si eu am gasit la carrefour piure de castane la borcan de 350 g, de raureni.
    abia astept sa fac rulada asta!!!

  5. BigMama spune:

    va admir foarte , foarte ….si am facut multe din retetele d-voastra, am s-o fac si pe aceasta, si mi-e ciuda ca mie nu mi-a trecut prin cap aceasta varianta de rulada..va pup

    • Anonim spune:

      BigMama – 1: nu ma mai lua cu dumneavoastra :)). 2: iti multumesc pentru
      increderea pe care mi-ai acordat-o probandu-mi retetele. 3: hai ca daca o
      incerci si o gusti, iti trece de ciuda :))!

  6. Ionela spune:

    Multumesc mult,Laura! Cred ca siropul nu trebuie sa-l fac foarte dulce pentru ca sunt dulci si castanele.

  7. Ionela spune:

    Laura, eu sunt in Grecia si am castane, ma poti ajuta sa prepar piureul de castane in casa? Castanele glasate cum se fac? Cred ca e senzationala rulada!

    • Anonim spune:

      Ionela, cred (pentru ca nu am facut vreodata) ca s-ar face asa: fierbi castanele vreo ora, apoi le decojesti atat de coaja tare, cat si de pielita din interior, apoi le zdrobesti. Pregatesti un sirop de zahar (ca pentru placintele grecesti) doar ca il aromezi cu rom si nu cu lamaie. Pui castanele zdrobite insiropul fierbinte si le mai fierbi pe foc mic, amestecand continuu, pana are consistenta ca de o mamaliga nu prea tare. Pasezi (ti-as recomada blenderul de mana, prin sita e mai dificil sa le treci) si cam asta ar trebui sa fie pireul de castane. Scuze, cu cantitati exacte nu te pot ajuta, dar am incredere in gustul tau. :)
      Pentru castane glasate la fel, la fierbi, le decojesti, faci un sirop, le lasi peste noapte in el, apoi le scoti si le scurgi. In siropul ramas mai adaugi zahar, iar il fierbi pana se dizolva zaharul nou adaugat si iara bagi castanele acolo. Repeti de trei ori apoi le lasi sa se usuce si gata.

  8. Claudiababan29 spune:

    Doamne ce mult imi place laura.De altfel imi place tot ceea ce faci tu prin bucatarie.Crema de castane e minunata.

  9. Ana B spune:

    Gustulll…ah gustul cred ca este divin, poate la aspect nu exceleaza (desi dumneavostra v-a iesi frumoasa) pt ca nu este o combinatie de culori contrastante dar gustul …cred ca are o savoare numai buna pt sarbatorile astea care se apropie, Valentini si mai stiu eu ce, ca doar e cu bezea :) Doamna Laura eu va tot terorizez prin postari cu o intrebare. Prajitura delicia de la patiseriile Anna Pan ati incercat? Cum se face oare ? Este de vis combinatia aia de branza dulce si mar caramelizat.

    • Anonim spune:

      Ana B, eu nu stiu ce-i cu patiseria asta, cred ca ti-am mai spus o data :). Unde e, in ce oras? Daca as gusta prajitura aia, probabil ca as putea sa o reproduc, sau pe aproape, dar pur si simplu nu am idee despre ce e vorba.

  10. Ileana spune:

    Minunata reteta .Sunt unfan al castanelor si familia meaadora piureul de Castane.Este o reteta minunata, am s-o incerc neaparat.
    Am gasit piureu de castane la borcan ,produs de o fabrica din Raureni,Ramnicu Valcea.
    In reteta vorbiti de ün pachet de 250gr. Unde se poate procura? Ma intereseaza deoarece in general piureul de castane se gaseste greu in Bucuresti.
    Va multumesc pentru reteta Ileana

  11. CristinaK spune:

    Doamne, Laura, ce nebunie de rulada!!! 100% e un deliciu !!! Daca stateam pe langa tine… acuma eram la usa ta ;)

  12. Rodikadan spune:

    laura am facut multe retete de la tine si toate sunt foarte bune.esti o gospodina desavarsita.familia ta trebuie sa fie foarte fericita ca au asa o mama.imi placi si te vizitem zilnic.te pup.

  13. FreeSeoDesign spune:

    Bravo!
    Foarte apetisant!
    Fac si eu ;)

  14. Rodikadan spune:

    arata foarte bine si cred ca este foarte gustoasa.esti foarte priceputa draga laura

  15. Your Name spune:

    Trebuie sa fie deosebit de gusoasa rulada ta. Si cum ador pireul de castane (pe care de altfel stiu sa-l servesc doar simplu cu frisca) merita sa incercam ceva nou.
    Multumesc Laura!

  16. Carmen spune:

    Ce bunatate !!Mai ales ca putem folosi albusurile ramase.Cred ca merge si cu crema de ciocolata.Mai greu de gasit pireu de castane.Dar arata minunat.Asa as gusta….macar o lingurita!!!!!

    • Anonim spune:

      Carmen, merge cu orice crema, sigur ca da. Pireu de castane se gaseste (cel putin aici, la Timisoara) in orice supermarket, la raionul de produse congelate, ambalat la 250 de grame, un pachet auriu in genul unui celui de unt.

  17. flory spune:

    Prezentare eleganta si preparat delicios,ca de obicei!Te felicit din toata inima pentru tot ce faci!

  18. Amely_43 spune:

    as gusta si eu o felie….:P

    • Anonim spune:

      Poftiti, poftiti! :=))

      • Melaniadaniela spune:

        O reteta destul de simpla de facut si rulada arata foarte bine. As avea o intrebare, blatul de albus, nu este un pic mai tare decat cel normal? Eu de cate ori l-am facut mi se parea mai tare si mai uscat!

      • Anonim spune:

        Nu este deloc tare, nu contine pic de faina, este practic o bezea care dupa ce sta la frigider vreo doua ore, umpluta cu crema, se transforma intr-o spuma. Este foarte fina prajitura, pare ca nu ar avea blat deloc. :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE