Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane

Autor:

Zilele trecute, cineva ma intreba, intr-un comentariu la una dintre retetele de pe acest blog culinar, „ce sa fac cu albusurile?”. Era o reteta cu mai multe galbenusuri si albusurile le-am pastrat la frigider (sau le-am congelat) cum fac de fiecare data cand imi raman, pana le gasesc o alta intrebuintare. Iata ce se poate face, deci, cu cateva albusuri ramase de la alt preparat, puteti pregati o rulada de bezea cu nuca fina, delicioasa, pe care s-o umpleti cu crema preferata, eu am ales sa o umplu cu o crema pe baza de pireu de castane.

rulada de bezea cu crema de castane

Ingrediente Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane:

pentru foaia de bezea cu nuca:

  • 4 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri cu varf de zahar tos
  • 100 de grame de nuca

pentru crema de castane:

  • 250 de grame de pireu de castane (un pachet)
  • 150 de ml. de smantana pentru frisca

in plus:  (optional, rulada se poate decora si in alt mod, de exemplu se poate imbraca in frisca)

  • glazura: 30 de ml. de smantana pt. frisca + 80 de grame de ciocolata cu lapte
  • pe deasupra: 50-60 de grame de pireu de castane pt. dat prin sita
  • cateva castane glasate

Preparare Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane

Albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga zaharul pe rand (cate o lingura) si se bat in continuare pana cand zaharul este complet dizolvat.

 

rulada de bezea cu crema de castane 1

Se adauga nuca macinata la compozitia de albusuri.

loading...
rulada de bezea cu crema de castane 2
Se amesteca usor si se toarna compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt (pentru ca tava mea a fost cam prea mare, am distribuit bezeaua sub forma unui dreptunghi de cca. 38×28 cm., chiar daca tava nu s-a umplut). Se niveleaza bezeaua.

 

rulada de bezea cu crema de castane 3
Se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade celsius, pana cand marginile devin aurii si suprafata usor bruna (proximativ 20-25 de minute, supraveghind continuu); foaia de bezea nu trebuie sa se usuce ca pentru bezele, ci sa fie maleabila.
rulada de bezea cu crema de castane 4
Foaia de bezea cu nuca se rastoarna imediat cu tot cu hartia de la baza pe o alta coala de hartie de copt, curata. Cu grija, se desprinde hartia pe care s-a copt.
rulada de bezea cu crema de castane 5
Se ruleaza foaia in hartia de copt curata si se asteapta sa se raceasca complet.
rulada de bezea cu crema de castane 6
Inte timp, se prepara crema: pireul de castane (sa nu fie congelat) si smantana pentru frisca se pun intr-un bol (poza din stanga). Se mixeaza mai intai pe viteza mica, apoi pe viteaza mare pana se formeaza o crema spumoasa, care pentru gustul meu este destul de dulce, daca se doreste, se mai poate indulci cu 1-2 linguri de zahar pudra.
Preparare Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane 7
Rulada racita se desface si se acopera cu toata crema.
rulada de bezea cu crema de castane 7
Se ruleaza la loc rulada cu crema inauntru.
rulada de bezea cu crema de castane 8
Se poate decora dupa preferinta, o varianta ar fi sa se prepare o cantitate dubla de crema de castane si sa se imbrace rulada si pe dinafara, se poate, deasemenea, imbraca cu frisca batuta, glasa cu ciocolata etc. Eu am turnat peste rulada glazura de ciocolata cu lapte, apoi am dat prin sita ceva pireu de castane (natur) si am asezat cateva castane glasate. Chiar imi place cum arata, dar parca gustul imi place si mai mult :).
rulada de bezea cu crema de castane 10

Se serveste rece, cu pofta si cumpatare, ca e buna rau si parca te invita sa-ti mai tai o felie :P.

Print Friendly
loading...

Comentarii

  1. Koral a zis

    Am uitat sa intreb totusi daca are cineva tips-uri pt blatul de bezea.  M-am chinuit groaznic sa il scot de pe hartia de pergament. Multumesc

  2. Koral a zis

    Minunata prajitura. Multumesc mult pt reteta. Eu am schimbat putin crema . Am pus din greseala smantana in loc de frisca atunci cand am facut crema din interior, iar ca sa’ dreg busuiocu’ ” am pus un plic de budinca de vanilie in crema. Rezultatul a fost:   portia dubla de prajitura s-a terminat in 45 minute ( oaspetii se fereau sa ia a treia portie, si au golit tava dupa ce ne-am ashezat la TV…. unul cate unul in bucatarie)  Sa mori de ras :)

  3. Medeleab_berta a zis

    Buna ziua , am si eu o intrebare…reteta poate fi reusita chiar si de un incepator in ale bucatariei?si putem inlocui pireul de castane cu altceva?…multumesc

  4. BigMama a zis

    va admir foarte , foarte ….si am facut multe din retetele d-voastra, am s-o fac si pe aceasta, si mi-e ciuda ca mie nu mi-a trecut prin cap aceasta varianta de rulada..va pup

    • Anonim a zis

      BigMama – 1: nu ma mai lua cu dumneavoastra :)). 2: iti multumesc pentru
      increderea pe care mi-ai acordat-o probandu-mi retetele. 3: hai ca daca o
      incerci si o gusti, iti trece de ciuda :))!

  5. Ionela a zis

    Laura, eu sunt in Grecia si am castane, ma poti ajuta sa prepar piureul de castane in casa? Castanele glasate cum se fac? Cred ca e senzationala rulada!

    • Anonim a zis

      Ionela, cred (pentru ca nu am facut vreodata) ca s-ar face asa: fierbi castanele vreo ora, apoi le decojesti atat de coaja tare, cat si de pielita din interior, apoi le zdrobesti. Pregatesti un sirop de zahar (ca pentru placintele grecesti) doar ca il aromezi cu rom si nu cu lamaie. Pui castanele zdrobite insiropul fierbinte si le mai fierbi pe foc mic, amestecand continuu, pana are consistenta ca de o mamaliga nu prea tare. Pasezi (ti-as recomada blenderul de mana, prin sita e mai dificil sa le treci) si cam asta ar trebui sa fie pireul de castane. Scuze, cu cantitati exacte nu te pot ajuta, dar am incredere in gustul tau. :)
      Pentru castane glasate la fel, la fierbi, le decojesti, faci un sirop, le lasi peste noapte in el, apoi le scoti si le scurgi. In siropul ramas mai adaugi zahar, iar il fierbi pana se dizolva zaharul nou adaugat si iara bagi castanele acolo. Repeti de trei ori apoi le lasi sa se usuce si gata.

  6. Ana B a zis

    Gustulll…ah gustul cred ca este divin, poate la aspect nu exceleaza (desi dumneavostra v-a iesi frumoasa) pt ca nu este o combinatie de culori contrastante dar gustul …cred ca are o savoare numai buna pt sarbatorile astea care se apropie, Valentini si mai stiu eu ce, ca doar e cu bezea :) Doamna Laura eu va tot terorizez prin postari cu o intrebare. Prajitura delicia de la patiseriile Anna Pan ati incercat? Cum se face oare ? Este de vis combinatia aia de branza dulce si mar caramelizat.

    • Anonim a zis

      Ana B, eu nu stiu ce-i cu patiseria asta, cred ca ti-am mai spus o data :). Unde e, in ce oras? Daca as gusta prajitura aia, probabil ca as putea sa o reproduc, sau pe aproape, dar pur si simplu nu am idee despre ce e vorba.

  7. Ileana a zis

    Minunata reteta .Sunt unfan al castanelor si familia meaadora piureul de Castane.Este o reteta minunata, am s-o incerc neaparat.
    Am gasit piureu de castane la borcan ,produs de o fabrica din Raureni,Ramnicu Valcea.
    In reteta vorbiti de ün pachet de 250gr. Unde se poate procura? Ma intereseaza deoarece in general piureul de castane se gaseste greu in Bucuresti.
    Va multumesc pentru reteta Ileana

    • Anonim a zis

      Ehhheeeeii, ce placere pe mine ar fi fost, sa-ti deschid usa :). Dar… n-aduce anul ce-aduce ceasul, nu se stie niciodata! :)

  8. Rodikadan a zis

    laura am facut multe retete de la tine si toate sunt foarte bune.esti o gospodina desavarsita.familia ta trebuie sa fie foarte fericita ca au asa o mama.imi placi si te vizitem zilnic.te pup.

  9. a zis

    Trebuie sa fie deosebit de gusoasa rulada ta. Si cum ador pireul de castane (pe care de altfel stiu sa-l servesc doar simplu cu frisca) merita sa incercam ceva nou.
    Multumesc Laura!

  10. Carmen a zis

    Ce bunatate !!Mai ales ca putem folosi albusurile ramase.Cred ca merge si cu crema de ciocolata.Mai greu de gasit pireu de castane.Dar arata minunat.Asa as gusta….macar o lingurita!!!!!

    • Anonim a zis

      Carmen, merge cu orice crema, sigur ca da. Pireu de castane se gaseste (cel putin aici, la Timisoara) in orice supermarket, la raionul de produse congelate, ambalat la 250 de grame, un pachet auriu in genul unui celui de unt.

      • Melaniadaniela a zis

        O reteta destul de simpla de facut si rulada arata foarte bine. As avea o intrebare, blatul de albus, nu este un pic mai tare decat cel normal? Eu de cate ori l-am facut mi se parea mai tare si mai uscat!

      • Anonim a zis

        Nu este deloc tare, nu contine pic de faina, este practic o bezea care dupa ce sta la frigider vreo doua ore, umpluta cu crema, se transforma intr-o spuma. Este foarte fina prajitura, pare ca nu ar avea blat deloc. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *