Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tartă cu cireșe sau vișine - din rețetarul bunicii

Tartă cu cireșe sau vișine – din rețetarul bunicii

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Tartă cu cireșe sau vișine – din rețetarul bunicii, rețetă cu poze pas cu pas. Cum se face o tartă cu cireșe sau vișine și aluat fraged. Tartă cu cireșe sau vișine, lista ingredientelor și modul de preparare explicat cu fotografii.

Ce-ar fi vara fără fructe? Dar fructele, ar mai avea, oare, tot atâta farmec, dacă nu ar fi ele ingredientul special care, în combinație cu cel mai simplu aluat fraged, se transformă în deserturi delicioase și pline de amintiri? Așa e și tarta cu cireșe sau vișine – e cu ”sau”, da, pentru că vișinele mele încă nu s-au copt, așa că am făcut-o cu cireșe dar cu vișine se prepară identic – un deliciu care-mi trezește cele mai duioase amintiri din copilărie.

Buna mea dragă făcea din toate fructele pământului astfel de plăcinte. Că așa le spunea ea, plăcinte, și în funcție de cât de timpurie sau târzie era vara sau toamna, în ziua în care ieșea plăcinta din cuptor, aveam plăcintă cu cireșe, cu vișine, cu prune sau caise etc. De la ea nu mi-a rămas un caiet cu rețete, așa că ”rețetarul bunicii” este de fapt încercarea mea de a reproduce din memorie gusturile care mi-au cucerit papilele și sufletul pe atunci: unt, vanilie, fructele acrișoare, textura crocantă și sfărâmicioasă a aluatului. Fructele parcă pluteau într-un jeleu frumos colorat, dulce și aromat și contrastul dintre umplutura asta bogată și crusta de aluat era atât de plăcut, încât nu cred că m-am putut vreodată abține să cer supliment.

tarta cu cirese sau visine reteta pas cu pas simpla si delicioasa placinta cu cirese

Plăcintele minunate ale Bunei erau scuza cea mai potrivită ca să mă desfășor în voie cu activități care țineau de o altă pasiune a mea, cățăratul prin pomi, a cărui consecință erau genunchii veșnic juliți, zgârieturile de tot felul și hainele rupte și murdare. Când mă vedea Buna, se lua cu mâinile de cap, dar înainte de a întinde aceleași mâini în direcția mea, deșertam repede pe masă, din tricoul înnodat ca un marsupiu, o grămadă de fructe bine coapte și ziceam, încercând să afișez cel mai nevinovat zâmbet ”le-am cules să faci plăcintă!” Buna bombănea în continuare, c-o s-o fac să se certe cu vecinii, c-o să cad și-o să-mi rup oasele și altele asemenea. Și până la urmă, făcea o plăcintă. Una care semănă tare mult, la perfecție, aș putea spune, cu cea a cărei rețetă urmează.

Ingrediente tartă cu cireșe sau vișine

aluat:

  • 300 de grame de făină
  • 150 de grame de unt
  • 150 de grame de zahăr
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 2 gălbenușuri
  • 1 praf bun de sare
  • făină în plus, pentru presărat planul de lucru

umplutura:

  • 1 kilogram de cireșe sau vișine
  • 100 de grame de zahăr (sau ceva mai mult, pentru vișine)
  • 30 de grame de amidon de porumb
  • 1 plic de zahăr vanilat

Mod de preparare tartă cu cireșe sau vișine – aluatul

Pentru aluatul cu care am făcut această tartă cu cireșe am folosit rețeta clasică de aluat de tartă, pe care am mai folosit-o și la rețeta de tartă normandă cu mere și alte rețete publicate pe blog. Este un aluat simplu, denumit de patisierii francezi pate briséeNu este deloc greu de făcut, doar că, pentru a ieși exact așa cum trebuie, sfărâmicios și fin, trebuie respectate câteva reguli.

1. Untul trebuie să fie rece. Se taie untul în cubulețe și se pune într-un castron împreună cu făina, sarea și zahărul. Ideal ar fi să fie castronul robotului, pe care să-l punem să facă treaba în locul nostru. Lucrând aluatul cu robotul, vom evita topirea untului și vom avea garanția obținerii unui aluat reușit. Se încorporează untul în făină, cel mai bine cu funcția pulse a robotului, până la obținerea unei consistențe granulate, asemănătoare nisipului. Dacă nu avem robot, putem sfărâma untul în făină cu o furculiță sau îl putem tăia cu cuțitul până vom obține același aspect granulat.

aluat-de-tarta-pas-cu-pas-preparare-aluat-pasul-2

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

2. Se adaugă 1 gălbenuș și extractul de vanilie și se încorporează rapid în ingredientele uscate. Dacă aluatul e în continuare foarte uscat, se adaugă câte 1 lingură de apă foarte rece odată și se amestecă din nou, doar atât cât e nevoie ca să înceapă să se adune aluatul în bulgărași mai mari. Mie mi-au intrat 2 linguri de apă.

Se așterne pe planul de lucru o bucată de folie alimentară și se răstoarnă masa neomogenă din castron pe aceasta.

aluat de tarta mod de preparare

3. Cu ajutorul foliei, se adună toate firimiturile la un loc. Se împachetează în folie și se presează sub forma unui disc, apoi se dă la frigider pentru 30 de minute.

aluat de tarta cu unt pentru reteta tarta cu cirese sau visine

Mod de preparare tartă cu cireșe sau vișine

4. Cât timp aluatul se odihnește, profităm de timpul avut la dispoziție și curățăm cireșele sau vișinele de sâmburi.

tarta cu cirese sau visine cirese sau visine fara samburi

5. Cu 15-20 de minute înainte de a trece jumătatea de oră cuvenită odihnei aluatului, pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C.

Tartă cu cireșe sau vișine, asamblare și coacere

6. Se scoate aluatul din frigider. Se presară planul de lucru cu făină și se întinde aluatul cu sucitorul într-o formă rotundă cu grosimea de aproximativ 0,4-0,5 cm. Deasupra acesteia se așează o formă de tartă cu diametrul de 25-28 de cm, cu gura în jos. Se decupează de jur împrejurul formei cu un cuțit, obținându-se un cerc de aluat.

mod de preparare tarta cu cirese sau visine reteta pas cu pas

7. Se rulează cercul de aluat pe sucitor și se transferă cu ajutorul acestuia deasupra formei de tartă în care se așează două fâșii de hârtie de copt, în cruce. Acestea vor fi de ajutor la final, pentru a scoate tarta din formă. Se derulează de pe sucitor și aluatul va cădea ușor la locul lui. Se înțeapă cu furculița pe toată suprafața și se dă forma la congelator timp de 10-15 minute.

tarta cu cirese sau visine aluatul in forma

8. Între timp, resturile de aluat se adună la un loc și se întind din nou cu sucitorul. Se decupează din acestea fâșii lungi, cu o lățime cam de 2 cm. Se pot decupa cu un cuțit sau cu o rolă de patiserie ondulată.

9. Cireșele (sau vișinele) curățate de sâmburi se amestecă bine cu zahărul, zahărul vanilat și amidonul de porumb, așa încât să fie bine îmbrăcate. Se toarnă în forma cu aluatul bine răcit la congelator iar deasupra se aranjează în formă de grilaj fâșiile lungi de aluat decupate. După ce am completat grilajul, din aluatul rămas am modelat o torsadă pe care am aranjat-o de jur împrejurul tartei.

tarta cu cirese sau visine in forma, gata de cuptor

10. Se bate gălbenușul rămas cu 2 lingurițe de  apă rece și se ung cu o pensulă delicată toate părțile de aluat vizibile. Se dă imediat tarta la cuptorul preîncins la 190°C. După 15 minute temperatura se reduce la 180°C și, dacă tarta are tendința de a se rumeni prea rapid, se acoperă cu o coală de hârtie de copt. Se continuă coacerea până ce timpul total însumează 1 oră. Se lasă să se răcească apoi se scoate cu grijă din formă, ajutându-ne și se fâșiile de hârtie de copt.

Servită cu un glob de înghețată de vanilie sau puțin sos de vanilie, tarta asta e o adevărată încântare.

tarta cu cirese sau visine placinta cu visine si aluat fraged reteta

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 comentarii la Tartă cu cireșe sau vișine – din rețetarul bunicii

  1. Cristina spune:

    EXCEPTIONALA!! S-a mancat imediat :) Multumesc pentru reteta!

  2. Andra spune:

    Sunt convinsa ca e o prajitura delicioasa pe care d-abia astept sa o fac.
    Cu toate astea, imi vine greu sa cred ca o bunica de prin Europa de Est facea placinte de tip american cu fructe.
    De obicei ele faceau aluaturi cu drojdie sau foi subtiri sau pandispan pt placinte

    • Asta e o plăcintă de tip american? Pate brisee s-a inventat, totuși, în Europa, nu în America :). Bunică-mea făcea din aluatul ăsta tot felul de plăcinte, cu mere, cu dovleac, cu vișine sau cu ce fructe avea la îndemână. Le cocea în tava aragazului, nu în formă rotundă, dar rețeta era aceeași: aluat fraged cu unt și fructe. Din același aluat făcea și cornulețe, fursecuri și biscuiți. La americani eu nu am văzut niciodată, apropos, acest tip de aluat, doar din cele cu praf de copt.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE