Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tiramisu clasic, rețetă pas cu pas

Tiramisu clasic, rețetă pas cu pas

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ingrediente Tiramisu

  • 35 pișcoturi/biscuiți savoiardi
  • 6 gălbenușuri
  • 500 gr. mascarpone
  • 180 gr. zahăr pudră
  • 40 ml. vin Marsala
  • 200 ml cafea espresso rece
  • 1 strop de sare
  • cacao pudră pentru ornat

Tiramisu reteta originala, fără frișcă și albușuri. Desert italian, Tiramisu reteta originala italiana. Desert Tiramisu clasic cu mascarpone. Desert fără coacere cu straturi de pișcoturi înmuiate în cafea și o cremă de mascarpone.

tiramisu reteta originala italiana reteta pas cu pas portie de tiramisu cu mascarpone

Greu de găsit cineva, în ziua de azi, care să nu fi auzit de tortul Tiramisu. Este unul din cele mai populare deserturi, în lumea întreagă.

Motivul notorietății nu este greu de înțeles. Un Tiramisu se prepară foarte ușor și nu necesită coacere. Are un gust fin și extrem de delicios, care nu se bazează atât pe aromele adăugate cât pe calitatea și textura ingredientelor de bază.

Prea multe despre teoria și originea tortului Tiramisu nu are rost sa mai povestesc, aveți o intreaga postare detaliata aici.

Ceea ce doresc azi este să vă povestesc despre prima mea rețetă de Tiramisu gătită în variantă originală, cu pișcoturi/savoiardi discret însiropate într-o cafea espresso (extra) bună, mascarpone consistent amestecat cu o cremă pufoasă de gălbenușuri cu zahăr, fără frișcă sau albușuri bătute spumă. De fapt, toate sursele indică drept ingrediente de bază doar pe cele pe care urmează să le folosesc în continuare. Restul celor folosite în mod curent – frișca, spuma de albușuri – sunt adaosuri ulterioare, nu fac parte din rețeta originală și menite în special să dea mai mult volum cremei.

Rezultatul m-a surprins în mod foarte plăcut. Chiar mai mult decât mă așteptam, mărturisesc! Mai gustasem pe ici pe colo acest tort, dar un gust așa de fin, delicat și delicios nu savurasem până acum. I-a plăcut la nebunie chiar și soțului, un mare pretențios – mda, soții bloggerițelor culinare tind să dezvolte un acut simț critic culinar, al meu nu l-a dezvoltat cu nimic, e pretențios din naștere.

Sursa de inspirație pentru această rețetă este Larousse cuisine, biblie a gastronomiei moderne.

Mod de preparare Tiramisu – pregătirea cafelei

Se prepară cafeaua espresso. Dacă se îndulcește sau nu, e o opțiune personală, eu n-am îndulcit-o cu atât mai mult cu cât savoiardi/pișcoturile au deja zahăr.

Cremă cu mascarpone pentru Tiramisu

  1. Se sparg ouăle și se separă în două boluri diferite gălbenușurile de albușuri. Albușurile se pot folosi la alte rețete cum ar fi o ruladă de bezea sau chec din albușuri. preparare tiramisu reteta originala italiana tiramisu mascarpone reteta originala galbenusuri proaspete
  2. Se cântărește zahărul. Eu am folosit zahăr pudră pentru că se dizolvă mai ușor în gălbenușuri. La fel de bine, însă, se poate folosi și zahăr tos. Cantitatea indicată în Larousse Cuisine mi s-a părut mare, cunoscând nivelul de dulce pe care-l preferă familia mea. De aceea, am cântărit un gramaj inițial de 150 gr. Am gustat pe parcurs pentru a-mi da seama de cantitatea ideală pentru gustul nostru. În final, gramajul indicat la ingrediente este cel pe care l-am considerat optim, luând în calcul factorul strict gustativ. dozarea zaharului pentru reteta de tiramisu reteta originala italiana tiramisu mascarpone reteta
  3. Se mixează gălbenușurile, adăugându-se treptat zahărul pudră. Compoziția de gălbenușuri va crește ușor în volum și se va deschide la culoare. Observație: eu am ales să folosesc gălbenușurile crude în cremă, așa cum indica rețeta originală.Dacă aveți reticențe față de consumarea ouălor crude, se poate prepara o cremă  de gălbenușuri pe abur. Am mai făcut asta în rețeta Tiramisu Trifles. Pregătirea acestei creme fierte de gălbenușuri constă în baterea acestora cu zahărul pe abur (bain-marie) până când amestecul atinge la o temperatură de maxim de 65°C și crema se îngroașă.tiramisu reteta originala italiana preparare baterea galbenusurilor
  4. În alt bol, se pune mascarpone, asigurându-ne că este bine scurs de zer. Acest pas este important, deoarece textura cremei de mascarpone influențează decisiv aspectul și gustul tortului Tiramisu. E important, deci, să nu conțină umiditate în exces.preparare tiramisu mascarpone reteta originala
  5. Se mixează crema mascarpone ca să devină mai fluidă.
  6. Se adaugă compoziția de gălbenușuri mixate cu zahăr peste mascarpone. Se adaugă și Marsala și se mixează până amestecul se omogenizează complet. tiramisu reteta originala italiana mod de preparare mixare
  7. Din când în când opriți mixerul și cu ajutorul unei spatule flexibile, curățați pereții bolului pentru a integra în cremă eventuale resturi de mascarpone lipite de margini.

Forma ideală pentru asamblarea desertului Tiramisu reteta originala

Am folosit o forma de sticla de 25 cm. lungime, 14 cm. lățime și 7 cm. înălțime. Am ales această formă – și nu o tavă de tort – mai ales pentru că nu eram sigură dacă-mi va permite consistența cremei o asamblare fără suportul unei forme.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Într-un final, s-a dovedit că am putut asambla un Tiramisu cu trei straturi verticale de pișcoturi fără să fi avut nevoie de suport exterior. Cu alte cuvinte, l-aș fi putut asambla și pe o farfurie de tort, ceea ce ar fi fost un plus pentru aspect. Este drept, textura mai fermă a cremei s-a datorat și faptul că am adăugat doar o cantitate infimă de alcool, din motiv de copii degustători.

Asamblare Tiramisu reteta originala

  1. Pentru asamblarea desertului Tiramisu, am folosit 35 de pișcoturi. Numărul acestora variază foarte mult în funcție de forma în care se asamblează desertul și de înălțimea lui.
  2. Se unge baza formei cu un strat subțire de cremă mascarpone.
  3. Pișcoturile se înmoaie rapid în cafea și pe o parte și pe alta și se așează unul lângă altul în vas.
    Observație personală:  la primele două bucăți de savoiardi/pișcoturi, m-am lăsat nițel luată de entuziasm și am lasat să se însiropeze prea tare. Am observat la timp că nu-mi doream niște pișcoturi prea pătrunse! Dimpotrivă, doream ca în mijloc să fie crocante pentru că oricum se vor înmuia ulterior la frigider de la cremă. Așadar, eu vă recomand să treceți rapid pișcoturile prin cafea, fără să le lăsați să absoarbă prea mult lichid. Asta va face ca și aspectul final al unei bucăți de Tiramisu să fie mai aspectuos, păstrând totuși o textură stabilă.asamblare tiramisu reteta originala italiana tiramisu reteta simpla
  4.  Peste stratul de savoiardi/pișcoturi punem un prim strat de cremă. Acest strat trebuie să conțină circa o treime din cantitatea totală. Nivelăm cu o spatulă crema, cu atenție ca să nu deranjăm stratul de pișcoturi.
  5. Se așează al doilea strat de savoiardi/pișcoturi înmuiați în cafea, peste care se întinde încă un strat de cremă.reteta de tiramisu asamblare straturi de piscoturi si crema cu mascarpone
  6. Un al treilea strat de pișcoturi e opțional, în funcție de mărimea vasului și consistența cremei de mascarpone. De menționat este că se poate pune doar restul de cremă, într-un strat mai gros. Totuși, cred ca pișcoturile contribuie la o stabilitate mai mare și la o textură mai echilibrată și plăcută, mai ales dacă nu exagerăm la început cu înmuierea lor.reteta de tiramisu reteta simpla tiramisu mascarpone reteta originala
  7. Se finalizează cu pudrarea printr-o sită de ceai a pudrei de cacao peste tortul Tiramisu.Preparare Tiramisu clasic, rețetă pas cu pas 10
  8. Se acoperă ermetic cu o folie alimentară și se ține la frigider minim 2 ore, optim peste noapte.

Servire Tiramisu reteta originala

Pentru o tăietură curată a acestui desert, se recomandă să folosiți un cuțit cu lamă lungă și fină care se înmoaie în apă caldă înainte de a efectua o nouă tăietură în tort.

După ce au fost porționate, se recomandă să se scoată bucățile de tiramisu din formă cu ajutorul unei spatule speciale pentru tort, cu bază lată.

Pentru porționare, am observat de asemenea că ajută trecerea ușoară, cu un cuțit cu lama fină sau cu spatula, pe sub baza feliei de tiramisu pentru a o desprinde. Astfel se previne o eventuală rupere și se asigură păstrarea intactă a feliei.

Savurare plăcută a acestui delicios desert italian, Tiramisu!

Preparare Tiramisu clasic, rețetă pas cu pas 11

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE