Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort Arlechin

Tort Arlechin

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Reteta de Tort Arlechin am creat-o special pentru fata mea, de fapt, prima si prima data am facut acest tort cu nuci caramelizate cu gust sublim  dintr-o joaca, dintr-un rest de chec. De la intaia degustare, tortuletul a devenit preferatul fetei mele, ea mi-a cerut imperativ sa il refac si sa notez totul, ca sa pot recrea tortul Arlechin de oricate ori il va dori ea. De atunci, fata mea doreste acest tort si nu altul, atat la ocazii speciale cat si fara nici un motiv anume, decat ca ii este ei pofta – asa cum a fost si acum. Numele de „Tort Arlechin” tot ea i l-a ales, inspirata fiind de sectiunea in patratele, pe care ea a asociat-o hainutelor de arlechin. La fel de bine ar fi putut sa-i zica ”Tort Sah”, dar… nu ne putem opune dorintelor copiilor, nu-i asa?

Pentru asamblare am folosit o idee preluata de la Lissa, iar compozitia de nuci caramelizate si ciocolata e una care rimeaza perfect preferintelor odraslei mele:

tort arlechin 24

Ingrediente Tort Arlechin:

pentru un tortulet de 20/28 cm

Blat de cacao:

  • 3 oua2 linguri de apa rece
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri cu varf de faina
  • 2 linguri cu varf de cacao cernuta, inchisa la culoare

Crema:

  • 600 ml smantana pentru frisca + 2 linguri de zahar praf
  • 300 de grame de alune de padure (sau nuci, migdale)
  • 300 de grame de zahar
  • 10 grame de gelatina granulata

Crema pt. asamblare:

  • 120 de grame de unt
  • 2 linguri de zahar pudra
  • esenta de vanilie

Glazura:

  • 100 de grame de ciocolata cu lapte
  • 3 linguri de smantana pt. frisca (lichida)
  • 50 ml. lichior de ciocolata pt. insiropat (optional)

Preparare Tort Arlechin:

Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri, se pun intr-un vas incapator, se adauga apa rece si se bat spuma tare. Se adauga zaharul si se continua baterea pana la completa dizolvare. Se amesteca faina cu cacaua cernuta. Se adauga galbenusurile la compozitia de albusuri si se amesteca usor, cu miscari circulare de jos in sus, preferabil folosind un tel in forma de para. Se adauga faina amestecata cu cacaua si se omogenizeaza cu grija, sa nu se lase spuma. Se toarna intr-o tava unsa cu grasime si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt (eu prefer aceasta varianta) si se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute, pana ce o scobitoare infipta in mijlocul blatului iese curata. Se lasa sa se raceasca complet. (Precizez ca se pot folosi si alte tipuri de blat pentru acest tort, cu la fel de mult succes).

Odata racit, blatul se taie in doua pe orizontala:

tort arlechin 1

Cele doua blaturi obtinute se taie in fasii cat mai egale, cam de 1,5 cm. latime:

tort arlechin 2

Se caramelizeaza 300 de grame de zahar tos intr-o craticioara, cand incepe sa se topeasca se adauga alunele si se tin impreuna pe foc pana ce zaharul are o culoare aurie (se supravegheaza permanent sa nu se arda). Se rastoarna amestecul pe o suprafata unsa cu ulei si se lasa sa se raceasca.

tort arlechin 6

Cand s-a racit, griliajul de alune se zdrobeste sau se macina:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

tort arlechin 7

Se pune gelatina la hidratat in 2-3 linguri de apa rece. Se bate smantana pentru frisca si se indulceste cu cele 2 linguri de zahar pudra, se continua baterea pana se obtine o compozitie ferma dar nu mai mult de atat, existand pericolul ca frisca sa se taie.

Se topeste gelatina in bain-marie, amestecand permanent. Se amesteca gelatina topita cu 3-4 linguri de frisca. Peste frisca batuta se pun 2 treimi din griliajul macinat (1 treime se pastreaza pentru ornat) si se adauga imediat si frisca amestecata cu gelatina. Se omogenizeaza totul, amestecand usor, cu miscari circulare pe verticala, de jos in sus. Aceasta este crema:

tort arlechin 8

Crema se da la rece.Tortul se monteaza intr-o forma dreptunghiulara captusita cu folie alimentara – eu am folosit tava in care am copt blatul.Pe fundul tavii se aseaza fasii de blat, cu distante aproximativ egale cu grosimea lor intre ele:

tort arlechin 9

Se stropesc usor fasiile de blat cu lichior (optional).Crema se pune intr-un sprit de ornat cu deschizatura mare (eu i-am indepartat varful complet) si se umplu spatiile dintre fasiile de blat:

tort arlechin 10

Se acopera spatiile cu crema cu alte fasii de blat.

tort arlechin 11

Spatiile ramase libere, intre acestea, se completeaza cu crema, la fel ca la stratul inferior.Se continua asamblarea la fel, eu am obtinut 3 straturi:

tort arlechin 12

Se da tortul la frigider pentru 3 ore, apoi se scoate si se rastoarna pe platoul de servit, indepartand folia:

tort arlechin 13

Pornind de aici, se poate orna in orice fel se doreste. Nefiind o ocazie speciala, eu am ales o varianta foarte simpla.Untul, esenta de vanilie si zaharul pudra se mixeaza impreuna, pana formarea unei crema spumoase (gustul acesteia nu se va distinge in preparatul final).Se unge suprafata tortului cu aceasta crema si se da la frigider sa se intareasca bine (sau 10 minute la congelator):

tort arlechin 14

Marginile tortului se imbraca in griliajul de alune pastrat. Ciocolata se topeste impreuna cu frisca in bain marie, pana la obtinerea unei compozitii fluide, care se toarna pe suprafata tortului si se „ajuta” usor, cu un cutit, raspandirea ei. Se mai presara griliaj si asta e tot:

tort arlechin 16

Inca o sectiune:

tort arlechin 22

De fapt, aspectul sectiunii este destul de spectaculos incat sa nu necesite foarte mult decor la suprafata, dupa parerea mea. Si e delicios!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

60 comentarii la Tort Arlechin

  1. Andreea Leahu spune:

    multumim pentru reteta.sambata trecuta cautam pe internet o reteta de „tort delicios, aspectuos care sa dea toti invitatii pe spate” pentru ziua tatalui meu(50 de ani).din prima am intrat pe site-ul dumneavoastra(am mai facut si alte retete foarte bune) si am inceput sa rasfoiesc retetele de prajituri si torturi pana am dat de acesta.foarte usor de facut, dar mai ales DELICIOS!!

  2. Ina spune:

    Multumesc dna Laura pentru retetele postate. Imi plac bunatatile dvs si am incercat deja tort arlechin, prajitura cu lamaie si mac, islere, compot de piersici, insa doar acum am decis sa postez poza cu rodul muncii mele, dupa minunata dvs reteta. La acest tort am facut un blat din 8 oua, si am folosit nuca in crema…la ultimul strat am ramas cu putina crema, insa am rezolvat cu putin blat si a fost ok, supeeer bun! :)
    Fiti binecuvantata dvs si intreaga familie! Mult spoor la postari in continuare.

    • lauralaurentiu spune:

      Ina, tortul arata perfect, sunt convinsa ca invitatii tai l-au apreciat asa cum se cuvine. Felicitari si sa iti fie de bine!

  3. Ana spune:

    Din pacate,am folosit aceasta reteta si nu prea mi-a iesit… din mai multe motive… blatul nu mi-a crescut, chiar s-a pleostit foarte repede… Din poze arata minunat, dar cand te apuci sa-l faci e mai complicat decat ai crede :(

  4. viola spune:

    trebuie sa fie delicios,aceasta reteta,cu o crema diversa si cu blatul rotund am facut-o si eu bineinteles ca fasiile vin taiate circular, respectand aceeasi distanta intre ele ,totusi vreau sa incerc si aceasta varianta .

    • lauralaurentiu spune:

      E un tort foarte bun :). Si chiar nu e greu de facut, mai ales daca ai incercat deja varianta cu fasiile taiate circular.

  5. nicoleta spune:

    Buna! ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?

  6. nicoleta spune:

    Buna! ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?

  7. nicoleta spune:

    Buna! ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?

  8. nicoleta spune:

    Buna! ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?

  9. nicoleta spune:

    Buna! ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?

  10. nicoleta spune:

    Buna! ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?

  11. nicoleta spune:

    Buna! ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?

  12. Loredana spune:

    Doamna Laura, arata foarte bine tortul acesta…abea astept sa il fac acum de sarbatori…o sa revin cu poze. :)

  13. Lidia spune:

    incercat, fff bun, cum pun poze sa ma laud?

    • lauralaurentiu spune:

      Lidia, ai in stanga formularului de comentarii, jos, un buton pe care scrie +image. Apesi si se deschide o fereastra care iti permite sa selectezi poza de pe calculatorul tau si sa o incarci. Sunt foarte curioasa, abia astept!

      • Lidia spune:

        iata-le! m-am chinuit putin, fiind cu un bebe mic acasa, ar a meritat tot efortul! sarbatorita a fost incantata, am adaugat si o poza cu sarbatorita:)

      • Lidia spune:

        nu am reusit sa fac o poza cu tortul intreg, din lipsa de timp; a stat la frigider doar cca 30 min inainte de feliere, deci s-a mancat foarte proaspat:)

      • lauralaurentiu spune:

         Inainte de toate, sa-ti traiasca sarbatorita, o scumpa si-o dulceata adevarata! :)). Tortul arata minunat, e foarte reusit, sa va fie de bine. Multumesc de poze!

  14. Ludmila spune:

    Draga laura,am facut acest tort de citeva ori deja in  iarna! A fost un deliciu pentru care iti multumesc…dar acum m-a rugat cineva sa-l fac pentru a-l darui altei persoane.Respectiv  va trebui sa-l duca la o distanta mai mare cam 40 minute cu masina…Mi-e frica ca nu rezista grileajul de deasupra…imi puteti da vreun sfat?Multumesc anticipat…

    • lauralaurentiu spune:

      As sugera sa fie presarat cu griliajul la destinatie, astfel nu are ce sa pateasca. :) Ma bucur mult ca a fost pe placul tau si al familiei, sa va fie de bine!

      2012/5/9 Disqus

  15. hana spune:

    arata demential acest tort….as avea o intrebare daca nu se pune zahar in frisca nu iasa bun adica nu e destul de dulce??

    • Anonim spune:

      Hm… nu stiu ce sa zic. Probabil ca mare lucur nu are ce sa influenteze, ca in frisca nu se pune mult zahar. Va fi mai putin dulce, cu ceva.

  16. Dana spune:

    Buna! Ma repet a nu stiu cata oara si nu cred ca ma voi opri curand, esti senzationala,Laura!
    o intrebare  am:ce unt folosesti la creme?
    iti multumesc pentru ceea ce faci pentru noi!

  17. Raluca_bozintan spune:

    buna!demult vroiam sa fac o prajitura in genul „sah” ca am mai gasit si sub numele asta dar kiar nimeni nu a explikat pe intelesul meu decat akum cand am gasit postarea dumneavoastra inteleg si eu ce si cum,voi face tortu negresit si vin cu impresii.

  18. Dany spune:

    Draga Laura,
    am facut si eu tortul acesta, este foarte buuuun! Despre aspect nici nu mai vorbim, toti musafirii au fost extrem de impresionati!
    Mie mi-a ramas crema in plus si nu am mai facut crema pentru asamblare, este foarte bun si asa, in rest am repectat reteta intocmai. Este si foarte usor de facut, putin migalos la asamblare dar merita tot efortul, este delicios.

  19. Ralu spune:

    Buna. Super bun tortul. L-am facut si eu de 3 ori pana acum. As vrea sa il incerc si cu crema de ciocolata. Crezi ca as putea pastra aceeasi reteta de crema si sa adaug 2-3 linguri de cacao? Sau sa ma gandesc la altfel de crema? Multumesc

  20. Cristinaploscar spune:

    Acest tort a fost vedeta petrecerii zilei de nastere a baietilor mei.Fin, gustos, desavarsit, pe gustul tuturor invitatilor.Doamna Laura ma bucur ca existati!!!!!!!!!!

  21. aneta spune:

    buna numele meu este aneta minunata aceasta prajitura ca si toate retetele dvs.cu siguranta am sa o incerc,felicitari si un craciun fericit

  22. lauralaurentiu spune:

    tender rose, sa va fie de bine, ma bucur ca a fost pe placul vostru :!

  23. tender rose spune:

    Excelenta prajitura. Am facut-o sambata si a avut un succes nemaipomenit.
    Multumesc

  24. Doinitza`s cakes spune:

    cand tai o felie arata tare aspectoasa ,felicitari ti-a iesit foarte bine,am sa o incerc si eu iti multumesc pt idee,am vazut la cineva facuta din blat negru si alb,unite prin putina crema si rulate intr-o foaie de napolitana ca o rulada,arata foarte bine dar era prea seaca

  25. laura laurentiu spune:

    Eu folosesc smantana pentru frisca de la Dorna.

  26. LILIANA spune:

    vreau sa va intreb ce frisca ati folosit.Multumesc. astept raspuns

  27. Rodica spune:

    Intradevar arata f bine!dar eu o sa-i pun crema de vanilie.

  28. Anonymous spune:

    Reteta e super tare!

  29. Anonymous spune:

    foarte aspectuos si foarte gustos, l-am facut si eu, familia mea a ramas foarte entuziasmata.
    jos palaria doamna

  30. Miches Alexandra Sorina spune:

    foarte apetisant imi place mult felicitari. De mult nu am mai intrat pe blogul tau am observat ca ai schimbat designul . Imi place si asta :)

  31. laura laurentiu spune:

    Draga Irina, cand ne vizitezi? :P Anunta-ma si iti pregatesc tortul asta sa te intampin, familia mea ar fi incantata si de oaspeti, si de desert! :)

  32. irinaririna spune:

    sunt sigura ca daca as papa si eu o feliuta as deveni fan nr 1!

  33. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Mimisor! Pupa-l pe strengar!

  34. laura laurentiu spune:

    Tunde, iti multumesc foarte mult! Esti foarte draguta!

  35. laura laurentiu spune:

    Ancoo, thank you very much for the visit!

  36. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Mariana! Sigur, aceeasi tehnica de montare poti sa o aplici si altor compozitii, dar fiica-mea dupa crema asta e innebunita (si dupa ciocolata, alunele caramelizate imprasitiate pe deaupra etc. :P ).

  37. laura laurentiu spune:

    Irina – multumesc! Se pare ca devenit fan si sotul! :P

  38. MIMI spune:

    Laura,cum arata…bine ai zis ca n-are nevoie de mult decor,la cum arata esctiunea!Supppeeerrrr!

  39. Tunde spune:

    Laura draga sunt foarte uimita … abia acum am descoperit si latura ta de cantareata … esti exceptionala … site-ul tau este nemaipomenit … vb de site-ul tau ce-ti poarta numele … mi-a facut o deosebita placere sa te vad … sa vad cine sta in spatele acestor retete minunate care ne incanta de atata timp … poate am descoperit eu mai greu acel site dar conteaza ca l-am vazut acum , ai multe melodii frumoase acolo … felicitari pt to ce faci …
    jos palaria in fata ta …
    cu drag Tunde
    scuze ca aucu am lasat mesaj dar nu stiam unde …

  40. Anncoo spune:

    This is beautiful! I love the lining, good work :D

  41. Mariana spune:

    O ce bunatate si apetisant,am inteles bine cum se aseaza!
    Are gusturi bune fetita Dvs.
    Voi reveni la reteta cind il voi face si eu!
    In rest numai de bine Doamna!

  42. irinaririna spune:

    Ce aspectuos arata! Si are si Krantz………………. Ii dau dreptate ficei tale!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE