Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort "Cei trei purcelusi"

Tort "Cei trei purcelusi"

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
V-am dezvaluit deja preferintele mele in materie de torturi, daca e sa fie pentru mine: simplu, elegant, gustos, ceva in genul tortului cu mere si coniac. Ei, daca e sa fie pentru un copil, evident ca se schimba situatia. Un copil va aprecia in primul rand aspectul si isi va aminti cu bucurie ca tortul de la ziua lui a fost decorat cu personajele preferate din desene animate. Asa e si cu micutul Albert :), care implineste abia doi anisori dar ii recunoaste cu entuziasm pe „ţei tei pulţelusi”, carora le pronunta numele cu destula corectitudine, pentru varsta lui. Matusa iubitoare a lui Albert m-a rugat sa ii fac un tort, asadar, cu purcelusii astia, pe care copilul ii iubeste tare mult. Referitor la compozitia tortului, dupa indelungi consultari si deliberari, parintii lui Albert au hotarat: un tort cu visine si ciocolata. Iata ce a iesit:
tort cei trei 3 purcelusi

Ingrediente:

  • 12 oua
  • 12 linguri de apa rece
  • 24 de linguri de zahar
  • 20 de linguri de faina
  • 4 linguri cu cacao
  • 1 praf de sare
  • pentru jeleul de visine:500 de grame de visine congelate, 1 cana de apa, 1 cana de zahar, 40 de grame de amidon alimentar, 100 de grame de unt
  • pentru ganache-ul de ciocolata:500 de grame de ciocolata cu 80% cacao, 500 de grame de smantana pentru frisca, 3 linguri de zahar pudra
  • pentru crema de frisca vanilata:1 litru de smantana pentru frisca, 4 linguri de zahar pudra, 3 linguri de esenta de vanilie, 4 plicuri de intaritor pentru frisca
  • pentru pasta de zahar: 1, 5 kilograme de zahar pudra, 150 de grame de miere de albine, 90 de mililitri de apa, 20 de grame de gelatina granule, 1 lingurita de esenta de migdale
  • in plus: crema de unt, din 500 de grame de unt, 1 lingura de esenta de vanilie si zahar pudra dupa gustcoloranti alimentariciocolata topitaamidon si zahar pudra pentru presararea suprafetei de lucruaproximativ 250 de ml. sirop de visine, pentru insiropat
Ultima rețetă publicată

Preparare:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
Din pacate, din timpul prepararii propriuzise a tortului nu am imagini pas cu pas, pentru ca m-a cam prins noaptea si decat poze din care sa nu se inteleaga nimic, mai bine deloc, mi-am spus. Cate ceva, totusi am reusit sa imortalizez.
Asadar: blatul e unul fara praf de copt, reteta Lissei: se separa ouale, albusurile punandu-se intr-un bol incapator. Se adauga peste albusuri cele 12 linguri de apa rece (atatea linguri de apa, cate oua se folosesc) si sarea. Se mixeaza pana se spumeaza bine, apoi se adauga pe rand cate 2 linguri de zahar odata (numarul lingurilor de zahar este dublul oualor folosite), mixand cu mixerul pe viteza mare pana ce zaharul se dizolva complet. Se adauga galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori, pana ce se incorporeaza. Se adauga faina amestecata cu cacaua (sau doar faina pentru un blat de vanilie, numarul lingurilor de faina fiind in acest dublul numarului de oua folosite) si se incorporeaza in compozitia de oua cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare de jos in sus.  Se toarna intr-o tava adanca, tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pana ce trece testul scobitorii. Se obtine un blat inalt si foarte aerat.
Jeleul de visine l-am preparat aproximativ la fel ca la tortul cu mousse de ciocolata alba si visine: am pus pe foc visinele congelate cu apa si zaharul, am dat intr-un clocot si am adaugat amidonul dizolvat in putina apa rece, amestecand pana ce s-a ingrosat. L-am tras de pe foc si am adaugat untul, pe care l-am incorporat rapid in jeleul fierbinte.
Pentru ganache, am rupt ciocolata intr-un vas:
tort cei trei 3 purcelusi 3
Am infierbantat cele 500 de grame de frisca intr-un ibric, fara a da in clocot, apoi am turnat frisca fierbinte peste ciocolata:
tort cei trei 3 purcelusi 4
Am amestecat pana ce ciocolata s-a topit complet, obtinandu-se o compozitie catifelata, in care am adaugat cele 3 linguri de zahar pudra, parandu-mi-se prea amaruie (tortul e destinat unor copii).
tort cei trei 3 purcelusi 5
Am dat ganache-ul la frigider pentru 2 ore, apoi l-am mixat cu mixerul pe viteza mare, pana cand am obtinut o crema spumoasa si ferma.
Am batut smantana pentru frisca (1 litru) foarte rece pana s-a intarit, am adaugat zaharul pudra, intaritorul de frisca si esenta de vanilie, obtinand a treia umplutura.
Pentru asamblare, hotarasem deja ca trebuie sa fie un tort etajat. Am taiat blatul rece in trei straturi egale, unul dintre ele taindu-l in doua si croind doua blaturi egale de 20/15 cm., pentru partea de sus (casuta). Ambele torturi au fost umplute identic, am cateva imagini blituite cu tortuletul cel mic. Blat usor insiropat cu sirop de visine, desupra jeleul de visine caldut:
tort cei trei 3 purcelusi 6
Dupa ce jeleul de visine s-a racit complet, am adaugat ganache-ul si deasupra frisca:
tort cei trei 3 purcelusi 7
Am acoperit cu al doilea strat de blat, usor insiropat si el. La fel am montat si tortul mare de la baza, le-am infoliat si le-am lasat la frigider peste noapte. (Cele doua nivele ale tortului se monteaza separat, in aceasta prima faza, doar dupa ce sunt finisate se suprapun).
Prepararea pastei de zahar am mai descris-o si cu ocazia postarii altor retete de tort: se hidrateaza gelatina in apa. Se incalzeste mierea si cand e fierbinte bine, fara a fierbe, se dizolva in miere gelatina hidratata. Se toarna in zaharul praf, amestecand atat cat e posibil, apoi se framanta bine. Daca e prea moale, se mai adauga zahar praf, daca e prea tare, cateva picaturi de apa. Daca folositi coloranti lichizi va fi nevoie, probabil, sa adaugati inca putin zahar praf si sa framantati bine. Pasta e maleabila atata timp cat e calduta, dupa ce se raceste se intareste dar prin framantare devine plastica din nou. Din aceasta pasta, preparata de cu seara, am modelat cei trei purcelusi, dupa tehnica descrisa atunci cand am modelat o figurina in forma de bebelus. Bine inteles, m-am straduit sa aiba nasucurile caracteristice, sa fie rotunjori si sa aiba urechi generoase. Restul pastei am pastrat-o infoliata si a doua zi am folosit-o la acoperirea tortului.
Dis de dimineata, am preparat crema de unt, mixand untul moale (nu topit) cu zahar praf dupa gust si esenta de vanilie. Cu aceasta crema am acoperit atat baza, cat si tortuletul mic de deasupra, intr-un strat subtire.
tort cei trei 3 purcelusi 10
Crema de unt e foarte importanta, avand rolul de a izola stratul de pasta de zahar fata de blatul insiropat si cremele cu continut de frisca (apa), cu care, daca ar veni in contact, pasta de zahar s-ar topi. In plus, crema de unt face ca pasta de zahar sa adere la tort. Gustul ei nu va fi sesizabil in gustul preparatului final.
Deasupra tortuletului mai mic am cladit, din resturi de blat unse cu ciocolata topita, ca sa adere intre ele, o forma usor tuguiata, de acoperis. Am uns totul cu crema de unt si am acoperit cu bucati de pasta de zahar, intinse cu sucitorul (pe planul de lucru presarat cu amidon si zahar praf in amestec)  si decupate dupa forma potrivita.
tort cei trei 3 purcelusi 9
Dupa cum se vede, am montat tortuletul pe o bucata rigida de plastic subtire.
Dupa ce am imbracat si tortul de la baza cu pasta de zahar (o singura bucata de pasta de zahar, intinsa cu sucitorul si suprapusa pe tort, marginile decupandu-se dupa aceea la dimensiunea potrivita),  am suprapus tortuletul, „armand” sub el cu bete pentru frigarui taiate la dimensiunea potrivita, asa cum am explicat si la tortul de botez.
Tortul fiind practic asamblat, am trecut la finisaj: crema de unt ramasa am colorat-o in verde cu putin colorant alimentar, am pus-o intr-un sprit si am acoperit platoul de plastic pe care e montat tortuletul  in forma de casuta cu  „smocuri de iarba”. Am pictat cu colorant alimentar dizolvat intr-un strop de apa acoperisul si alte detalii, am adaugat o banda colorata in albastru la baza tortului, la fel si cifra „2”, ca sa nu uitam respectabila varsta a sarbatoritului:
tort cei trei 3 purcelusi 11
Am mai adaugat „smocuri de iarba” ici-colo si cand acestea au si „inflorit” cu mici floricele din pasta de zahar colorata in roz-portocaliu, au venit si cei trei purcelusi pe pajiste:
tort cei trei 3 purcelusi 12
Am confectionat si o pancarta din pasta de zahar pe care am scris cu ciocolata topita urarea de „La multi ani” a celor trei purcelusi pentru micutul Albert si… la frigider! A mai apucat sa se refrigereze doar o ora, inainte sa vina matusica sa il ia.
tort cei trei 3 purcelusi 2
Ca au fost incantati la vederea lui, am aflat deja :). Nu stiu, inca, ce parere au despre gust, dar mai e pana la finalul petrecerii si sunt sigura ca mi se vor comunica impresiile.

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

31 comentarii la Tort "Cei trei purcelusi"

  1. lavinia spune:

    mai m-am lamurit putin in blatul cel mare de jos se pun betele si apoi peste bete se pune casuta cu tot cu plastic ( of neuroni mei ) ca sa nu se lase in jos

  2. lavinia spune:

    buna ziua doamna Laura! multumesc de idee (plastilina) a fost geniala, acum incerc sa deslusesc montarea ati dat jos tavita la casuta? betele cam cate au fost la nr? se pune exact pe langa casuta s-au se trece casuta prin ele la montare in cazul in care se da jos tavita? acoperisul usa si ferestrele sunt pictate ulterior cu pensula? eu am luat si ceva coloranti pudra pt pictat ulterior pe produs finit. imi pare rau ca va tot sacai cu atat de multe intrebari dar peste 2 sapt vreau neaparat sa reusesc acest tort. Cu multumiri.

  3. lavinia spune:

    buna seara! tortul arata incredibil. Daca mai repetati acest tort pe viitor puneti mai multe poze cu montare, vreau sa fac acest tort pt baietelul meu dar nu ma incumet momentan, nu sunt experta in ornat, cu drag

    • lauralaurentiu spune:

      Lavinia, poti exersa figurinele cu plastelina baietelului tau :). Dupa ce le reusesti in plastelina, vor iesi la fel de bine si din fondant.

  4. lauralaurentiu spune:

    Multumesc mult! :)

  5. hapleablog spune:

    Arata de mare exceptie.NOTA 10 PLUS.

  6. lauralaurentiu spune:

    Miha, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri. Am vizitat situl tau, nu mi se pare deloc simplut, felicitari! Succes si tie si te mai astept cu mult drag!

  7. Miha spune:

    Laura, esti fenomenala, imi place situl tau este f frumos, putine sunt siturile romanesti de retete culinare care au poze originale nu copiate din alte parti si cand citesti reteta propriu zisa nu mai corespunde cu poza. Felicitari ,faci minuni, esti un artist nu o gospodina. Si ie imi place sa gatesc am un site dar mult mai simplut ca al tau, http://www.reteterapide.com, postez si eu cand am timp, dar imi place ceea ce fac. Succes in tot ceea ce faci. Te pup Miha

  8. lauralaurentiu spune:

    sor'mea – imi pare sincer rau ca nu i-am facut eu tortul lui Ianis. Sunt convinsa, insa, ca nu m-ai facut de rusine :)) !

  9. lauralaurentiu spune:

    Ramona, am coloranti praf, cumparati din Serbia, dintr-o alimentara oarecare (nu un magazin specializat). Scrie pe ei "boja za kolace", adica "coloranti pentru prajituri". Am galben, albastru, verde si un fel de roz (ciclam) pe care le combin pentru a obtine alte nunate. Cum eu le folosesc foarte rar, cred ca o sa imi ajunga ani de zile. :)

  10. lauralaurentiu spune:

    Luiza draga, iti multumesc pentru stiri :). Ma bucur mult sa stiu ca tortul a fost pe placul vostru si mai ales al lui Albert! Va pup!

    • Ruxandraarabagiu spune:

      Buna ziua. Unde se gasesc colorantii alimentari ?
       

      • lauralaurentiu spune:

        Se gasesc in orice hypermarket, la raionul cu esente alimentare, praf de copt etc. Cei profesionali trebuie comandati de pe anumite site-uri de specialitate, eu nu folosesc asa ceva, de fapt, foarte, foarte rar folosesc coloranti.

  11. lauralaurentiu spune:

    Edith, Andreea, Giovanna, Laura Adamache, Boabe de Cafea, Micul, Loredana – va multumesc mult, fetelor! va mai astept cu drag! :)

  12. Loredana spune:

    arata nemaipomenit! si pucelusii sunt minunati, dar si casuta si curtea! la multi ani micului sarbatorit!

  13. Anonymous spune:

    Apoi…cine are talent, are! Am facut si eu un tort pentru Ianis acoprit cu pasta ta de zahar, si zic eu, pentru ca nu sunt o experta, a iesti foarte bine! Felicitari!!!
    sor'-ta

  14. Micul spune:

    Foarte frumos ti-a iesit tortul.Imi inchpui ce incantat a fost micutul Albert.Felicitari Laura, foarte frumos.
    O duminica placuta iti doresc.

  15. Boabe de Cafea spune:

    Superb!
    Imi place foarte mult cum ati facut casuta, iarba, ce sa mai…totul! Bravo!

  16. LauraAdamache spune:

    Vai Laura, ce minuni ies din manutele tale!! Purcelusii sunt pur si simplu un amor!!
    Te pup cu drag!!

  17. yaya6 spune:

    superba casuta si la multia ani piticului

  18. giovanna spune:

    super frumos! felicitari! tocami ti-am descoperit blogul. impresionant.

  19. Gabi spune:

    Laura,

    Exceptional e putin spus! A fost un deliciu tortul! Toate felicitarile de la mesenii nostrii,toata lumea a fost super incantata atat de aspect cat si de gust! DIVIN !
    Reactia lui Albert: purtelusii,purtelusii! Vleau un pulcelus! caruia i-a si papat urechile!
    Multumim din suflet! va pupam! Luiza

  20. Andreea spune:

    Superb Laura! E o placere sa dau click pe site-ul tau. :)

  21. Anonymous spune:

    wow ,foarte frumos si cred ca si gustos!ai niste retete super,am incercat cateva din ele si toate au fost ffff bune.(dar ce coloranti ai folosit?eu am vazut numai lichizi in magazine si cred ca nu sunt f.buni.)
    Ramona

  22. Edith spune:

    Ce frumoooos ti-a iesit! Felicitaaari pt indemanare, Laura!! :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE