Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort cu mere si coniac

Tort cu mere si coniac

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ce reteta de tort sa alegi cand e vorba de a sarbatori un om care pretuieste infinit mai mult fondul decat forma, care nu da doi bani pe nimic ce ar parea ca aduce a butaforie, care iubeste  cu patima viata cu tot ceea ce e simplu si autentic in ea? Cred ar fi potrivit  un tort nepretentios, cu un gust acceptat ca fiind foarte bun… de exemplu gust de placinta cu mere :), dar imbogatit  si rafinat prin cateva adausuri nobile.  Nu cred ca sunt multi cei care ar face o asemenea alegere, dar eu am facut-o si nu imi pare rau :)). Reteta de tort de mere si coniac este inspirata de tortul de mere si calvados pe care il savurez, uneori, la un restaurant – prieten din Timisoara, sau as putea spune la restaurantul unui prieten, dar de la o vreme am ajuns sa consider  prieteni si omul, si locul, (multumesc, Tavi :) ).

tort cu mere si coniac retetecalamamaro

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ingrediente tort cu mere si coniac:

  • 3 foi de foietaj, din 600 de grame de faina 000, 1 lingurita rasa de sare, 330 de ml. de apa foarte rece, 1 lingurita de otet alb, 450 de grame de unt
  • 8 mere granny smith marisoare
  • 150 de grame de stafide
  • 80 de mililitri de coniac
  • 80 de grame de unt
  • 550 de grame de zahar tos
  • 4 linguri de amidon alimentar
  • 1 litru de smantana pentru frisca
  • 4 linguri de zahar pudra
  • 2 plicuri de intaritor de frisca
  • 1,3 litri de lapte
  • 8 galbenusuri
  • 250 de grame de faina alba fina (000)
  • 2-3 linguri de esenta de vanilie
  • zahar pudra pentru finisat

Preparare tort cu mere si coniac:

Se prepara un aluat frantuzesc clasic, asa cum am descris aici. Dupa ultima impachetare se intinde aluatul intr-o foaie de 1 cm. grosime care se imparte in 3 parti egale. Se intind cele trei foi dupa dimensiunea tavii de la aragaz, se perforeaza cu furculita si se coc pe rand in cuptorul incins la 190 de grade (se poate folosi si foietaj cumparat).
Preparare Tort cu mere si coniac 2
Stafidele se pun la inmuiat in coniac:
Preparare Tort cu mere si coniac 3
Se aleg mere frumoase si destul de mari:
Preparare Tort cu mere si coniac 4
Merele se curata de coaja si casuta semintelor si se taie in cuburi, pastrandu-se intr-un vas cu apa rece si lamaie pana sun toate pregatite, pentru a evita oxidarea lor. La final, se scurg merele de apa.
Preparare Tort cu mere si coniac 5
Intr-o cratita se caramelizeaza 250 de grame de zahar tos, pana cand primeste o frumoasa culoare aurie. In acest moment se adauga untul si merele.
Preparare Tort cu mere si coniac 6
Se fierbe totul pana cand zaharul caramelizat e complet dizolvat iar merele inoata intr-un sirop auriu si adauga stafidele si coniacul.
Preparare Tort cu mere si coniac 7
Amidonul se dizolva in 3 linguri de apa rece si se adauga in cratita, amestecand bine. Se fierbe pana cand se ingroasa.
Preparare Tort cu mere si coniac 8
Se suprapun foile de foietaj si cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit se egalizeaza marginile. Amestecul de mere, fierbinte, se imparte pe doua dintre foile de foietaj, pastrand-o deoparte pe cea mai aspectuoasa.
Preparare Tort cu mere si coniac 9
1,2 litri de lapte se pun la fiert. Galbenusurile se amesteca cu restul de zahar (300 de grame) si faina, se dilueaza cu cei 100 de mililitri de lapte ce au ramas si se adauga peste laptele fierbinte, amestecand cu grija pana cand fierbe si se ingroasa. Se adauga esenta de vanilie si se lasa crema deoparte, acoperita cu o folie alimentara, pana cand se raceste.
Preparare Tort cu mere si coniac 10
Smantana pentru frisca se bate spuma tare, se adauga zaharul pudra si se bate in continuare. In final, se stabilizeaza cu intaritorul pentru frisca, mixand pana la completa incorporare a acestuia.
Preparare Tort cu mere si coniac 11
Jumatate din cantitatea de frisca batuta se pastreaza pentru ornat, iar cealalta jumatate se amesteca cu crema de vanilie deja racita, cu miscari de jos in sus.
Preparare Tort cu mere si coniac 12
Deasupra merelor de pe primul blat se aseaza jumatate din cantitatea de crema de vanilie cu frisca.
Preparare Tort cu mere si coniac 13
Se suprapune al doilea blat cu mere si se acopera cu restul de crema ramasa. Blatul superior se taie dupa preferinta, eu l-am impartit in dreptunghiuri egale pe care le-am separat in cate doua triunghiuri, pe diagonala.
Preparare Tort cu mere si coniac 14
Deasupra cremei am spritat frisca, deasupra careia am asezat cate un triunghi de foietaj, cu varful usor ridicat.
Preparare Tort cu mere si coniac 15
In final, am acoperit marginile tortului cu frisca si am presarat zahar pudra pe deasupra.
tort cu mere si frisca, reteta tort de mere
Tortul se da la frigider pentru cel putin doua ore inaintea servirii.

A avut un gust magnific si cu toate ca a fost marisor, viata lui a fost tare scurta, epuizandu-se intr-o oara din momentul in care l-am prezentat. Nici nu mai retin cati dintre meseni mi-au spus „e cel mai bun tort pe care l-am mancat in viata mea”. :)

 

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

38 comentarii la Tort cu mere si coniac

  1. SANDA MORAR spune:

    excelent

  2. Andreea spune:

    Am facut tortul, dar din pacate nu mi-a iesit prea bine. In primul rand crema de vanilie a iesit foarte groasa. Mi s-a parut ca cele 250g de faina sunt prea multe pentru cantitatea de lapte folosita, dar am respectat reteta, gandindu-ma ca poate amestecata cu frisca, crema va avea o consistenta mai placuta. Nu a fost asa – gustul i-a fost schimbat foarte mult de faina.

    Daca ar fi sa mai fac din nou tortul o data, as pune cam 150g de faina in crema, in loc de 250g; merele le-as cauta sa fie neaparat granny smith (eu am folosit un alt soi si nu s-au distins, ca si gust, foarte tare); iar dupa ce as pune untul si merele peste zaharul caramel (care la mine s-a topit instantaneu), as pune imediat si stafidele si amidonul pentru a mai retine un pic din sirop (eu cred ca le-am fiert prea mult si la fina, merele erau doar „invelite” in glazura lipicioasa, fara sirop deloc). Si poate as mai adauga foarte putin zahar :) (nu sunt amatoare de deserturi foarte dulci, iar retetele Laurei sunt foarte echilibrate, dar in aceasta ar fi mers un pic mai mult zahar).

    Multumesc pentru reteta Laura! Oricum e un pas inainte, ca doar din greseli invatam :).

    • lauralaurentiu spune:

      Andreea, crema ar trebui sa aiba consistenta aproape ca cea a cremei de la cremsnit, poate ceva mai supla si mai aerata din cauza incorporarii de frisca batuta. In principiu, cantitatea de faina se poate ajusta in functie de capacitatea de coagulare a diferitelor calitati de faina (pentru ca nu sunt doua fainuri la fel), dar ideea e sa sa obtina o crema fiarta consitenta, asa incat dupa ce se adauga frisca sa nu fie curgatoare. Daca a avut gust de faina, inseamna ca nu ai fiert crema destul, din pacate. Ca si la sosul bechamel, daca se fierbe la foc mic, amestecand constant, gustul de faina va disparea. Desemenea, e bine sa tii cont ca la adaugarea fainii umectate cu lichid in laptele care fierbe, crema are tendinta sa se ingroase foarte tare imediat, dar amestecand viguros si fierband compozitia in continuare vei observa ca se „taie” crema, o sa devina mai supla. Sper sa iti fi fost de folos.

      2013/9/27 Disqus

      • Andreea spune:

        Multumesc mult de sfaturi Laura! Ai dreptate, dupa ce am adaugat galbenusurile + zaharul + faina + laptele ramas in lapte, crema s-a ingrosat foarte repede, dar am tinut-o totusi pe foc mai mult timp pentru ca faina sa aiba timp sa fiarba. Eu ma gandeam ca am tinut-o poate prea mult, de a iesit atat de groasa, dar mi-a fost frica sa nu ramana cruda faina.

        O sa o incerc din nou pentru ca imi place foarte mult cremsnitul, iar reteta aceasta e un pic mai elaborata si ar trebui sa iasa si mai buna. Am sa folosesc crema de la aceasta reteta (raportand cantitatile): http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/placinta-cu-crema-de-vanilie-si-pere.html; am incercat-o mai demult si a fost foarte buna :).

        Urmatoarea incercare va fi chiar placinta cu crema de vanilie si pere. Am facut rost de untura :D.

  3. Am citit, am facut (ca nu mai aveam stare sa tot vad tortul numai pe ecran), am mancaaaaat de numa si am dat si la altii, sa stii, si toti au oftat si au tacut … nu mai aveau cuvinte … Ce pot sa spun!? Buuuuun de tot, cat e el de mare!!!! Destul cat sa te saturi si sa-ti mai vina pofta de inca o portie … Sa ne traiesti, doamna, si sa ne mai zici din astea, minunate si gustoase!

  4. Rodica Zahut spune:

    Am facut tortul cu mere!A iesit minunat!Multumesc Laura pentru reteta!

  5. miha spune:

    si eu l-am facut si a iesit foarte bun !

  6. geta spune:

    mda!reteta,cremele sunt super dar foile nu sunt de mine!mi-am pierdut toata sambata intinzand la ele si au iesit varza!!!!!alta data o sa le cumpar,pana o sa vad pe cineva facandu-le,probabil e un secret si la foietajul asta!multumesc oricum, reteta in sine chiar e deosebita!iar tu esti o bucatareasa desavarsita!am facut saptamana asta puiul ala puiu si a fost cel mai bun pui mancat vreodata,acum fac somon in crusta aromata!multumesc din nou….o duminica binecuvantata sa aveti.!

  7. geta spune:

    buna!chiar acum lucrez la aceasta minunatie!mult de lucru cu intinsul asta dar sper sa imi iasa ceva pe masura….m-am tot uitat zilele astea la reteta si ma temeam sa fac un foietaj,e prima data cand incerc,dar pana la urma mi-am zis ca trebuie sa incerc,si uite-ma facandu-l!mai trebuie sa-l intind o data si apoi coptul….Doamne ajuta!

  8. maria elena spune:

    Am cautat si eu un topic non culinar pt urari. Draga Laura, multa sanatate, bucurii, impliniri, fericire si la multi ani! Fetele te asteapta pe gustos unde te-au felicitat, te pup.

  9. Lia spune:

    Doamne cat de misterioasa esti doamna :)
    Ne-ai torurat cu toate bunatatile + tortul asta
    mirobolant si acum aflam ca a fost ziua ta .
    Laura,iti doresc La multi ani,fericire,sanatate si nu in ultimul rand iubire.
    Te pup.

  10. Doina Varga spune:

    La Multi Ani, Laura! Multa sanatate, noroc si fericire alaturi de cei dragi.

  11. Anonymous spune:

    Ersilia sant ! tot ceea ce faci tu ,arata super !!!si LA MULTI,MULTI ANI! PENTRU ZIUA TA ,SA FII SANATOASA SI FERICITA ALATURI DE TOTI CEU DRAGI TIE!!!!

  12. Raluca Octavia spune:

    Si La Multi Ani! plini de forta de munca si putere creatoarea,si tie, draga Laura,in viitoarea casuta,"ca la mama"!

  13. Mari spune:

    La multi ani, Laura!
    Iti doresc tot binele din lume!
    Vino pe forumul gustos. Te asteapta o surpriza.

  14. Anonymous spune:

    draga laura
    esti o gospodina desavarsita
    si eu incerc prin tine sa fiu
    am facut majoritatea retetelor tale si mi-au iesit
    sunt superi
    iti multumesc
    jeni

  15. Mari spune:

    Dupa ce am terminat de citit, am inceput sa inghit in sec. Am si simtit ce gust minunat are!
    Promit sa-l fac si sa-ti spun cum a iesit.
    Felicitari!

  16. Liana10 spune:

    La multi ani celui drag! Foarte de efect tortul!

  17. mia spune:

    draga laura esti minunata si mie tare drag de tine
    io as din timisoara si te urmaresc zilnic sa vad ceai mai bucatarit

  18. naty spune:

    mama ce bine arata.si ce buna trebuie sa fie…FELICITARI

  19. Ana B spune:

    Felicitari! Dar ziua cui a fost de ai facut tu atatea bunatati? Oricum minunate toate. Felicitari si multumim pentru inspiratie. Eu am cumparat pudra de roscove si vreau neaparat sa-ti incerc o reteta prezentata de tine pe blog. Promit sa-ti spun cum a iesit.

  20. Andreea T spune:

    La multi ani sarbatoritului!
    Tortul e superb! Are absolut tot ce-i trebuie.

  21. Fuat Gencal spune:

    Hayırlı pazarlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

  22. Sara & Miki spune:

    Genial tortul tau. Dintr-un aluat de foietaj ce minunatie a iesit. Te pup!

  23. Doru R spune:

    Magnific!!! TREBUIE sa-l incerc! It's a must! :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE