Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort cu mere și nucă

Tort cu mere și nucă

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Tort cu mere și nucă, jeleu de caramel sărat cu scorțișoară și o glazură de culoarea merelor verzi. Cum să faci un tort cu mousse de mere și blat de nuci, rețetă pas cu pas. Tort cu mere și caramel, rețetă cu poze.

Am pus multă dragoste în acest tort cu mere și nucă. L-am gândit pe îndelete, am ales cu grijă combinația de arome așa încât să fie blândă și delicată, potrivită pentru a serba acest anotimp, în care ne putem bucura de minunatele roade ale pământului și putem plănui cu multă chibzuință roadele viitoare.

În toamna ce-a trecut, merii mei mi-au dat roade frumoase, fiecare după puterile lor. Mărul meu granny smith s-a hărnicit din nou și mi-a dăruit o mulțime de mere verzi, care au o textură plăcută și un gust dulce-acrișor delicios, ceea ce le face ideale pentru diverse prăjituri și plăcinte cu mere.mere granny smith 2015

M-am bucurat de ele, așa cum mă bucur de fiecare pom pe care l-am sădit și a îngrijit. Și-am mai hotărât în această toamnă să dau o întrebuințare fericită unui petec de pământ pe care îl am la o margine de pădure. L-am plantat cu nuci altoiți, am acum o mică livadă ale cărei roade le veți vedea și voi, nu peste mulți ani, în rețetele de pe site, când blaturile cu nuci vor fi făcute din nucile rodite de pomișorii sădiți acum. Dar… să lăsăm pentru altă dată poveștile din livadă și să ne întoarcem la rețeta de azi.

Ingrediente Tort cu mere și nucă

blat:

mousse de mere:

  • 850 de grame de mere granny smith, cântărite fără coajă și căsuța semințelor
  • 200 de grame de zahăr
  • 400 de grame de smântână pentru frișcă
  • 16 grame de gelatină (recomand gelatina în foi)
  • zeama de la 1/2 de lămâie

jeleu de caramel sărat cu scorțișoară:

glazura de ciocolată albă și avocado:

  • 1 avocado bine copt
  • 50 de grame de zahăr
  • 125 ml. de apă
  • 200 de grame de ciocolată albă
  • 1 linguriță de miere de albine
  • coaja și zeama de la 1/2 de lămâie
  • 1 baton de scorțișoară
  • 6 grame de gelatină

în plus:

  • 200 de grame de unt cu 80% grăsime
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • decorul dorit

Tort cu mere și nucă- Preparare mousse de mere

1. Merele se spală, se curăță de coajă și de căsuța semințelor, apoi se cântăresc. Trebuie să avem 850 de grame de pulpă de mere curățata, care se va stropi imediat cu zeama de lămâie, pentru a preîntâmpina oxidarea.

preparare mousse de mere 1 - tort cu mere si nuca

2. Merele se pun într-o cratiță împreună cu zahărul și 150 de ml de apă. Se acoperă cratița până ce merele încep să se înmoaie, apoi se fierbe totul la foc potrivit aproximativ 8-10 minute.

tort cu mere si nuca, preparare mousse de mere 2

3. 15 grame de gelatină se pun la înmuiat în apă foarte rece.

gelatina hidratata, tort de mere si nuca retetecalamamaro

4. În final, merele trebuie să fie terciuite, ca într-un piure consistent, care se va mai pasa și cu blenderul, până la obținerea unei texturi fine. Se lasă piureul de mere să se răcorească până ce e cald, dar nu foarte fierbinte, apoi se scurge gelatina de apă, se stoarce bine și se încorporează în piureul de mere, amestecând până la omogenizare. Atenție, gelatina nu va mai avea efect dacă se înglobează într-o compoziție mai fierbinte de 60 de grade Celsius.

mousse de mere, preparare 3, tort cu mere si nuca

5. Cât piureul cu mere se mai răcorește, se bate smântâna pentru frișcă (trebuie să fie bine răcită în prelabil, de preferință peste noapte, la frigider). După ce se obține frișca, se încorporează în piureul de mere 1/3 din volumul de frișcă bătută, amestecând energic. Se toarnă această compoziție peste restul de frișcă și se încorporează cu spatula, cu multă grijă ca să nu pierdem aerul încorporat în frișca bătută.

preparare mousse de mere 4 - tort cu mere si nuca

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Tort cu mere și nucă – asamblarea tortului

1. Blatul de tort cu nucă (click pe link pentru rețetă) se prepară conform instrucțiunilor rețetei, se lasă să se răcească bine apoi se taie în două pe orizontală. Se așează o jumătate de blat cu nucă într-o formă cu pereți detașabili sau un inel special pentru torturi cu diametrul de 22-24 cm (poate fi și forma în care s-a copt blatul). Se toarnă deasupra blatului cu nucă jumătate din mousse-ul cu mere și se dă imediat forma la congelator, într-o poziție perfect orizontală, timp de 25-30 de minute, până când acest prim strat de întărește bine. Restul de mousse cu mere se păstrează în bucătărie, într-un loc călduț.

asamblare tort cu nuca si mere 1

2. Între timp, se pregătește o porție de sos caramel sărat (click pe link pentru rețetă) conform rețetei, adăugând la final, deodată cu sarea, scorțișoara pudră. Cele 6 grame de gelatină care apar pe lista ingredientelor pentru jeleul de caramel și scorțișoară se pun la hidratat așa cum am arătat la punctul 3. După ce sosul caramel se răcorește până la temperatura potrivită (sub 60 de grade Celsius) se încorporează gelatina bine scursă și stoarsă de apă și se amestecă până la omogenizare. Se toarnă sosul caramel peste primul strat de mousse de mere, care trebuie să fie deja ferm la atingerea cu degetul. Se dă forma la congelator până se întărește bine stratul de caramel, apoi se adaugă restul de mousse de mere și cu multă grijă, a doua jumătate de blat nucă. se dă la congelator timp de 15-20 de minute apoi se înfoliază forma și se dă la frigider pentru minimum 3 ore, preferabil peste noapte.asamblare 2 - tort cu mousse de mere, jeleu de caramel si blat de nuca
8. După ce tortul s-a odihnit cum se cuvine, se scoate din formă încălzind inelul formei cu o torță de bucătărie sau, în lipsa acesteia, ștergând inelul de mai multe ori cu o cârpă înmuiată în apă fierbinte și ajutându-ne de un cuțit cu lama subțire, cu care vom desprinde compoziția bine închegată de pereții laterali ai formei. De acum, pentru decorul tortului puteti da frâu liber imaginației. Tortul se poate îmbrăca în frișcă bătută, se poate îmbrăca în marțipan (după ce se izolează bine cu cremă de unt, pentru a preîntâmpina dizolvarea acestuia) etc. Opțional, puteți să mă imitați și să îi pregătiți glazura verde la care m-am gândit atât de mult.

tort cu mere si nuca asamblat
Tort cu mere și nucă – preparare glazură, finisare și decor

1. Înainte de a glazura tortul, l-am îmbrăcat într-un strat subțire de cremă de unt simplă, menită să izoleze umezeala mousse-ului de mere de glazură dar și să netezească suprafața cât mai bine. Crema am obținut-o bătând cu mixerul 200 de grame de unt, 2 linguri de zahăr pudră și 1 linguriță de extract de vanilie până când nu s-a mai simțit zahărul deloc. După ce am îmbrăcat tortul în crema de unt, l-am dat la congelator.

tort cu mere si nuca asamblare 2

M-am gândit mult la felul în care vreau să arate tortul ăsta. Mi l-am imaginat cu o glazură de un verde plăcut, ca al merelor granny smith. Inițial, toate ideile mă duceau către coloranții alimentari, dar nu e mai mare păcatul să întinezi un dulce dedicat sărbătorii recoltei prin adăugarea de chimicale? Și dintr-o dată, mi-a venit ideea: avocado! Avocado are o culoare verde frumoasă și în plus are un gust neutru, așa că aroma glazurii va fi cea pe care i-o voi da eu! Așa că am purces la treabă:

2. Se pune gelatina la hidratat așa cum am arătat la punctul 3. Într-o crăticioară, se cântărește zahărul și se măsoară apa. Se adaugă coaja de lămâie și batonul de scorțișoară. Se pune crăticioara pe foc. Între timp, se rupe ciocolata alba în bucăți, într-un castronel. Deîndată ce zahărul se topește complet, se adaugă mierea de albine, se omogenizează și se toarnă siropul printr-o strecurătoare, deasupra ciocolatei albe. Se lasă deoparte, fără a amesteca în această fază.

Între timp, se taie avocado și se scobește cu lingura pulpa, colectând-o într-un castronel. Se stropește imediat avocado cu zeama de lămâie, ca să nu se oxideze și să pierdem ceea ce ne interesează cel mai mult, culoarea cea frumoasă. Se pasează avocado cu blenderul de mână, cât mai fin.

Se amestecă ciocolata albă și siropul până ce se topește complet. Se adaugă gelatina bine stoarsă de apă și se amestecă până se încoporează perfect. Se toarnă această compoziție peste avocado și se lucrează rapid cu blenderul de mână.

Se toarnă compoziția pentru glazură, încă fiind călduță, peste tortul așezat pe un grătar, deasupra unei tăvi. Ne vom ajuta de o spatulă cât mai lungă, pentru obținerea unei suprafețe cât mai netede. După ce resturile de glazură se scurg bine în tavă, tortul se transferă timp de 10 minute la congelator, cât să se întărească bine glazura, apoi se poate așeza pe platoul de servire și decora după plac. Decorul meu sunt niște mere mici, mici, cele mai mici pe care le-am găsit în grădina mea, poșate în sirop de zahăr cu scorțișoară, câțiva sâmburi de nuci caramelizați, frunzulițe de mentă proaspătă și ultimele floricele de lavandă ale anului acesta.

tort cu mere si nuca-2

Tort cu mere și nucă – servire

Ultima rețetă publicată

Tortul cu mere și nucă se servește ca desert, după ce s-a răcit bine, măcar 2 ore – ideal ar fi 3 ore – la frigider. Pentru tăierea unor felii frumoase, recomand să se folosească un cuțit cu lama lungă, înmuiat în apă fierbinte și șters bine cu un prosop de bucătărie. După fiecare tăietură, cuțitul se va băga din nou în apă fierbinte și se va șterge iar. Astfel, ne vom asigura că obținem felii frumoase și că nu se vor încărca pe cuțit aderențe din glazură sau mousse. Poftă bună!

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Tort cu mere și nucă

  1. […] aceasta reteta este potrivita cu care sa particip la concursul organizat de Laura, pe site-ul ei Retete ca la mama, impreuna cu sponsorul acestuia, ”Valahia […]

  2. Rebeca spune:

    Deosebit de bun tortul,a iesit o bunatate ♥ multumim pentru reteta

  3. Picincu H Viorica spune:

    O reteta de incercat, multumim :) ; iar provocarea…hm..sper ca pana diseara sa revin cu ceva dulce si bun (am multe idei, sa vedem ce iese)

  4. […] sa-l castig. Particip la concursul Sărbătoarea Recoltei cu Valahia Garden, concurs organizat de Laura , iar premiile constau in pomisori fructiferi, arbusti minunati(tot  fructiferi) si vita […]

  5. Daniela spune:

    Multumesc pentru reteta o sa incerc sa fac si eu sotului meu in week asta.

  6. Teo spune:

    Un verde frumos si natural iese si folosind pudra de spirulina :)

    • Laura Laurentiu spune:

      Teo, am o experienta dezagreabila cu pudra de ceai verde (matcha). Am aruncat o tura intreaga de macarons pe care i-am vrut verzi si au avut un gust de fan proaspat cosit, ceea ce nu ar fi fost neaparat dezagreabil, dar era atat de intens, incat a acoperit orice alta aroma. :)) De aceea ma cam feresc de pudrele de ierburi deshidratate, am vrut ceva cu gust neutru. Si cum intr-o glazura oricum trebuie sa adaugi grasime (unt, smantana), am inlocuit grasimea animala cu grasimea din avocado, care pe deasupra mi-a adus si culoare in combinatie. Mai am cam 1/4 din tort, dupa doua zile la frigider inca e verde :).

  7. claudia spune:

    Minunata reteta!!!!!Multa munca la acest tort,dar sunt sigura ca e un deliciu!!!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE