Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

Autor:

Bucurandu-ma, dupa cum m-am laudat deja, de o modesta, dar promitatoare recolta de fructe de padure in gradina proprie, in plus, inspirata de un platou de tort minuscul, dar dragalas, primit de la soacra mea, am ajuns sa fac si acest tort cu zmeura si coacaze negre, un tort de bezea cu crema de vanilie naturala, garnisit cu fructe proaspete. Ca aproape tot ceea ce e foarte bun, si acest tortulet e foarte usor de facut, decorat fara mari pretentii, dar poate tocmai de aceea mai elegant. Iar gustul… ce sa mai vorbim, nebunie curata!
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

Ingrediente:pentru un tortulet cu diametrul de 15 cm.

  • 4 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 1 varf de cutit de sare
  • 250 de ml. de lapte
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 200 de grame de unt
  • 1 pastaie de vanilie
  • fructe de padure proaspete (aproximativ 300 de grame)

Preparare:

loading...
Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea, se adauga 6 linguri de zahar si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet si se obtine o bezea ferma.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 001
Intr-o tava larga, acoperita cu hartie de copt, se formeaza 3 discuri identice din bezea (diametru 14-15 cm.) si se dau la cuptorul preincalzit la 120 de grade Celsius, timp de 1 ora – 1 ora si jumatate, pana cand bezeaua se usuca.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 002
Daca blaturile de bezea au tendinta sa se caramelizeze, se reduce temperatura cuptorului si se blocheaza usa intredeschisa (de exemplu, se introduce in deschizatura usii cuptorului coada unei linguri de lemn). In final, ideal este sa se obtina blaturi cat mai uscate si mai deschise la culoare.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 020
Cat timp blaturile sunt la cuptor, galbenusurile se amesteca intr-o craticioara cu zaharul ramas (6 linguri).
Se cresteaza pe lungime pastaia de vanilie si se razuiesc semintele din interior.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 005
Laptele se pune la fiert impreuna cu pastaia de vanilie golita de seminte, iar semintele vaniliei se adauga peste galbenusuri. Se adauga cele 2 linguri de amidon la crema de galbenusuri si se omogenizeaza bine.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 010
Cand laptele se infierbanta bine, se indeparteaza pastaia de vanilie si se toarna incet, omogenizand cu telul in forma de para, peste crema de galbenusuri. Se transfera craticioara pe foc mic si se fierbe, amestecand continuu, pana cand crema clocoteste si se ingroasa. Se trage de pe foc si se acopera cu o folie alimentara direct pe suprafata cremei, ca sa se evite formarea pojghitei. Se lasa crema sa se raceasca pana la temperatura camerei.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 011
In crema deja racita, se incorporeaza untul, omogenizand bine.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 018
Pentru asamblarea tortului, se acopera blatul de la baza cu un strat subtire de crema peste care se presara fructe de padure apoi se acopera si acestea cu crema (ideea e de a feri, pe cat posibil, bezeaua de contactul direct cu fructele zemoase care ar putea-o inmuia excesiv). Se repeta si se acopera cu blatul al treilea.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 023
Ultimul se blat se acopera si el cu crema, apoi se orneaza cu fructe din belsug. Marginile nu le-am ornat, mi s-a parut ca are un aspect lejer si decadent, asa cum este. Pentru aspectul „brumat” al coacazelor negre, le-am tavalit, umede, prin zahar pudra si le-am lasat sa se zvante pe o coala de hartie de copt.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 2
Repet, acest delicios desert a fost pregatit intr-o portie mica, potrivit pentru a-i veni de hac noi, cei ai casei (fie-mi i-am pastrat o bucata pentru a doua zi). Daca doriti sa faceti un tort mai mare, mariti cantitatile proprotional cu diametrul tortului.
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Carmen a zis

    D-na Laura,imi plac foarte mult retetele dumneavoastra ,imi aduc aminte de casa si copilarie mai ales,o intrebare:bezeaua se face in cuptorul static sau ventilat?,va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

  2. manu a zis

    dac se poate sa ma indrumati cu reteta acestui tort as vrea sa fac tortul dreptunghiular si pot sa maresc cantitatea de oua ptr blat dar nu ma descurc cu crema ,se poate sa mi sugerati cantitatile (tava 35/24) multumesc

  3. Filipmihaela a zis

    Buna.Ma nmesc Mihaela Filip si  m-am alaturat la Persoane Interesata,dar nu cred ca am procedat corect.Daca nu,te rog sa ma ierti dar nu prea stiu cum sa folosesc calculatorul.Am si eu un blog creat nou Diamar,si vreau sa fiu si eu urmarita si sa-mi fac cititori si prieteni.Multumesc.In fiecare zi votez reteta.

  4. Guest a zis

    …și nu uitați: când e gata prezentarea, pus la rece – că-i mai bun gustul răcoros, și-i mai ușor de tăiat, de împărțit…că dar din dar se face Raiul!

  5. Anonim a zis

    Ai de mine, până și un desert poate să devină împărătesc! 
    L-am privit cu ochi de cal și un apetit de hipopotam(!);
    voi căuta cea mai mare frutieră de cristal pentru a face loc minunatei tale rețete(musai să-mi reușească), și apoi să invit zeii din mitologia greacă – cu nimfe cu tot, doar pentru opinii, zâmbete…, iar noi pământenii să ne înfruptăm din ofranda cu fructe glazurate „a la Gargantua și Pantagruel”!! 
    …și nu uitați: când e gata prezentarea, pus la rece – că-i mai bun gustul răcoros, cu aroma dă vanilă – și-i mai ușor de tăiat, de împărțit…că dar din dar se face Raiul!
    Cu așa inspirație, să ne apucăm de treabă, să avem așa un desert mienunat „every day”!!! Vivat Gospogița!!!!

    • Lavynista a zis

      Esti tare de tot!!! felul in care ai descris tortul m-ai prapadit de ras dar nici nu mi-ai dat obtiunea de a nu-l face, e ceva obligatoriu :)) 

  6. teodora a zis

    Imi place ca multe din retetele tale nu sunt scumpe. Ai un gust desavarsit, iar la ornare esti foarte buna.ai cel mai bun blog romanesc de bucatarie pe care l-am vazut pana acum. felicitari.
    P.S tortul este pentru o persoana, nu? :P  

  7. a zis

    Ce minunatie! Am salivat mai ceva decat cainele lui Pavlov… Pacat ca eu nu am fructe de padure pe balconul apartamentului meu, dar musai o sa-l fac si eu dupa ce cumpar fructe.
    Spune-mi te rog daca tortuletul se taie usor? sau are tendinta de a „revarsa” crema? Poate un cutit zimtat ajuta? Multumesc,
    Sanda Turner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *