Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Bucurandu-ma, dupa cum m-am laudat deja, de o modesta, dar promitatoare recolta de fructe de padure in gradina proprie, in plus, inspirata de un platou de tort minuscul, dar dragalas, primit de la soacra mea, am ajuns sa fac si acest tort cu zmeura si coacaze negre, un tort de bezea cu crema de vanilie naturala, garnisit cu fructe proaspete. Ca aproape tot ceea ce e foarte bun, si acest tortulet e foarte usor de facut, decorat fara mari pretentii, dar poate tocmai de aceea mai elegant. Iar gustul… ce sa mai vorbim, nebunie curata!

tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

Ingrediente Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie:

pentru un tortulet cu diametrul de 15 cm.

PUBLICITATE
Preparare Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 1 Preparare Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 2
  • 4 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 1 varf de cutit de sare
  • 250 de ml. de lapte
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 200 de grame de unt
  • 1 pastaie de vanilie
  • fructe de padure proaspete (aproximativ 300 de grame)

Preparare Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea, se adauga 6 linguri de zahar si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet si se obtine o bezea ferma.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 001
Intr-o tava larga, acoperita cu hartie de copt, se formeaza 3 discuri identice din bezea (diametru 14-15 cm.) si se dau la cuptorul preincalzit la 120 de grade Celsius, timp de 1 ora – 1 ora si jumatate, pana cand bezeaua se usuca.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 002
Daca blaturile de bezea au tendinta sa se caramelizeze, se reduce temperatura cuptorului si se blocheaza usa intredeschisa (de exemplu, se introduce in deschizatura usii cuptorului coada unei linguri de lemn). In final, ideal este sa se obtina blaturi cat mai uscate si mai deschise la culoare.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 020
Cat timp blaturile sunt la cuptor, galbenusurile se amesteca intr-o craticioara cu zaharul ramas (6 linguri).
Se cresteaza pe lungime pastaia de vanilie si se razuiesc semintele din interior.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 005
Laptele se pune la fiert impreuna cu pastaia de vanilie golita de seminte, iar semintele vaniliei se adauga peste galbenusuri. Se adauga cele 2 linguri de amidon la crema de galbenusuri si se omogenizeaza bine.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 010
Cand laptele se infierbanta bine, se indeparteaza pastaia de vanilie si se toarna incet, omogenizand cu telul in forma de para, peste crema de galbenusuri. Se transfera craticioara pe foc mic si se fierbe, amestecand continuu, pana cand crema clocoteste si se ingroasa. Se trage de pe foc si se acopera cu o folie alimentara direct pe suprafata cremei, ca sa se evite formarea pojghitei. Se lasa crema sa se raceasca pana la temperatura camerei.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 011
In crema deja racita, se incorporeaza untul, omogenizand bine.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 018
Pentru asamblarea tortului, se acopera blatul de la baza cu un strat subtire de crema peste care se presara fructe de padure apoi se acopera si acestea cu crema (ideea e de a feri, pe cat posibil, bezeaua de contactul direct cu fructele zemoase care ar putea-o inmuia excesiv). Se repeta si se acopera cu blatul al treilea.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 023
Ultimul se blat se acopera si el cu crema, apoi se orneaza cu fructe din belsug. Marginile nu le-am ornat, mi s-a parut ca are un aspect lejer si decadent, asa cum este. Pentru aspectul „brumat” al coacazelor negre, le-am tavalit, umede, prin zahar pudra si le-am lasat sa se zvante pe o coala de hartie de copt.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 2
Repet, acest delicios desert a fost pregatit intr-o portie mica, potrivit pentru a-i veni de hac noi, cei ai casei (fie-mi i-am pastrat o bucata pentru a doua zi). Daca doriti sa faceti un tort mai mare, mariti cantitatile proprotional cu diametrul tortului.

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns la Anonim Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

42 comentarii la Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

  1. Carmen spune:

    D-na Laura,imi plac foarte mult retetele dumneavoastra ,imi aduc aminte de casa si copilarie mai ales,o intrebare:bezeaua se face in cuptorul static sau ventilat?,va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

  2. manu spune:

    dac se poate sa ma indrumati cu reteta acestui tort as vrea sa fac tortul dreptunghiular si pot sa maresc cantitatea de oua ptr blat dar nu ma descurc cu crema ,se poate sa mi sugerati cantitatile (tava 35/24) multumesc

  3. manu spune:

    buna ziua
    am urmarit saitul dvs si este fenomenal

  4. Lavinia spune:

    Se poate păstra la frigider pana a doua zi?

  5. Iulia spune:

    Buna! Consistenta cremei nu mi-a iesit ca in imagine, ci mult mai moale. Am gresit ceva?

  6. claudia spune:

    arata super si tocmai am facut reteta! Se inmoaie tare pana a doua zi? se taie bine?

  7. Rocsi_1612 spune:

    Wawww..e ceva de vis acest desert.bravo!

  8. Luminitasaceanu spune:

    Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti unde gasesc pastaie de vanilie?

  9. alinutzika spune:

    Trebuie sa fie genial, tortul asta….Dupa cum arata si dupa ingredientele folosite e grozav!!!

  10. Viorica Dinu spune:

    Combinatia bezea, crema de vanilie, fructe de padure, este desavarsita.

  11. Filipmihaela spune:

    Buna.Ma nmesc Mihaela Filip si  m-am alaturat la Persoane Interesata,dar nu cred ca am procedat corect.Daca nu,te rog sa ma ierti dar nu prea stiu cum sa folosesc calculatorul.Am si eu un blog creat nou Diamar,si vreau sa fiu si eu urmarita si sa-mi fac cititori si prieteni.Multumesc.In fiecare zi votez reteta.

  12. Mununat ! o alta reteta pe care trebue musai s-o incerc yumi,yumi…

  13. Reteta si prezentarea …wow…ca de obicei , de fapt.

  14. Antonina spune:

    Arata minunat!!

  15. Guest spune:

    …și nu uitați: când e gata prezentarea, pus la rece – că-i mai bun gustul răcoros, și-i mai ușor de tăiat, de împărțit…că dar din dar se face Raiul!

  16. Anonim spune:

    Ai de mine, până și un desert poate să devină împărătesc! 
    L-am privit cu ochi de cal și un apetit de hipopotam(!);
    voi căuta cea mai mare frutieră de cristal pentru a face loc minunatei tale rețete(musai să-mi reușească), și apoi să invit zeii din mitologia greacă – cu nimfe cu tot, doar pentru opinii, zâmbete…, iar noi pământenii să ne înfruptăm din ofranda cu fructe glazurate „a la Gargantua și Pantagruel”!! 
    …și nu uitați: când e gata prezentarea, pus la rece – că-i mai bun gustul răcoros, cu aroma dă vanilă – și-i mai ușor de tăiat, de împărțit…că dar din dar se face Raiul!
    Cu așa inspirație, să ne apucăm de treabă, să avem așa un desert mienunat „every day”!!! Vivat Gospogița!!!!

    • Lavynista spune:

      Esti tare de tot!!! felul in care ai descris tortul m-ai prapadit de ras dar nici nu mi-ai dat obtiunea de a nu-l face, e ceva obligatoriu :)) 

  17. Firimitura spune:

    nemaipomenit.arata minunat, nu pot decat sa imi imaginez ca si gustul este demential.

  18. Manea_iliana spune:

    arata ” bestiiiial  si  eu de obicei  nu prea  laud

  19. sarah adeeb muhammad spune:

    minunat!combinatia bezea fructe de padure mi se pare perfecta!o zi minunata!

  20. teodora spune:

    Imi place ca multe din retetele tale nu sunt scumpe. Ai un gust desavarsit, iar la ornare esti foarte buna.ai cel mai bun blog romanesc de bucatarie pe care l-am vazut pana acum. felicitari.
    P.S tortul este pentru o persoana, nu? :P  

  21. Gaby_d spune:

    Minunat arata! Ai mie-mi plac foarte mult cu blaturile de bezea.Bravo!

  22. Gal Edith spune:

    Arată FANTASTIC!!!!

  23. Sanda T. spune:

    Ce minunatie! Am salivat mai ceva decat cainele lui Pavlov… Pacat ca eu nu am fructe de padure pe balconul apartamentului meu, dar musai o sa-l fac si eu dupa ce cumpar fructe.
    Spune-mi te rog daca tortuletul se taie usor? sau are tendinta de a „revarsa” crema? Poate un cutit zimtat ajuta? Multumesc,
    Sanda Turner

  24. Zilahi Adela spune:

    Oauu! Ce bine arata?! M-as delecta cu asa minunatie , pe cinste!!

  25. mia elekes spune:

    ami inchipui cat e de buuuuun,pacat ca nu pot manca[din pacate am diabet]

  26. Luci spune:

    Foarte frumos,simplu si gustos………….felicitari.

  27. castana spune:

    Arata de minune si sint convinsa ca gustul e la fel. Ma gindesc deja cu ce ocazie sa-l fac. (o:

    Salutari de vara,
    Lia

  28. Rose mimi spune:

    Mama mia cum arata….imi dau seama ce gust are.
    M-as servi si eu cu o felie din el !
    O zi buna !

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE