Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort de botez pentru Alexandru

Tort de botez pentru Alexandru

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Executia acestui tort pentru mine a fost o piatra de incercare. Niciodata nu am mai facut un tort atat de mare, pentru mai mult de 40 de persoane, iar etapa „conceptiei” a durat destul de mult. Eu am socotit aproximativ 200 de grame / persoana, de unde a rezultat ca tortul va trebui sa cantareasca undeva la 8-9 kg. Ca sa obtin aceasta greutate, evident, trebuia sa fie un tort etajat. Deasemenea, tot pentru a ajunge la greutatea dorita, mi s-a parut mai convenabil sa il fac dreptunghiular, decat rotund, dar tort etajat dreptunghiular nu am mai vazut (am rascolit internetul, toate erau patrate sau rotunde) asa ca m-am hotarat pentru o constructie mai atipica, asimetrica. Iata ce a iesit:Tort de botez pentru AlexandruIngrediente:

  • 2 blaturi de vanilie din cate 10 oua fiecare (10 lg.zahar, 10 lg. faina, 1 plic zahar vanilat, 1 vf. de cutit de praf de copt)
  • 1 blat de cacao, tot din 10 oua(aceeasi compozitie ca mai sus, doar ca am inlocuit 2 linguri de faina cu 2 linguri de cacao cernuta)
  • am insiropat blaturile cu 400 ml suc de portocale

Creme :(crema de sampanie)

  • 750 ml sampanie
  • 8 linguri de zahar
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 200 de grame de stafide
  • 1 varf de cutit de nucsoara rasa fin
  • 1 lingura de gelatina granule
  • 1 kg de frisca + 4 linguri de zahar praf + 2 plicuri de intaritor pt. frisca

(crema de capsuni)

  • 1 kg. de capsuni
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 10 linguri de zahar
  • 1 lingura de gelatina granule
  • 1 kg de frisca + 4 linguri de zahar praf + 2 plicuri de intaritor pt. frisca

Finisare:

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu
  • crema din 500 de grame de unt, 200 de grame de zahar praf si 2 fiole de esenta de vanilie
  • pasta de zahar din 20 de grame de gelatina, 200 de grame de miere, 1,6 kg zahar praf, 90 ml de apa
  • colorant alimentar
  • aroma de vanilie si migdale amare (cate o fiola Dr.Oetker din fiecare)
  • sirop gros de zahar
Ultima rețetă publicată

Preparare:Cu o zi inainte de a trece la montarea tortului, am preparat pasta de zahar din care am modelat figurina in forma de bebelas iar restul am pastrat la frigider pentru finisarea tortului:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 3Mai catre seara, am facut blaturile, la care a „mixerit” si sotul meu, ca si el e unchi! Le-am lasat la racit pana a doua zi, cand l-am taiat pe fiecare in jumatate, pe orizontala. Am hotarat ca fiecare nivel va fi astfel: blat de vanilie+blat de cacao+blat de vanilie, asa ca intre doua jumatatti de vanilie am introdus o jumatate de cacao. Din una dintre parti am decupat un blat ceva mai mic si altul inca si mai mic, proportionale cu blatul mare de la baza. Le-am suprapus ca sa configurez tortul:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 4Odata ce m-am hotarat cam ce forma va avea in final, am trecut la prepararea cremelor. Sorei mele i-a placut in mod deosebit crema de sampanie de la Torta Guerrini cu care ne-am delectat la ziua sotului meu, asa ca asta a comandat ea. Eu m-am gandit ca fiind un tort atat de mare, nu ar fi rau sa fac si o alta crema, am optat pentru una de capsuni gandindu-ma ca un tort cu fructe va placea sigur tuturor (si am avut, ca de obicei, dreptate – cata modestie! ).Asadar, am transformat in pireu 500 de grame de capsuni, am completat cu apa pana la obtinerea a 750 ml de lichid (ma rog, pireu) pe care l-am pus pe foc cu zaharul. Praful de budinca l-am diluat cu ceva apa rece si l-am adaugat peste pireul fierbinte, am fiert, amestecand continuu, pana ce s-a ingrosat. L-am lasat deoparte sa se racoreasca si am pus la inmuiat gelatina in 3 linguri de apa rece.Am batut frisca pentru ambele creme deodata, intr-o cratita foarte mare, ca sa incapa spuma de la 2 litri de smantana pentru frisca:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 5Kyra m-a rugat sa explic cum procedez pentru a obtine frisca din smantana dulce naturala pe care eu o folosesc intotdeauna. Sa povestesc pe scurt: smantana pentru frisca (Dorna cutie rosie folosesc de obicei) trebuie sa fie foarte rece. O pun in vas si incep sa mixez. Cand se trasforma in spuma, dar fara a fi atat de teapana cum imi doresc pentru final, adaug zaharul pudra, nu mai mult de o lingura / 1/4 kg. de frisca. Tot atunci adaug si intaritorul pentru frisca si mixez energic cu viteza mare. In momentul in care mixerul lasa in masa de frisca batuta urme ferme, care isi pastreaza forma fara a avea tendinta sa se lase, frisca este gata. Nu se continua baterea pentru ca exista riscul sa se separe in unt si zer! Se pastreaza la rece si se foloseste dupa dorinta.Sa ma intorc la crema de capsuni: gelatina hidratata se topeste la bain-marie si se incorporeaza in pireul de fructe. Restul de 500 de grame de capsuni se curata si se taie in jumatati si/sau sferturi, in functie de marimea lor. Se pune intr-un bol incapator frisca (1 kg, deci jumatate din cantitatea de frisca batuta), se adauga capsunile, apoi pireul de capsuni racit pana la temperatura camerei si se amesteca totul.Preparare Tort de botez pentru Alexandru 6Pentru crema de smapanie, am pus mai intai la inmuiat stafidele in putina sampanie, cat sa le acopere. Restul de sampanie am pus-o pe foc cu zaharul, in momentul fierberii am adaugat budinca dizolvata in putina apa, nucsoara rasa si stafidele. Am amestecat pana s-a ingrosat. Am incorporat gelatina in prelabil hidratata iar acest jeleu de sampanie, dupa ce s-a racit pana la temperatura camerei, l-am amestecat cu frisca, obtinand crema:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 7Am trecut la asamblarea tortului, incepand, desigur, cu baza:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 8Blatul de vanilie de la baza l-am acoperit cu jumatate din crema de capsuni, am asezat blatul de cacao, l-am stropit usor cu suc de portocale, am pus restul de crema de capsuni si in final am acoperit cu al doilea blat de vanilie, pe care deasemenea l-am insiropat usor cu suc:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 9Am pus tortul cu capsuni la frigider si am trecut la asamblarea urmatoarelor doua, amandoua cu sampanie. Pentru ca tortul a fost unul cu etaj, acestea au fost montate pe suporturi individuale, pe care le-a confectionat „unchiul cel iubitor”, decupadu-le cu flexul dintr-o tava de plastic, dupa forma celor doua tortulete de la nivelele superioare:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 10Pe suportul cuvenit am montat torturile:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 11La fel ca si cel de la baza, cu diferenta ca am pus crema de sampanie:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 12Torturile, odata asamblate, le-am dat la rece pentru doua ore.Inainte de a trece la finisare, am mixat 500 de grame de unt moale cu 200 de grame de zahar praf si 2 fiole de esenta de vanilie, obtinand crema necesara pentru a fixa invelisul de pasta de zahar, deasemenea de a „izola” acest invelis de umiditatea cremelor cu frisca, fructe si sampanie si a blaturilor insiropate. Daca pasta de zahar vine in contact cu umezeala pur si simplu incepe sa se dizolve. Iata tortul de baza acoperit cu un strat subtire de crema de unt:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 13La fel am acoperit si nivelat bine si celelalte doua torturi mai mici.Jumatate din cantitatea de pasta de zahar am framantat-o cu cateva picaturi de colorant albastru, pana am obtinut culoarea dorita de bleu. Am intis pasta cu sucitorul, pe planul de lucru presarat cu zahar praf, intr-o grosime de aproximativ 3-4 mm (merge chiar mai groasa, cu cat e mai groasa, cu atat tortul are un aspect mai neted) si cu ajutorul sucitorului am transferat foaia de pasta deasupra tortului de la baza:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 14Am nivelat bine de tot pasta cu un cutit cu lama lunga, marginile le-am netezit cu dosul unei linguri, apoi cu aceeasi lama lunga, am decupat pasta in plus:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 15Pentru ca acest tort trebuie sa sustina nivelele superioare, am introdus, acolo unde urma sa se suprapuna tortul de deasupra, betisoare de frigarui pe care le-am taiat dupa inaltimea tortului. Nivelul superior pe acestea se va sprijini, de fapt:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 16Al doilea nivel l-am imbracat in alb, ultimul de asemenea in bleu:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 17In al doilea nivel am introdus deasemenea betisoare care sa sustina ultimul nivel.Si apoi nu am avut decat sa „construiesc” colosul final:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 18Margelutele si snurul rasucit sunt modelate din resturi de pasta alba si albastra si lipite la locul lor cu putin sirop gros de zahar, pesulat fin. la fel sunt fixate „hainutele pe sfoara” care impodobesc al doilea nivel – pe care le-am decupat din resturi de pasta. „Sfoara” e pictata cu colorant albastru. De jur imprejurul bazei am facut cu spritul rozete cu royal-icing (1 albus batut cu 200 de grame de zahar praf – a nu se incerca frisca langa pasta de zahar!!!) iar pentru ca mi-a mai ramas putin royal-icing am mai incropit si o „danteluta” intr-o parte a bazei, pentru a masca niste imperfectiuni ale pastei. Bebelasul modelat cu o zi in urma l-am asezat la loc de cinste, chiar in varful tortului, si l-am acoperit cu o „paturita” din pasta de zahar alba.O sectiune:Preparare Tort de botez pentru Alexandru 19Fara falsa modestie, a fost un succes categoric! Toti mesenii au fost incantati, atat de aspect, dar si de gust!Toate drepturile rezervate https://www.retetecalamama.ro, Laura Laurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

54 comentarii la Tort de botez pentru Alexandru

  1. Roxana spune:

    Buna,
    Doresc sa fac aceste creme pentru un tort mai mic,pot folosi in loc de capsuni,fructe de padure?
    Felicitari pentru tot ce faceti!

  2. Roxana Mosor spune:

    Superb și foarte gustos eu l am realizat pentru botezul băiețelului meu, Patric

  3. Claudita spune:

    Buna este prima data cand postez un msj aici,si sper sa nu fie nici ultima!
    Vreau sa te intreb cu ce pot inlocui platourile alea sustinute de betisoare?
    Imi poti da reteta in cantitati mai mici,cat pentru 15 persoane?
    Vreau sa fac tortul pt bb meu,care in febr face 1 anisor si ma pregatesc din timp,ca totuk sa fie minunat.
    Ma incanta acest tort deoarece nu are martipan,chiar numai auzisem pana acum de invelisul acesta.
    Te rog frumos daca ma poti ajuta, ar fi minnunat!

  4. Lia spune:

    Laura, multe felicitari, super gustos fiind de casa si arata magistral!!!!! extraordinar! bravo!
    Dar eu n-am inteles cum se infig etajele superioare in tepusele de frigarui ale etajului inferior daca ele sunt asezate pe tavile rosii care constituie baza lor; nu se interpun tavile?
    Multumesc pt raspuns!

    • lauralaurentiu spune:

      Lia, tocmai asta e ideea, ca etajele superioare sa nu se infiga in tepuse, ci doar sa fie sustinute de acestea asa incat tortul moale sa nu se lase la mijloc sub greutatea etajelor superioare. Exista la magazinele specializate un fel de betisoare de plastic special gandite pentru a monta torturile etajate, tot asa, cu tavite de plstic intre straturi, daca faci deseori torturi merita sa le achizitionezi, pentru mine nu ar fi o investitie necesara pentru ca fac cate un tort doar ocazional iar unul etajat si mai rar :).

  5. simona spune:

    superb , eu insa am o intrebare , nu inteleg de ce acele betisoare se pun doar in blatul de sustinere si nu sa cuprinda si eajul pe care il sustine, dac imi puteti explica

    • lauralaurentiu spune:

      Pentru ca acele betisoare au rolul stalpilor la o casa :)… adica sustin etajul. Etajul nu se va sprijini in mod direct pe tortul de la nivelul inferior, care este moale si s-ar deforma, ci este sustinut de „stalpisori”.

  6. Va multumesc pentru raspuns. Pe acestea le-am gasit deja, dar aveam impresia ca erau mai multe, dar poate confund eu blog-urile. In orice caz, va doresc multa inspiratie in continuare si sint bucuroasa ca am gasit atatea retete extraordinare pe care abia astept sa le pun inpractica.

  7. Buna seara! Am o nedumerire si v-as cere ajutorul: in urma cu cateva zile am intrat pe blog-ul dumneavoastra care, sincer, m-a fascinat. Printre alte preparate minunate am dat atunci si peste foarte multe torturi festive din care as vrea sa ma inspir pe viitor, cu diferite ocazii. (Fac si eu multe torturi si prajituri, dar as vrea sa ameliorez ceea ce tine de finisaj). Problema este ca, in afara tortului de botez, nu mai gasesc nici unul din torturile pe care le-am admirat de curand. Ce e de facut? Poate nu stiu eu sa caut bine… V-as fi recunoscatoare daca m-ati lamuri.

  8. EVELLYNN spune:

    EXTRAORDINAR!!!FABULOS TORT….AM RAMAS FARA CUVINTE….STAU SI APLAUD IN FATA MONITORULUI….PARCA SUNT UN COPIL…AM LACRIMI DE BUCURIE IN OCHI…BUCURIA DE A VEDEA ROMANIADEVARATI CARE MUNCESC CU DRAG SI DARUIRE PENTRU A TRANSMITE RETETELE NOASTRE CULINARE GENERATIILOR CE VIN….JOS PALARIA,STIMATA D-NA….SUNTETIUN EXEMPLU,DE DEPARTE CEA MAI BUNA IN DOMENIU….SI NU LASATI VORBELE UNOR NULITATI FRUSTRATE SA VA AFECTEZE,EI NU AU CUM SA VA TERFELEASCA NUMELE SI MUNCA….CU MULT DRAG,EVELLYNN…

  9. Mosor Roxana spune:

    buna,
    am facut si eu trtul tau, pentru botezul baietelului meu, fost un succes, toata lumea acrezut ca este cumparat.
    mulumesc mult pt reteta.

    • lauralaurentiu spune:

      Roxana, ma bucur mult, sa va fie de bine! Sa-ti traiasca si sa creasca mare baietelul si sa te bucuri de el!

  10. dragutzu spune:

    foarte tare tortul!!!!

  11. Gabi Soare spune:

    extraordinar tortul dumneavoastra!am descoperit si alte retete delicioase…..felicitari!

  12. buna laura!ai putea sa detaliezi putin cum ai facut pasta de zahar?in curand o sa fie ziua ficei mele si as vrea sa-i imbrac tortul in pasta,dar nu am facut niciodata…multumesc!o duminica binecuvantata va doresc!

  13. Busuioc Daniela spune:

    Baietelul meu, Alexandru, implineste in curand primul lui anisor si as vrea sa ii fac eu tortul. Dupa multe cautari pe internet, am gasit tortul tau care, pe langa faptul ca arata fenomenal, pare si foarte gustos. As vrea sa incerc sa il fac, dar am o intrebare: fiind in februarie, nu prea am sanse sa gasesc capsuni proaspete. Pot folosi capsuni congelate pentru crema?
    Multumesc.

    • Anonim spune:

      Daniela draga, sa iti traiasca baietelul si sa va faca multe bucurii. E
      foarte bine daca faci crema cu capsune congelate, de ce nu? Sau chiar cu
      fructe de padure, visine etc. Mult succes, petrecere frumoasa si te astept
      cu impresii.

      2011/2/3 Disqus

  14. Anonymous spune:

    super prajitura sa ne mai dai retete

  15. lauralaurentiu spune:

    Andreea B, pune pasta de zahar la microunde putin, vreo 20 de secunde. Daca nu poti sa o framanti, o mai lasi 10 secunde. Sau, daca ai timp, las-o la temperatura camerei, infoliata bine, cateva ore.

  16. Anonymous spune:

    Superb,ca intotdeauna!
    Am o intrebare,daca ma poti ajuta…am o pasta de zahar facuta ieri ,care la frigider ,s-a intarit …cum o pot aduce la viata pt a o modela ?Era elastica ieri ,dar din pacate nu am avut timp s-o folosesc…Multumesc fain!
    Andreea B

  17. lauralaurentiu spune:

    Tina possler, iti multumesc foarte mult! Dupa cum vezi, sunt plina de surprize… delicioase :P! Te mai astept cu drag pe acest blog culinar!

  18. tina possler spune:

    Draga mea,te-am cunoscut ca o mare d-na a folclorului banatean,dar in aceasta seara,intrand pe blogul tau …am ramas de-a dreptul impresionata!Felicitarile mele si ''sa ai naroc ge cuina ta!!!"

  19. lauralaurentiu spune:

    Crina, iti multumesc si eu pentru felicitari si ma bucur ca ti-am fost de folos! Te mai astept cu drag.

  20. AVRAM spune:

    Mi se pare super cum a iesit. Eu cautam un model de tort de nunta si am nimarit aici, la voi. Sincera sa fiu, optez foarte mult pe preparatele de cofatarie facute in casa. La cofetarie sunt aratoase, au numai tampenii in ele si sunt foarte scumpe. Nu stiam cum ies torturile etajate, cum se fac de obicei pentru nunta…si acum m-am lamurit. Va multumesc pentru asta! Crina

  21. lauralaurentiu spune:

    Draga Elena, eu nu sunt deloc o specialista a torturilor, dar am intrebat si eu fete cu mai multa experienta. Am fost sfatuita ca, dupa ce asez foaia de pasta de zahar pe suprafata tortului, sa incep sa o presez de tortul acoperit cu crema de unt in strat subtire, incepand de la colturi spre mijlocul laturilor, "masand" in permanenta cu dosul unei linguri curate si uscate, cu miscari circulare. Urmand acest procedeu am reusit sa elimin cutele inestetice de la colturi. Succes!

  22. elena spune:

    O frumusete!Sambata pe 29 botez un baietel si as vrea si eu sa fac bebele si sa imbrac tortul in pasta dar imi este teama de colturi …nu stiu cu iti ies asa perfecte,am incercat si eu odata sa imbrac un tort in pasta si mi-a iesit urat la colturi.Te rog scoate-ma si pe mine din ceata!(pasta mi-a iesit bine am putut face din ea diverse flori…dar colturile au fost urate a trebuit sa le acopar cu zig-zag de cioco).Totul este foarte frumos si bun la tine ,vin des sa ma inspir si am incercat multe din retetele tale si am obtinut rezultate bune.MULTUMIM!!!

  23. Petite Foury spune:

    Laura, felicitari pentru bunatate de tort si mai ales pentru explicatiile detaliate. Cu siguranta am sa testez cerma de sampanie, de mult vroiam o reteta pe baza de sampanie si ma bucur ca am gasit-o la tine.
    Cat despre comentariile anonime, ca sa nu te mai supere astfel de…nu stiu cum sa le spun exact, intra in tabloul de bord al blogului, apoi la setari, iar apoi la comentarii si de acolo alege moderarea comentariilor, existand mai multe optiuni (sa permiti sa posteze comentarii doar utilizatorii inregistrati sau membrii blogului). Te pup si nu te supara pentru nimic

  24. lauralaurentiu spune:

    Auzi, "Mare Anonim", unde anume nu puneai o asemenea poza? De ce nu ai curajul raspunderii, stimabile/o? Cand mai veniti sa faceti bascalie, faceti-o pe fata, ce naiba va ascundeti sub identitati anonime?

  25. Anonymous spune:

    Ce sa spun? Este dragut, nu foarte frumos. Mai lucra la finisat, este cam grosolan. Asta este parerea mea. Nici nu puneam o astfel de poza.

  26. Iulia spune:

    Felicitari,Laura! Ti-a iesit super!
    Jos palaria!
    Te astept cu un premiu la mine pe blog. Multi pupicei!

  27. Raluca spune:

    Ce frumusete de tort! si explicatiile pe intelesul tuturor. Imi place mult sa ma inspir de la tine ca folosim aceleasi "instrumente" nepretentioase. Baiatul meu tocmai imi cerea un tort recompensa pt ca a pierdut al doilea dinte, si cum dupa primul a primit un tort de la mine, se pare ca am inceput o traditie; si mamaaa, cati dinti are de pierdut, plus 2 frati care ii vin din urma. asa ca am nevoie de inspiratie continuu. oricum, tu faci lucrurile sa pare atat de simplu, incat parca iti vine sa te apuci la ceas de noapte, cand e liniste si copiii dorm, si de ceva mai elaborat. te pup. bebelusul tau e dulce rau,

  28. Anca spune:

    Am ramas fara cuvinte, la nici o cofetarie nu as avea sansa sa comand asa ceva! E absolut exceptional. Eu sunt din Arad, nu ar fi foarte departe… as avea posibilitatea sa comand un tort de genul acesta pentru botezul baiatului meu? ancaierem19@yahoo.com

  29. AleZ. spune:

    Exceptional, atat atat de elegant, de fin, bebelasul parca ar fi un bibelou iar restul decorului sunt de mult bun gust! Cred ca si gustul a fost pe masura, sincere felicitari!

  30. laura laurentiu spune:

    DAVELLA iti multumesc mult, ai batut drumul tocmai de Montreal pentru tortuletul meu!

  31. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Camilla draga, de vizita si salutati din indepartatul Hamburg! Te-as invita cu drag la ceva dulce :)

  32. laura laurentiu spune:

    Raluca-Octavia, iti multumesc mult! :)

  33. laura laurentiu spune:

    Lissa draga, felicitarile venite din partea valoreaza foarte mult pentru mine. Te pup si iti multumesc pentru vizita, o sa adun premiul cat de curand!

  34. laura laurentiu spune:

    gaby_d – iti multumesc de felicitari!

  35. DAVELLA si MARIO spune:

    Draga Laura, FELICITARI pentru aceasta minunata opera de arta. Creativitatea ta nu are margini. NOTA 10 PLUS!!! Pupici nocturne de aici din Montreal.

  36. Cami -Camila-Witt.... spune:

    Laura draga, dar exista cumva ceva ce bu poti face? Cred, sint convinsa ca ai facut pe multi oameni fericiti cu acest tort minunat! Salutari din Hamburg Cami

  37. Raluca Octavia spune:

    Asta ai mesterit intre timp! E suuuper! Se vede ca ai suflet de artist! deocamdata nu am rabdare sa citesc, nu-mi revin cand vad ce ai putut sa faci. Chiar m-ai lasat fara cuvinte!

  38. Lissa spune:

    Laura draga ,ai facut un tort superb!
    Bebelusul e tare dragalas si hainutele pe sarma imi plac la nebunie;stiu cat ai muncit la un asemenea tort ,si vreau sa te felicit!
    Te astept pe la mine sa te premiez pentru minunatiile tale ,te pup!

  39. gaby_d spune:

    SUPERB!
    FELICITARI SINCERE!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE