Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tort diplomat cu fructe

Tort diplomat cu fructe

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Demultisor mi-am propus sa public o reteta de tort diplomat cu fructe dar de fiecare data cand l-am facut s-a intamplat sa fie oarecum in graba si sa se manance inainte sa apuc sa ii fac vreo poza. Nici nu-i de mirare, acest tort diplomat cu fructe e unul dintre cele mai bune torturi, usor, aerat, cremos si se pot adauga exact acele fructe care plac fiecaruia. Asadar, propunerea mea de azi a fost tortul nostru de Paste, pe care l-am degustat cu mare incantare pentru ca tortul diplomat e in topul preferintelor noastre.

tort-diplomat-reteta-cu-imagini-pas-cu-pas-retetecalamamaro

Ingrediente Tort diplomat cu fructe:

crema:

  • 5 oua intregi
  • 200 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 40 de grame de gelatina pulbere sau foi
  • 5 linguri de zeama din compot
  • coaja confiata de portocala, cam 3 linguri bune
  • 700 de grame de smantana pentru frisca
  • fructe la alegere, eu am folosit 1 conserva de compot de ananas, 1 portocala, 2 mandarine, 2 kiwi si 1 banana

decor:

  • 500 de ml. de smantana pentru frisca
  • 1 lingura cu varf de zahar pudra
  • 1 plic de intaritor pt. frisca
  • fructe confiate, bucatele de coaja de portocala confiata, fructe proaspete etc

blat:

  • 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina sau piscoturi, sau un alt blat la alegere

Preparare Tort diplomat cu fructe:

Nu o sa insist asupra blatului, fiecare poate folosi ce blat prefera sau il poate inlocui cu piscoturi insiropate sau nu cu putin suc din compot. Eu am facut un blat simplu din 4 oua, 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina pe care l-am copt intr-o forma cu pereti detasabili de 24 de cm. diametru, l-am lasat sa se raceasca si apoi l-am sectionat transversal.

blat pentru tortul diplomat

Pentru crema: daca se folosesc fructe din compot, se scurg bine de zeama, care se pastreaza deoparte. Restul fructelor se curata si se taie in cubulete, pastrandu-le, pana in momentul utilizarii, intr-o strecuratoare. Daca se folosesc banane sau alte fructe care se pot oxida, se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa se preintampine schimbarea culorii. In niciun caz nu se vor folosi ananas sau papaya proaspete, care contin niste enzime ce vor ”digera” efectiv gelatina, asa ca nu se va mai intari crema!

Gelatina se pune la hidratat cu cele 5 linguri de zeama din compot sau cu apa rece (poza 1). Ouale intregi cu zaharul se pun intr-o cratita si se bat cu telul pe foc foarte mic sau pe baie de abur (poza 2). Nu se inceteaza baterea, spre a evita sa se prinda compozitia de fund, pana cand crema de oua nu se infierbanta – atentie, nu trebuie sa fiarba – si nu incepe sa se ingroase (poza 3). Se trage de pe foc cratita si se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga gelatina hidratata se amesteca pana se dizolva; tineti cont, temperatura cremei nu trebuie sa treaca de 60 de grade, altfel gelatina isi va pierde proprietatea de gelifiant. Gelatina topita, coaja de portocala confiata si fructele se amesteca in crema de oua calda (poza 4).

crema pt. tort diplomat, preparare

Pana cand crema se raceste cat sa fie abia calduta (sa para neutra la atingerea cu degetul mic), se bate smantana pentru frisca. Pentru a obtine frisca din smantana pentru frisca, aceasta trebuie sa fie foarte rece. Se bate pana cand se intareste bine dupa care se inceteaza baterea, daca s-ar continua ar fi pericolul ca frisca sa se taie.

tort diplomat rețetă video!

Se adauga 1/3 din frisca batuta la crema de oua si fructe abia calduta  si se amesteca bine. Se adauga totul peste restul de frisca batuta si se amesteca usor cu telul in forma de para sau cu o spatula lata, pana se omogenizeaza.

Jumatate de blat se aseaza in forma in care s-a copt sau intr-un inel special pentru tort (se poate forma un strat din piscoturi). Optional, se poate insiropa usor cu zeama de fructe.

blat in forma pt. tort diplomat

Deasupra blatului se toarna toata crema de fructe si frisca (eu am tapetat marginile cu fasii de hartie de copt, nu strica sa ma imitati).

crema diplomat in forma

Se niveleaza bine crema si se acopera cu al doilea strat de blat, insiropat usor si el.

preparare tort diplomat

Se infoliaza forma cu folie alimentara si se da la frigider timp de cel putin 5 ore, preferabil peste noapte. Dupa trecerea timpului de asteptare se desface inelul si se indeparteaza hartia de copt, iar crema este bine intarita.

tort diplomat preparare 2

Posibilitatile de decorare ale tortului diplomat cu fructe sunt multe: un strat de frisca deasupra si piscoturi usor insiropate de jur imprejur, legate cu o panglica colorata; marginile libere, partea superioara decorata cu felii de fructe; tortul imbracat pur si simplu cu frisca turnata cu posul de decorare etc.

Eu am ales un decor simplu, am batut spuma tare smantana pentru frisca recomandata pentru decor, am indulcit-o cu zahar pudra si am stabilizat-o cu intaritorul (optional), am imbracat tortul intr-un strat uniform de frisca apoi l-am decorat cu rozete de frisca batuta si bucatele de coaja de portocala confiata. Si cum totdeauna am fost de parere ca mai putin inseamna mai mult… tortul meu mi se pare frumos si elegant, desigur, voi puteti sa-l decorati dupa preferintele voastre.

tort-diplomat-cu-fructe-reteta-pas-cu-pas-reteta-ilustrata-retetecalamamaro

Daca veti incerca reteta mea, spor la treaba si pofta mare!

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

53 comentarii la Tort diplomat cu fructe

  1. paula manea spune:

    multumesc pentru reteta, l-am facut de mai multe oric si a iesit minunat! vreau sa intreb daca poate fi imbracat in buttercream, vreau sa il ornez pt ziua fiicei mele, sau pot adauga colorant in frisca pt decor?
    multumesc!

  2. vasile spune:

    arata super de tot

  3. elisabeta spune:

    Voi incerca acesta reteta curand,iti multumesc de reteta

  4. anna spune:

    se poate folosi frisca lichida in loc de cea din smantana?

  5. Leoaica222 spune:

    l am facut si a iesit super,doar ca am avut mici peobleme!crema de oua cu fructele si gelatina mi s a intarit repede si mi a fost cam greu sa o amestec cu frisca si ciocolata alba s a intarit ,iar cand vroiam sa tai din tort se spargea !:(

  6. Doina spune:

    In fiecare an  aleg acelasi tort pt masa de Paste, doar ca eu il fac mereu in forma de rulada, asa cum il gaseam la Violeta( si de abia astept in vara cand vin acasa sa trec pe acolo).Ideea ta e grozava si o voi prelua,iar il locul iepurasului din aluat voi folosi unul din ciocolata alba.
    PASTE FERICIT ! ….

  7. Roxana spune:

    E superb! Si sigur a fost apreciat! Felicitari pentru rabdare si talent! :)

  8. Pana acum nu am reusit sa incarc pozele din cauza marimii lor excesive si am vrut sa verific ca micsorandu-le functioneaza  incarcarea- iata ultimele creatii ale sotiei mele , cele trei gratii de ciocolata in mantie de fondant!

    http://www.simplusibun.ro/2012/04/cele-trei-gratii.html

    Multumesc mult pentru rabdare si bunavointa , cu stima ,
    Cosmin

  9. Consttim spune:

    de unde ati cumparat forma de iepuras?
     

  10. Adriana spune:

    felicitari ptr.toate aceste retete minunate pe care le oferi tuturor cititorilor!!speram sa continui mult timp de acum incolo,rasfatindu-ne cu ele.PASTE FERICIT!adriana

  11. Adriana spune:

    felicitari ptr.toate aceste retete minunate pe care le oferi tuturor cititorilor!!speram sa continui mult timp de acum incolo,rasfatindu-ne cu ele.PASTE FERICIT!adriana

  12. Buna ziua din nou , va multumim frumos pentru vizita si comentariu (speram ca v-a placut blogul nostru),va mai asteptam cu drag pe la noi ,cu torturi  http://www.simplusibun.ro/2012/04/vine-iepurasul.html 
    si idei noi.Avand in vedere ca bucatarim in acelasi oras , ar fi excelent sa colaboram in folosul vizitatorilor nostri atat in plan virtual prin link-exchange dar si practic daca va face si dvs.placere.
    Sarbatori Fericite!
    Echipa Simplu si bun

  13. Buna ziua din nou , va multumim frumos pentru vizita si comentariu (speram ca v-a placut blogul nostru),va mai asteptam cu drag pe la noi ,cu torturi  http://www.simplusibun.ro/2012/04/vine-iepurasul.html 
    si idei noi.Avand in vedere ca bucatarim in acelasi oras , ar fi excelent sa colaboram in folosul vizitatorilor nostri atat in plan virtual prin link-exchange dar si practic daca va face si dvs.placere.
    Sarbatori Fericite!
    Echipa Simplu si bun

  14. Yuki spune:

    mai, iepurele-i creepy rau

  15. L_apolonia spune:

    ai putea sa mi spui din cate oua ai facut forma iepuras?am si eu si acum fasteptac pt prima data…si nu stiu …si inca ceva …ai uns si forma si ai tapetato cu faina nu?multumesc anticipat pentru raspunsul pe care il astept sa fac iepurasul:)

    • lauralaurentiu spune:

      Am uns forma si am tapetat-o cu faina, da. Reteta de chec pentru forma de iepuras de 500 de ml.: 1 ou, 60 de grame de unt, 60 de grame zahar, 1 lingurita extract de vanilie, 40 grame faina, 40 grame amidon alimentar din porumb (gustin e foarte bun), 40 de grame nuci sau migdale fin macinate, 1 lingurita rasa de praf de copt. Untul spuma cu zaharul, se adauga oul, se omogenizeaza, apoi ingredientele uscate amestecate bine intre ele. Se omogenizeaza, se toarna in forma pregatita si se coace la 180 de grade timp de 25 -30 d eminute.

      2012/4/5 Disqus

  16. Leoaica222 spune:

    Buna!imi plac mult retetele tale si sunt usoare!arata f bine tortul si pare usor de facut!in blat nu pui si praf de copt?

    • lauralaurentiu spune:

      Niciodata nu pun intr-un blat din pandispan praf de copt. Albusurile batute spuma fac sa creasca blatul, totul e sa amesteci compozitia corect: adaugi galbenusurile batute putin cu furculita peste albusurile batute spuma tare cu zaharul si un varf de cutit de sare si tot acum adaugi toata faina. Incepi sa amesteci, de preferinta cu o spatula usor flexibila, de pe fundul vasului catre suprafata, ridicand compozitia de albusuri. Rotesti vasul usor si introduci spatula in mod repetat razant cu peretii vasului pana la fund, apoi, dupa cum am spus deja, ridici pana la suprafata. In niciun caz nu se amesteca cu mixerul si nici circular. Vei obtine un blat pufos (se vede in sectiunea de mai sus) fara pic de aditivi. Macar unde se poate, renuntam la praful de copt. :)

      • Leoaica222 spune:

        multumesc mult!sigur o sa l incerc!

      • Leoaica222 spune:

        nu am tava cu pereti detasabili si nici cerc!cum as putea sa l construiesc?:)

      • lauralaurentiu spune:

         … cratita? O tapetezi bine cu foile alimentara (film din ala subtire de tot), aranjezi tortul si-l di la frigider. Cand e foarte bine intarit, il acoperi cu platoul de servire si il rastorni cu o singura miscare deasupra platoului.

      • Leoaica222 spune:

        multumesc!o sa l fac sapt asta si o sa ti spun cum a iesit!:)

  17. Cristina spune:

    Ce dragut este! Am sa incerc si eu reteta dvs. Saptamana aceasta avem multe sarbatori in familie: ziua sotului meu, ziua mea dar si onomastica mamei si a soacrei. Unul dintre torturi va trebui sa fie diplomat ;)
    Caut de ceva vreme o reteta de tort diplomat care sa semene cu tortul pe care il stiu din copilaria mea si care imi placea atat de mult. In sfarsit cred ca am gasit-o! :)

  18. ONESTA B spune:

    EXCELENT ! Si inca ceva … mi-a pacut emisia de pe Paprika tv si reteta aceea de crumpi

  19. alinutzika spune:

    e superb!!!

  20. Buna ziua,
    Va urmarim retetele cu mult interes,abia asteptam ocazia sa si incercam cate ceva,dar pana atunci va invitam sa ne vizitati blogul, care in zilele urmatoare se va imbogati si cu cateva torturi cu decoratiuni de Paste.
    http://www.simplusibun.ro/
    Va asteptam cu drag,fam.Ordean Boc

  21. Doina Moldovi spune:

    Felicitari din tot sufletul,si Paste fericit alaturi de familia ta. 

  22. Timea Ioo spune:

    Foarte frumos tort! chiar perfect pt Paste cu acel iepuras cocotat. pup 

  23. Bianca spune:

    Super frumos tortuletul. Si cu siguranta foarte gustos

  24. Cornelia spune:

    Arata super de bine. Mari bucurii ne faci tu Laura cu toate aceste minunate retete. Eu ani de zile am cautat reteta de „Tort Diplomat” asa cum o stiam eu pe vremuri la noi in tara. Sa-ti dea bunul dumnezeu multa sanatate si putere de munca sa poti impartasi si iubitorilor tai din marele tau talent.

    • lauralaurentiu spune:

      Cornelia, multumesc foarte mult de complimente. Te mai astept cu drag.
      2012/4/3 Disqus

      • Bujorel spune:

        Excelenta idee pentru a bucura copilasii! Multumesc pentru ca impartasiti cu noi darul si pasiunea cu care preparati toate bunatatile.  As dori sa stiu daca glazura de ciocolata e doar din ciocolata alba topita sau daca ati mai adaugat ceva. Si daca putem folosi si foi de gelatina in loc de pudra. Va multumesc. Andreea

      • Bujorel spune:

        Excelenta idee pentru a bucura copilasii! Multumesc pentru ca impartasiti cu noi darul si pasiunea cu care preparati toate bunatatile.  As dori sa stiu daca glazura de ciocolata e doar din ciocolata alba topita sau daca ati mai adaugat ceva. Si daca putem folosi si foi de gelatina in loc de pudra. Va multumesc. Andreea

      • lauralaurentiu spune:

        Am folosit ciocolata alba pe care am rupt-o in bucatele, am asezat-o intr-un bol de sticla termorezistenta si am topit-o deasupra unui alt vas cu apa fiarta, amestecand continuu. Sigur, se poate folosi gelatina foite, eu doar din asta am avut. Multumesc mult pentru aprecieri, va mai astept cu drag.

        2012/4/5 Disqus

      • Bujorel spune:

        Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Am putea folosi figurine din pasta de zahar peste  frisca? Sau se vor inmuia?

      • lauralaurentiu spune:

        Direct pe frisca nu, se vor topi.

      • Bujorel spune:

        As dori sa folosesc o pasta de zahar pentru a-l imbraca. In partea de sus peste glazura de ciocolata, credeti ca ar prinde? Acelasi efect de inmuiere il va avea si aplicand-o pe sarlota de pe lateral?Sau fiind intarita cu gelatina, nu mai are aceeasi consistenta ca frisca obisnuita?Mii de multumiri. Sper ca nu va deranjez.O zi frumoasa!

      • lauralaurentiu spune:

        Daca vreti sa imbracati tortul in pasta de zahar va recomand sa-l ungeti bine bine cu o crema de unt (unt, zahar paf si un strop de vanilie, mmixat sa fie ca o alifie). Nu trebuie un strat gros, subtire de 1 mm., dar uniform, asa incat pasta de zahar sa nu vina in contact cu umplutura umeda (sarlota). De altfel, va avea si o aderenta mult mai buna pasta de zahar peste crema de unt. A, si in acest caz renuntati la glazura.

        2012/4/6 Disqus

      • Bujorel spune:

        Sunteti o scumpa! Multumesc mult pentru sfaturi si idei. Am invatat foarte multe de la dumneavoastra. Numai bine. Andreea

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE