Cautare in site
x inchide

Lasagna cu foi de casa

Reteta de
Adaugata la
Sunt innebunita dupa lasagna, mi se pare una dintre cele mai gustoase si ingenioase retete culinare inventate vreodata. Cum place si familei mele, o reiau destul de des si chiar daca pe acest blog culinar mai exista o reteta de lasagna, m-am gandit sa va impartasesc si aceasta experienta al carei rezultat e o tava zdravana de lasagna cu foi de casa, adica un homemade 100%. La cealalta reteta de lasagna am scris cate ceva despre provenienta ei italiana, acum voi scrie doar ca a fost exceptional de buna, un adevarat rasfat.
lasagna cu paste de casa1

Ingrediente Lasagna Cu Foi De Casa:

  • paste de casa din 3 oua mari, putina sare, 150 de grame de faina obisnuita si 150 de grame de faina de grau dur
  • sos bechamel dintr-un litru de lapte, 50 de grame de unt si aproximativ 100 de grame de faina, sare si piper alb
  • sos ragu alla bolognese, din 2 cepe demarime medie, 2 morcovi, telina cat 1 ou, 4 linguri de ulei de masline, 150 de ml. de vin rosu sec, 1 cutie de rosii in bulion (cu bulion cu tot), 600 de grame de carne tocata de vita, sare, piper, dafin, busuioc, 2 catei de usturoi
  • 100 de grame de parmezan pentru presarat pe deasupra
  • 2 rosii (optional) feliate pentru pus deasupra
  • unt sau margarina pentru uns tava

Preparare Lasagna Cu Foi De Casa:

Se incepe cu sosul ragu bolognese, despre care se spune ca e cu atat mai bun, cu cat mai mult fierbe. Intr-o cratita sau tigaie incapatoare se incinge uleiul si se adauga ceapa fin tocata si usturoiul zdrobit.

lasagna cu foi de casa 1 sos bolognese
Dupa ce ceapa se inmoaie, se adauga morcovii si telina tocate (eu le-am dat la robot).
lasagna cu foi de casa 2 sos bolognese
Se calesc legumele cateva minute (dupa gust, se pot adauga si ciuperci, gustul mi-ar fi permis sa le adaug, dar nu am avut) apoi se adauga carnea, amestecandu-se cu grija ca sa se desfaca si sa se distribuie uniform.
lasagna cu foi de casa 3 sos bolognese
Dupa ce carnea se deschide la culoare, se adauga vinul rosu, busuiocul (eu am avut uscat), foaie de dafin, sare si piper.
lasagna cu foi de casa 4 sos bolognese
Se acopera si se lasa sa fiarba la foc foarte mic, cel putin 2 ore, dar unele retete de ragu recomanda chiar si 4-6 ore timpul de gatire.
Cand am vorbit despre raviolli, m-am laudat deja cu masina de paste de la nasa Jenica. Cu ajutorul aceleiasi masini am facut si pastele pentru lasagna, dupa ce am framantat un aluat tare si omogen din ingredientele specificate. Aluatul l-am impartit in bucati cam cat un ou, l-am presarat cu faina si l-am trecut prin masina de paste:
lasagna cu foi de casa 1
Se lasa sa se odihneasca pastele si sa se zvante putin; se verifica sosul ragu si se adauga rosiile impreuna cu sucul lor.
lasagna cu foi de casa 5 sos bolognese
Se zdrobesc rosiile in sos si se fierbe la foc mic cel putin inca o ora, verificand sa aiba suficient lichid, daca e nevoie se mai adauga cate putina apa fierbinte.
Se da in clocot o oala mare cu apa (de cel putin 5 litri), se adauga o lingura de sare si apoi toate pastele.
lasagna cu foi de casa 2
Pastele nu se fierb mai mult de 2 minute, imediat se scurg si se intind pe prosoape curate de bucatarie.
lasagna cu foi de casa 3
Se verifica sosul ragu si i se potriveste gustul de sare si piper.
lasagna cu foi de casa 6 sos bolognese
Se pregateste sosul bechamel.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
Intr-o tava marisoara si adanca, bine unsa cu unt sau margarina, se toarna un strat de sos bechamel (un polonic, poza 1). Se intinde un strat de paste (poza 2) care se acopera cu inca un strat de sos bechamel (poza 3). Deasupra se toarna un strat generos de sos ragu bolognese (poza 4).
Preparare Lasagna cu foi de casa 10
Se continua asamblarea in aceeasi ordine: strat de paste + sos bechamel + sos ragu (mi-au rezultat 5 straturi de paste, 4 straturi de carne). Ultimul strat trebuie sa fie de paste, care se acopera cu tot sosul bechamel ramas. Optional, deasupra se pot pune felii de rosii si se poate presara busuioc proaspat sau uscat. Se acopera bine tava cu folie de aluminiu si se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se indeparteaza folia si se presara parmezanul pe deasupra. Pentru cei care prefera, se poate finaliza lasagna si cu branza mozarella sau cascaval, taiata felii sau rasa. Se da tava din nou la cuptor si se coace (descoperita) pana ce branza se topeste si se rumeneste dupa gust.
lasagna cu foi de casa-2
Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute si se serveste calda. Nu pot sa va spun ce buna e, se topeste in gura si-alta nu!
lasagna1Pofta buna!
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

26 comentarii la Lasagna cu foi de casa

  1. George spune:

    eu nu fierb foile de paste, le pun asa in tava, doar ca las sosul ragu putin mai moale si foile trag s din el. mi s-a parut prea costisitor sa le fierb, sa le scurg…

  2. Claudia Nyerjak spune:

    Minunata reteta,Laura!!!!Deja am trecut de faza de experimentare….o fac deseori si toata lumea e incantata de rezultat!Iti multumesc pentru tot ceea ce ne impartasesti si noua!

  3. sanda spune:

    Ai pus reteta dar nu scrii multe amanunte importante cit o lasi in cuptor cind o scoti .arata bine la aspect dar am facut ce am crezut ca e de cuviinta scrieti o reteta completa daca va dati asa de gospodine.

    • lauralaurentiu spune:

      Doamna Sanda, inainte de a va da dumneavoastra cu parerea despre cele care „se dau gospodine” va recomand sa cititi toata reteta, nu doar pe sarite. Daca ati fi citit-o inainte de acest comentariu, nu avea cum sa va scape acest aliniat: „Se acopera bine tava cu folie de aluminiu si se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se indeparteaza folia si se distribuie deasupra branza mozarella sau cascaval, taiata felii sau rasa. Se da tava din nou la cuptor si se coace (descoperita) pana ce branza se topeste si se rumeneste dupa gust.”

  4. danAlex spune:

    daka mai face nevasta-mea reteta asta DIVORTEZ!!!!!!!!!!!!am pus 3 kile……

    • lauralaurentiu spune:

      lol, las-o sa mai faca, dar spune-i sa reduca cantitatea la un sfert… intr-o tava mica, mica. Iar din aia, tie sa-ti dea tot un sfert :)).

  5. miri spune:

    Doamna Laura, imi permit sa va spun asa pentru ca am o varsta destul de mica in comparatie cu dvs, admir faptul ca nu ne lasati in ceata, atat la cremsnit cat si la lasagna ne’ati ajutat cu aluatul, in alte locuri gaseam doar umplutura, cand era vb de ingredientelor foilor scria….foi din comert, iar pt cei care nu locuiesc in romania este o adevarata aaventura cautarea anumitor produse…va multumesc pentru ajutorul dat!!

    • lauralaurentiu spune:

      Miri draga, ma bucur ca ti-am putut fi de folos. E destul de migalos si anevoios sa pregatesti foile in casa, dar te asigur ca vei fi pe deplin rasplatita de gustul si consistenta preparatului.

  6. miri spune:

    Doamna Laura, imi permit sa va spun asa pentru ca am o varsta destul de mica in comparatie cu dvs, admir faptul ca nu ne lasati in ceata, atat la cremsnit cat si la lasagna ne’ati ajutat cu aluatul, in alte locuri gaseam doar umplutura, cand era vb de ingredientelor foilor scria….foi din comert, iar pt cei care nu locuiesc in romania este o adevarata aaventura cautarea anumitor produse…va multumesc pentru ajutorul dat!!

  7. Magda_nitu25 spune:

    super buna Uauuuuuuuuuuuuu.

  8. Dana spune:

    Fantastica…imi ploua in gura

  9. Elena_bancila2000 spune:

    Super reteta, multe felicitari pentru efortul depus si pentru explicatii.

    toate cele bune

  10. Arata foarte bine ! Eu nu am cumpart niciodata foi de lasagna, le-am facut mereu in casa,conform traditiei , cu un ragù bun, fiert lent, cate 4 ore sau mi bine.Multi nu ii vad rostul, insa eu am incercat sa il fierb doar 2 ore si cu aceleasi ingrediente s-a simtit destul de mult la gust. Stiu ei italienii ce stiu…Ai un site minunat,felicitari. Pupici !

    • Anonim spune:

      Ana Maria Ciolacu, iti multumesc foarte mult de vizita si apreciere si te
      mai astept cu mult drag. Asa e, sosul isi schimba, sau mai degraba isi
      rafineaza gustul cu cat il gatesti mai mult, si eu am observat asta. :) Iar
      pastele de casa sunt infinit mai bune, nici nu intra in discutie :).

      2011/2/2 Disqus

  11. Anca Space spune:

    Ceea ce admir eu la tine Laura,este ca incerci sa faci totul cat mai „adevarat”.
    Adica tot ce poti face cu manutele tale.
    Majoritatea gospodinelor ar fi cumparat foile de-a gata. :)
    Bravo Laura !

    • Anonim spune:

      Multumesc, Anca, dar chiar nu cred ca e mare lucru. In trecut, am cumparat si eu paste pentru lasagna si, a-propos, mi se par scumpe de tot, luand in consideratie ca din 3 oua si 300 de grame de faina faci foi pentru ditamai tava (40/28 cm) de lasagna, si inca in 5 straturi de paste! Adica materia prima costa 2 lei, dar produsul pe care il poti cumpara de la magazin, vreo 15. In fine, trecand peste pret, ca doar nu e capatul lumii sa scoti din buzunar aia 15 lei (desi se-aduna :P ), in alea 2-3 ore cat a fiert ragu-ul, as fi avut timp sa fac kilograme si kilograme de paste, ca imi chiar place sa „ma joc” cu masinuta aia de intins. :)

  12. Bulinuta spune:

    Laura, si eu fac destul de des lasagna cu paste de casa. Nu le-am „fiert” insa niciodata, le-am pus direct asa, poate un pic zvantate. Ideea este sa fie sosul mai apos un pic, sa aiba de unde sa-si ia foile lichidul.

    Desi am mancat, poftesc la o portie.
    Te pup!

    • Anonim spune:

      Bulinuta, am incercat si eu sa pun foile crude si nu e vorba ca nu s-ar gati la cuptor, cu siguranta sunt la fel de bune si au acelasi gust, ceea ce m-a determinat sa optez pentru vaianta de a le opari a fost faptul ca mi s-a parut ca nu le mai pot controla aspectul deloc, aluatul de paste cand se gateste isi mareste volumul foarte mult si cand le-am pus complet crude, mi-a iesit lasagna foarte, foarte creatza, era numai denivelari :)). Si asa, fiind doar oparite, nu stau ele chiar la locul in care le asez, pana la final, dar parca sunt totusi ceva mai „disciplinate” :)).

  13. Tomut Aura spune:

    ARATA FOARTE BINE,TREBUIE SA O INCERC. DOAMNE CE POATE IESI DIN MAINILE TALE LAURA:)

    • Anonim spune:

      Multumesc Aura draga, sa o fi si gustat, a iesit splendida!

      • Ana B spune:

        Super reteta si cred ca si foarte gustoasa. Minunate toate retelete, va citesc si va apreciez pentru tot ce faceti. Nu mai plecati urechea la ce zic toti „desteptii” cu privire la nr de calorii sau grasimi, cine vre sa tina dieta este treaba lui. Aici se prezinta retete gustoase si autentice. FELICITARI!

      • Anonim spune:

        Ana B, ma bucur ca iti place. Parerea mea, legat de ceea ce ai semnalat,
        este ca cine vrea sa fie atent cu silueta e preferabil sa nu mai manance
        dupa 5 dupa amiaza, decat cel mult 1-2 fructe, sa bea multa apa plata si la
        pranz sa manance cam ce ii place, dar in portii moderate. Cred ca e cel mai
        sanatos lucru posibil. :)

        2011/2/1 Disqus

      • Popescuraluk spune:

        pare foarte buna reteta.. dar am si eu ointrebare unde gastit faina de grau dur?

      • Anonim spune:

        Raluca, eu cumpar faina de grau dur din doua surse: cand merg la cumparaturi in Ungaria, acolo se numeste Durumbuzaliszt, a doua cand merg la cumparaturi in Serbia, acolo scrie pe punga Psenicno brasno tip 400. Pentru ca o data la o luna – doua, ajung in unul din aceste locuri, cumpar 3-4 kilograme (uneori nici nu e nevoie, pentru ca nu apuc sa le consum).

CLOSE
CLOSE