Paste – taitei – de casa de post

Autor:

Am convingerea ca o reteta, sau mai degraba un procedeu detaliat care sa duca la obtinerea unor paste de casa de post perfecte, la fel de bune ca cele realizate cu oua, va interesa pe multi din cei care ma citesc. Mai ales ca suntem in Postul Pastelui, mai ales ca e vineri :). Pastele de post facute dupa aceasta reteta nu sunt lipicioase, nu au un aspect si un gust fainos, gelatinos, ce mai, paste fine si perfecte fara niciun ou. Aceste paste se pot taia sub forma de taitei sau tagliatelle, pot fi adaugate in supe, se pot face cu ele raviolli cu umpluturi vegetariene si se poate face chiar si o delicioasa lasagna de post, pe care promit sa o pun in practica si sa va ofer reteta foarte curand. Pana una-alta, hai sa incepem cu reteta de paste de casa de post, printr-o imagine care astesta pe deplin cat de bine mi-au reusit:Paste - taitei - de casa de posttimp de pregatire: 01:00 ora
timp de gatire: 3 minute
grad de dificultate: mediu
numar portii: 3
Ingrediente:

  • 75 de grame de faina de grau dur
  • 75 de grame de faina obisnuita
  • 1 praf de sare
  • 65 de ml. de apa
  • 1 lingura de ulei de masline extravirgin

Preparare:

loading...

Din ingredientele de mai sus rezulta doar 3 portii de paste, in cazul in care doriti sa le serviti cu un sos (am pregatit atata aluat pentru ca noi suntem doar trei la masa :) ); pentru o supa probabil ca vor fi suficienti 1/3-1/2 din taiteii obtinuti din cantitatea de ingrediente de mai sus. Daca doriti sa pregatiti paste cu sos pentru mai multe persoane, dublati cantitatile.Nu recomand sa incercati sa faceti aceste paste doar din faina obisnuita, fara faina de grau dur, eventual sa adaugati un pic de praf de gluten (cred ca se gaseste pe la magazinele naturiste). Faina de grau dur are mai multa proteina care va lega pastele asa cum faina obisnuita nu poate sa o faca.Pentru inceput, se cantaresc cele doua tipuri de faina care se pun intr-un castron impreuna cu sarea si uleiul de masline extravirgin.Preparare Paste - taitei - de casa de post 1Fainurile, sarea si uleiul se amesteca bine de tot cu degetele.Preparare Paste - taitei - de casa de post 2Se adauga apa la temperatura camerei putin cate putin (mie mi-au intrat exact 65 de ml. de apa) si se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, destul de tare.Preparare Paste - taitei - de casa de post 3Aluatul se framanta in continuare timp de 15 minute, pana devine elastic si da impresia ca „transpira” la atingere. In acest moment, se acopera cu un bol de sticla.Preparare Paste - taitei - de casa de post 4Aluatul va ramane acoperit cu bolul pana cand acesta se va aburi bine (25-30 de minute). Nu recomand sa se omita aceasta perioada de asteptare, pastele nu se vor putea intinde si taia imediat dupa framantare pentru ca glutenul inca nu a avut timp sa actioneze si sa faca aluatul suficient de elastic.Preparare Paste - taitei - de casa de post 5Dupa ce bolul s-a aburit bine, aluatul se intinde fie cu sucitorul, pe o suprafata presarata cu faina, asa cum am aratat la taiteii de casa facuti mai demult, fie cu masina de paste, acum, ca m-am modernizat.Preparare Paste - taitei - de casa de post 6Se taie taiteii mai lati sau mai subtiri, dupa cum se doreste.Preparare Paste - taitei - de casa de post 7Taiteii se lasa sa se zvante 25-35 de minute inainte de a se fierbe, fie imprastiati pe o suprafata acoperita cu o panza curata, fie atarnati pe vergele de lemn.Preparare Paste - taitei - de casa de post 8Dupa ce s-au zvantat, taiteii se fierb in multa apa sarata clocotita (4 litri de apa cu 1 lingura rasa de sare) pana cand se ridica la suprafata.Preparare Paste - taitei - de casa de post 9Nu se fierb mai mult de atat (eventual se probeaza unul) apoi se scurg si se servesc dupa plac.Preparare Paste - taitei - de casa de post 10Puneti deasupra ce va place… de exemplu nuca si zahar, sos de legume, orice. Va asigur ca merita efortul, sunt foarte buni, in plus, aveti controlul deplin al ingredientelor, nu trebuie sa ii credeti „pe cuvant” pe fabricanti ca pastele sunt de post.

Print Friendly
loading...

Comentarii

    • lauralaurentiu a zis

      Asa numita faina neagra este faina alba colorata cu extract de malt, daca tu crezi ca e mai sanatoasa e alegerea ta :). Incearca, dar nu garantez pentru reusita daca nu se respecta ingredientele cerute. Nu uita ca dieta mediteraneana, bogata in paste din faina alba de grau, este considerata una dintre cele mai sanatoase de pe planeta.

      • Florin Bodin a zis

        Nu este făină albă colorată deloc, ci este fie tărâţe de grâu măcinată fin cu un aparat pentru cafea sau zahăr, şi apoi cernută. Sau este făină din alt gen de cereale cum este secara. La arad se vinde tărâţele de la moară cam cu 1,2 Ron. Făina albă colorată, nu este făcină albă ci când se fac chifle negre sau alte produse, se pune caramel sau un alt colorant alimentar ceva mai dăunător diabeticilor decât glutenul din făina albă, care nu se găseşte în făina neagră din tărâţe măcinate din nou.

      • Olga a zis

        Eu personal am lucrat intr_o patiserie, si din acelasi aluat alb se faceau briosele integrale, puneau o mîna de seminte si putina cacao pentru culoare

  1. Ioana Nagy a zis

    Minunate sunt pastele tale, acum multi ani bunica facea taietei de post taiati cu mana dintr-o „patura”. Bineninteles ca nu erau nici cu ulei de masline si nici cu grau dur. Mie imi place si masina ta e una sofiticata? Cand cumperi asa ceva de ce trebuie sa tii cont? Mersi mult si pentru linkul cu graul dur! 

  2. FLORY a zis

    Arata impecabil si sunt sigura ca sunt minunate pastele tale,faina de grau face toata treaba.Felicitari si pupici!

    • lauralaurentiu a zis

      Lavinia draga, eu cumpar faina asta de ani de zile din Serbia sau Ungaria, graul dur este o planta de grau hibrid, tetrapoid, adica patru randuri de boabe pe spic din care rezulta o faina galbuie, de calitate, folosita la fabricarea pastelor (de aici culoarea galbena a pastelor italiene) si a produselor de panificatie. Pastele facute in casa ies minunat cu aceasta faina. De fapt, aceasta faina da calitatea pastelor. Am vrut neaparat sa vin cu un raspuns care sa te ajute, asa ca am rascolit interenetul si am gasit urmatorul produs la vanzare (se poate comanda online):

      http://www.greendays-bio.ro/produse-bio/alimente-de-baza-bio/bio-faina-integrala-din-grau-dur-1-kg.htm
      Daca e identic cu ceea ce folosesc eu sau nu, nu stiu. Daca o comanzi si incerci pastele, da-mi de stire.

      • dimi a zis

        sunteti tare mai ales cu masina de taietei ce amuzant da aveti dreptate postul pastelui si maiales ca in spania nu pre gasesti taietei fara oua acuma ramine de vazut sa gasesc faina de vedeti ca este asemanator cred ca ,,duro,, acesta se porta pe inteaga europa eu drept sa va spun nu stiam cei acia ma uitam la taietai lor si asa pune la ingrediente orcum va multumim pentru efort si tinetio tot asa ,O SAPTAMINA BUNA.

      • Victoria Greuel a zis

        Draga Laura,

        minunate arata pastele tale, ca orice reteta de la tine.
        Toate retetele pe care le-am dat „chip” ;-) au rezsit de minune si pot spune ca se poate da garantie de reusita :-)

        A-si avea o intrebare f. importanta: stie cineva
        cum se numeste faina de griu dur in Germania?

        Doresc la toti sanatete si fericire :-)

        Victoria

  3. Adar386 a zis

    EXCEPTIONAL !!! Laura, ma inclin in fata ta … in fata talentului tau … esti o artista din toate punctele de vedere. Ai facut un om sa stea cu gura cascata in fata unei retete de taitei, timp de 10 minute …  Iti multumesc ca existi! 

    • lauralaurentiu a zis

       Multumesc din suflet, draga mea, uf, ce tare m-ai laudat, simt ca m-am imbujorat :))! Reteta in sine nu e cine stie ce, ponturile, in schimb, sunt esentiale. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *