Cautare in site
x inchide

Pici – un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei

Reteta de
Adaugata la
Dupa postarea anterioarei retete prezentate la „Scuola di cucina di Lella Cesari Ciampoli, unul dintre comentarii exprima cererea de a afla mai multe despre Lella. Asadar, pe scurt: Lella Cesari Ciampoli preda cursuri de gatit la diverse niveluri de multi ani, fiind unul dintre membrii AICT (Association of Italian Cookery Teachers) si a International Association of Cooking Proffesionals of Washington DC. In urma cu doisprezece ani, ea a avut ideea de a organiza prima scoala de gatit deschisa pentru amatori in orasul unde ea locuieste, Siena. In scurt timp, aceasta scoala a fost recunoscuta ca una dintre primele 100 din Italia. Lella este recunoscuta ca o pasionata cercetatoare bucatariei vechi toscane si a bucatariei medievale si in aceasta calitate a colaborat cu toate publicatiile majore cu profil culinar din Italia. Cartea ei „The Pleasures of Italian Cooking” a fost publicata in Japonia si in prezent lucreaza la o alta carte in limba engleza. In plus fata de aceste date de CV, impresia mea a fost ca am avut privilegiul de a intalni un om foarte cald si pasionat, plin de energie si de farmec.
Intorcandu-ma la reteta de Pici, aceasta este una straveche, de origina etrusca. Sunt paste de casa cu grau dur si fara oua, probabil cele mai bune paste fara ou pe care le-am gustat vreodata, foarte nimerite pentru cei care doresc sa tina postul.
Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei

Ingrediente:

pentru aproximativ 6 persoane
  • 300 de grame de faina 00
  • 200 de grame de faina de grau dur (tip 400)
  • 300 de ml. de apa (greutatea apei reprezinta 60% din greutatea fainii)
  • un praf de sare

sos Cacio e Pepe

  • 200 de grame de branza proaspat razuita, parmigiano sau pecorino)
  • 40 de grame de unt
  • 100-150 de grame de smantana proaspata lichida (sau lapte)
  • piper negru macinat in cantitatea dorita

sos Sugo All’Aglione

  • 5 catei de usturoi
  • 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 conserva mica de rosii fara pielita
  • 1 ardei chilli (sau praf de chilli)
  • sare dupa gust

Preparare:

Pentru inceput, se amesteca cele doua tipuri de faina si sarea intr-un bol.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 1
Faina se rastoarna pe o planseta si se face in mijlocul gramajoarei formate o gaura in care se incorporeaza apa, amestecand la inceput cu furculita, apoi framantand.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 2
Cursantii iau aluatul la famantat
Aluatul se framanta energic timp de 10-15 minute pana cand este perfect neted si incepe sa devina elastic dupa care aluatul se acopera cu un bol si se lasa sa se odihneasca in jur de 15-30 de minute la temperatura bucatariei.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 3
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 4
Dupa trecerea timpului de odihna, din aluat se taie bucati groase de aproximativ 1 cm. care se modeleaza pe planseta, rasucind fara a apasa si tragand palmele spre extremitati, incercand sa se formeze un cilindru cat mai uniform si mai subtire.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 5
Observati, pe masa au aparut niste rame de lemn cu sita, foarte utile pentru a aseza pe ele pastele crude. Mai jos, cursantii o imita pe maestra si se apuca de rasucit Pici.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 6
Pe masura ce Pici se modeleaza, se aseaza cu grija pe ramele captusite cu sita. Pici subtiri, frumosi si uniformi sunt ai cursantilor romani, „melcii” – dupa cum s-a exprimat cu mult umor Lella – ai celor doi americani, macar la intinsu’ taietelului i-am batut categoric!
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 7
Cat timp Pici se zvanta, Lella a trecut la pregatirea sosului Cacio e Pepe cu care am servit noi Pici, „cacio” fiind cuvantul specific toscan pentru „branza”, pronuntat „caşo” deci foarte asemanator cu al nostru cuvant „caş”.
Pentru inceput, a maruntit branza si a pus untul intr-o tigaie antiaderenta.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 8
Tigaia se aseaza pe foc si deindata ce untul s-a topit, se adauga toata branza.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 9
Se amesteca cu grija in tigaie pana cand branza se topeste apoi se adauga smantana (sau laptele) si se fierbe inca 2-3 minute, pana la obtinerea unui sos cremos care se condimenteaza cu piper negru din belsug (dupa gust). Sare nu mai trebuie, branza fiind deja sarata.
Al doilea sos, Sugo All’Aglio, a carui reteta am dat-o mai sus este 100% de post: se pun cateii de usturoi intregi intr-un vas impreuna cu uleiul de masline rece si cu ardeiul chilli. Se pune vasul pe foc si se amesteca continuu pana cand isi dezvolta aroma, fara sa se rumeneasca deloc. Se adauga rosiile din conserva (sau proaspete) si se fierbe pana cand cateii de usturoi pot fi usor zdrobiti cu furculita. Se zdrobesc, asadar, cateii de usturoi, se condimenteaza cu sare dupa gust si sosul e gata.
Regula este ca sosul pentru paste, oricare ar fi acela, sa se prepare inainte de a pune pastele la fiert, urmand sa fie incalzit si diluat cu un pic de apa de la fierberea pastelor in momentul amestecarii acestora cu sosul. O alta regula pe care ne-a dezvaluit-o Lella este ca pastele crude sa se puna la fiert dupa ce mesenii sunt deja asezati la masa. Cu umor, Lella ne-a spus „Asteptati voi dupa paste, pentru ca pastele nu asteapta dupa voi”.
Asadar, intr-o oala mare (cam 1 litru de apa la 100 de grame de paste) se pune la fiert apa. Cand apa fierbe, se adauga ~15 grame de sare/litru. Pastele se plonjeaza in apa.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 10
Se poate pune capacul deasupra oalei cu apa dar numai pana in momentul in care apa incepe sa clocoteasca din nou dupa care e obligatoriu sa se descopere pentru ca pastele se fierb fara capac. Pici sunt gata in aproximativ 5 minute de fierbere socotind din momentul in care apa incepe sa clocoteasca din nou.
Lella ne-a mai spus sa nu scurgem niciodata pastele lungi (cum sunt acesti pici, spaghetele etc.) in stracuratoare, ci odata fierte sa le scoatem din oala cu un cleste special sau pur si simplu cu spumiera cum face Lella in imaginea de mai jos, transferandu-le in tigaia cu sosul fierbinte (reincalzit).
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 11
Pentru amestecarea pastelor cu sosul se mai adauga ceva apa in care au fiert pastele, pana la obtinerea consitentei perfecte, dupa care Pici se servesc imediat, garnisiti (sau nu) cu felii de parmezan proaspat razuit.
Preparare Pici - un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei 12

 

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Pici – un fel de spaghetti mai groase, reteta de la scoala Lellei

  1. Lorena98_pink spune:

    mmm:) sunt foarte gustosi,la noi se numesc CICI…si se fierb in general in apa in care fierbi fasolea uscata boabe,se dau cu „delicat ” si ulei si au un gust excelent! plus ca sunt si de post:) felicitari!!

  2. Elena Mezin spune:

    Te imbratisez Laura , iti doresc o primavara frumoasa , merci pentru retele tale delicoasee.Te imbratisez Elena

CLOSE
CLOSE